ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ





Την εντελώς αντίθετη άποψη με την κα Ρεπούση είχε περί του μαθήματος των Θρησκευτικών ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

Και αυτός θεωρούσε πως ο τρόπος που διδάσκεται το μάθημα δεν είναι σωστός, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους από αυτούς που προβάλλει σήμερα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε πως έχει αλλοιωθεί η ουσία της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία και έβαλε κατά των "ευρωπαϊστών"...

Συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου 1999 στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Θεολογικού Συνεδρίου είχε δηλώσει με το ασύγκριτο παρορμητικό του ύφος:

«Σας ερωτώ, είναι μάθημα Θρησκευτικών αυτό που κάνουν τα παιδιά μας στα σχολεία; Είναι μάθημα όπως το ονειρεύονται αυτοί οι δήθεν ευρωπαϊστές, οι ευρωλιγούρηδες».

Σε ολόκληρη τη θητεία του ο Μακαριστός επιχείρησε την ενίσχυση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία για να φτάσουμε σήμερα στο άλλο άκρο με κάποια κυρία Ρεπούση να ζητάει να καταργηθεί....

Από την περίοδο 1995-96, όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης ότι σ' όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, και ότι κατά συνέπεια είναι άτοπη, ανεδαφική και εντέλει "αντιευρωπαϊκή", οποιαδήποτε σκέψη για προαιρετική διδασκαλία του.

ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ (ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο… ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ…)!

Τζιχάντ» εναντίον της Ορθοδοξίας

Γράφαμε χθες στο θέμα για την απαίτηση της Ρεπούση να καταργηθούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία: «Και βέβαια, από τη Ρεπούση δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. 

Αλλά, απορούμε πως δεν εκδηλώθηκαν οι υπόλοιποι χριστιανομάχοι της βουλής…».


Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, εκδηλώθηκαν! 

Έτσι, ο… αιώνιος έφηβος (λόγω του ότι η μακριά κώμη του δεν έχει ούτε μια άσπρη τρίχα, παρότι γυροφέρνει τα 65…) Τάσος Κουράκης μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής, είπε τα εξής:

«Τη στιγμή που έχουμε υποβάθμιση των δευτερευόντων μαθημάτων, όπως της αισθητικής αγωγής, της καλλιτεχνικής και της μουσικής παιδείας κλπ, και στα επαγγελματικά λύκεια έχουμε μείωση των ωρών της φυσικής, εσείς προσθέτετε μια ώρα Θρησκευτικών! 

Σε μια εποχή που επικρατεί η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός, είναι αυτονόητο ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα».

Βέβαια, οι αντιχριστιανικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές κι από παλαιότερα, αλλά σκέπτομαι σε τι μπελάδες θα μπει η ΝΔ όταν αύριο-μεθαύριο θα συγκυβερνήσει με τους αντίχριστους και τον τρόπο θα βρει για να κοροϊδεύει μετά τους πιστούς…



Β.Πούτιν για Συρία: «Θα τους βοηθήσουμε εάν δεχθούν επίθεση από τις ΗΠΑ».Οι ΗΠΑ αναμένουν επέκταση του πολέμου και εκκενώνουν Λίβανο και ΝΑ Τουρκία.

Με "τοπικό πυρηνικό πόλεμο" 

απειλεί ο Ν.Μεντβέντεφ τις ΗΠΑ αν κτυπήσουν Συρία, Ιράν!


Οι ΗΠΑ προχωρούν σε εκκένωση της πρεσβείας τους στο Λίβανο, αλλά και στα Άδανα της Τουρκίας και απομάκρυναν όλο το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους σε μία κίνηση που φανερώνει ότι η φωτιά του πολέμου που ετοιμάζονται να βάλουν θα συμπαρασύρει και τον Λίβανο, αλλά και την Τουρκία, τουλάχιστον στις περιοχές που βρίσκονται εντός της ακτίνας δράσης των συριακών βαλλιστικών βλημάτων.
«Στις 6 Σεπτεμβρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να μειώσει το μη απαραίτητο προσωπικό του και την παρουσία των μελών των οικογενειών εργαζομένων της πρεσβείας στη Βηρυτό εξαιτίας απειλών εναντίον των εδρών των αμερικανικών αποστολών και εναντίον του προσωπικού», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.
Ανάλογη κίνηση πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα της Τουρκίας.
«Το Γενικό Προξενείο στα Άδανα έλαβε εντολή να μειώσει το μη απαραίτητο προσωπικό του και την παρουσία μελών των οικογενειών εξαιτίας απειλών εναντίον εγκαταστάσεων και προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών.
Παράλληλα, εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια, πλην των εξαιρετικά απαραίτητων, τόσο στο Λίβανο όσο και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχές που αναμένεται να κυλήσουν στην φωτιά του πολέμου τις επόμενες ημέρες...
Xαρακτηριστικό είναι ότι εκκενώνονται και τα νοσοκομεία της Βηρητού από Αμερικανούς πολίτες που νοσηλεύονται σε αυτά (φωτό).
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη προσγειώνονται από χθες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, φορτώνουν με Αμερικανούς και εν συνεχεία απογειώνονται.
Ταυτοχρόνως ετοιμάζεται επιχείρηση εκκένωσης 150.000 υπηκόων δυτικών χωρών από τον Λίβανο, υπό την κάλυψη των δυτικών αεροσκαφών.
Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ, η οποία μετέχει στην διακυβέρνηση του Λιβάνου, παίρνει θέσεις μάχης και μοιράζει οπλισμό στα μέλη της. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν διασπορά των αντιαρματικών όπλων στο νότιο Λίβανο, καθώς θεωρούν ότι είναι βέβαιη ισραηλινή εισβολή-αντιπερισπασμός στην Χεζμπολάχ.
 defencenet.gr

« Ο Αντίκτυπος της Κρίσης στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική »



  ...........Η κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια επέδρασε καταλυτικά σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. 

Η δημοσιονομική λιτότητα που επιβλήθηκε στην δημόσια διοίκηση «έκοψε τα φτερά» της ελληνικής διπλωματίας, καταργώντας κονδύλια και υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών που ενίσχυαν άμεσα ή έμμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα. 
Ο αναγκαίος εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών συνέπεσε με την γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνης στρατηγικής ασυμμετρίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα βρέθηκε στο περιθώριο της ευρωπαϊκής οικογένειας ως ένα κράτος που αδυνατεί να εκσυγχρονιστεί και το οποίο βάζει σε κίνδυνο το ίδιο το εγχείρημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. 
Η δυσκολία σύναψης συμμαχιών εντός και εκτός Ευρώπης οδηγεί την Ελλάδα σε μία επικίνδυνη απομόνωση, ενώ παράλληλα η εγχώρια κρίση αποκόπτει την ελληνική εξωτερική πολιτική από τις διεθνείς εξελίξεις. Οι τάσεις αδράνειας και εσωστρέφειας της ελληνικής διοίκησης που χαρακτηρίζουν την λήψη αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο οδηγούν στην καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλιών σε ζωτικά  θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, η επίλυση του μακεδονικού ζητήματος και η συμμετοχή της Ελλάδας ως μεσολαβητή στις εξελίξεις που επιφέρει η Αραβική Άνοιξη στην Μέση Ανατολή. Οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στα Βαλκάνια αποξενώνουν την Ελλάδα από τον ρόλο της ως ευρωπαϊκού πόλου για τα υπό ένταξη κράτη της περιοχής ενώ παράλληλα η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή δέχεται πλήγμα.
Σε επίπεδο αξιοπιστίας, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τρομακτική αμαύρωση του διεθνούς της κύρους ως αποτέλεσμα της εικόνας που αφήνει να φαίνεται προς τα έξω και με την συνδρομή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αντιμέτωπη με μία σχεδόν εχθρική παγκόσμια κοινή γνώμη, η ελληνική εξωτερική πολιτική καλείται να χρησιμοποιήσει την δημόσια διπλωματία, αξιοποιώντας ουσιαστικά τους ίδιους τους πολίτες της ως προς την βελτίωση του image της χώρας στο εξωτερικό. 
Η έλλειψη εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η χώρα δεν της αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως παγκοσμίως αναξιόπιστος «παίκτης» ενδέχεται να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα όπως η έλλειψη συμμαχιών και συνεργασιών σε τομείς ζωτικούς για το ελληνικό κράτος. 
Το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει ασφαλώς η ίδια η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας, η οποία λόγω της κρίσης βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να διαφυλάξει με κάθε δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή συμμετοχή της χώρας.

Με μια πρώτη ματιά και με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, το μέλλον για την Ελλάδα φαντάζει ζοφερό καθώς η χώρα δείχνει ανέτοιμη να διαχειριστεί μια κρίση που την υποβαθμίζει απότομα και δραστικά σε όλα τα επίπεδα. Με μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, η κρίση αποτελεί και μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να επαναξιολογήσει την στρατηγική της σε όλους τους τομείς που αφορούν το εθνικό της συμφέρον. 
Σε καιρούς χαλεπούς σαν τους σημερινούς, η ελληνική εξωτερική πολιτική καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, να γίνει πιο επιθετική ως προς την συμμετοχή της στα διεθνή δρώμενα και να αποδείξει στα υπόλοιπα κράτη ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος διεθνής «παίκτης» που παρά την κρίση μπορεί να βρει διεξόδους και να αξιοποιήσει όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Η έως τώρα απόσυρση της ελληνικής διπλωματίας από την παγκόσμια σκακιέρα με την δικαιολογία ότι όλες οι δυνάμεις της ελληνικής διοίκησης πρέπει να απορροφηθούν στην μάχη κατά της κρίσης στο εσωτερικό της χώρας είναι εντελώς λανθασμένη. 
Εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτή την τακτική της αμυντικής απομόνωσης και προβάλλει προς τα έξω την εικόνα της χώρας-θύματος, τότε το μέλλον πράγματι θα είναι ζοφερό, διότι με μια τέτοια προσέγγιση της κρίσης, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να χάσει όλα τα γεωπολιτικά της κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. 
Το worst case scenario θα είναι η ενδεχόμενη απώλεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας και η μετατροπή της σε βαλκανική «μαύρη τρύπα», της οποίας η επιρροή θα εξαφανιστεί από το χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής ενώ την ίδια στιγμή η ασφάλειά της θα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από τις αναθεωρητικές ορέξεις της Τουρκίας με την επιρροή τρίτων δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα να αυξάνεται υπέρμετρα σε γεωοικονομικό επίπεδο.

Το άνωθεν τρομακτικό σενάριο δεν είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί, δεν είναι όμως και αδύνατον. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά «καλά χαρτιά» στα χέρια της, όπως είναι η γεωστρατηγική της θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ενεργειακές της προοπτικές ως χώρα διαμετακόμισης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένου πλέον και του Ισραήλ και φυσικά η διαχρονική σύνδεση της χώρας με την κλασική αρχαιότητα, ένα brand, που όσο και να έχει κακοποιηθεί λόγω της διεθνούς αρνητικής δημοσιότητας, εξακολουθεί να παράγει εκείνο το συμβολικό κεφάλαιο που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό, εδώ και πολλά χρόνια, την συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους Δυτικούς θεσμούς
Εάν η ελληνική εξωτερική πολιτική περάσει από την «άμυνα» στην καλώς εννοούμενη «επίθεση», τότε η κρίση δεν θα είναι παρά ο μοχλός που οδήγησε την Ελλάδα σε μία νέα ωφέλιμη περίοδο


Νίκος Δασκαλάκης
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΟΛΗ Η ΕΡΕΥΝΑ -ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ:


ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: «ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 1.200 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ – ΕΧΟΥΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΕΙ»!



Το ραντεβού μέσω Skype με το Δημήτρη Μόγνιε που ειδικεύεται στην ιατρική εν καιρώ πολέμου ήταν για μετά τις 7 το βράδυ. 

Τις ώρες, δηλαδή, που κρατάει για κείνον. Εκτός απροόπτου, βεβαίως. Διότι στη Συρία που χειρουργεί κι εκπαιδεύει γιατρούς πάνω από ένα χρόνο τώρα, το απρόοπτο είναι ο κανόνας.

Στην περίπτωσή μας, ευτυχώς, ίσχυσε η εξαίρεση. Μικροπροβλήματα ήχου και εικόνας μόνο, που ελάχιστα επηρέασαν την επικοινωνία μας. Έτσι, για 50 ολόκληρα λεπτά είχα την ευκαιρία να μιλήσω μ' έναν παλιό, καλό φίλο από τους πολέμους, να "δω" με τα μάτια του και ν' ακούσω τις πάντα εύστοχες επισημάνσεις του.

Υπάρχει μεγάλος πανικός αυτή την ώρα. Όλοι φοβούνται το.....
χτύπημα των Αμερικανών. Λένε πως θα γίνει κόλαση ολόκληρη η περιοχή. Είναι κρίσιμο το επόμενο 48ωρο. Σήμερα μοιράσαμε και μάσκες. 

Στον κόσμο, στους πολεμιστές, σε όλους. Εφοδιάσαμε και το πρόχειρο νοσοκομείο μας με Ατροπίνη, Υδροκορτιζόνη, Πραλιδοξίμη, αντίδοτα, δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει μαζικό χτύπημα με χημικά. Από κάθε είδος έχουμε 20.000 φιαλίδια.

Αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης Μόγνιε βρίσκεται στη νότια Συρία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Σ΄ένα μικρό χωριό της επαρχίας Ντεράα, πολύ κοντά στην πόλη Μπόσρα αλ Χαρίρ που ελέγχεται από τους αντάρτες. 

Ασκεί την ειδικότητά του, δηλαδή χειρουργική πολέμου, σ' ένα πρόχειρο νοσοκομείο εκστρατείας μιας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής οργάνωσης ενώ ταυτοχρόνως εκπαιδεύει και συντονίζει την ομάδα των γιατρών και των νοσοκόμων που δουλεύουν μαζί του.

Βλέπεις, οι καλοί γιατροί, οι γιατροί με ειδικότητα, έχουν εδώ και καιρό φύγει από τη Συρία. Αφενός διότι είχαν την οικονομική ευχέρεια να το κάνουν αφετέρου διότι δεν πιστεύουν σ' αυτήν την επανάσταση. Εξαρχής δεν την πίστεψαν. Εκείνοι που έμειναν πίσω είναι οι γενικοί γιατροί, οι άπειροι και οι φοιτητές. Το αντίθετο, δηλαδή, απ' ότι συνέβαινε στη Λιβύη.

Εκεί, οι καλοί γιατροί του εξωτερικού γύριζαν μαζικά για να βοηθήσουν. Και μάλιστα δίχως αμοιβή. Σκέψου ότι εδώ οι άνθρωποι πεθαίνουν άδικα από μια αιμορραγία γιατί δεν υπάρχουν γνώστες να τη σταματήσουν. Στο νοσοκομείο μας, εκτός από εμένα, ειδικευμένοι είναι άλλοι δύο. Κι αυτοί ξένοι. Ένας ισπανός χειρούργος, κι ένας ινδονήσιος εντατικολόγος. Οι υπόλοιποι της ομάδας είναι σύροι. Δύο τελειόφοιτοι ιατρικής, δύο κτηνίατροι (!!) ένας φαρμακοποιός, ένας οδοντίατρος, ένας φοιτητής οδοντιατρικής και 20 τελείως άσχετοι με την ιατρική που τους έχουμε εκπαιδεύσει για να παρέχουν επί τόπου πρώτες βοήθειες. Για μένα είναι προδοσία η φυγή. Είσαι γιατρός. Πρέπει να κάτσεις να βοηθήσεις.

Η εκτίμησή του για το αμερικανικό χτύπημα που έρχεται είναι πως μόνο βλαξ θα επιχειρούσε σοβαρή εμπλοκή τύπου Ιράκ στη Συρία. Μην ξεχνάς ότι εδώ στη μάχη είναι η Χεζμπολά. Και Χεζμπολά σημαίνει 100.000 πύραυλοι έτοιμοι να φύγουν από το το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ. Και τότε το Ισραήλ θα χτυπήσει το Λίβανο. Και μετά θα γίνει το σώσε...


Και για το σώσε που γίνεται περίπου τρία χρόνια στη Συρία -τι λες;

Ο πιο βρώμικος πόλεμος που έχω ζήσει σ' όλη μου τη ζωή είναι αυτός εδώ. Αντάρτικες συμμορίες που δεν ακούν κανέναν. Από 50 μέχρι 150 μέλη. Αυτοαποκαλούνται κατίμπα που σημαίνει διμοιρία. Ανεξέλεγκτες. Σκοτώνουν κι αλληλοσκοτώνονται, συνήθως γιατί δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά της λείας από τα σπίτια που έχουν κλέψει. 

Πάρα πολλοί πρώην κατάδικοι. Αλ Κάιντα οι περισσότεροι. Η Νούσρα, η Νταουλάτ αλ Ισλάμ φι Μπιλάντ αλ Σαμ και κάποιες ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι αυτές που πρωτοστατούν. 

Η Νούσρα έχει ήδη επιβάλλει ισλαμικό νόμο στις περιοχές που ελέγχει και απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν χωρίς μαντήλα. Κυρίως στη Ράκα και το Χαλέπι.'Επειτα, είναι οι βιασμοί. Πολλοί βιασμοί. Παιδιά, Γυναίκες. 

Στις αρχές του χρόνου εκπαίδευα γιατρούς στη Ράκα. Βόρεια Συρία. Γνωρίζω έναν καταπληκτικό άνθρωπο που προσπαθούσε να φυγαδεύσει τη γυναίκα και τις τρεις του κόρες στην Τουρκία.

Κλαίγοντας και ουρλιάζοντας μου περιέγραφε πώς δεν τα κατάφερε, διότι ένας αντάρτης σ' ένα μπλόκο απαιτούσε για να τους αφήσει να προχωρήσουν να περάσει μία ώρα με μία από τις μικρές. Άκου κι αυτή την ιστορία. Μια κοπέλα μου φέρνει την τραυματισμένη αδελφή της στο νοσοκομείο.
 
Και την επομένη μπαίνει κλαίγοντας στο γραφείο και μου λέει ότι ένας αντάρτης απέξω την απειλεί πως αν δεν πάει μαζί του θα κάνει κακό και στην τραυματία και σ' όποιον πετύχει από την οικογένειά τους. 

Έχουν θησαυρίσει αντάρτες. Με βαλίτσες περνάνε τα δολάρια στην Τουρκία για ν' αγοράσουν τάχα μου πετρέλαιο και είδη πρώτης ανάγκης. Κάθε καρυδιάς καρύδι είναι εδώ. Ιορδανοί, Υεμενίτες, Τσετσένοι, Τυνήσιοι, Λίβυοι. Μόνο οι Λίβυοι είναι 7000. Μαχητές που είχα γνωρίσει εκεί τους είδα κι εδώ. Ντοκτόρ Ντιμίτρις, ντοκτόρ Ντιμίτρις - μου φώναζε από μακριά ένας τις προάλλες.

Βρε Ιμάντ εσύ είσαι;
Εγώ, ντοκτόρ. Τι κάνεις εδώ;
Τη δουλειά μου.
Κι εγώ τη δικιά μου ντοκτόρ...
Ένας άλλος, σύρος αυτός, μου έλεγε -ήταν ωραία χώρα η Συρία. Την καταστρέψαμε.
Και γιατί πολεμάς τότε;
Ε, αφού παίρνω 1200 δολάρια το μήνα...

Και δεν είναι μόνο τα 1200, δηλαδή ο μισθός που τους κόβουν σαουδάραβες και καταριανοί που δεν θέλουν τον 'Ασαντ, είναι κι η λεία απ' το πλιάτσικο. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παρακαλάνε να μην τελειώσει ο πόλεμος. Όχι ότι το καθεστώς είναι καλύτερο... Γι αυτό σου λέω -ο πιο βρώμικος πόλεμος που έχω ζήσει μέχρι σήμερα.

Να φύγεις πάντως δεν λες...

Όχι. Δηλαδή, ναι. Πρέπει να φύγω τώρα. Είμαι στο δεύτερο υπόγειο που έχω τον υπολογιστή. Το νοσοκομείο είναι από πάνω. Πρέπει να γυρίσω. Έχουν έρθει κάποιοι τραυματίες. 

Ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση από το μεσημέρι . Συνέχεια έρχονται τραυματίες. Με φωνάζουν. Πάω πάνω να δω...

karchilaki