Σε αναβρασμό βρίσκεται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, προκειμένου να ακυρωθεί με κάθε ένδικο μέσο το σχέδιο της κυβέρνησης Έντι Ράμα, με το οποίο «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου Αυλώνας-Αγίων Σαράντα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι περιουσία Ελλήνων της περιοχής, «περνάνε» στο αλβανικό κράτος. Για τους Βορειοηπειρώτες, η υπουργική απόφαση 708/2018, που ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της γείτονος ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, δεν είναι παρά συνέχεια μιας εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε βάρος τους τα Τίρανα, με αυθαίρετες κατεδαφίσεις σπιτιών, καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, έτσι ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Με συντονισμένες ενέργειες ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σκοπεύει να προσφύγει τόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας όσο και στα διεθνή δικαστήρια. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και με τη συμβολή των ενώσεων των ομογενών όλοι όσοι θίγονται λαμβάνουν το διάστημα αυτό την απαιτούμενη νομική υποστήριξη.
Εδώ και καιρό υπήρξαν χαρακτηριστικές νομοθετικές ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης που είχαν απώτερο σκοπό την εξαφάνιση κάθε Ελληνικού στοιχείου από την Χιμάρα, όπως την νέα διοικητική διαίρεση (2014) με διευρυμένους δήμους και την ένωση του Δήμου Χιμάρας με διοικητικές μουσουλμανικές κοινότητες, τον νόμο για τους «στρατηγικούς επενδυτές», αλλά και την υπουργική απόφαση που ορίζει την αξία γης στην περιοχή.
«Και έρχεται σήμερα αυτή η υπουργική απόφαση ως επιστέγασμα όλων αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Ράμα για να αλλάξει και να αλλοιώσει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς», λέει Έλληνας της περιοχής.
Άλλος Έλληνας της περιοχής υποστηρίζει ότι «η αξία της απαλλοτρίωσης είναι απλώς μια κοροϊδία. Μιλάμε για μια παραθαλάσσια έκταση, για το «φιλέτο» της Αλβανίας και οι αξίες που δίδονται ως αποζημίωση είναι αστείες. Επομένως, όλο αυτό είναι ένα σχέδιο ώστε να ξεκληρίσουν τους Έλληνες της μειονότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι που διαμένουν αυτή την στιγμή μόνιμα στην περιοχή και κρατούν Θερμοπύλες βιοπορίζονται από τον τουρισμό. Άρα, παίρνοντάς τους τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορέσουν να ζήσουν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τον τόπο τους». Και καταλήγει με την ελπίδα η Αθήνα να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον στα προβλήματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην γείτονα χώρα.
«Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι θαμμένο πάρα πολλά χρόνια, τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Αλβανία θάβονται, μόνο ορισμένα δυσάρεστα περιστατικά το φέρνουν στην επιφάνεια. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά έχουν κάνει και λάθος κινήσεις στο παρελθόν».
Δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι παραπάνω, καθώς τα τελευταία λόγια του Έλληνα της Βορείου Ηπείρου είναι χαρακτηριστικά της διαχρονικής πλήρους αδιαφορίας του «ελληνικού» κράτους απέναντι στον δοκιμαζόμενο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ