Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης
Ας είμαστε σαφείς: Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, αν οι ηγέτες και στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν θα ευρίσκοντο προφυλακισμένοι πριν γίνει το ταξίδι.
Ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι η ύπαρξη και η δράση της Χρυσής Αυγήςστην Ελλάδα αποτελούσε το αγκάθι στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ, οι οποίες τελευταία είχαν οδηγηθεί σε τέλμα, με εξαίρεση την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Οι πιέσεις που ασκούσε η Ιερουσαλήμ ήταν ισχυρές και θα λέγαμε απροκάλυπτα φανερές. Στον Ισραηλινό τύπο φιλοξενούνταν τακτικά η «δράση και οι ενέργειες» του Ελληνικού αυτού κόμματος. Στον διπλωματικό τομέα η πίεση ήταν συνεχής και ισχυρή παντού και με κάθε τρόπο. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επαφή του με Έλληνες αξιωματούχους, τόνιζε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων κατά της Χρυσής Αυγής και ότι η οριστική αντιμετώπισή της ( δηλαδή της εξάλειψής της) θα εκτόξευε προς το καλύτερο τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών.
Και από τις ΗΠΑ, το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπυ «απαιτούσε» έντονα, την πολιτική εξόντωση της Χρυσής Αυγής, ώστε να βοηθήσει επιτέλους την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, απόφαση που είχε ληφθεί προ μηνών, αλλά ακόμη δεν είχε εφαρμοσθεί. Τυχαίο είναι ότι μετά την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου και του Υπαρχηγού του Παππά, αμέσως ανακοινώθηκε η επίσημη επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ;
Έτσι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ εκτός του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που θα συναντήσει και θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες , ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, εμβληματική μορφή και ζώσα ιστορία του Ισραήλ, θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες και θα κηρύξει την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και πάνω από 100 έλληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.
Εκτιμούμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι μεγάλης εθνικής σημασίας, καθόσον τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά και σημαντικά, όπως οι εμπορικές σχέσεις, ο τουρισμός και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας. Αυτά όμως που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι τα ενεργειακά και τα της στρατιωτικής συνεργασίας. Θέματα όπως η ΑΟΖ της Ελλάδος, τα ενεργειακά κοιτάσματα , ο ενεργειακός άξων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος-Ιόνιο-Ευρώπη και ειδικότερα τα θέματα ασφάλειας και άμυνας θα αποτελέσουν την βάση για την ενεργοποίηση και την εκτόξευση της ήδη υφιστάμενης μυστικής στρατηγικής συμφωνίας των δύο χωρών από το 2011 και την περαιτέρω ενδυνάμωσή της και ενίσχυσής της με νέα δεδομένα.
Όπως αναφέραμε η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών ευρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται να προωθηθεί ακόμη περαιτέρω. Ήδη δύο αεροπορικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν, η μία στις 8 και 9 Οκτωβρίου, ημέρες που οι δύο πρωθυπουργοί θα συνομιλούν και η άλλη στις 16 Οκτωβρίου. Τυχαίο και αυτό;
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η συνεργασία αυτή των δύο χωρών και ιδιαίτερα στον ενεργειακό, διπλωματικό, εμπορικό και αμυντικό τομέα να είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, να μην είναι ετεροβαρής και δη εις βάρος μας, καθόσον εμείς χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους σε αυτούς τους τομείς, χωρίς όμως η συνεργασία αυτή να αντιβαίνει στις υφιστάμενες καλές σχέσεις της Ελλάδος με τα αραβικά κράτη (ιδιαίτερη προσοχή στο Παλαιστινιακό θέμα), που πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει τον ρόλο του έντιμου και έμπιστου ενδιάμεσου και να αποτελέσει την γέφυρα επικοινωνίας Ισραηλινών και Αραβικών κρατών, ώστε να είναι χρήσιμη και απαραίτητη στις επερχόμενες εξελίξεις στην περιοχή.
Έτσι λοιπόν θα λέγαμε: Ναι στην συνεργασία με το Ισραήλ, ναι στην ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης που έχουμε, ναι, χρειαζόμαστε το Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες μελλοντικές προκλήσεις και απειλές και ιδιαίτερα στο θερμό πεδίο του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου και να μην ξεχνάμε ότι και το Ισραήλ χρειάζεται την Ελλάδα, μετά την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων του με την Τουρκία και την προοπτική μιας επερχόμενης Ιρανο-Αμερικανικής «άνοιξης» τελευταία, αν και το Ισραήλ δεν συμφωνεί και αντιτίθεται προς αυτή την εξέλιξη, το Ισραήλ χρειάζεται την Ελλάδα για το στρατηγικό βάθος που του είναι απαραίτητο και για το ότι η Ελλάδα είναι η κυρία και ουσιαστική πύλη εισόδου του στην Ευρώπη για τον ενεργειακό άξονα, που προαναφέραμε, που είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας.
Πως θα καταλάβουμε ότι όλα πήγαν καλά; Μα αν δεν μάθουμε τίποτα σημαντικό από τις επαφές, όπως πράττουν πάντα οι Ισραηλινοί στα σημαντικά θέματα.
Οψόμεθα ελπίζοντες.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ.