Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη!
”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”
Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.
Η χθεσινή σύσκεψη στην Ιπποκράτους, δεν έγινε τυχαία! Και αυτό γιατί οι μετρήσεις που κυκλοφορούν στους ορόφους των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, έχουν πιάσει... ταβάνι!
Και αποφασίστηκε, να τα δώσουν όλα για όλα τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση!
Και το άνοιγμα στο... βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει πλέον την τιμητική του.
Πάντως, το ποσοστό είναι - με τα σημερινά δεδομένα - καταθλιπτικό και η απειλή από... άλλον, μεγαλώνει!
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 6 Μαΐου εκατομμύρια Έλληνες. Πώς όμως εξελίχθηκε η πολιτική ζωή του τόπου από το 1974 μέχρι σήμερα.
Δείτε τις εκλογικές αναμετρήσεις
1974
Στις 17ης Νοεμβρίου 1974, διεξάγονται οι πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Νικήτρια αναδεικνύεται η ΝΔ με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επιτυγχάνοντας ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Η Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Η Ενωμένη Αριστερά ήταν συνασπισμός αριστερών κομμάτων. Στις 20 Απριλίου 1975 διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές.
1977
Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή κερδήθηκαν από τον ίδιο με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι παρουσίασε μείωση στις ψήφους, κυρίως λόγω του φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Στ. Στεφανόπουλου και Σπύρου Θεοτόκη. Η ΕΔΗΚ είναι το διάδοχο κόμμα της Ένωσης Κέντρου – ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ σε θέση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
1981
Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ με σύνθημα την «Αλλαγή». Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την ένταξη στην ΕΟΚ. Μόνο τρία κόμματα κατάφεραν να μπουν στην Βουλή
1985
Οι Βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82%, έλαβε 161 από τις 300 έδρες της Βουλής και συνέχισε να κυβερνά (από το 1981).
Της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε στις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως αρχηγός του κόμματος την 1 Σεπτεμβρίου του 1984. Οι πρώτες εκλογές του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Το ΚΚΕ-Εσωτερικού με τον Λ. Κύρκο εισέρχεται στη Βουλή.
Ο Ευ. Αβέρωφ διατέλεσε πρόεδρος της ΝΔ από το 1981 έως το 1984
1989 - Ιούνιος
Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η ΝΔ με 44,3% των ψήφων κατέλαβε 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 39,1% 125 έδρες, ο Συνασπισμός με 13,1% 28 έδρες και από 1 έδρα κατέλαβαν η ΔΗΑΝΑ με 1% και ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος με 0,5%.
Νίκη της ΝΔ χωρίς όμως κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό. Εκλογές εν μέσω της δίνης του σκανδάλου Κοσκωτά
1989 - Νοέμβριος
Αποτυχία της ΝΔ να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχηματισμός Οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξ. Ζολώτα. Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
1990
Η αρχική ιδέα που οδήγησε στον σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης ήταν να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 1990, οπότε το κοινοβούλιο θα έπρεπε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιήθηκε εν μέρει, δεδομένου ότι η Βουλή δεν μπορούσε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για κοινό υποψήφιο.
Οι πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 που διεξήχθησαν όταν ολοκλήρωσε το έργο της η Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη που σχημάτισε κυβέρνηση στις 11 Απριλίου.
Οριστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ παρά την εκλογική νίκη. Επικράτηση ανεξάρτητων βουλευτών σε πέντε νομούς. Ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας
1993
Οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο κερδήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου που σχημάτισε την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του στις 13 Οκτωβρίου.
Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.
Μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και η τελευταία του Α. Παπανδρέου. Η Πολιτική Άνοιξη αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΝ μένει εκτός Βουλής
1996
Οι βουλευτικές εκλογές του 1996 έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη που είχε διαδεχτεί στις 22 Ιανουαρίου τον άρρωστο Α. Παπανδρέου, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 41,49%, έλαβε 162 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την δεύτερη κατά σειρά κυβέρνηση.
Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Μ. Έβερτ, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1993 Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Νίκη ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά χωρίς τον Α. Παπανδρέου. Ξεκινάει η οκταετία διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Είσοδος του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή υπό την ηγεσία του Δ. Τσοβόλα
2000
Οι βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 43,79%, έλαβε 158 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την τρίτη του κατά σειρά κυβέρνηση.
Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1996 Μ. Έβερτ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990. Εκλογική βραδιά θρίλερ με οριακή νίκη ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή. Αποτυχία του ΔΗΚΚΙ να μπει στην Βουλή
2004
Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 έγιναν στις 7 Μαρτίου. Η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,4%, έλαβε 165 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση τερματίζοντας την ενδεκάχρονη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ως αρχηγός του κόμματος τον Φεβρουάριο. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990, ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε το 1990.
Ευρεία εκλογική νίκη της ΝΔ και η πρώτη του Κ. Καραμανλή. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Γ. Παπανδρέου. Διεξαγωγή εκλογών εν μέσω ολυμπιακής προετοιμασίας.
2007
Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες (από το σύνολο των 300) στη Βουλή.
Νέα νίκη της ΝΔ με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διεξαγωγή εκλογών με νωπές τις καταστροφικές πυρκαγιές. Είσοδος του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή
2009
Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα διεξήχθηκαν πρόωρα, κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής και έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 127/2009, στις 4 Οκτωβρίου, κατά τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες, και σχηματισμός από τον ίδιο κυβέρνησης.
Παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής.
Αυξημένη η βουλευτική δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ
2010
Συνολικά συμμετέχουν 32 κόμματα και για πρώτη φορά η αυτοδυναμία φαίνεται άπιαστο όνειρο. Τις εκλογἐς προκήρυξε η κυβἐρνηση Παπαδήμου, την οποία στήριξαν αρχικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, που αποχώρησε εκφράζοντας διαφωνίες για το νέο Μνημόνιο.
Επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς από την Πάτρα.
Ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα πυρά του στον κ. Βενιζέλο με αφορμή την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ: «Όταν μιλάγαμε για ανάπτυξη, μας χλεύαζαν. Σήμερα έρχονται να τα προσυπογράψουν. Σήμερα λένε εκείνα που χθες αποδοκίμαζαν επειδή τα λέγαμε εμείς».
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα της αυτοδυναμίας και της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ:
«Λένε κάποιοι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, αναγκαστικά θα κυβερνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Κάνουν λάθος. Πως θα αποκαταστήσω τους χαμηλοσυνταξιούχους μαζί με το ΠΑΣΟΚ που το απορρίπτει;
Πως θα βρω χρήματα στην ΕΕ μαζί με το ΠΑΣΟΚ που τα είχε 2 χρόνια στο συρτάρι; Πως θα απελάσω τους λαθρομετανάστες και θα καταργήσω το νόμο Ραγκούση με αυτούς που τον ψήφισαν;».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της λαθρομετανάστευσης με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Πάτρας, ο κ. Σαμαράς έκανε εκ νέου επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες σχολιάζοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές τους στη λαθρομετανάστευση: «Πως θα τα βρουν Τσίπρας-Καμμένος στους μετανάστες;».