ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού ?


"ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ...?"


Μια περίεργη στιχομυθία μεταξύ Βενιζέλου και Πετσάλνικου στο περιθώριο της επεισοδιακής ψηφοφορίας των άρθρων του πολυνομοσχεδίου η οποία δεν καταγράφηκε στα πρακτικά αλλά «πιάστηκε» από τα ανοικτά μικρόφωνα τροφοδότησε μια σειρά από σενάρια πολιτικής αστάθειας που ήθελαν έως και παραίτηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του καταλόγου των ονομάτων των βουλευτών και όταν όλα έδειχναν ότι καταψηφίζεται το άρθρο 29 ο κ. Βενιζέλους σηκώθηκε από τα υπουργικά έδρανα και ακούγεται να λέει «Δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό να ξέρει τι θα κάνει, αν έχει την πλειοψηφία ή δεν την έχει».

Μετα από περίπου 2 λεπτά, η κάμερα του κοινοβουλίου «συλλαμβάνει» τους κ.κ. Βενιζέλο και Πετσάλνικο να συνομιλούν δίπλα από τα ανοικτά μικρόφωνα των υπουργικών εδράνων. Ο πρόεδρος της Βουλής προφανώς ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία των αποτελεσμάτων και για την σχεδόν βέβαιη καταψήφιση του άρθρου 29. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλου ακούγεται να λέει «υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί».

Όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη φράση δημιούργησε ιδιαίτερο προβληματισμό σε όσους κατάφεραν να την απομονώσουν με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται αν ο υπουργός εννοεί τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος έφερε το άρθρο 29.

Μάλιστα κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής ρωτήθηκε εάν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού. Ο κ. Καψής διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ, ΚΥΡΙΛΛΟ!

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
 ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ, ΚΥΡΙΛΛΟ!



Σε μεγάλη ελληνορωσική εκδήλωση βρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, του ομογενή σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, η οποία έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος.

Στην εκδήλωση μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς, κάθισε δίπλα δίπλα με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία

Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στους Κρυπτοχριστιανούς, υποστηρίχτηκε από πολλούς και επιφανείς Ρώσους και Έλληνες καλλιτέχνες , μεταξύ των ο διάσημος ηθοποιός Αλεξέι Πετρένκο, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Ζίκινα και η βυζαντινή χορωδία "Εργαστήρι Ψαλτικής", υπό τη διεύθυνση του Θανάση Παϊβανά.



Σαμαράς: "Το Βατοπέδι χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ"

Σαμαράς: "Το Βατοπέδι χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ"

"Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της ΝΔ, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία", δήλωσε στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται από χθες τη Μόσχα.

Μιλώντας, από την Αθήνα, στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, "που είχε ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια, είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει εδώ και τέσσερα χρόνια και τώρα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν", ο κ. Σαμαράς είπε ότι "όλοι ξέρουμε ότι σήμερα αυτά τα έργα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει. Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης".

"Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας", δήλωσε ο Α.Σαμαράς, σημειώνοντας επίσης και "ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες". Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ "υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στηνενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών…".

"Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πουν, ότι όταν δίνω τον λόγο μου, τον κρατάω. Και όταν λέω "we mean business" το εννοώ", είπε ο κ. Σαμαράς στον ανταποκριτή του ΡΙΑ-Νόβοστι στην Αθήνα, περιγράφοντας "πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν ή και καταργήθηκαν πλήρως", καθώς και "εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά βάλτωσαν. Και όλα αυτά πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε".

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι "η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική", γι' αυτό και τόνισε ότι "εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, πιστεύω, ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα".

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι "δεν θα ήταν σωστό να ασκήσω κριτική αυτή τη στιγμή, που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο σημαντικό στάδιο. Οφείλω να σας πω όμως, ότι είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος "βιώσιμο", δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον. Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ".

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς δήλωσε θετικός ως προς την κατάργηση της βίζας για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ και ανακοίνωσε την πρόταση της ΝΔ να χορηγείται άμεσα άδεια παραμονής για 10 χρόνια, σε όσους Ρώσους και κατοίκους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Η δήλωση αυτή συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των πρώτων, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά δελτία ειδήσεων στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ "πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνο- ρωσικές σχέσεις", αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι "συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία".

Το Βατοπέδι χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή

"Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο θρησκεία των δύο λαών μας. Συνδέεται στενά με την ιστορία τους και αποτελεί ένα γερό συστατικό της πολιτιστικής ταυτότητας των σύγχρονων Ελλήνων και Ρώσων. Η Ορθοδοξία προσδιορίζει τον τρόπο σκέψης και δράσεων, προσδιορίζει και το πώς βλέπουν οι λαοί μας τον υπόλοιπο κόσμο" είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τις πρόσφατες ρωσικές αντιδράσεις σε αυτήν.

"Όπως γνωρίζετε η υπόθεση Βατοπεδίου χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι "δύο τουλάχιστον εξεταστικές επιτροπές, που συστάθηκαν και επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης, αλλά και επί της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν βρήκαν κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο βλάβης του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, όπως δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη "πολιτικού χρήματος", ούτε διαδρομή "πολιτικού χρήματος". Έτσι η υπόθεση αυτή έκλεισε στην πολιτική της πτυχή, οριστικά. Κάποιοι ίσως τη χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες".

"Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να κλείσει και στη δικαστική της πτυχή, να διευκρινιστεί πλήρως και σε βάθος, για να σταματήσει να υπάρχει η παραμικρή εκμετάλλευση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Εκείνο που μπορώ να πω, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι σύντομα θα λάμψει όλη η αλήθεια και θα σταματήσει αυτή η θλιβερή υπόθεση να δηλητηριάζει και την εσωτερική πολιτική ζωή της Ελλάδας και την εικόνα της Ορθοδοξίας", κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντάται σε λίγο στο Κρεμλίνο με τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος εκτιμάται ότι ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Αργότερα σήμερα ο κ. Σαμαράς, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Άνω Βουλής και πρώην πρέσβειρα στην Αθήνα Βαλεντίνα Ματβιένκο και θα χαιρετίσει μεγάλη ελληνορωσική εκδήλωση του ομογενή σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη στο Συνεδριακό Κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος αφιερωμένη στους Κρυπτοχριστιανούς, μια πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από επιφανείς και πολυάριθμους Ρώσους και Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο διάσημος ηθοποιός Αλεξέι Πετρένκο, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Ζίκινα και η βυζαντινή χορωδία "Εργαστήρι Ψαλτικής", υπό τη διεύθυνση του Θανάση Παϊβανά.

Σε κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC

Το ΠΑΣΟΚ στο ποσοστό του 1974
Πρώτο κόμμα η ΝΔ, 
πέμπτο ( για πρώτη φορά )  το ΠΑΣΟΚ






Σε κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, που πρόκειται να δημοσιευθεί την Πέμπτη στο περιοδικό «Επίκαιρα»

Το πάλαι ποτέ κραταιό κυβερνητικό κόμμα κατατάσσεται πέμπτο (!) στην πρόθεση ψήφου, πίσω όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από Δημοκρατική Αριστερά που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αλλά και από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έρχεται πρώτη με ποσοστό 30,5% και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και αν προσπαθήσει να συμμαχήσει με το ΛΑΟΣ ή το ΠΑΣΟΚ. 




Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Δημοκρατική Αριστερά με 13%, ενώ τις επόμενες δύο θέσεις μοιράζονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο ποσοστό(12,5%). 

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως πέμπτο κόμμα με ποσοστό 12%, ενώ απώλειες, λόγω συγκυβέρνησης, έχει και ο ΛΑΟΣ, που βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται στο 6%. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο οριακό για την είσοδο στη Βουλή με 3%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία, το Άρμα Πολιτών και η Χρυσή Αυγή μοιράζονται το ίδιο ποσοστό(2.5%). Περίπου 1% κερδίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 0,7% το Κόμμα Κυνηγών, που εμφανίζεται πλέον σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Στην αρχή μας είπαν ότι ''λεφτά υπάρχουν'', μετά ότι ''μαζί τα φάγαμε''.......


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ  ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ FACEBOOK

Στην αρχή μας είπαν ότι ''λεφτά υπάρχουν'', μετά ότι ''μαζί τα φάγαμε'', ενώ στη συνέχεια μας επέβαλαν σκληρά μέτρα, χαράτσια και φόρους επί φόρων, τιμωρώντας στην ουσία τους νομοταγείς και όσους ήταν ήδη συνεπείς στις οφειλές τους...

Τώρα μας ανακοινώνουν ότι δεν διάβασαν το μνημόνιο και έπεται συνέχεια...

Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και το κλίμα στα social media αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών από σημαντική μερίδα των πολιτικών...

Έτσι το γύρο του Facebook κάνει η συγκεκριμένη φωτογραφία, για διαγραφή των 300 της Βουλής των Ελλήνων...




Ψάχνονται για την καρέκλα του Αρχηγού

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις χτεσινές διαρροές στην ψηφοφορία για κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μη ψήφιση ρυθμίσεων όπως η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων την οποία προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Με δήλωση - βόμβα που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης ζητεί την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την εκλογή Προέδρου της, καθώς " η χθεσινή μέρα έδειξε ότι υπάρχει κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το όργανο που κατ' εξοχήν είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή στήριξη της Κυβέρνησης"

O κ. Σκανδαλίδης λέει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι "είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες".

Αρχικά έκπληξη και μετά οργή. Αυτή ήταν η αντίδραση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου μόλις έμαθαν τα νέα από τη Βουλή. Αμέσως ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, που εκείνη την ώρα ήταν σε συνάντηση. «Οι συντεχνίες αποδείχτηκαν πιο δυνατές από το μέλλον της χώρας» έλεγαν αμέσως μετά στα τηλέφωνα οι συνεργάτες των δύο ανδρών. «Οι βουλευτές θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του προσωπικού και εθνικού συμφέροντος» προσέθεταν και ανακοίνωναν πως το άρθρο για τα φαρμακεία θα επανέλθει.

Γιατί, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά, καθώς θα πρέπει να πείσει τους δανειστές πως διαθέτει την απαραίτητη στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν έχει κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις. Με αφορμή τη ψηφοφορία ο Λουκάς Παπαδήμος σκέφτεται να καλέσει εκ νέου τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί κυρίως για την εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ. «Αν η κατάσταση θα μαζευτεί τα πράγματα θα χειροτερέψουν» είναι η θέση των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι περιμένουν πως και πως τον Γιώργο Παπανδρέου να επιστρέψει από την Κόστα Ρίκα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 
«ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ»!



Η σχεδόν βέβαιη επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλάζει τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος δηλώνει «παρών» στις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη Σοσιαλιστική Διεθνούς, όμως η κατοχή ενός δημόσιου αξιώματος και μάλιστα με διεθνή προβολή … τρόμαξε όσους «κοιτούν» προς την Ιπποκράτους.

Κάποιοι μιλούν για αντίδραση Σκανδαλίδη, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει το κενό ηγεσίας στην Κ.Ο. ζητώντας να επισπευτούν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Όσο για την αντίδραση του Γιώργου απέναντι στον σύντροφο Σκανδαλίδη; Ακούγεται ότι ο Γιώργος επαναλαμβάνει την απάντηση-δήλωση σχετικά με τις διαδικασίες της Διεθνούς Σοσιαλιστικής… γιατί ακόμη είναι σε χρόνο Κόστα Ρίκα!

Η παρέμβαση Σκανδαλίδη οδηγεί σε νέα πίεση προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να απαντήσει και επισήμως … εφησυχάζοντας όπως μαθαίνουμε τον Κ. Σκανδαλίδη!
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ!
Έντονα ενοχλημένος είναι ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του apospasma.gr σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκρυψε σε συνεργάτες του την δυσφορία του τόσο για την παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη, όσο και την ομολογία του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ότι δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο. 

Ο Παπανδρέου έχει εκτεθεί απέναντι στον Παπαδήμο και ίσως αυτό να είναι που τον ενοχλεί περισσότερο καθώς στην τελευταία τους συνάντηση, παρουσία και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών ο ίδιος δεσμεύτηκε ως εγγυητής της ενότητας και της συνοχής της κυβέρνησης από την πλευρά της ομάδας του κι ότι δεν υπάρχουν παρατράγουδα λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών. 





ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ ΤΟΥ


Τελικά, τι είναι το ΠΑΣΟΚ;



Και όμως υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν τα άρθρα που αφορούσαν στις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Αν το δει κανείς από τη γωνία της 3ηςΣεπτέμβρη, της Ιδρυτικής Διακήρυξης που έφερε την υπογραφή του Ανδρέα, έπραξαν ορθά. Αν όμως το δει κανείς απ’ τη σύγχρονη οπτική γωνία μιας κεντροαριστεράς που βλέπει φιλελεύθερα, τότε αυτοί οι βουλευτές αποτελούν παραφωνία.

Τελικά τι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα σοσιαλιστικό- μαρξιστικό κίνημα; Είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με φιλελεύθερες «αναλαμπές»; Μήπως είναι ένα κεντρώο κόμμα που ισορροπεί μεταξύ των δύο προηγούμενων ιδεολογικών ρευμάτων; Να ένα κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τους ή τον υποψήφιο της ηγεσίας του. Γιατί αν δεν απαντηθεί τότε είναι βέβαιο ότι θα εκφυλισθεί σ’ ένα κόμμα ιστορικών αναμνήσεων.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα «παντός καιρού», ένα κόμμα που «μιλάει» Αριστερά, «σκέφτεται» Δεξιά και «ενεργεί» αδέξια. Ασφαλώς και δεν πρέπει να χάσει την πολυσυλλεκτικότητά του, η οποία άλλωστε προσδίδει και παραταξιακά χαρακτηριστικά στη φυσιογνωμία του. Αυτό όμως δεν μπορεί να έρχεται σε αντίφαση με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά τα οποία στη συνείδηση του εκλογικού σώματος είναι σαφή και οριοθετημένα.

Στο κάτω- κάτω ο κόσμος έχει δικαίωμα να γνωρίζει το περιεχόμενο του «προϊόντος» που αγοράζει, τη σύνθεση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η εποχή της «ετικέτας» ανήκει στο παρελθόν, όταν μάλιστα το συγκεκριμένο «προϊόν» απευθύνεται σ’ ένα διαφορετικό κοινό που έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να επιλέξει το καλύτερο.




Η ομιλία του Κώστα Σημίτη στο Βερολίνο… έκρυβε θησαυρό. Που μάλλον πέρασε σε τρίτο πλάνο, λόγω της δημόσιας καταγγελίας του Μνημονίου από τον προκάτοχο του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και τις σφοδρές αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του, από μερίδα Ελλήνων που βρέθηκε στην αίθουσα, για να του θυμίσει… τη διαπλοκή.

Στην πραγματικότητα, η πιο σοβαρή παράμετρος της δημόσιας παρουσίας του Κώστα Σημίτη στο πλευρό του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ήταν η παραδοχή-πρόβλεψη ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς τη διάλυσή του. «Για να αντικατασταθεί από κάτι άλλο», όπως σχολίασε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Τι εννοεί με το «κάτι άλλο»; Γνωρίζει περισσότερα; Έχει ενεργό συμμετοχή; Υπάρχει σε εξέλιξη κίνηση διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο να την ανέχεται, αν όχι να την εγκρίνει και να την πριμοδοτεί;

Ο Κώστας Σημίτης, ο πρωθυπουργός… με το μπλοκάκι, όπως έμεινε στην Ιστορία, υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά προσεκτικός, ειδικά στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Είναι λοιπόν μάλλον δύσκολο να του… ξέφυγε μια τόσο σοβαρή διαπίστωση, ειδικά από τη στιγμή που γνώριζε ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Επομένως, το λογικό συμπέρασμα παραπέμπει στη διατύπωση της εκτίμησης ότι, για να μιλάει ο Κώστας Σημίτης δημοσίως για την προοπτική διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει ήδη να έχουν συντελεστεί τα πρώτα, προπαρασκευαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Και ο ίδιος να τα γνωρίζει. Τουλάχιστον.

Αντώνης Σαμαράς: Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti


Σαμαράς: στόχος μας η αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων



Με μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς, δηλώνει μεταξύ άλλων, ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του στη Ρωσία είναι η αποκατάσταση των ελληνωρωσικών σχέσεων καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν. Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται και στην υπόθεση του Βατοπεδίου για την οποία τονίζει ότι πρέπει να κλείσει επειδή δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και την εικόνα της Ορθοδοξίας

«Είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ. Κι όταν λέω «we mean business», το εννοώ. Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Ivanov και με την Πρόεδρο της Γερουσίας Valentina Matviyenko. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ναό του Σωτήρος.
Την Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα συζητήσετε με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και ποια γενικά άποψη έχετε για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Βλέπετε προοπτικές για αναζωογόνηση κοινών πρότζεκτ ή και για ουσιαστική αύξηση επενδύσεων, για την οποία μπορώ να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρων Ρώσων επιχειρηματιών;

Απάντηση: Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα θέλαμε να ήταν. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ. Κι όταν λέω «we mean business», το εννοώ.
Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα.

Αφορά, ακόμα, και σε πλήθος άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές, οι υπηρεσιών – όπως ο Τουρισμός και η παραθεριστική κατοικία – και οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ακόμα υπάρχουν και εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ήδη και έχουν βαλτώσει. Κι αυτά όλα πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε.

Πέρα όμως από την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις, υπάρχει κι ένα βαθύτερο – πνευματικό – περιεχόμενο που θα έπρεπε να αναδειχθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις. Αυτό που σχετίζεται με τους στενούς και στέρεους δεσμούς των λαών μας, δεσμούς που γαλβανίστηκαν από την Ιστορία κι από τις πολιτιστικές μας σχέσεις: κυρίως από τον Ορθοδοξία.

Η Ορθοδοξία δεν είναι απλά η θρησκεία των δύο λαών μας. Είναι συνυφασμένη με την ιστορία τους, είναι ισχυρό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και των σύγχρονων Ελλήνων και των Ρώσων και καθορίζει με πολλούς τρόπους την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά τους. Καθορίζει και τον τρόπο που βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο. Και την ευκολία να διακρίνουν τους φίλους τους.

Με τέτοια γνήσια αισθήματα εκτίμησης και αγάπης προς το ρωσικό λαό, έρχομαι στη χώρα σας. Και ξέρω ότι θα βρω αντίστοιχα αισθήματα και στη Ρωσία.

Υπάρχουν κάποιοι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη, έστω και προσωρινά, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μέσω μείωσης της αγοραστικής δύναμης του εθνικού νομίσματος. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή σε καμία περίπτωση; 

Απάντηση: Όπως το είπατε: η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση, θα ήταν πολύ κακή, ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Αντίθετα, αν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναπτυχθεί με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα – και ως τώρα ανενεργά – συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον ορυκτό της πλούτο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της, νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει αληθινό αναπτυξιακό άλμα.

Κι αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε: να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, από μια χώρα οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης σήμερα, σε ένα αληθινό αναπτυξιακό υπόδειγμα.
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας και της χώρας μας. Και με διάθεση στενής συνεργασίας, όχι μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με όλους τους λαούς της περιοχής μας.

Ξέρετε, η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που αν είσαι τυχερός θα σου έλθει απέξω.
Είναι κάτι που αν είσαι άξιος θα τη δημιουργήσεις εσύ.

Σήμερα η Ελλάδα δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, ως κέντρο μιας παγκόσμιας κρίσης. Νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί σύντομα να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα σύγχρονο υπόδειγμα Ανάπτυξης. Κι εδώ υπάρχουν ευκαιρίες που θα τις αναζητήσουμε και θα τις αξιοποιήσουμε μαζί με όλους τους φίλους μας.

Είστε ικανοποιημένος από την μορφή που παίρνει αυτές τις μέρες το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (PSI); Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος ή τουλάχιστον να σταθεροποιήσει τη δυναμική του, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη μείωσή του στο υψηλό επίπεδο των 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020;

Απάντηση: Δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσω το PSI, αυτή τη στιγμή που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι πως αποτελεί απόλυτη και κρίσιμη προτεραιότητα να γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος «βιώσιμο». Δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον. Κι αυτό ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα. Από κει και ύστερα, βέβαια, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρξει και κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.

Τον ελληνικό λαό – όπως και το ρωσικό, άλλωστε – δεν τον τρομάζουν οι δυσκολίες. Αντίθετα, τις θεωρεί και ως «πρόκληση» (challenge) για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.

Όμως η προσπάθεια πρέπει να επιτρέπει μια ρεαλιστική ελπίδα και να ξεδιπλώνει τη δύναμή του, να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά του.

Προσπαθούμε να ανατάξουμε την αυτοπεποίθησή του, την πίστη στον εαυτό του και την Ελπίδα στο μέλλον του. Και, είμαι σίγουρος, θα τα καταφέρουμε…

Ασκήσατε στο παρελθόν έντονη κριτική στην εφαρμοζόμενη κάτω από την πίεση των πιστωτών πολιτική, όταν οι περικοπές δαπανών οδηγούν στην ύφεση, μη εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, νέες περικοπές και ούτω καθ’ εξής. Υποστηρίζετε όμως την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία κινδυνεύει να γίνει προβληματική για τους ίδιους λόγους. Τη θεωρείτε τώρα καλό για τη χώρα ή αναγκαίο κακό; Στην περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα σας επιτρέψουν οι όροι τις να ασκήσετε διαφορετικό μείγμα αναπτυξιακής πολιτικής που επιδιώκετε;

Απάντηση: Δεν είχαμε καμία αντίρρηση να περικοπούν οι σπατάλες του κρατικού τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές κόπηκαν «οριζόντια» δαπάνες, που έθιξαν άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ άφησαν άθιχτες πολλές σπατάλες. Όμως, άλλο απαραίτητες δαπάνες κι άλλο σπατάλες…

Ακόμα μπήκαν πολλοί φόροι – και πρόσθετοι φόροι, κι άλλοι φόροι – που υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και προκάλεσαν νέα ύφεση, όχι μικρότερο έλλειμμα.

Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε πολύ. Και τώρα το χρέος μας πρέπει να ξαναγίνει βιώσιμο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται τώρα, να βγαίνουμε κάθε τρεις μήνες για δανεικά. Και να μας επιβάλουν νέα μέτρα, επειδή με τα προηγούμενα δεν πιάστηκαν οι στόχοι. Αυτή η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – μια και καλή – είναι σήμερα η υψίστη προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι «αναγκαίο κακό». Είναι απλώς αναγκαίο. Απαραίτητο!

Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να επιδιωχθεί η Ανάκαμψη. Γιατί η Ανάκαμψη και η Ανάπτυξη θα μας επιτρέψουν και το έλλειμμα να μειώσουμε και το χρέος να ελέγξουμε, και στα πόδια μας να σταθούμε και από την κρίση να βγούμε. Κι αυτό θα επιδιώξουμε.

Στη Ρωσία υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για την πρόσφατη σύλληψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος είναι δημοφιλής στη Ρωσία και έφερε εκεί από το Άγιον Όρος την Αγία Ζώνη μόλις πριν από δύο μήνες. Δεν μπορώ να σας ζητήσω να σχολιάσετε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική σας στάση ως προς το λεγόμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου, δεδομένου ότι πρώην στελέχη του κόμματός σας είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν όχι από δικαιοσύνη, αλλά από ΜΜΕ και πολιτικούς για τις συναλλαγές του κράτους με τη Μονή. 

Απάντηση: Όπως σωστά το είπατε, δεν μπορώ να σχολιάζω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, όμως, δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου – η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – και οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό.

Επομένως η υπόθεση αυτή, σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή – δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων – έχει κλείσει οριστικά.

Τώρα πρέπει να κλείσει και η δικαστική πλευρά της. Με πλήρη διερεύνηση σε βάθος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια. Κι αυτό θα συμβεί. Να είστε σίγουροι!

Και να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς.