ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΑΟΖ. Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση. 7/3/12 (βίντεο)

ΑΟΖ. Από τη Στρατηγική Κίνηση 
στην Οικονομική Λύση. 



Δείτε την ομιλία του στρατηγικού συμβούλου και καθηγητή Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Β.Κικίλιας για την ΑΟΖ. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Aποκλειστική Oικονομική Zώνη. Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση»

ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ... ΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΓΕΛΟΙΕ

ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ... 
ΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΓΕΛΟΙΕ


Τα «έψαλαν» στον Γιώργο στο facebook... Άναψαν τα «αίματα» όταν ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε στην σελίδα του στο facebook τα αποτελέσματα του PSI. 


«Μετά από μια προσπάθεια που κράτησε δυο χρόνια, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, αίρεται. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες, όπως ήθελαν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους», ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός, για να εισπράξει σειρά από σχόλια άλλων χρηστών.


«Τρεις λαλούν και δυο χωρεύουν... Εσύ Γιώργο, τι θυσία έκανες σαν Έλληνας;» έγραψε ένας χρήστης, με έναν άλλον να αναφέρει δεικτικά: 

«Έχω 2 ευρώ από το μισθόμου ρέστα! Πού να τα ξοδέψω; Λέω να πάω να ψηφίσω την Κυριακή 18.3.2012».


«Ελπίζω τώρα να χαίρεστε κε Παπανδρέου με την κατάσταση της κοινωνίας!!!» 

ήταν ένα άλλο σχόλιο που γράφτηκε, χωρίς να λείπουν και οι ... παραινέσεις προς τον τέως πρωθυπουργό.

«Πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις βρε Γιωργάκη....»

 γράφει μία άλλη χρήστης, με μια τέταρτη να παραδέχεται ότι τον... πάει «γιατί είναι αλλού!»...

Από την κριτική δεν έλειψαν και αυτοί που θυμήθηκαν το προγραμματικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. 

«Να συγκρίνουμε το προγραμματικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου γιατί το έχω και πρόχειρο, και να δούμε τι κάνατε ; Είναι κωμικοτραγικό. 
Υποσχεθήκατε και τάξατε πράγματα που ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ να κάνετε, και δεν κάνατε τίποτα», έγραψε κάποιος, ενώ ένας άλλος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου: 

«Τι έγινε Γιώργο πρόλαβες και έστησες τις σάουνες και το γυμναστήριο στην Ιπποκράτους; Ε ναι οι θυσίες μας τότε έπιασαν τόπο».

"ΛΟΥΚΑ, ΣΦΥΡΙΞΑ ΚΙ ΕΛΗΞΕΣ..."


"ΛΟΥΚΑ, ΣΦΥΡΙΞΑ ΚΙ ΕΛΗΞΕΣ..."

Ορισμένες πληροφορίες που φτάνουν αυτή την ώρα στη Συγγρού από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Παπαδήμος στο διάγγελμα του , που έχει προγραμματιστεί για τις 8, δεν θα αναφερθεί στις εκλογές, αντιθέτως μάλιστα σχεδιάζει να πει "έχουμε πολλή δουλειά ακόμη". 
Οι πληροφορίες έχουν προκαλέσει συναγερμό καθώς ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να απαντήσει ευθέως στον μεταβατικό ότι ο χρόνος του έληξε και πως πρέπει να προκηρύξει άμεσα κάλπες. 

"Λουκά, σφύριξα κι έληξες" 

ανέφερε χαριτολογώντας  υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ.


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 2013-2014 ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 8


ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 8


Με εμφανή ικανοποίηση αλλά και προτροπές για μη πανηγυρισμούς αλλά και προβληματισμό των αιτιών που οδήγησαν την χώρα εδώ, ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε και επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.

«Είναι μια ιστορική επιτυχία λόγω της μεγάλης συμμετοχής στο κούρεμα» τόνισε στην εισήγηση του τονίζοντας πως «με την ολοκλήρωση και των υπολοίπων βημάτων η Ελλάδα θα περάσει σε στέρεο έδαφος».


Έδωσε το σύνθημα ότι «τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά» και έσπευσε να προειδοποιήσει τους υπουργούς του: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να είναι μόνο ημέρα πανηγυρισμών η σημερινή, αλλά και περισυλλογής γιατί υπήρξαν επενδυτές που κατέγραψαν σημαντικές ζημιές μεταξύ οποίων και πολλοί απλοί πολίτες αυτής της χώρας. 

Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να σκεφτούμε τα λάθη μας που μας οδήγησαν μέχρι εδώ». Είναι προφανές, πως η αναφορά αυτή του κ. Παπαδήμου εμπεριείχε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.



Βενιζέλος


Να τι σημαίνει θράσος των κυβερνώντων:

Να ρητορεύουν ασυστόλως πατώντας στα ερείπια μιας χώρας που οι ίδιοι δημιούργησαν δηλώνοντας από πάνω και «εξουθενωμένοι» για το «πατριωτικό» τους επίτευγμα.

Να επιδίδονται σε «κρίσεις μεγαλείου» και να ασελγούν με ύφος βαρύγδουπο κατά του κοινού νού.

Να παριστάνουν τους «σωτήρες» την ώρα που βυθίζουν την κοινωνία στην καταστροφή και την απόλυτη χρεοκοπία.

Να μετέρχονται τον έσχατο ποπουλισμό, τον πιο χυδαίο λαϊκισμό, εμφανιζόμενοι σαν «συμπάσχοντες» των εργατών και των συνταξιούχων, την ώρα που κόβουν τους μισθούς των εργατών και πετσοκόβουν τις συντάξεις των συνταξιούχων.

Να εκφωνούν «οραματικούς λόγους» σε ένα λαό που την ίδια ώρα τον μετατρέπουν σε «πιστωτικό υπόλοιπο», τον αλυσοδένουν χειροπόδαρα και τον καταδικάζουν σε ρόλο εμπράγματης υποθήκης ενός «ειδικού λογαριασμού»αφιερωμένου σε κεφαλαιοκράτες, τραπεζίτες και τοκογλύφους.


Ο κ. Βενιζέλος το έχει αποδείξει πολλές φορές, το απέδειξε και χτες:

Διαθέτει αστείρευτες ποσότητες τέτοιου - και ακόμα περισσότερου - θράσους.

Στα ίχνη μίας αρχαίας ελληνικής πόλης, αποικίας του 6ου αιώνα π.χ << Ανασκάπτοντας στο Ταμάν >> Τη μεγαλύτερη αρχαιοελληνική αποικία στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας, την καταποντισμένη Φαναγόρεια στον κόλπο του Ταμάν.

Τα μυστικά του ναού της Δήμητρας 
στο Ταμάν



Ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα ναός, που ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο του Ταμάν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, προσελκύει τώρα την προσοχή των ειδικών σε όλον τον κόσμο. 

Κατά τη γνώμη τους ανάλογο αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου μπορεί να είναι ίσως το παγκοσμίως γνωστό Stonehenge στην Αγγλία. Στο μοναδικό στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της ΚΑΚ αρχαίο ιερό, που αποδείχθηκε κατά 50 χρόνια παλαιότερο του ίδιου του Παρθενώνα, διεξάγονταν μερικές από τις πιο μυστηριώδεις και σημαντικές τελετές της αρχαιότητας - τα Ελευσίνια μυστήρια.




Η συγκλονιστική ανακάλυψη στο χωριό Βέστνικ του Ταμάν προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων πολλών χωρών. Ο διδάκτωρ ιστορικών επιστημών Νικολάι Σούνταρεφ, επικεφαλής της αποστολής Ανατολής-Βοσπόρου του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος ανακάλυψε το ναό, τώρα είναι περιζήτητος: έχει ήδη επισκεφθεί τους συναδέλφους του στη Γερμανία και ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ιταλία. Οι περαιτέρω ανασκαφές, είναι πεπεισμένος ο αρχαιολόγος, θα επιβεβαιώσουν ότι το κτήριο, που αποκαλύφθηκε είναι μόνο το μέρος ενός μεγάλου λατρευτικού συγκροτήματος. Κατασκευασμένο με όλους τους κλασικούς αρχαιοελληνικούς κανόνες, το μεγαλειώδες για την εποχή του κτίσμα, θα μπορούσε να ανεγερθεί μόνο με τη συμμετοχή της ανώτατης εξουσίας του Βασιλείου του Βοσπόρου, σημειώνει ο επιστήμονας.


Ν.Σούνταρεφ:
«Κατέστη αμέσως σαφές ότι αυτό το κτίριο είναι μια ασυνήθιστη δημόσια κατασκευή. Δηλαδή οικοδομήθηκε όχι με ιδιωτικούς πόρους, αλλά με χρήματα του κράτους ή της κοινότητας, με καλούς αρχιτέκτονες και λαξευτές πέτρας, με προσεκτική προσαρμογή των λίθων. Ακόμη και τώρα, είναι δύσκολο να τοποθετήσεις το μαχαίρι ανάμεσά τους. Όλα έγιναν χωρίς τη βοήθεια μεγάλων λεπίδων, που τότε δεν υπήρχαν, αλλά μικρών κοπιδιών. Πολύ προσεκτική και ποιοτική εργασία».

Οι περαιτέρω ανακαλύψεις, μεταξύ των οποίων το ιερό και το άγαλμα, που απεικονίζει τη θεά Δήμητρα, η οποία κρατά στους ώμους την κόρη της Περσεφόνη, επιβεβαίωσαν ότι το συγκρότημα του ναού ήταν αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική θεά της γονιμότητας και της γεωργίας. Σύμφωνα με τους μύθους, μετά την απαγωγή της κόρης της από το θεό του κάτω κόσμου η Δήμητρα αποσύρθηκε στη μικρή πόλη της Ελευσίνας, η οποία απέχει 22 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έκανε τάμα ότι κανένα φύτρο δεν θα ξεμυτίσει από τη γη, εωσότου της επιστρέψουν την Περσεφόνη. Όταν επέστρεψαν την κόρη της, η Δήμητρα επέτρεψε στη Γη να ανθίσει. Τα Ελευσίνια μυστήρια γεννήθηκαν τον 15ο αιώνα π.Χ. και συμβόλιζαν την επιστροφή της Περσεφόνης, συνεχίζει τη διήγησή του ο Νικολάι Σούνταρεφ:


«Τα Ελευσίνια Μυστήρια – είναι ένα είδος εισιτήριο στον παράδεισο του κάτω κόσμου. Πριν απ’ αυτά οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τη ζωή μετά το θάνατο ως μια τραγική περιπλάνηση στο ζοφερό Άδη. Αλλά τα Μυστήρια έδωσαν τη δυνατότητα να βρεθείς στα Ηλύσια Πεδία, ένα είδος παραδείσου για τους νεκρούς Έλληνες, όπου οι ψυχές αιωνίως διασκεδάζουν, χορεύουν κ.ο.κ. Για το σκοπό αυτό έπρεπε να περάσεις την τελετή εξαγνισμού».

Η μοναδικότητα του συγκροτήματος του ναού στο Ταμάν έγκειται επίσης στο ότι είναι εγκατεστημένος στο έδαφος μιας μοναδικής νεκρόπολης, η οποία ανήκει στην προελληνική περίοδο. Τότε στη χερσόνησο του Ταμάν κατοικούσε η λίγο γνωστή βαρβαρική φυλή των Σίνδων.

Για αυτές καθ’ εαυτές τις τελετές τους είναι λίγα πράγματα γνωστά. Οι επιστήμονες ως και τώρα διαφωνούν σχετικά με το πώς διεξάγονταν, καθώς η διαδικασία κρατούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό: οι μετέχοντες έδιναν όρκο μη κοινοποίησης υπό το φόβο του θανάτου και οι τυχαίοι μάρτυρες σκοτώνονταν χωρίς οίκτο. Πολλοί ιστορικοί είναι βέβαιοι ότι κατά τη διάρκεια των Μυστηρίων οι μετέχοντες βρίσκονταν υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών και ειδικά του κυκεώνος, ένα ειδικό εκχύλισμα κριθαριού και μέντας (γλήχωνα), που βύθιζε σε βαθύτατη μυστικιστική κατάσταση.

Οι ελληνικοί οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν!..

Με την ευκαιρία της ανακάλυψης της αρχαίας ελληνικής πόλεως Ερμώνασσα, στη Ρωσία, ας δούμε ποια ήταν η αποικιακή δραστηριότητα στη χερσόνησο του Ταμάν, η οποία ξεκίνησε στο α΄ μισό του 6ου π.Χ. αι., όταν κάτοικοι της Μιλήτου ίδρυσαν τους Κήπους μαζί με το Παντικάπαιο στη χερσόνησο του Κέρτς, στην ανατολική πλευρά της Κριμαίας. Κι όχι μόνο…

Ελληνιστικό πήλινο αγαλμάτιο γυναικείας μορφής από τους Κήπους.

Οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν


1. Γεωγραφική θέση – έρευνες

Η χερσόνησος του Ταμάν βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Κιμμερικού Βοσπόρου, στο σημερινό Krasnodar Krai της Ρωσίας. Βόρεια ορίζεται από την Αζοφική θάλασσα, νότια από τη Μαύρη θάλασσα, ενώ δυτικά από τα στενά του Κέρτς. Ανάμεσα στους οικισμούς που ιδρύθηκαν συμπεριλαμβάνονται η Φαναγορεία, η Ερμώνασσα, οι Κήποι, και η Γοργιππία. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου προσπαθούν να αναδείξουν τους αγροτικούς οικισμούς που εντάσσονταν στη "χώρα" των μεγάλων πόλεων, φέροντας στο φως ερείπια άλλων δύο οικισμών, του Batareyka II και του Golubitskaia .

2. Ιστορία

Πριν από την ίδρυση των αποικιών, η χερσόνησος του Ταμάν κατοικήθηκε από τους Μαιώτες και τους Σινδούς, νομαδικά φύλα τα οποία αργότερα εγκαταστάθηκαν στους τοπικούς οικισμούς και αφομοιώθηκαν. 
Κατά την Κλασική περίοδο η χερσόνησος ενσωματώθηκε στο βασίλειο του Βοσπόρου, ενώ κατά τον 4ο αι. μ.Χ. η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ούνους.

Η αποικιακή δραστηριότητα στη χερσόνησο του Ταμάν ξεκίνησε στο α΄ μισό του 6ου π.Χ. αι., όταν κάτοικοι της Μιλήτου ίδρυσαν τους Κήπους μαζί με το Παντικάπαιο στη χερσόνησο του Κέρτς, στην ανατολική πλευρά της Κριμαίας. Η ταυτόχρονη ίδρυση των δύο αυτών αποικιών έδωσε στους Μιλήσιους τον έλεγχο των στενών του Κιμμερικού Βοσπόρου, απ' όπου διακινούνταν τα εμπορεύματα για να καταλήξουν στην Αζοφική θάλασσα και στο δέλτα του Δούναβη.

Η εύφορη γη της χερσονήσου του Ταμάν στο δέλτα του ποταμού Kubar, μετέτρεψε το οικιστικό δίκτυο της Φαναγορείας, της Ερμώνασσας και των Κήπων σε μεγάλο αγροτικό και οικονομικό κέντρο. Σε αυτή την ευημερία συνετέλεσε και η ειρηνική σχέση των Ελλήνων αποίκων με τους Μαιώτες και τους Σινδούς.

3. Πρόσφατες έρευνες

Πρόσφατες γεωαρχαιολογικές έρευνες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου επιχειρούν να αναδείξουν τη σχέση και την ιεραρχία μεταξύ των πόλεων και της ενδοχώρας αλλά και των αποίκων μεταξύ τους. Η έρευνα έχει ως στόχο την ένταξη των γεωαρχαιολογικών αποτελεσμάτων στα ανασκαφικά ευρήματα των Κήπων, τα οποία φυλάσσονται στο Ιστορικό Μουσείο Μόσχας. 

Η ως τώρα έρευνα έφερε στο φως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα: τον άγνωστο έως σήμερα οικισμό Golubitskaia. Τόσο οι επιφανειακές έρευνες, όσο και οι δοκιμαστικές τομές αποκάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα των τειχών της πόλης καθώς και κεραμική, σύμφωνα με την οποία ο χώρος κατοικούνταν από τον 6ο αι. π.Χ. ως την Ελληνιστική περίοδο (2ος-1ος αι. π.Χ. ).

Οι ειδικοί σήμερα γνωρίζουν το σύστημα καταμερισμού της γης στη χερσόνησο του Ταμάν, ειδικά στην περιοχή Phantalovskij (σύγχρονο ΒΔ Ταμάν), και υποστηρίζουν ότι εκτός από τους βασικούς οικισμούς στη χερσόνησο υπήρχαν άλλοι 185 περίπου δορυφόροι οικισμοί.

4. Οι αγροτικοί οικισμοί

4.1. Φαναγορεία

Σύμφωνα με τα κεραμικά ευρήματα, η Φαναγορεία ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. , από κατοίκους των Αβδήρων με καταγωγή από την Τέω.

Η Φαναγορεία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ελληνική αποικία στη περιοχή (με έκταση περίπου 65 εκταρίων). Παρ΄ ό,τι οι αναφορές στις γραπτές πηγές δεν είναι πολλές, και συνεπώς οι πληροφορίες μας για την πόλη στηρίζονται κυρίως στα αρχαιολογικά ευρήματα, τόσο ο Εκαταίος ο Μιλήσιος όσο και ο Στράβων αναφέρονται στην τοποθεσία και την εμπορική δραστηριότητά της.

Τόσο η ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής της πόλης, η οποία παρήγαγε και εξήγαγε σιτηρά, όσο και η γεωγραφική της θέση στα στενά του Κέρτς, χάρη στην οποία η Φαναγορεία έλεγχε τις εμπορικές διαδρομές μέχρι και τα Ουράλια Όρη, ευνόησαν την οικονομική άνθηση της πόλης κατά τον 5ο αι. π.Χ. 

Η γόνιμη γη της χερσονήσου του Ταμάν, και ειδικότερα η χώρα της Φαναγορείας ευνόησαν ιδιαίτερα τη γεωργική ανάπτυξη στην περιοχή. Μάλιστα, οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως τη λεγόμενη «Οικία του Σιτέμπορα», η οποία χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Στο κτήριο αυτό βρέθηκε πλήθος αποθηκευτικών πίθων με υπολείμματα σιτηρών. Εκτός από την παραγωγή σιτηρών, σύμφωνα με την αρχαιολογία οι κάτοικοι της Φαναγορείας επιδίδονταν στην αμπελοκαλλιέργεια. Επιπλέον, οι κάτοικοι επιδίδονταν στην αλιεία, όπως μαρτυρούν τα χάλκινα αγκίστρια και τα αλιευτικά βάρη που ανασκάφτηκαν στην πόλη.

Κατά τον 5ο αι. π.Χ. η Φαναγορεία ενώθηκε με το Παντικάπαιο και άλλες πόλεις των χερσονήσων Κερτς και Ταμάν και σχημάτισαν το βασίλειο του Βοσπόρου, το οποίο κυβέρνησαν πρώτα οι Αρχαιανακτίδες και στη συνέχεια οι Σπαρτοκίδες. Κατά τον 3ο και 4ο μ.Χ. αι. η Φαναγορεία παρήκμασε οικονομικά, και τελικά έπεσε στα χέρια των Ούνων.

4.2. Ερμώνασσα

Η Ερμώνασσα βρίσκεται στη σημερινή ρωσική πόλη Tmutarakan, στα νότια του κόλπου του Ταμάν. Ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. και υπήρξε η μοναδική αιολική αποικία της βόρειας Μαύρης θάλασσας. Η πόλη άλλαξε πολλές ονομασίες: το ελληνικό της όνομα, Ερμώνασσα, διαδέχτηκε τα ονόματα Matluka και Tamatarkha των Χαζάρων, ενώ οι Γενοβέζοι την αποκαλούσαν Matrega και οι Τούρκοι Ταμάν. Οι αρχαίες πηγές που αναφέρονται στην Ερμώνασσα είναι αρκετές: τόσο ο Στράβων όσο και ο Διονύσιος ο Περιηγητής αναφέρονται στην πόλη. Μάλιστα, ο Διονύσιος επαινε την αρχιτεκτονική της.

Η πόλη είχε μακρότατη ιστορία, από τον 6ο αι. π.Χ. έως και το 17ο αι. μ.Χ., ενώ κατοικούνταν μέχρι προ πεντηκονταετίας. Η γεωστρατηγική της θέση τής επέτρεπε να ελέγχει το πέρασμα από τη Μαύρη στην Αζοφική θάλασσα. Παρά τις συστηματικές ανασκαφές, δε στάθηκε εφικτό να αποκαλυφθούν όλα τα στρώματα της πόλης, ενώ το βόρειο τμήμα της έχει δυστυχώς βυθιστεί λόγω γεωλογικών αλλαγών. Η ακριβής τοποθεσία της Ερμώνασσας είναι δύσκολο να καθοριστεί, όχι μόνο λόγω των γεωμορφολογικών αλλαγών της περιοχής αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει βρεθεί καμία επιγραφή με το όνομα της πόλης στην ευρύτερη χερσόνησο.

Η αγροτική ανάπτυξη της πόλης ακολούθησε αυτή της γειτονικής Φαναγορείας και ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. αλλά και μέσα στον 5ο αι. π.Χ. η Ερμώνασσα επεκτάθηκε στην καλλιέργεια της γύρω χώρας. Η εμπορική δραστηριότητα της Ερμώνασσας διαφαίνεται από τα ευρήματα του 6ου και 5ου αι. π.Χ., στα οποία περιλαμβάνεται εκτενής κορινθιακή κεραμική αλλά και χιώτικοι αμφορείς που μετέφεραν κρασί, ενώ οι επαφές και οι σχέσεις της πόλης με τις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο είναι καταφανείς από τον 5ο αι. π.Χ. Η μακρόχρονη παράδοση της πόλης στην οινοπαραγωγή φαίνεται από τα δύο οινοποιεία που ανασκάφτηκαν στα περίχωρά της και ανήκουν στον 3ο αι. μ.Χ.

4.3. Κήποι

Οι Κήποι βρίσκονται περίπου 3 χλμ. από τη Φαναγορεία, στο σημερινό χωριό Sennoi της Ρωσίας, στα ανατολικά της χερσονήσου του Ταμάν. Ιδρύθηκαν από τους Μιλησίους τον 6ο αι. π.Χ., και καταλαμβάνουν την κορυφή και τους πρόποδες ενός λόφου, καλύπτοντας έκταση 20-25 εκταρίων περίπου.

Οι Κήποι ανασκάφτηκαν σε δύο φάσεις, από το 1957 ως το 1972 και από το 1984 ως το 1989. Οι ανασκαφές, παρά τα εκτεταμένα στρωματογραφικά προβλήματα, απέδειξαν ότι η πόλη υπήρχε από τον 6ο αι. π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ. 
Στο πλαίσιο των προβλημάτων που προέκυψαν, λίγα είναι τα ασφαλή στοιχεία όσον αφορά τόσο στη δημόσια αρχιτεκτονική όσο και στο οικιστικό πλέγμα της πόλης. Από τα σημαντικότερα και σπανιότερα ευρήματα είναι ο ναός της Αφροδίτης (2ος-1ος αι. π.Χ.), καθώς και το υπόγειο μιας οικίας του 4ου αι. π.Χ.

4.4. Γοργιππία

Η Γοργιππία ιδρύθηκε από το Γόργιππο, αδερφό του Λεύκωνα, τον 6ο αι. π.Χ., στη θέση των πρωιμότερων οικισμών Σίνδου ή Σινδικού Λιμένα. Η ανασκαφή της πόλης ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών στην περιοχή το 1989-91.
 Δυστυχώς οι γραπτές πηγές δεν αναφέρονται εκτενώς στην πόλη: από αυτές, μόνο ο Στράβων κάνει λόγο για την εγγύτητά της στη θάλασσα. Η πόλη προφανώς αποτελούσε λιμένα με εμπορική και αγροτική δραστηριότητα.

Η ίδρυσή της αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της αγροτικής καλλιέργειας και την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας με την πόλη των Αθηνών. Η πόλη ήταν οχυρωμένη ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., πιθανότατα για να αντισταθεί στην εξάπλωση του Παντικαπαίου των καιρό των Σπαρτοκιδών. Η οχύρωση της πόλης πιθανώς αντανακλά την οικονομική επάρκεια και ανεξαρτησία της λόγω της αγροτικής καλλιέργειας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τις εμπορικές σχέσεις της πόλης με την ενδοχώρα και τους γύρω οικισμούς.

Η χώρα της Γοργιππίας περιλάμβανε πληθώρα μικρότερων δορυφόρων οικισμών όπως οι Dzhemete, Natukhaewskaya, Su-Psekh, Krasnaja skala κτλ., και ήταν αρκετά αραιά δομημένη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 
 
 Δίχως την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Τα μέλη του πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν διαδικαστικά θέματα μία ημέρα πριν την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Το χρονοδιάγραμμα της Συνδιάσκεψης θα τεθεί επί τάπητος, η τήρηση του καταστατικού, αλλά επίσης θα συζητηθεί και η μέχρι τώρα οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών, οι οποίες είχε προγραμματισμένες για την Κυριακή 18 Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα η προσπάθεια που γίνεται είναι να συσπειρωθούν τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, ώστε να προσέλθουν στις εκλογές. Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί οικονομική δυσπραγία στις τοπικές οργανώσεις, ενώ βουλευτές και στελέχη από όλη την Ελλάδα συνδράμουν οικονομικά προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Τις τελευταίες ημέρες οι προσπάθειες δείχνουν να αποδίδουν και απ’ όλη την Ελλάδα αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Λίγο πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου βρέθηκαν οι εφτά λοχαγοί του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Μπεγλίτης. Με δήλωσή του ο Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωσε εχθές ότι παραιτείται από τη θέση του στο ΠΑΣΟΚ και ότι θα στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την προεδρία του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο η πλειοψηφία των βουλευτών που άνηκαν στο στενό πυρήνα του Γιώργου Παπανδρέου εκφράζονται υπέρ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος συγκεντρώνει πια σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας στο πλευρό του.

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές οι εξελίξεις στην Ιπποκράτους θα είναι ραγδαίες. Το κόμμα θα οδηγηθεί σε επανίδρυση, ενώ θα γίνει και ο σχετικός οικονομικός απολογισμός της περιόδου Παπανδρέου.