Ο Σύριζα
θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ!
Στην άνοδο και στην πτώση του ΠΑΣΟΚ στα χνάρια του οποίου φαίνεται να βαδίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικό The Week.
Όπως αναφέρεται, αμέσως μετά την οικονομική κρίση, το ΠΑΣΟΚ το κεντροαριστερό κόμμα είχε τον έλεγχο της Ελλάδας, έχοντας κερδίσει τις εκλογές του 2009 με ποσοστό 38%. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως το ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε ολοσχερώς, πέφτοντας στις εκλογές του 2015 στο 5%. Ο λόγος, όπως επισημαίνεται, ήταν η αγαπημένη πολιτική της ελίτ της ευρωζώνης, η λιτότητα, που ώθησε την ανεργία στην Ελλάδα στο 20% για περισσότερα από τα 4 χρόνια.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που σχεδόν από το τίποτα πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές του 2015. Έπειτα από μάχες μηνών με την ελίτ της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε και τον Ιούλιο του περασμένου έτους, έφερε περισσότερο λιτότητα στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα είναι η δημοτικότητα του Τσίπρα έχει πέσει στο 17%.
«Η ελληνική πολιτική σκηνή είναι έτοιμη για κάθε έντονο ή ακραίο κόμμα για να δοκιμάσει...
ότι ο Τσίπρας δεν τόλμησε. Οι ακροδεξιοί είναι ο πιθανότερος υποψήφιος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια στο άρθρο γίνεται μια ιστορική αναδρομή - από το 2008 και μετά - για το πως η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή κατάσταση. Έπειτα από αρκετά χρόνια λιτότητας «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος να τελειώσει τη λιτότητα με οποιοδήποτε τρόπο.
Εκτός από τον Τσίπρα, βασικός σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε συνέχεια στο Eurogroup ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ανυπόφορη και ότι πρέπει να συμφωνηθεί κάποια ανακούφιση».
Ωστόσο, ο ίδιος δεν έκανε καμία απολύτως πρόοδο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «έπειτα από μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελίτ της ευρωζώνης έφτασαν σε κρίσιμο σημείο.
Η ελίτ έστησε μια πολύπλευρη οικονομική επίθεση στην Ελλάδα για να εξαναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραδοθεί, κυρίως με τη μορφή ενός τραπεζικού πανικού που προκλήθηκε σκόπιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε απάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δημοψήφισμα για τη λιτότητα, το οποίο κέρδισε επιδέξια». Από την πλευρά, όπως αναφέρεται, ο Βαρουφάκης παρουσίασε ένα σχέδιο για μερική έξοδο από την ευρωζώνη και να επανακτήσει η Ελλάδα τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, ο Τσίπρας δεν πίστεψε ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και έτσι αποδέχθηκε τους όρους της ελίτ.
«Σε εκείνη την στιγμή, η ενδεχόμενη πολιτική μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ σφραγίστηκε» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η απαξίωση της άκρας Αριστεράς
Σε κάθε περίπτωση, όπως η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της άκρα αριστεράς «κι έτσι μια στροφή προς την άκρα δεξιά είναι συνήθως η επόμενη επιλογή για ένα απελπισμένο εκλογικό σώμα».
«Η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή είναι ήδη το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας 7% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Καθώς στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει σταθερά, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής έχει ενισχυθεί σε περίπου 10%» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και το ποσοστό της Χρυσής Αυγής δεν είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο η πολιτική τείνει να είναι εξαιρετικά ασταθής στην Ελλάδα. Εξάλλου, «με δεδομένη τη μεγάλη προσφυγική κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο γόνιμο κλίμα για μια φασιστική κινητοποίηση».
Οι επόμενες εκλογές
Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή ή πριν από τον Οκτώβριο το 2019, δίνοντας στους ακροδεξιούς αρκετό χρόνο για να οργανωθούν.
Η ακροδεξιά στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής νομοτελειακά θα πρωταγωνιστήσει και είναι πιθανό να επικρατήσει ή να κυριαρχήσει σε ένα συνασπισμό με την κεντροδεξιά.
Το κρίσιμο ζήτημα όμως για την Χρυσή Αυγή είναι εάν μπορέσει να διαχειριστεί την εμπιστοσύνη που θα τις δείξουν οι πολίτες, αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και καταφέρει να εξασφαλίσει μια διαρκή δημοτικότητα υπέρ του εθνικιστικού κινήματος.