ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ο Ιωάννης Μεταξάς και το “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου

 

  Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς ανέλαβε δικτατορικά την διακυβέρνηση της Ελλάδος το 1936 αναστέλλοντας θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος , ήδη τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για την παγκόσμια ειρήνη είχαν αναφανεί με τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, την αποχώρηση της από την Κοινωνία Των Εθνών, τις επεκτατικές τις βλέψεις αλλά και την ιμπεριαλιστική επίθεση της Ιταλίας στην Αβησσυνία. 
H παγκόσμια κρίση έβρισκε την Ελλάδα στην κυριολεξία άοπλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όταν ο Κονδύλης για να πατάξει το Βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα του 1935 δανείστηκε βομβαρδιστικά αεροπλάνα από την Βουλγαρία!!!!

Η βασική προτεραιότητα του Μεταξά στο τομέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πάντα σε συνεννόηση με τον Βασιλιά Γεώργιο Β (αν όχι υπό της διαταγές του όπως πολλοί υποστηρίζουν), ήταν μια πολιτική άψογης ουδετερότητας απέναντι στις Μεγάλες δυνάμεις, ειδικά απέναντι στην Ιταλία και στην Γερμανία, με μια σαφή όμως προτίμηση προς την Μεγάλη Βρετανία και με τελική πρόθεση να συνδεθεί η τύχη της Ελλάδος με την τότε Βρετανική υπερδύναμη.


Έτσι ο Μεταξάς δείχνοντας ένα μεγάλο ενδιαφέρον για να τηρήσει τις ισορροπίες ειδικά απέναντι στην Γερμανία, τριπλασίασε τις εξαγωγές σε πρώτες ύλες σε αυτήν, διευθέτησε με θετικό για τους Γερμανούς αποτέλεσμα όλα τα διμερή θέματα που ανέκυπταν, ενώ μέχρι το 1939 έγιναν και αρκετές επισκέψεις ναζιστών επισήμων στην Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε και πιθανή επίσκεψη του ίδιου του Χίτλερ στην Ελλάδα.

Βέβαια οι Γερμανοί δεν είχαν αμφιβολίες η επιφυλάξεις για τον προσανατολισμό του Μεταξά και ιδιαίτερα του Βασιλιά Γεώργιου. Δεν πίεζαν όμως την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα καθώς η φαινομενική έστω Ελληνική ουδετερότητα βόλευε τα Γερμανικά σχέδια για ειρηνικά Βαλκάνια και αποτροπή “ανοίγματος” μετώπου εκεί.

Συνάμα υπήρχε ο Γερμανικός φόβος μήπως η πίεση στην Αθήνα οδηγούσε την Ελλάδα να ταχθεί ανοιχτά και απροκάλυπτα στο στρατόπεδο των Άγγλων.

Οι προθέσεις του Ιωάννη Μεταξά μπροστά στην διαφαινόμενη Ιταλική απειλή.

Η κατάκτηση της Αλβανίας από τους Ιταλούς τον Απρίλιο του 1939, καθώς και η επιθετική τους συμπεριφορά με την σημαντική μεταφορά στρατιωτικών μονάδων από την Ιταλία καθώς και με την συνεχή δημιουργία συνοριακών προστριβών στην Ήπειρο, δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. 

Ο Αρχιστράτηγος Παπάγος αναδιάταξε όλες τις μονάδες του Ελληνικού στρατού με κύρια αποστολή την άμυνα στην επικείμενη Ιταλική επίθεση (ως τότε δεν είχε εκπονηθεί καν επιτελικό σχέδιο αφού ο κύριος πιθανός αντίπαλος εθεωρείτο η Βουλγαρία), ενώ σε συνεννόηση με τον Μεταξά στις αρχές του 1940 έγινε η αθόρυβη επιστράτευση ενός σώματος στρατού .

 
 
 
Η πρόθεση του Μεταξά και του Βασιλιά Γεώργιου ήταν η Ελλάς, σε περίπτωση Ιταλικής επίθεσης, να αμυνθεί μέχρις εσχάτων. 

Ήδη από τον Απρίλιο του 1939, κατά την διάρκεια της πρώτης κρίσης στις Ελληνο-Ιταλικές σχέσεις, ο Ιωάννης Μεταξάς σε μυστικές συνομιλίες με τον Βρετανό πρεσβευτή Ουότερλόου είχε ανακοινώσει την απόφαση του σε περίπτωση Ιταλικής εισβολής να αντισταθεί “μέχρις εσχάτων” και ότι “προτιμούσε την πλήρη καταστροφή της χώρας του από την ατίμωσιν”. 

Και μάλιστα αυτή την δήλωση την έκανε την εποχή που η Αγγλία απέφευγε επιμελώς να δώσει εγγυήσεις στην Ελλάδα για να μην δυσαρεστήσει την Ιταλία.

Ίσως η εντυπωσιακότερη σχετική δήλωση του Μεταξά για το θέμα αυτό, να έγινε στις 21 Αυγούστου του 1939 στον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι, σε αυτόν τον ίδιο άνθρωπο που επέδωσε το άνανδρο και μη τηρηθέν Ιταλικό τελεσίγραφο το ιστορικό βράδυ της 28ης Οκτωβρίου. 

Με αφορμή μια δεύτερη κρίση στις τότε Ελληνο-Ιταλικές σχέσεις λόγω της μη ανανέωσης Ελληνοϊταλικού Συμφώνου μη επιθέσεως, ο Ιωάννης Μεταξάς ζήτησε από τον Ιταλό πρεσβευτή να τηλεγραφήσει στον Μουσολίνι ότι “εάν η Ιταλία ήθελε θίξει ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος και προπαντώς την ακεραιότητα του εδάφους της, Αυτή θα αμυνθεί μέχρις εσχάτων”.
Από τον Απρίλιο του 1939 και μετά, η Ελλάδα εντάσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα στο πλευρό των Συμμάχων. 

Η Αγγλική κυβέρνηση με ανακοίνωση του Τσάμπερλαιν στην Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε εγγύηση για την ακεραιότητα της Ελλάδος, ενώ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την συμμετοχή και βοήθεια του Μεταξά, υπογράφηκε νέα μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Αγγλίας . 

Να σημειωθεί ότι ο Μεταξάς σε συνέχεια της πολιτικής προσέγγισης με την Αγγλία, ήρθε σε συμβιβασμό με τους Άγγλους κεφαλαιούχους που είχαν τις μετοχές του Ελληνικού δανείου (είχε πάψει να εξυπηρετείται αυτό από το 1931), λύνοντας άλλο ένα ακανθώδες διμερές ελληνο-Αγγλικό θέμα.
 

Αλλά και στις 21 Μαΐου του 1940 σε μια σύσκεψη Αντιστράτηγων στην οποία προήδρευε, ο Μεταξάς ξεκαθάρισε την στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα. 

” Η Ελλάς δεν έχει επιθετικές βλέψεις” είπε “αλλά εάν δεχθεί την επίθεση οιουδήποτε είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί μετά της οφειλόμενης πεισμοσύνης”. Την ίδια ακριβώς δήλωση επανέλαβε ο Μεταξάς στον Γιουγκοσλάβο πρέσβη σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανού πρεσβευτή Ερμπαχ.

Τον Αύγουστο του 1940 μετά την κατάρρευση της γραμμής Μαζινό και την συνθηκολόγηση της Γαλλίας σε 20 μέρες, η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο στο πλευρό του Χίτλερ. 

Ενώ όλη η Ευρώπη έχει καταληφθεί από τους Γερμανούς και το παν δείχνει να έχει απολεσθεί, ο Ιωάννης Μεταξάς σε νέα του συνομιλία με τον νέο πρέσβη της Αγγλίας στην Ελλάδα Πάλαιρετ, διατρανώνει την θέληση του “να αντισταθεί σε κάθε ενέργεια του ΄Άξονος κατά της Ελλάδος”, και ότι “προτιμά την καταστροφή από την ταπείνωση”.

Το ίδιο περιεχόμενο είχε και η δήλωση του Ιωάννη Μεταξά στον Αμερικάνο πρεσβευτή Λίνκολν Μακ Βή στις 29 Αυγούστου του 1940.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τελευταίου στον Ρούζβελτ, ο Ιωάννης Μεταξάς σε ιδιωτική συζήτηση του δήλωσε ότι “Αν η χώρα μου υποστεί επίθεση από οποιονδήποτε θα πολεμήσει ως τον τελευταίο άνδρα, την τελευταία γυναίκα το τελευταίο παιδί”. 

Oι δηλώσεις του Μεταξά γίνονταν και υπό την επήρεια του άνανδρου τορπιλισμού του ευδρόμου “Έλλη” στο λιμάνι της Τήνου ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, από Ιταλικό Υποβρύχιο εν καιρώ ειρήνης. Το πλήρωμα του πλοίου είχε εννέα νεκρούς. 
 
 
Η εθνικότητα του υποβρυχίου έγινε αμέσως γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση από τα θραύσματα της τορπίλης που βρέθηκαν, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί η τελική ρήξη με την Ιταλία και να κερδηθεί χρόνος

Η ελληνική κοινή γνώμη εξαγριώθηκε από τον ύπουλο αυτό τορπιλισμό, αλλά συνάμα προετοιμάστηκε ψυχολογικά για την επικείμενη αναμέτρηση.
 
Η υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Ηγεσίας την κρίσιμη εκείνη στιγμή αλλά και η αποφασιστική της στάση απέναντι σε 2 σκηνοθετημένα μεθοριακά επεισόδια από τους Αλβανούς και στις Ιταλο-Αλβανικές αξιώσεις για το θέμα της Τσαμουριάς, εδραίωσε την διεθνή θέση της Ελλάδος και είχε σχολιαστεί με θετικό τρόπο από όλες τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στην Μ. Βρετανία(, αλλά και από τον ίδιο τον Τσόρτσιλ που σε προσωπικό του μήνυμα στον Μεταξά του είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την γενναία Ελληνική στάση.

Υπάρχουν όμως και άλλα τεκμήρια που αποδεικνύουν την πρόθεση του Μεταξά να πολεμήσει και να αντισταθεί στους Ιταλούς. Πολλές αναφορές στο λεπτομερές ημερολόγιο του Μεταξά καταδεικνύουν την πρόθεση του αυτή, αν και επίσης δείχνουν και την απαισιοδοξία του Μεταξά για την τελική έκβαση της Ελληνικής προσπάθειας.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με την ηγεσία του στρατεύματος προσπάθησε (στο μέτρο που το επέτρεπε η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας) να επανεξοπλίσει την χώρα, αγοράζοντας πυρομαχικά, ρουχισμό, κάνοντας (πρόχειρα ομολογουμένως) οχυρωματικά έργα στην ελληνο-αλβανική μεθόριο και αγοράζοντας 70 σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα. 

Η αλήθεια είναι ότι η πάγια Ελληνική στρατηγική θέση ήταν η άμυνα κατά της Βουλγαρίας, στρατηγική που οδήγησε στην δημιουργία της “γραμμής Μεταξά” στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, αλλά που απορρόφησε όλους τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.

Η αιτία του “λάθους” αυτού βρίσκεται εύκολα: 

To ΓΕΣ δεν μπορούσε να προβλέψει την κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς, που συνέβη το 1939 . Για να γίνει αντιληπτός ο βαθμός ετοιμότητος της Ελληνικής κυβέρνησης, ήδη από το καλοκαίρι του 1940 είχαν συνταχθεί όλα τα επίσημα κείμενα που αφορούσαν την επιστράτευση και βρίσκονταν σε φακέλλους που ανοίχτηκαν το ιστορικό πρωινό της 28ης Οκτωβρίου….

Τέλος προσπάθησε να προετοιμάσει τον Ελληνικό πληθυσμό και να εξυψώσει το ηθικό του μπροστά στις επικείμενες δυσκολίες με συνεχείς ομιλίες του, τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα. Παντού τόνιζε τους κινδύνους που έρχονται και προέτρεπε όλους να είναι έτοιμοι για την αναμέτρηση που έρχεται και κυρίως ενωμένοι.
Συμπέρασμα 

Όλες οι παραπάνω δηλώσεις του Ιωάννη Μεταξά (που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης αφού περιέχονται στα επίσημα διπλωματικά έγγραφα τεσσάρων χωρών (Ελλάδος – Αγγλίας – Ιταλίας – Ηνωμένων Πολιτειών)) αν και έγιναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και υπό διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες, περιγράφουν ανάγλυφα την σχηματισμένη θέληση του Έλληνα Πρωθυπουργού για Ελληνική αντίσταση μέχρις εσχάτων. 

Όλες οι ορθολογικές ερμηνείες που προτάθηκαν για να εξηγήσουν την σθεναρή αυτή θέση είναι τμηματικές και ανεπαρκείς εάν δεν εμπεριέχουν την συνιστώσα του ηθικού και πατριωτικού ιδεαλισμού του Ιωάννη Μεταξά, που τον καθοδήγησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τελικά να εκφράσει σε μια ανεπανάληπτη ιστορική στιγμή, την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Ας θυμηθούμε ότι η Ελλάς και η ηγεσία της αντιστάθηκε στον Αξονα την εποχή της παντοδυναμίας του, όταν η υπερδύναμη της εποχής Γαλλία είχε συντριβεί σε 20 ημέρες, η Αμερική ήταν ουδέτερη και υπήρχε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ που εξασφάλιζε (έτσι φαινόταν τότε) τα Ανατολικά σύνορα της Γερμανίας. 
 
Χρειαζόταν λοιπόν μεγάλο ψυχικό και ηθικό σθένος (κάτι που περιέργως σήμερα θεωρείται εύκολο και αυτονόητο για τότε) από την τότε πολιτική ηγεσία για να συνταχθεί με την Μεγάλη Βρετανία που έδειχνε απομονωμένη και ανίσχυρη.

Οι προσπάθειες υποτίμησης της εξωτερικής πολιτικής του Μεταξά απο τους αριστερόστροφους ιστορικούς βασίζονται σε δύο άξονες. 

Ο πρώτος ουσιαστικά παρουσιάζει τον Μεταξά ως Αγγλόδουλο, ως άθυρμα του Βασιλιά, ως ξενοκίνητο. 

Ο δευτερος Αξονας κατηγορεί τον Μεταξά ως ηττοπαθή και τελικά παρουσιάζει το Μεταξικό “ΟΧΙ” ως αποτέλεσμα της λαικής πίεσης και του φόβου του Μεταξά οτι αν συνθηκολογούσε με τους Ιταλούς θα έχανε την εξουσία.

Όπως αναφέραμε και πρίν, η Αγγλική επιρροή στα Ελληνικά πράγματα μέσω του Βασιλιά Γεώργιου είναι αδιαμφισβήτητος. Ο Μεταξάς δεν απομακρύνθηκε απο την γραμμή αυτή, αλλά και τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις όρθωσε το ανάστημα του.

Η πρώτη ήταν στην διαπραγμάτευση για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων στους χρηματιστές του Σίτι
και η δευτερη όταν αρνήθηκε πεισματικά να επιτρέψει την αποβίβαση συμβολικών Βρεττανικών δυνάμεων στην Θεσσαλονίκη, κάτι που θα ανάγκαζε τον Χίτλερ να επέμβει.

Για την δευτερη αιτίαση, αλήθεια ποιός θα ήταν αισιόδοξος στις αρχές του Οκτωβρίου του 1940 συγκρίνοντας με αντικειμενικά κριτήρια τους δύο αντιπάλους?
 
Και αν ο Μεταξάς ήταν σίγουρος οτι θα έχανε τον πόλεμο (άρα και την εξουσία) τότε γιατί τελικά, σύμφωνα με την Αριστερά, έκανε ακριβώς τον πόλεμο αυτό για να μην χάσει την εξουσία? 

Οι ιστοριογραφικοί ακροβατισμοί της Αριστεράς είναι αρκετά φανεροί πιστεύω….
Αλλά ας τελειώσουμε με τις εκμυστηρευσεις του ίδιου του Μεταξά στο ημερολόγιο τουτον Ιούνιο του 1940:

” Ολα θα καταρρεύσουν; Τότε θα πάω και εγώ με τον στρατό και θα επιζητήσω να σκοτωθώ….”
 


28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ... ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ...

Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ


Αργυρόκαστρο: Στους Βουλιαράτες και στην Κλεσούρα θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί των Ελλήνων για την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο σε συνεργασία με την επαρχία Πάνω Δρόπολης.

Στους Βουλιαράτες το πρωί της Κυριακής 28ης Οκτωβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης, όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών, με την τήρηση ενός λεπτού σιγή, και κατάθεση στεφάνων.
 
Θα ακολουθήσει μαθητική εκδήλωση και ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία στους Βουλιαράτες.

Αντίστοιχα, το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Νέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, Κλεισούρα Πρεμετής.

Κορυτσά: Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και στην Κορυτσά υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με δοξολογία στην Εκκλησία της Παναγίας και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του χωριού Μπομποστίτσα.
 
"Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη μια μέρα ψυχικής ανάτασης για να αναπολήσουμε κάποιες, όχι και τόσο μακρινές, αρετές ενότητας και αψήφιστου θάρρους, που οδήγησαν σε στιγμές μεγαλείου." -αναφέρει ο χαιρετισμός του πρόξενου.

Χειμάρρα: Στη Χειμάρρα οι εορτασμοί για την επέτειο του ΟΧΙ θα συνδυαστούν με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Χειμάρρας από τον Τουρκικό ζυγό (1912-2012).
 
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου και θα αρχίσουν με δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου, κ. Δημητρίου.

Αγ. Σαράντα: Επίσης μαθητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στους Αγ. Σαράντα.
 
Το Ελληνικό σχολείο της πόλης σε συνεργασία με το επαγγελματικό λύκειο Μεσοποτάμου και το λύκειο Λιβαδειάς προσκαλούν όλους τους Βορειοηπειρώτες για να γιορτάσουν μαζί την επέτειο την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 στις 6 μ.μ. στο κινηματοθέατρο των Αγίων Σαράντα.
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

BINTEO: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... 2300 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ...!!!


 
Ενα μικρό αφιέρωμα, τιμής ένεκεν, του blog Forest Firefighters - http://spyth.blogspot.gr για τα 100 χρόνια από την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ, 1912 - 2012 !!!
Το βίντεο περιέχει φωτογραφίες και πίνακες της εποχής από επιχειρήσεις του Στρατού μας στην Μακεδονίας.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ,
                        ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
                                                          ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ !!!
 



 

Ελλάδα, ένα απέραντο φρενοκομείο. Οι πρώτοι έσονται τελευταίοι και οι έσχατοι γίνονται… ήρωες.

Η απόλυτη τρέλα
Οι προηγούμενοι «προδότες» και ριψάσπιδες ξαφνικά μετατρέπονται σε υπερασπιστές της πατρίδας. Η απόλυτη τρέλα δηλαδή. Και το λέμε αυτό με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από τη Βουλή ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχoυν ανέβει στα… κάγκελα διότι υποστηρίζουν ότι παρακάμπτονται από το ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

Ζητούν από την κυβέρνηση κάθε αποκρατικοποίηση να έρχεται στη Βουλή και να ελέγχεται ενώ το υπουργείο Οικονομικών έκανε λίγο πίσω λέγοντας ότι κάθε φορά θα γίνεται ενδελεχής ενημέρωση για ότι πωλείται υποστηρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και θα τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα.

Σε άλλο θέμα, αυτό του πετρελαίου θέρμανσης και των δικαιούχων επιστροφής φόρου οι πράσινοι βουλευτές βγαίνουν από τα αριστερά και ζητούν ακόμη περισσότερους δικαιούχους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει πίσω και να λέει ότι θα ξαναδεί το θέμα.Αυτά είναι μόνο δύο από τα θέματα στα οποία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει ταραχή και θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει ότι έχουν δίκιο. Δε μπορεί να είναι για παράδειγμα ανεξέλεγκτο το ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

Οι βουλευτές λένε ότι δε μπορεί να έχουν φάει τόσο «ξύλο» και να βλέπουν άλλους να τους παρακάμπτουν πουλώντας ότι θέλουν και όσο θέλουν. Και φέρνουν ως παράδειγμα το IBC στον Λάτση και τη Δωδώνη.

Επίσης, δίκιο έχουν για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα κάψει πολύ κόσμο φέτος ενώ δε θα έχει και δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αλλά πρέπει να παρατηρήσουμε δύο σοβαρά θέματα:

1. Το πρώτο είναι ότι εμφανίζονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι που ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και που στήριζαν μέχρι τέλους τον Παπανδρέου, να είναι τώρα οι υπερασπιστές της διαφάνειας και του φτωχού λαού. 

Μα είναι δυνατόν οι πασόκοι βουλευτές αντί να λογοδοτούν για τις επιλογές 2,5 ετών να γίνονται τιμητές και υπερασπιστές του δικαίου; Ποιοι μιλάνε δηλαδή. Αυτοί δεν είναι που αποφάσισαν να υπογράψουν τα Μνημόνια που προβλέπουν μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Τώρα κόπτονται πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ή μήπως αυτοί δεν είναι που αποφάσισαν πέρυσι την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης η οποία ισχύει από σήμερα; 

Τώρα έγιναν τα «λαϊκά» παιδιά; 
Σε λίγο θα γίνουν ακόμη πιο αριστεροί από την Παπαρήγα και τον Τσίπρα.

2. Το δεύτερο είναι ότι η ΝΔ εμφανίζει σημάδια έντονης κυβερνησιμότητας. Οι ίδιοι οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ δεν ήταν αυτοί που πριν τις εκλογές του Ιουνίου εξαπέλυαν σφοδρές επιθέσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων για μέτρα που ήταν αντιλαϊκά αλλά και αδιαφανή; 
Τώρα λοιπόν που εξαφανίστηκαν αυτές οι ψυχές; 
Γιατί δε βγαίνουν να μιλήσουν για τις αδικίες και αντίθετα είτε σιωπούν ένοχα είτε έχουν γίνει διαπρύσιοι υποστηρικτές των πολιτικών του Μνημονίου;

Πώς λοιπόν οι «τελειωμένοι» πασόκοι άλλαξαν δέρμα και έγιναν αντιμνημονιακοί των Μνημονίων που οι ίδιοι ψήφισαν ενώ πολλοί Νεοδημοκράτες βουλευτές από σφόδρα αντιμνημονιακοί τώρα κάνουν την πάπια; 

Έτσι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τον κόσμο και θα αναστηλώσουν το γκρεμισμένο πολιτικό οικοδόμημα; Είναι μακριά νυχτωμένοι όλοι τους. Η πολιτική υποκρισία δεν περνάει πια. 

Και κάτι άλλο: Η αγνωμοσύνη είναι ο χειρότερος φίλος κάποιων που έγιναν ισχυροί και τώρα κοιτάζουν αφ’ υψηλού. Και είναι δυστυχώς πολλοί αυτοί που ξεχνούν ποιοι ήταν, ποιοι έγιναν και που θα πάνε.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ

 
Την μνήμη ενός μεγάλου Μάρτυρος γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, του αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτου της Θεσσαλονίκης. 

Μαζί με τον άγιο Γεώργιο, ο άγιος Δημήτριος είναι ο πιο γνωστός και δημοφιλής Μάρτυς, το πιο ωραίο και πιο ιδανικό πρότυπο του χριστιανικού νέου. Στον τόπο του μαρτυρίου του χτίσθηκε ένας από τους πιο παλαιούς σήμερα κι ονομαστούς ναούς της χριστιανοσύνης, που ύστερ’ από πολλές περιπέτειες και καταστροφές εξακολουθεί ακόμη, να στολίζη την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η νίκη του αγίου Νέστορος στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, με την προτροπή και την ενίσχυση του αγίου Δημητρίου, εσυμβόλιζε τον θρίαμβο του χριστιανισμού κατά του ειδωλατρικού κόσμου κι ακόμη την προστασία της πόλεως σε κάθε βαρβαρική επίθεση. Ωραιότατος είναι στη σημερινή γιορτή ο ύμνος του Ρωμανού· "Τοις των αιμάτων σου ρείθροις, Δημήτριε, την Εκκλησίαν Θεός επορφύρωσεν...

"Ο Άγιος Δημήτριος, ο Μεγαλομάρτυρας και Μυροβλύτης, γόνος της ένδοξης πόλης Θεσσαλονίκης, ήταν στρατιωτικός στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-305). Γενναίος και ατρόμητος στρατιώτης του Χριστού και κήρυκας της χριστιανικής πίστης, είναι παράδειγμα χριστιανού μάρτυρος. 

Θα λέγαμε ότι υπήρξε ο πρώτος κατηχητής της Εκκλησίας μας. Διότι χωρίς τον παραμικρό φόβο κατηχούσε τους νέους της πόλης, εμπνέοντος σ’ αυτούς τη χριστιανική πίστη. Η δραστηριότητα του Δημητρίου καταγγέλθηκε στο Διοκλητιανό, ο όποιος τον κάλεσε στα ανάκτορα. 

Ο Δημήτριος δήλωσε στο Διοκλητιανό ότι πράγματι είναι χριστιανός, διότι μόνο η θρησκεία του Χριστού παρέχει ηθική λύτρωση και αιώνια ζωή.Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και τον έκλεισαν στη φυλακή. Αλλά τις ήμερες εκείνες γίνονταν στη Θεσσαλονίκη αγώνες. Οι ειδωλολάτρες, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη κάποιου Λυαίου, προκαλούσαν τους χριστιανούς να τον αντιμετωπίσουν. 

Τότε ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστωρ, αφού πήρε την ευχή του Δημητρίου μέσα από τη φυλακή, μπήκε στο στάδιο και νίκησε το σωματώδη Λυαίο.Ο Διοκλητιανός όταν έμαθε την αιτία της ήττας του Λυαίου έστειλε στρατιώτες στη φυλακή και με τη λόγχη σκότωσαν το Δημήτριο και το Νέστορα. Η δε μητέρα Εκκλησία περιβάλλεται "ως πορφύραν και βύσσον τα αίματα των μαρτύρων της", διότι αυτά τα τέκνα της αποτελούν το καύχημα της. 

Απολυτίκιον. Ήχος γ’.

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Κοντάκιον. Ήχος β’.Αυτόμελον. 

Τοις τωv ιαμάτωv σου ρείθροις Δημήτριε, τηv Εκκλησίαν Θεός επορφύρωσεv, ο δους σοι το κράτος αήττητοv, και περιέπωv την πόλιv σου άτρωτοv· αυτής γαρ υπάρχεις το στήριγμα.

Μεγαλυνάριον.

Τον μέγαν οπλίτην και Αθλητήν, τον στεφανηφόρον, και εν Μάρτυσι θαυμαστόν, τον λόγχη τρωθέντα, πλευράν ως ο Δεσπότης, Δημήτριον τον θείον , ύμνοις τιμήσωμεν.