[Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για το εδώ κωλ@χανείο.... αλλά προτιμαμε να φορτώνουμε τα χάλια μας σε άλλους...]
Πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας και μετά να ρίχνουμε τις ευθύνες στους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που στο κάτω-κάτω προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των δικών τους πολιτών.
Είναι με πολλή απορία, ακόμη και με θαυμασμό, που παρακολουθώ τα τεκταινόμενα τους τελευταίους μήνες όσο αφορά την οικονομία.
Η Κύπρος βιώνει όπως λέγεται μια δεύτερη «εισβολή» και σίγουρα τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της. Δεν θα διαφωνήσω με τον παραλληλισμό που γίνεται μεταξύ της σημερινής κατάστασης και της τουρκικής εισβολής, απλά θα προσπαθήσω να δώσω μιαν άλλη οπτική γωνία στα διαδραματιζόμενα γεγονότα.
Όπως και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής, έτσι και τώρα κάποιοι (και είναι πολλοί) άνοιξαν τις Κερκόπορτες και κάλεσαν τους «φίλους» μας τους Γερμανούς και σία να μας λύσουν τα οικονομικά μας προβλήματα.
Απλώς, όπως και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής, διερωτώμαι αν ήτανε να μοιράσουμε το φταίξιμο, ποιος θα έφταιγε περισσότερο.
Οι ντόπιοι που έκαναν τα πάντα για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και στρατιωτικών σχεδιασμών των Τούρκων ή οι Τούρκοι που, πιστοί στις επιδιώξεις τους, άρπαξαν την ευκαιρία να τους εφαρμόσουν;
Να κοιτάξουμε τα του οίκου μας.
Έτσι και στη σημερινή κατάσταση, πιστεύω ακράδαντα ότι πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας και μετά να ρίχνουμε τις ευθύνες στους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που στο κάτω-κάτω προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των δικών τους πολιτών.
Φταίνε οι Γερμανοί, δηλαδή, που εμείς για 30 χρόνια ξοδεύαμε από δανεικά λεφτά αλόγιστα και ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας;
Ακούω κάποιους να λένε ότι μας πρόδωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δεν σεβάστηκαν την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλληλεγγύη, ως σαν να προκλήθηκε η οικονομική κρίση στην Κύπρο από θεϊκά φαινόμενα και όχι από την κακή διαχείριση των τραπεζών και το φαγοπότι στον δημόσιο τομέα.
Τα γεγονότα
Παραθέτω απλά, πιο κάτω, μερικά από τα γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση, και ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα:
Εδώ και 30 χρόνια έχουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και όταν σταμάτησαν να μας δανείζουν αφορίζαμε τις αγορές.
Το πολιτικό μας σύστημα βασίζεται στη διαφθορά και στη διαπλοκή.
Το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων υπαλλήλων κατέχουν τις θέσεις που κατέχουν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και πιστής υπακοής στο κόμμα τους.
Η οικονομία της Αμερικής κατέρρεε το 2009, οι δικοί μας υπουργοί μάς έλεγαν ότι δεν χρειάζονται μέτρα και ότι η Κύπρος θα περνούσε αλώβητη από την κρίση.
Δηλαδή σκέφτομαι, όταν έχεις τέτοιους ‘ειδήμονες’, τότε τι να περιμένεις;
Έχουμε τους πιο ακριβοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, πιλότους, αεροσυνοδούς στην Ευρώπη. Ποια είναι η Κύπρος και τι ιδίους πόρους έχει για να δίνει τέτοιους μισθούς;
Οι τραπεζίτες μας νόμιζαν ότι η Κύπρος είναι το κέντρο του κόσμου, ξαφνικά βρέθηκαν να έχουν παραρτήματα σε Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία κτλ., απλά για να μπορούν να πηγαίνουν σε ταξίδια αναψυχής.
Επίσης, νόμιζαν ότι είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους και αγόραζαν ελληνικά ομόλογα όταν οι άλλοι πουλούσαν.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Συντεχνιών τους που μπορούν να «ρίξουν κυβέρνηση» και γι΄ αυτό καμία κυβέρνηση δεν τολμά να τους αντιμετωπίσει και να τους φέρει προ των ευθυνών τους.
Αντί από μόνες τους οι συντεχνίες ν’ αντιληφθούν ότι οι παράλογα υψηλοί μισθοί, επιδόματα και διευκολύνσεις των δημόσιων υπαλλήλων θα οδηγούσαν στην καταστροφή του κράτους και να ζητήσουν εθελοντικά μειώσεις όταν υπήρχε ακόμα χρόνος, αυτοί σφύριζαν αδιάφορα.
Η οικονομία κατέρρεε και η έγνοια της μιας Κυβέρνησης ήταν η στήριξη αθλητικών σωματείων και της άλλης η πρόσληψη όσων πιο πολλών συμβούλων Τύπου γίνεται στο Προεδρικό.
Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στέκονται στην ουρά της ανεργίας ή φεύγουν για το εξωτερικό, ενώ οι εκπαιδευτικοί μας αρνούνται να δουλέψουν επιπλέον μια ώρα την εβδομάδα.
Οι βουλευτές μας αμείβονται σαν πρίγκιπες, ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζουν τα εισοδήματά τους από τις ιδιωτικές τους δουλειές λόγω της θέσης τους σαν βουλευτές.
Κανένας επιχειρηματίας που δεν «λαδώνει» τους δημόσιους υπάλληλους δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη γραφειοκρατία και τη χαμηλή έως ανύπαρκτη παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.
Και για να μην πούνε ότι απλά παραθέτω γεγονότα που αφήνουν στο απυρόβλητο τον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρηματίες μας με τις λιμουζίνες, τα σκάφη αλλά και τα παλάτια τους νόμιζαν ότι η «φούσκα» θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια ακόμη και ξόδευαν αλόγιστα χωρίς να μετρούν τα κουκιά τους.
Μπορώ να παραθέσω πολλά γεγονότα ακόμη, απλώς όλα με κάνουν να διερωτώμαι το ίδιο πράγμα:
Γιατί τώρα που έχει τελειώσει το τρελό φαγοπότι και μας έχουν φέρει τον λογαριασμό, μας φταίνε οι Γερμανοί;
ΓΙΑΓΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Νομικός