ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 
"ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΦΥΓΟΥΜΕ 
ΑΠΟ ΤΟ  ΕΥΡΩ..."

Άνετος, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή «Newsnight» του BBC,έκανε λόγο για τη «χειρότερη δυνατή επιλογή» η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και προειδοποίησε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια καταστροφή της οικονομίας.

Όπως είπε «Πρώτα από όλα πιστεύω ότι είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή να φύγουμε από το ευρώ και γι αυτό το λόγο πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση στο τι θα αποφασίσει στις επόμενες εκλογές. 

Οι Ελληνες δε θέλουν να βγουν από το ευρώ. Δίνει ασφάλεια παρά τις δυσκολίες. Αν βγούμε όμως από το ευρώ, δεν θα είναι σαν την Αργεντινή που ήταν καθηλωμένη στο δολάριο, εμείς δεν είμαστε καθηλωμένοι στο ευρώ, αλλά το χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας ζωή, στα συμβόλαιά μας, τις τράπεζές μας. 

Σε περίπτωση αλλαγής αυτό θα σημάνει τεραστία αναδιοργάνωση, αλλά την ίδια στιγμή θα σημειωθεί χρεοκοπία»...

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...










Δύο γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαπιστώνουν μια μείωση κατά 30% στις κρατήσεις για την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες για εχθρότητα, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που απαιτεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε αντάλλαγμα για τη διάσωση της χώρας, καθώς και οι φόβοι των απεργιών, κρατούν τους Γερμανούς, που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα παγκοσμίως σε διακοπές στο εξωτερικό, μακριά από την Ελλάδα.

Η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, και ο τουριστικός όμιλος Rewe ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι περίπου 30% χαμηλότερες από εκείνες της περασμένης χρονιάς.

"Η Ελλάδα τα πάει πολύ άσχημα, όπως και η Βόρεια Αφρική" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air Berlin Χάρμουτ Μέχντορν.

Ο επικεφαλής του Rewe Νόρμπερτ Φίμπιγκ, δήλωσε οτι οι Γερμανοί επιλέγουν πλέον να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη όπως η Τουρκία, απηχώντας τα σχόλια της εταιρείας Thomas Cook Germany, η οποία έχει δηλώσει ότι η Ισπανία αποδεικνύεται επίσης μια δημοφιλής εναλλακτική λύση.

Άλλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι όπως οι TUI AG και η αεροπορική εταιρεία Condor, που συνεργάζεται με τον Thomas Cook Germany, έχουν ήδη ανακοινώσει προσφορές και εκπτώσεις για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πτώση στις κρατήσεις

Είναι η στιγμή για να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός.


Η κεντροδεξιά δεν βρίσκεται απλά μπροστά σε μια ιστορική εκλογική «ολική επαναφορά», αλλά σε κάτι ασυγκρίτως σημαντικότερο: 



Στην αμφισβήτηση της ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς. 

Βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή νίκη στον χώρο των αξιών, καθώς η κρίση ανέδειξε όλα τα εγγενή προβλήματα μιας οικονομίας στην οποία το κράτος διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο ως ο βασικότερος «παίκτης» και μιας κοινωνίας που είχε δομηθεί πάνω σε συντεχνιακά συμφέροντα και επαγγελματικές κληρονομικές «κάστες», οι οποίες και επιζητούσαν πάντοτε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την κρατική πίτα.

Στην ουσία της η ελληνική πραγματικότητα ήταν μια «μετασοβιετικού» τύπου κατάσταση με ισχυρές δόσεις ελευθεριότητας και ασυδοσίας. 

Κεντρικός σχεδιασμός των προμηθειών και των πολυδάπανων δημόσιων έργων, κρατική «προστασία» των επιχειρήσεων, επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη διοίκηση για να βγάζουν το «παντεσπάνι» τους οι κομματικοί κρατικοί λειτουργοί.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας. Πριν, ωραιοποιούσαμε νοσηρές πραγματικότητες, στρογγυλεύαμε «γωνίες», θεωρούσαμε περίπου ως «φυσικό δίκαιο» κραυγαλέα προνόμια ολόκληρων επαγγελματικών ομάδων, “αυτονόητες” τις πολυεπίπεδες αγκυλώσεις του συστήματος, χάσιμο χρόνου την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού υποδείγματος.

Η κρίση απότομα και άγαρμπα έφερε όλα τα θέματα στο τραπέζι. Και κατά γενική ομολογία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά ελεύθερη οικονομία, κανόνες για το επιχειρείν, ίσες ευκαιρίες για όλους.

Λογικά, θα περίμενε κανείς να δει στον πολιτικό στίβο μια ενωμένη κεντροδεξιά που θα έτρεχε προς τον εκλογικό της θρίαμβο και την ιδεολογική της επικράτηση. 

Αντίθετα βλέπουμε κάποιες φυγόκεντρες τάσεις με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά. Η δανειακή σύμβαση αποτέλεσε απλά μια πρώτης τάξεως αφορμή για διαφοροποιήσεις.

Άλλωστε η σύνθεση δύο θεωρητικά αντίθετων ιδεολογιών, του πατριωτισμού και του φιλελευθερισμού, δεν είναι εύκολα κατανοητή και στο «κενό νοήματος» υπεισέρχονται τα μικρά κόμματα.

Το μπόλιασμα της πατριωτικής ιδεολογίας μέσα σε ένα γνήσια φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, παρουσιάζει ένα μόνο πρόβλημα: δεν εκλαϊκεύεται εύκολα. 

Η «πατριωτικά φιλελεύθερη» δεξιά επιδιώκει την απόλυτη ελευθερία των πολιτών, μέσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Θέλει να οικοδομήσει ένα εθνικό κράτος, το οποίο θα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, ως βασικός εταίρος και όχι ως φτωχός συγγενής.

Χωρίς την πατριωτική διάσταση, ο φιλελευθερισμός τείνει να αφορά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, τη διεθνοποιημένη αγορά, την κοινωνία του 1/3. Δίχως εθνικό κράτος δικαίου, ο φιλελευθερισμός γίνεται απλά η επιβολή του ισχυρότερου.

Χωρίς τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού, ο πατριωτισμός γίνεται «μεγαλοϊδεατισμός», λαμβάνει τα «φρενήρη» χαρακτηριστικά του 19ου αιώνα, χωρίς εθνικά εδάφη που πρέπει να ανακτηθούν.

Αυτό που βλέπουμε δηλαδή να συμβαίνει σήμερα με τους διάφορους αντιφρονούντες του δεξιού χώρου που ενδεδυμένοι με μια λεοντή μεσσιανικού πατριωτισμού αμφισβητούν τους πάντες και τα πάντα χωρίς να προτείνουν τίποτα ως διέξοδο.

Που δεν διανοούνται καν να προσφέρουν μια συνολική πρόταση για τη χώρα, αλλά περιορίζονται στα μεγάλα και παχιά λόγια, βασιζόμενοι στο θυμικό των πολιτών.

«Πολιτικός παραγοντισμός» με στόχο το 3% και την μη αυτοδυναμία της ΝΔ.

Σκοπεύουν την επόμενη των εκλογών να είναι οι ρυθμιστές των εξελίξεων, προσφέροντας τις απαραίτητες έδρες για σχηματισμό «βιώσιμης» Κυβέρνησης. 

Περαιτέρω, πιστεύουν ότι θα ελέγχουν ουσιαστικά την Κυβέρνηση, καθώς η άρση της εμπιστοσύνης τους θα σημαίνει και την πτώση της. 

Με λίγα λόγια στοχεύουν απλά στην αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής τους.

Όμως οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, πάντοτε χαρακτηρίζονταν από ελευθερία κινήσεων. 

Όταν προκηρυχθούν οι εκλογές θα έχουν να διαλέξουν ουσιαστικά ανάμεσα σε ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα ή σε κάποιες (κακές) απομιμήσεις ορισμένων όψεων του αυτού σχεδίου. 

Και ασφαλώς δεν είναι η στιγμή για να αναδειχθούν οι όποιες προσωπικές πικρίες. Είναι η στιγμή για να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός. 

Η επιλογή στο μέγιστο βαθμό για τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί/ κεντροδεξιοί», δείχνει ότι θα είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο διότι ιστορικά η ευρεία κεντροδεξιά παράταξη εκφραζόταν κυρίως μέσα από ένα κόμμα, αλλά κυρίως γιατί ο συγκερασμός της πατριωτικής στάσης με τις φιλελεύθερες αρχές απαντά με αρτιότητα στα σύγχρονα δομικά προβλήματα της χώρας.

Αντίθετα, οι «προσωπικές πολιτικές κινήσεις» και τα προσωποπαγή κόμματα , απαντούν μόνο στις ανάγκες «πολιτικού παραγοντισμού» και στη φιλαυτία των εμπνευστών τους. 

Αλλά στην πορεία προς τις εκλογές φαίνονται καταδικασμένες σε συρρίκνωση. 


Είναι η στιγμή για να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός. 


Η εξιλέωση έρχεται!





- Όχι δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε τη Λερναία Ύδρα, πέραν ίσως από την ελληνική γραφειοκρατία…

- Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, πέραν ίσως από τα όρνεα των «εξωθεσμικών κέντρων»…

- Δεν χρειάζεται να σηκώσουμε τη γη στους ώμους μας, στη θέση του Άτλαντα, πέραν ίσως από το δυσβάστακτο χρέος που έχει επισωρευθεί…

Αν ψάξει κανείς στη ζωή του, μπορεί να βρει κάμποσους παραλληλισμούς με όσα τράβηξε ο μυθικός Ηρακλής για να εξιλεωθεί ή ο μυθικός Οδυσσέας για να επιστρέψει στην Ιθάκη του.

Στη ζωή καθενός υπάρχουν «Κύκλωπες» και «Λαιστρυγόνες».

Και τόσες παγίδες από «Λωτοφάγους»…

Όμως, αυτό δεν εμποδίζει, να φτάσουμε στην «Εξιλέωση»…

Που είναι να κάνουμε ξανά την Ελλάδα, Ισχυρή και Αναπτυξιακή.

Ούτε μας εμποδίζει να φτάσουμε τελικά στην «Ιθάκη»…

Που είναι ακριβώς το ίδιο:

Μια Ελλάδα Ισχυρή και Αναπτυξιακή.

Αυτό είναι το δικό μας όραμα.

Αυτό είναι το στοίχημα για όλους. 

Πέρα και πάνω από κόμματα.

Η Ελλάδα το μπορεί! Και της πρέπει…

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ