Τότε οι ΗΠΑ έδιναν τις «ευλογίες» τους στον Σαντάμ για την χρήση χημικών κατά του Ιράν
Ενώ η Ουάσιγκτον προβληματίζεται για το αν θα χτυπήσει την Δαμασκό εξαιτίας της άγνωστης χρήσης χημικών στη Συρία, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν ότι πριν από 25 χρόνια οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επέτρεψαν στον αδίστακτο Σαντάμ Χουσεΐν να χρησιμοποιήσει αέρια χημικού πολέμου στον πόλεμο με το Ιράν.
Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία στο College Park, του Maryland, δείχνουν ότι............ οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, τόσο ενάντια στον εχθρό στο πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988)-ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλεβί από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979-όσο και κατά Κούρδων του Ιράκ, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Foreign Policy, το οποίο παραθέτει και τα αντίστοιχα ντοκουμέντα.
Πρόκειται για εκθέσεις που έχουν μείνει μυστικές ως σήμερα και οι οποίες αποδεικνύουν ότι από το 1983 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήξεραν ότι ο τότε σύμμαχός τους Σαντάμ -βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράν από το 1980 ως το 1988- διατηρούσε αποθήκη με χημικά όπλα και ειδικά από αέρια μουστάρδας και αέρια σαρίν.
Ιρανοί στρατιώτες με στολές χημικού πολέμου κατά τον πόλεμο με το Ιράκ
Την είδηση αυτή επιβεβαιώνει στο περιοδικό ο απόστρατος Ρικ Φρανκόνα, ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής για τη CIA.
«Όσο συνεχίζονται και πυκνώνουν οι ιρακινές επιθέσεις αυξάνουν οι πιθανότητες οι ιρανικές δυνάμεις να βάλουν στο χέρι μία οβίδα με ιρακινά διακριτικά που να περιέχει αέρια μουστάρδας», τονιζόταν σε ένα από τα έγγραφα της αμερικανικής αντικατασκοπίας, με ημερομηνία Νοέμβριο του 1983.
Στα τέλη του 1987, χάρη σε έναν κατασκοπευτικό τους δορυφόρο, οι ΗΠΑ εντόπισαν πως το Ιράν συγκέντρωνε ένα σημαντικό αριθμό δυνάμεων στα ανατολικά της Βασόρας (στα νότια του Ιράκ) ενόψει της εαρινής του αντεπίθεσης.
Οι λήψεις έδειχναν ακόμη πως οι Ιρανοί είχαν εντοπίσει ένα κενό στην αμυντική γραμμή των Ιρακινών, στην οποία θα μπορούσαν να διεισδύσουν.
Η έκθεση, που έφερε την κωδική ονομασία «Προ των πυλών της Βασόρας», είχε παρουσιασθεί στον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε σημειώσει τότε πως «μία ιρανική νίκη θα ήταν απαράδεκτη», επισήμανε το Foreign Policy.
Ενήλικες και παιδιά νεκρά από επίθεση Ιρακινών με χημικά όπλα στη πόλη Halabja του Βορειοανατολικού Ιράκ
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενημερώσουν τη Βαγδάτη και να συνδράμουν τους Ιρακινούς με πληροφορίες για τα κέντρα επιμελητείας και τις αντιαεροπορικές αμυντικές συστοιχίες του Ιράν.
Τα στρατεύματα της Βαγδάτης κατέπνιξαν εν τη γενέσει τους τα ιρανικά σχέδια εξαπολύοντας τον Απρίλιο του 1988 μία ευρείας έκτασης αντεπίθεση, περιλαμβανομένων και βομβαρδισμών με χημικά αέρια, στην χερσόνησο Φάο.
Χημικοί παράγοντες χρησιμοποιήθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, προκαλώντας κάθε φορά «εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα μεταξύ των Ιρανών», ανέφερε η CIA.
«Οι Ιρακινοί ουδέποτε μας ενημέρωσαν πως σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν νευροτοξικά αέρια.
Δεν χρειάσθηκε άλλωστε να το κάνουν, το γνωρίζαμε ήδη», εξήγησε στο Foreign Policy ο Ρικ Φρανκόνα.
Είναι την εποχή εκείνη —τον Μάρτιο του 1988—, που ο Σαντάμ Χουσέιν είχε χρησιμοποιήσει ατιμωρητί χημικά αέρια και κατά της κουρδικής κοινότητας Χαλάμπτζα, επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ
ΙΡΑΝ 1953: Το πραξικόπημα που ανέτρεψε στις 18 Αυγούστου του 1953, τον Ιρανό Πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μοσαντέχ, ο οποίος είχε εθνικοποιήσει το πετρέλαιο της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.
Ο ρόλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ήταν μυστικός για πολλά χρόνια και εξακολουθεί να στοιχειώνει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
“Το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέχ και το υπουργικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής”, αναφέρει το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο.
Ο Μοσαντέχ κρατικοποίησε το 1951 την Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου, που ήταν ο πρόδρομος της BP, προκαλώντας την οργή του Λονδίνου, το οποίο θεωρούσε το ιρανικό πετρέλαιο, ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η οποία είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 2000, η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν” παίξει σημαντικό ρόλο” στην ανατροπή του Μοσαντέχ και είχε κάνει τη διαπίστωση ότι το πραξικόπημα ήταν μια “οπισθοδρόμηση για την πολιτική ανάπτυξη του Ιράν.”
Παρόμοια θέση είχε εκφράσει και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Με την πτώση του Μοσαντέχ ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί που τοποθετήθηκε στο θρόνο, έγινε στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, μέχρι που ανατράπηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.