Ανεξέλεγκτες διαστάσεις δείχνουν να λαμβάνουν πλέον οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στις αραβικές χώρες, με αφορμή την ταινία αμερικανικής παραγωγής
«Η αθωότητα των μουσουλμάνων» που προσβάλλει -όπως υποστηρίζουν- τον προφήτη Μωάμεθ, καθώς τον παρουσιάζει ως γυναικά, παράφρονα και απατεώνα που καλεί τον λαό σε σφαγές.
Ενα φιλμ που αποτέλεσε την αιτία να εισβάλουν αργά το βράδυ της Τρίτης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη εξαγριωμένοι πολίτες, προκαλώντας τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη και τον τραυματισμό πέντε διπλωματικών υπαλλήλων.
Ωστόσο χθες οι απόψεις διίσταντο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Αμερικανός πρέσβης.
Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, το αυτοκίνητό του τινάχτηκε στον αέρα από ρουκέτα RPG-7 που έριξαν οπαδοί του Καντάφι, με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο τόσο ο ίδιος όσο και οι τρεις φρουροί του.
Κατ' άλλους όμως τα γεγονότα διαδραματίστηκαν διαφορετικά. Ο Κρίστοφερ Στίβενς είχε την τύχη του συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς λιντσαρίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης ανασκολοπίστηκε από τους φανατικούς μουσουλμάνους που εισέβαλαν στον περίβολο του προξενείου στη Βεγγάζη.
Ο,τι και να συνέβη πάντως, οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα με τη σορό του Στίβενς μόνο φρίκη προκαλούν...
Την ίδια στιγμή χθες, ένας διαδηλωτής έχανε τη ζωή του στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, από τα πυρά της αστυνομίας, οι δυνάμεις της οποίας προσπαθούσαν να απωθήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα το πλήθος που προσπαθούσε να εισβάλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα.
Ενώ ιδιαιτέρως βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη και στο Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς κι εκεί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Η αστυνομία αναγκάστηκε να τους απωθήσει, ενώ κατά τις ταραχές τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ιδια ήταν η κατάσταση χθες και στο Ιράκ, όπου χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της επίμαχης ταινίας, ενώ πολίτες, μέλη του ισλαμικού κινήματος, διαδήλωσαν και στο Τελ Αβίβ. Κινητοποιήσεις, τέλος, υπήρξαν για το θέμα στην Τεχεράνη, αλλά και στη Γάζα.
Μετά την απόφαση για την αποστολή πεζοναυτών και δύο πολεμικών πλοίων στη Λιβύη πάντως, απ' όπου και ξεκίνησαν όλα, οι ΗΠΑ χθες, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών τους Χίλαρι Κλίντον, έσπευσαν να επικρίνουν εντόνως το αμφιλεγόμενο φιλμ.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό το βίντεο. Απορρίπτουμε πλήρως το περιεχόμενο και το μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά η Κλίντον.
Ενώ χαρακτήρισε «αηδιαστικό και κατακριτέο» το περιεχόμενό του.
Σύσσωμος ο αραβικός κόσμος σε πολιτικό επίπεδο καταδίκασε τόσο την ταινία-σκάνδαλο όσο και τις βιαιότητες στη Βεγγάζη που στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Ενώ οι αφγανικές και πακιστανικές αρχές ειδικά περιόρισαν την πρόσβαση των χρηστών του Διαδικτύου στο YouTube, όπου μπορεί να δει κάποιος το φιλμ.
Ποιοί κρύβονται πίσω απο την ταινία(?)
Ποιος κρύβεται όμως πίσω από την ταινία που αποτέλεσε την αφορμή για τους μουσουλμάνους να κηρύξουν έναν ιδιότυπο ιερό πόλεμο κατά των ΗΠΑ;
Οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, τόσο αναφορικά με την ταυτότητα του σκηνοθέτη του φιλμ όσο και με την ίδια την παραγωγή του.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την ταινία κρύβονται κόπτες χριστιανοί και Εβραίοι, ενώ χριστιανός ακτιβιστής από τις ΗΠΑ, ονόματι Στιβ Κλέιν, υποστηρίζει ότι για την παραγωγή της συνέβαλαν οικονομικά και Τούρκοι!
Οσο για τον σκηνοθέτη; Ο ίδιος, μιλώντας στη «Wall Street Journal», συστήθηκε ως «Σαμ Μπέισιλ», αν και ο Κλέιν, που εργάστηκε ως σύμβουλός του κατά τα γυρίσματα της ταινίας, υποστηρίζει ότι «το Μπέισιλ είναι ψευδώνυμο».
Ο... Μπέισιλ πάντως συστήθηκε ως αμερικανο-ισραηλινός, ενώ δήλωσε ότι τώρα κρύβεται για να γλιτώσει τα χειρότερα από την οργή που προκάλεσε στους απανταχού μουσουλμάνους.
Στην αμερικανική εφημερίδα, τέλος, ο «Μπέισιλ», μιλώντας για την ταινία του:
«Η αθωότητα των μουσουλμάνων», δήλωσε μεταξύ άλλων απαξιωτικά ότι «το ισλάμ είναι καρκίνος»!
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η ταινία πριν από ένα τρίμηνο προβλήθηκε μόνο σε έναν κινηματογράφο του Χόλιγουντ, κι ύστερα χάθηκαν τα ίχνη της, ώσπου αποσπάσματα μιας μεταγλωττισμένης στα αραβικά έκδοσή της προβλήθηκε από αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό και έγινε η αφορμή να προκληθεί η μεγάλη αυτή ένταση.
Το ιστορικό των εξεγέρσεων
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο μουσουλμανικός κόσμος βγαίνει οργισμένος στους δρόμους, διαμαρτυρόμενος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ από τη Δύση.
Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικά χρόνια από τότε που τα σατιρικά σκίτσα του προφήτη, τα οποία δημοσιεύτηκαν στη Δανία, παραλίγο να κοστίσουν τη ζωή στον δημιουργό τους.
Παλιότερα στο στόχαστρο των φανατικών μουσουλμάνων είχε μπει και ο σπουδαίος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι για το βιβλίο του «Σατανικοί στίχοι», ο οποίος εξαιτίας των όσων γράφει για τον Μωάμεθ προκαλεί σάλο στον ισλαμικό κόσμο και οδηγεί τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί να εκδώσει «φετφά», δηλαδή ειδικό θρησκευτικό διάταγμα, με το οποίο κάθε καλός μουσουλμάνος έχει το ιερό καθήκον να σκοτώσει όχι μόνο τον βλάσφημο Ρούσντι, αλλά και όποιον ενεπλάκη στην έκδοση των «Σατανικών στίχων»!
ΠΗΓΗ: Δημοκρατία