ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Εθνικισμός: μια ευρωπαϊκή παράδοση.

Η οικονομική κρίση,
"ανασταίνει" 
τον Ευρωπαϊκό εθνικισμό.

Stratfor

Η οικονομική κρίση δυναμώνει τον Εθνικισμό στην Ευρώπη,σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor.Πολλά κόμματα με σαφείς αντιευρωπαϊκές θέσεις εμφανίζονται να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά σε εκλογικές αναμετρήσεις. Και φαίνεται ότι μόνο οι εκλογικοί νόμοι έχουν κατορθώσει να κρατήσουν αρκετά απ΄ αυτά τα κόμματα εκτός των κοινοβουλίων των χωρών τους.

Το σίγουρο είναι ότι όσο η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση οικονομικής κατάρρευσης,ο εθνικισμός θα βρίσκει δρόμο ανοιχτό για να επιστρέψει.

Πολλά εθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη πιστεύουν ,ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επιβεβαίωσε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής την οποία υποστηρίζουν: οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να μεταρρυθμιστούν, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να αλλάξει και οι εθνικές ταυτότητές θα πρέπει να προστατεύονται.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει φέρει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό ασφυκτικό έλεγχο. Μέχρι τώρα,όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Στην Ευρώπη και αλλού, δεν μπορεί κανείς να διαχωρίζει την οικονομία από την πολιτική, και μάλιστα η οικονομική κρίση παράγει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο ρόλος των εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων, στους οποίους η κρίση έχει χαρίσει μια αίσθηση επιβεβαίωσης, είναι μια τέτοια εξέλιξη.

Η οικονομική αστάθεια έχει την τάση να προκαλεί εθνικιστική ρητορική. 

Ωστόσο, σ΄αυτή τη φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη νομοθεσία πολλά από αυτά που υιοθετήθηκαν από εθνικιστικά κόμματα, όπως η αλλαγή στη πολιτική της μετανάστευσης, η αντίθεση στην οικονομική ολοκλήρωση και η προστασία των εθνικών πολιτισμών . 

Όλα αυτά όμως δεν θα σταματήσουν τους εθνικιστές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους - είτε μέσω της εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο μιας χώρας, είτε μέσω διαδηλώσεων - ακόμα κι αν μηχανισμοί τους θέσουν στο περιθώριο. 

Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση συνεχίζει να τροφοδοτεί την εθνικιστική ιδεολογία και το STRATFOR αναμένει ότι η ένταση που δημιουργείται από την παγκοσμιοποίηση και τις κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της να είναι το σημαντικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια.

Εθνικισμός: μια ευρωπαϊκή παράδοση

Η ιδέα του εθνικισμού στην Ευρώπη δεν είναι κάτι καινούργιο. Για αιώνες διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων ήταν απομονωμένες μεταξύ τους και κάθε κοινότητα είχε μια βαθειά αίσθηση ότι ανήκει σε μια πατρίδα. Αυτή η αίσθηση προκαλούσε και μια εξίσου βαθειά δυσπιστία έναντι των ξένων.


Η δυσπιστία των εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων ήταν σταθερός παράγοντα τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη άρχισε να θεσμοθετεί μια πιο “ηπειρωτική” ιδέα της πατρίδας , με αποκορύφωμα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε αντάλλαγμα για μια συλλογική ταυτότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε την ευημερία και την υπόσχεση της ειρήνης. Όταν η Ευρώπη ήταν πλούσια και ασφαλή, αυτό το “παζάρι” είχε απήχηση μεταξύ των Ευρωπαίων. Αλλά η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης έχει αποδυναμώσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηριζόταν αυτή η συμφωνία.

Τον 21ο αιώνα, ο εθνικισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα σύνολο ιδεών που επιχειρούν να υπερασπιστούν την εθνική ταυτότητα" της χώρας ενάντια στις απειλές που προήλθαν από την παγκοσμιοποίηση. Για πολλούς Ευρωπαίους, αυτό εκδηλώνεται με τουλάχιστον δύο μορφές: τη μετανάστευση και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εθνική Ταυτότητα» Προστασία
Ως αντίμετρο σε αυτές τις απειλές, ορισμένες περιοχές σ΄ όλη την Ευρώπη έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν τις εθνικές τους ταυτότητες. Στη Δυτική Ευρώπη, η κύρια ανησυχία σχετικά με τη μετανάστευση είναι το Ισλάμ. Τα πιο εθνικιστικά κόμματα τονίζουν ότι η Ευρώπη είναι Χριστιανική και δεν μπορεί να είναι συμβατή με με μουσουλμανικά έθιμα και δοξασίες. 

Η απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων στην Ελβετία είναι χαρακτηριστική


Στην Ανατολική Ευρώπη, το κύριο μέλημα είναι η παρουσία των μειονοτικών πληθυσμών, ιδίως των Ρομά, ή τσιγγάνων.Το κόμμα Jobbik της Ουγγαρίας έχει προειδοποιήσει για την αύξηση της «εγκληματικότητας των Τσιγγάνων» στη χώρα, και η Magyar Garda, παραστρατιωτική πτέρυγα του Jobbik, έχει κάνει βίαιες διαδηλώσεις φορώντας στρατιωτικού τύπου στολές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με φασιστικά εμβλήματα.

Πολλοί επικρίνουν τη κατάχρηση του κράτους πρόνοιας από τις μειονότητες. Οι Σουηδοί Δημοκράτες, για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι το κράτος πρόνοιας είναι σε κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της εισροής μεταναστών, ενώ η Εθνική Ένωση της Βουλγαρίας επικρίνει εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, όπως τους Τούρκους και τους Πομάκους. 

Η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τα εθνικιστικά κόμματα πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν παραδώσει την εθνική κυριαρχία τους .

Οργανισμοί όπως το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας έχουν να επιδείξουν μια μακρά ιστορία αμφισβήτησης ένταξης στην ΕΕ και την επέκταση, ενώ μεγάλο μέρος του ελβετικού λαού θέλει να κρατήσει την Ελβετία μακρυά.


Σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα επιτρέπει σε εθνικιστικά κόμματα να λειτουργούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή ,αλλά ορισμένα κράτη έχουν παράδοση υποστήριξης εθνικιστικών ομάδων. Η Ελβετία είναι μια τέτοια χώρα. Στις τελευταίες τρεις ομοσπονδιακές εκλογές, εθνικιστικά κόμματα έχουν κατά μέσο όρο 28 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου. 


Μετά την Ελβετία είναι η Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε περίπου το 14% της ψηφοφορίας της χώρας στις τελευταίες τρεις προεδρικές εκλογές. Η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία παρουσιάζουν παρεμφερή αποτελέσματα , ενώ η Φινλανδία σημείωσε αύξηση της υποστήριξης των εθνικιστικών κομμάτων κατά τις τελευταίες δύο εκλογές. 

Αλλού στην Ευρώπη, χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν αρκετά ισχυρούς υποστηρικτές για αυτά τα κόμματα. 

Εμπόδια στην Αντιπροσωπεία
Ωστόσο, η λαϊκή υποστήριξη δεν είναι ανάλογη με την παρουσία τους σε εθνικά κοινοβούλια. 

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο, όπου για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή ,πρέπει να ξεπεράσει ένα κατώτατο όριο που προσδιορίζεται συνήθως στο 3 εως 5%.

Στα κοινοβούλια της Αγγλίας και της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχουν πρόσβαση αυτά τα μικρά κόμματα . Σε αυτά τα συστήματα, οι έδρες δεν κατανέμονται σε αναλογική βάση. Επιπλέον, στη Γαλλία με σύστημα δύο γύρων , τα μικρότερα κόμματα,”φιλτράρονται”.


Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο πέρασε το 15 % το 1995 και το 2002. Αυτό θα είχε εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη παρουσία στο κοινοβούλιο οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Στη Γαλλία, το κόμμα δεν έχει εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Ομοίως, στην Αγγλία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) είναι μια σχετικά μικρή δύναμη, αλλά το 3,1% των ψήφων που έλαβε στις εκλογές του 2010 θα είχε δώσει κάποιες έδρες στη Φινλανδία και την Πορτογαλία. Το UKIP δεν έχει εκπροσώπηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή πάντως τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα επιχειρούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τα εθνικιστικά κόμματα ,προσαρμόζοντας τις πολιτικές και τη ρητορική τους.

Τα όσα υποστηρίζουνοι εθνικιστικές ομάδες μπορεί και να προκαλέσουν τριβές μεταξύ γειτονικών χωρών.

". Διασυνοριακού εγκλήματος" Τον Ιούλιο, η Δανία απείλησε να θεσπίσει νέους συνοριακούς ελέγχους απόφαση που ελήφθη υπό την πίεση από του Δανικού Λαϊκού Κόμματος - που δεν είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, αλλά μια σημαντική ομάδα υποστήριξης σε το κοινοβούλιο.

Το διαφορετικό επίπεδο της λαϊκής υποστήριξης που αυτά τα κόμματα έχουν σε κάθε χώρα, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε εκλογικού συστήματος, καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί αν τα εθνικιστικά κόμματα θα γίνουν πιο δυνατά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή , όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται. Παρ 'όλα αυτά, το γεγονός παραμένει: Οι εντάσεις που δημιουργούνται από την παγκοσμιοποίηση, και ο τρόπος με τον οποίο εθνικιστικά κόμματα συνεχίζουν να αντιδρούν σε αυτές τις εντάσεις, θα είναι σημαντικό να παρακολουθείται στο βαθμό που επηρεάζει το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο.

‎... εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί εκλέγονται!!!!!

Το πάθαμαν κι’ αυτό: 
Υποκίνηση απεργίας στο …»απλήρωτο ΠΑΣΟΚ» 
για να κρατήσουν τον ίδιο ΓκαΓκά αρχηγό!!!!

Τι τριτοκοσμική χώρα και κουραφέξαλα!!!! Εδώ ευθέως πρέπει να αυτοανακηρυχθούμε τεταρτοκοσμική χώρα, μπας και ηρεμήσουμε, έστω για λίγα λεπτά του ΕΥΡΩ!!!!

Ξεφύτρωσε λέει ιστολόγιο, από τους ….Απλήρωτους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ!!!! Καλά μιλάμε για πολύ γκαγκάδες, γιατί αυτοπροβάλλονται σαν υπηρετούντες τη γκαγκαδοσύνη, επί 15, 20 και 25 χρόνια!!!! Και μου ξεφύτρωσαν στο πιο κρίσιμο σημείο, έναρξης των διαδικασιών ανάδειξης νέου αρχιγκαγκά στο ΠΑΣΟΚ. Και θέλουν να πιστέψω, ότι υφίσταται τοιούτον είδος!!!!

Να υπάρχουν δηλαδή ως υπάλληλοι του κόμματος και να μην έχουν συμφάγει, ούτε μία φορά με τον αρχικοπρίτη Πάγκαλο, άντε, ούτε με τον Χρυσοχοϊδη!!!! Άντε λοιπόν, ας αναστήσουμε την Άγκαθα Κρίστι να μας λύσει το μυστήριο των συμφαγωτών του Πάγκαλου πολιτικού απατεώνα.

Μας απειλούν κι’ από πάνω!!!! Δεν θα αφήσουν λένε, να εκλεγεί άλλος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ και εσαεί, θα έχουμε να κάνουμε με τον αρχιγκαγκά πάντων των αιώνων!!!! Και σαν να μην έφτανε τέτοιο κακό, γρήγορα διαπιστώνουμε και έτερα, ταυτόχρονα αντιγεννητούρια σελίδας, σαν να πάνε να στήσουν τον γνωστό «δημοκρατικό διάλογο», σαν αυτόν που πήγε να στηθεί βλακωδώς, με τη πτώση του απατεώνα Τζέφρι Παπανδρέου.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Τα τρία «Χ» της Ιστορίας Παπανδρέου.


Τα τρία «Χ» της Ιστορίας (Παπανδρέου τέλος)
 

Από το Open government μας πήγε στο Without government.
Από αντιεξουσιαστής στην εξουσία, έγινε εξουσιαστής χωρίς εξουσία.
Πήγε να σώσει την Ελλάδα, και κόντεψε να γκρεμίσει την Ευρώπη.

Από το λεφτά υπάρχουν... μας πήρε και αυτά που μέχρι τώρα είχαμε.

Από φιλοευρωπαϊκό και αγαπημένο τους παιδί, τον έκαναν οι Ευρωπαίοι, αποδιοπομπαίο.

Με το όπλο που τους απείλησε, τελικά τον εκτέλεσαν οι ίδιοι.

Φέτος, θα συμμετάσχει στον μαραθώνιο; ΄Η θα πάρει τα βουνά;

Τελικά η οικογένεια Παπανδρέου θα μείνει στην ιστορία ως «τα τρία Χ»

O παππούς έφερε την «Χούντα
Ο πατέρας έφερε το «Χρέος
Ο υιός έφερε το «Χάος

Έκτακτο.Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το PSI.

Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το PSI. 
Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις 



Όπως πρώτο έχει ενημερώσει το defencenet.gr ήδη από την περασμένη Τρίτη 11/1 οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατέληξαν σε αδιέξοδο. Όπως ανέφερε σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF (Institute of International Finance ) οι συζητήσεις για το ελληνικό PSI διεκόπησαν για "την καλύτερη αφομοίωση των μέχρι τώρα δεδομένων και την περαιτέρω αξιολόγηση των στοιχείων".

Ειδικότερα η ανακοίνωση των κυρίων Charles Dallara και Jean Lemierre, επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων του ΙΙF, αναφέρει:

«Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre, συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Δυστυχώς όμως και παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ,δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διεκόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία. Ελπίζουμε πάντως πως η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης».


Θα φανεί πάντως εάν πρόκειται όντως για εμπλοκή ή πρόκειται περί ενός ελιγμού τακτικής του IIF προκειμένου να αποδεχθεί η Ελλάδα, όλους του δυσμενείς όρους που προκύπτουν από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αδιέξοδο στις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Τα «έσπασαν» Παπανδρέου – Βενιζέλος


Αδιέξοδο στις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται, μετά την άκαρπη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο, πριν την έναρξη του Πολιτικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε στον κ. Βενιζέλο την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, με απ΄ευθείας εκλογή από τη βάση, πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης (πρόταση με την οποία φέρονται να συμφωνούν η τρόικα και ο Μ. Χρυσοχοίδης), ενώ από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο άμεσο των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος προστασίας της λειτουργίας της κυβέρνησης και όχι η παράταση της εκκρεμότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αυτήν την εξέλιξη, τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και να μιλήσουν όλοι στο εθνικό συμβούλιο, με ισχυρότερο σενάριο εκεί να γίνει και το οριστικό ξεκαθάρισμα. 

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή πάντως, η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο.

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί


Η πρώτη Άλωση μας πλήγωσε και πονάει ακόμα...
ετούτη που πλησιάζει θα μας σκοτώσει!!


Λ.Παπαδήμος: "Οι Έλληνες έχουν πάρει πολλά λεφτά! - "Θα τα επιστρέψουν"!
 


"Ή άνεργοι ή φτωχοί". Αυτό είναι το δίλημμα της νέας εποχής της Ελλάδας κατά την εκτίμηση και πολιτική γραμμή του τραπεζίτη - πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα για το αν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί και αν θα καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, στον ιδιωτικό τομέα, είπε σχεδόν απερίφραστα, πέρα από τις "φιοριτούρες" περί "διαλόγου των φορέων" κλπ. ότι "ΝΑΙ θα συμβούν όλα αυτά"!

Και μάλιστα το δικαιολόγησε λέγοντας ότι "το κόστος εργασίας μέρος του οποίου είναι οι μισθοί σημείωσε στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες".

Αυτό λέγεται οικονομική πολιτική εν έτει 2012 από έναν τραπεζίτη πρωθυπουργό που στήρίζεται από υποτίθεται λαϊκές-συντηρητικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ. Γιατί για το ΠΑΣΟΚ, δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε. Τους νερκούς δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους πυροβολούν...

Ποιο καταφατική απάντηση δεν θα μπορούσε να δοθεί από τον τραπεζίτη-πρωθυπουργό: "Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό, ούτε 13ο και 14ο. Πρέπει να νοιαστούμε και γι' αυτούς. Θα δούμε πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές. Είναι σαφές, όμως, ότι για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα".
Ο Λ.Παπαδήμος, ως τραπεζίτης πού σέβεται τον εαυτό του τόνισε ότι "Δεν μπορεί να μην εξεταστεί ο ρόλος και η συμβολή του μισθολογικού κόστους στην ανταγωνιστικότητα όταν υπάρχουν στρεβλώσεις" και πρόσθεσε "ανεξαρτήτως του τι προτείνουν οι δανειστές μας, οφείλουμε να εξετάσουμε από κοινού με κοινωνικούς φορείς μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα".
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «όλοι επιθυμούμε να αυξάνονται τα εισοδήματα είμαστε όμως αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των λαθών που έγιναν».

Κα συνέχισε : "Η Eλλάδα είναι μία υπερχρεωμένη χώρα (σ.σ.: τι σχέση έχει αυτό με τον ιδιωτικό τομεα που θέλουν να κόψουν μισθούς και συντάξεις, δεν το διευκρίνησε...) Την περίοδο 2001- 2009 η σωρρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας έφτασε το 23% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ" .

Και υποστήριξε ότι "Αυτή η απώλεια αποτυπώνεται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κι αντανακλάται το γεγονός ότι το κόστος εργασίας μέρος του οποίου είναι οι μισθοί σημείωσε στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες και η ονομαστική αύξηση ήταν σημαντικά υψηλότερη από την παραγωγικότητα. Αυτές οι εξελίξεις δεν πρέπει να αγνοηθούν ούτε από τους εργαζόμενους ούτε απο τις επιχειρήσεις".
Με απλά λόγια "Οι Έλληνες έχουν πάρει πολλά λεφτά, τώρα πρέπει να τα πάρουμε πίσω όλα αυτά"!
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης των δύο τελευταίων ετών «έχει καταστρέψει και παραλύσει την οικονομία κι έχει οδηγήσει σε κοινωνική κόλαση. Αυτοί που μας την επέβαλαν μιλάνε πια και αυτοί για ναυάγιο. Και εσείς αντί να πιαστείτε από αυτό και να τους πιάσετε από το γιακά για να αλλάξουν στρατηγική εμφανίζεστε σαν να τα αποδέχεστε όλα. Η φράση σας ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας σημαίνει άνευ όρων παράδοση στις απαιτήσεις των πιστωτών».
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας εξήγησε: «Η σωτηρία της πατρίδας είναι τα ζοφερά στοιχεία, 1 στους 2 νέους είναι άνεργοι, 7 στα 10 νοικοκυριά κάνουνε δραστικές περικοπές, και δεν υπάρχει στοά χωρίς αστεγους. Αυτή είναι η σωτηρία; Ακόμα κι ο Μόντι έθεσε όρια στη Μέρκελ. Εσείς τι διαπραγματεύεστε;».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «με τις πολιτικές φέρνετε πιο κοντά την προοπτική της χρεοκοπίας… η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στη χώρα είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές».