Υπάρχουν αρκετοί που “τσιμπάνε” στην φάκα των δελτίων ειδήσεων που προβάλλουν τους “εκλεκτούς” – σαν τον Τσίπρα – των νταβατζήδων – εργολάβων του δημοσίου, που κατά περίεργη σύμπτωση, είναι καναλάρχες…
Όλοι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται, δεν ενημερώνονται, όχι από εμάς ή το site της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, αλλά από το ίδιο το site του Σύριζα, όπου περιγράφονται οι “σύγχρονες θέσεις” του Σύριζα για την Ελλάδα, ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ καταφέρει να αναλάβει την διακυβέρνησή της. Έλα που όμως οι ίδιοι οι “σύντροφοί” του, αυτοί που ξέρουν καλά, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ!
Και το να διαφωνώ εγώ με τον Σύριζα είναι άλλο. Αλλά το να διαφωνεί μαζί του ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ μεθοδεύεις, αλλαγές στις θέσεις του Σύριζα για το Μνημόνιο, ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ με επώνυμα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ συμφέροντα και άλλα πολλά, κάποιος που έχει παλέψει γιαυτόν, όπως είναι ο Αναπληρωτής Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ ενός ολόκληρου νομού, είναι σημαντικό!
Την παραίτησή του από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει γνωστή με ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ιωαννίνων Σωτήρης Σιαμανδούρας (αριστερά στη φωτό). Ο κ. Σιαμανδούρας κάνει λόγο για αλλοίωση αποφάσεων του Συνεδρίου και για καταστροφικές επιλογές, προειδοποιώντας και με παραίτηση από μέλος του κόμματος σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές χωρίς να έχει προηγηθεί συνέδριο «για να αποκατασταθούν η εσωκομματική δημοκρατία και οι αφετηριακές μας κοινωνικές συμμαχίες, για να αποκατασταθεί το καθημαγμένο νόημα των λέξεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Η απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής καθώς και η –διαφοροποιημένη!- δημόσια παρέμβαση του προέδρου του κόμματος που ακολούθησε, τροποποιούν τις αποφάσεις του συνεδρίου σε μια σειρά ουσιώδη ζητήματα. Ας αναφερθούμε επιγραμματικά σε ορισμένα.
Πρώτον, γίνεται λόγος για απλή «απεμπλοκή» από τα Μνημόνια, ενώ η συλλογική μας απόφαση είναι για «κατάργηση» ή «ακύρωση» (παράγραφος 2 και 13.1).
Δεύτερον, γίνεται αφηρημένα λόγος για «διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους». Ξεκινήσαμε δηλαδή από το «διαγραφή του χρέους», πήγαμε σε «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους» του χρέους, και τώρα έγινε απλώς «μεγάλο μέρος».
Τρίτον, γίνεται λόγος για «δημόσιο έλεγχο» στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς να τίθεται πια το ζήτημα της ιδιοκτησίας (ενώ η συνεδριακή απόφαση το διασαφηνίζει στην παράγραφο 13.8). Και τέταρτον, αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κρατάει πολιτικό μητρώο για το παρελθόν», ενώ η απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου είναι καθαρή και σ’ αυτό το θέμα (παράγραφος 15).
Αυτά έρχονται ως συνέχεια της αυταρχικής εσωκομματικής συμπεριφοράς που προηγήθηκε και που οδήγησε σε καταστροφικές επιλογές (Καρυπίδης-Σαμπιχά) αλλά και σε ευθεία απαξίωση των οργάνων και των μελών του κόμματος (αδιαφορία για τις αποφάσεις των ΝΕ Πελοποννήσου στην περίπτωση Βουδούρη, πλείστα άλλα τοπικά περιστατικά). Να σημειώσω ότι για τα ζητήματα αυτά η απόφαση της ΚΕ δεν κάνει καμιά αυτοκριτική αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες στις Οργανώσεις Μελών, που διαχωρίζονται μάλιστα ρητά από το «κόμμα».
Επιπλέον, τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν μια ζοφερή εικόνα συνδιαλλαγής με επιχειρηματικά συμφέροντα (Μελισσανίδης-Μαρινάκης).
Η εξωθεσμική συνδιαλλαγή με επιχειρηματικά συμφέροντα, το στρογγύλεμα σε σημείο εξαφάνισης των θέσεων σε όλα τα ζητήματα και, κυρίως, η αυτονόμηση της ηγετικής ομάδας, η ανοχή σε τάσεις «βοναπαρτισμού» του προέδρου του κόμματος και η αποκοπή της κομματικής βάσης από τη συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, σηματοδοτούν μια βαθιά μετάλλαξη του κόμματος το οποίο –στον βαθμό ιδιαίτερα που παραδεχόμαστε μια σχέση μεταξύ δομής και λειτουργίας- μετατρέπεται έτσι σε εν δυνάμει φορέα σοσιαλφιλελεύθερης συνδιαχείρισης της κρίσης. Η τακτική αυτή δεν μπορεί να αποδώσει. Η διακυβέρνηση με τέτοια χαρακτηριστικά θα οδηγήσει σε ταχεία αποσύνθεση του κόμματος και σε απαξίωση της Αριστεράς συνολικά, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μπερλουσκονισμό αλά ελληνικά και, ακόμη χειρότερα, για την αναγωγή των δυνάμεων του φασισμού σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών πραγμάτων του τόπου. Οι ευθύνες είναι τεράστιες.
Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούνται να αλλοιώσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου ούτε ο πρόεδρος του κόμματος ούτε η κεντρική επιτροπή. Αυτό δικαιούται να το κάνει μόνο επόμενο συνεδριακό σώμα. Δυστυχώς όμως, μια βδομάδα μετά, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει τολμήσει να θέσει ζήτημα συνεδρίου. Και όσο δεν το κάνει επικυρώνει με την ανοχή της αυτό το εσωκομματικό πραξικόπημα.
Δεν προτίθεμαι να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου τις καταστροφικές αυτές επιλογές και πολύ περισσότερο την de facto μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς σε πανσυλλεκτικό, ημικρατικό, σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα καρτέλ. Δεν προτίθεμαι να αναγνωρίσω ως «Αριστερά του 21ου αιώνα» ένα κόμμα αρχηγικό και πυραμιδοειδές. Δεν περιμένω τίποτε το αξιόλογο από μια δομή ιστορικά ξεπερασμένη. Και δεν προτίθεμαι να υλοποιήσω αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί συλλογικά. Άλλωστε, για να στηρίζει κανείς ή απλώς για να χειροκροτεί τις αποφάσεις της όποιας ηγεσίας, δεν χρειάζεται καν να είναι μέλος του όποιου κόμματος», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του αιτιολογώντας την απόφασή του.
Καταλαβαίνετε, όλοι εσείς οι “αναποφάσιστοι” ή οι έχοντες πάρει την απόφαση να στηρίξετε ένα ακόμη συστημικό κόμμα, που θα συμπράξει με όλα τα άλλα συστημικά και ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ κόμματα, για να ακολουθήσει κι αυτό ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ με την ίδια ακριβώς τακτική;
Καταλαβαίνετε πως θα αλλάξουν απλά τα πρόσωπα πρώτης γραμμής, αλλά η δυστυχία μας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ή ακόμη χειρότερα, θα χειροτερεύσει;
Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. του ΜΟΝΟΥ κόμματος που το χτυπούν από παντού. ΓΙΑΤΙ; Μα γιατί δεν τους έχει προσκυνήσει, δεν έχει λάβει μέρος στην διαπλοκή τους και τους χαλάει τα σχέδια..
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΩΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ ΜΑΣ!
Η τρίτη θέση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στις πρόσφατες ευρωεκλογές πονοκεφαλιάζει τους διαφόρους φορείς του «συνταγματικού τόξου», καθώς βλέπουν ότι η ασφυξία γύρω τους μεγαλώνει. Το ιστολόγιο Newsbomb, αναφερόμενο στην τοποθέτηση Αβραμόπουλου για συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υπό τον τίτλο «Μεγάλος Συνασπισμός και στο βάθος… εκλογές», λέει μεταξύ άλλων και τα εξής:
Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό – Οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, καθώς και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται» συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής κι όπως όλα δείχνουν στο πολιτικό παρασκήνιο – τις τελευταίες ημέρες - γίνονται πολλά πράγματα που δεν λέγονται εύκολα. Ή τουλάχιστον δεν ανακοινώνονται απότομα.
Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαιτέρως ρευστό και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ρευστό αφού η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από επώδυνα μέτρα, ενώ δεν φαίνεται να πετυχαίνει κάποια αξιόλογη διαπραγμάτευση στο κούρεμα χρέους.
Το εκρηκτικό αυτό μείγμα έχει δημιουργήσει συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου στους δύο κυβερνητικούς ετέρους που αναζητούν τρόπους προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η ομαλή μετάβαση της χώρας στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό αρκετά γαλάζια στελέχη, «βλέποντας μακριά στο μέλλον», προσπαθούν να... ρίξουν την πόλωση με τις δυνάμεις της αριστεράς στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης. Πρώτος από όλους έβαλε τον λίθο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο με την οποία δεν αποκλείει ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Προς ενίσχυση της άποψης του υπουργού Άμυνας έσπευσαν αρκετά στελέχη της ΝΔ με πρώτη τη Φωτεινή Πιπιλή και το Θεόδωρο Καράογλου να συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου στη συζήτηση ήρθε να βάλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει ενιαία, συνεπή φωνή.
«Έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θέλοντας να ρίξει τους τόνους και να τοποθετήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε μελλοντικό χρόνο.
Η τοποθέτηση ουσιαστικά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πως «εφόσον ο λαός δεν θα έδινε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές, κάτω από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης με κοινό παρανομαστή το συμφέρον της Ελλάδας» έρχεται να προλάβει τις εξελίξεις καθώς ο έμπειρος πολιτικός δείχνει να διαβάζει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν άλλωστε, πως σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα με υψηλά ποσοστά, ο μεγάλος συνασπισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναπόφευκτος προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα, ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα θα κόψει τελικά πρώτο το νήμα. Άπαντες γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν οι διερευνητικές εντολές φύγουν από τα δύο πρώτα κόμματα».
«Το ζουμί» στο παραπάνω κείμενο είναι η ουσιαστική παραδοχή ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ όχι μόνο θα είναι τρίτο Κόμμα, αλλά θα έχει και υψηλά ποσοστά. Κάτι το οποίο θα υποχρεώσει εκ των πραγμάτων την ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσουν για να μην δοθεί η διερευνητική εντολή στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Και μόνο το γεγονός ότι η «εγκληματική οργάνωση» υπάρχει περίπτωση να λάβει την συγκεκριμένη εντολή λούζει με κρύο ιδρώτα τους κάθε λογής υπεύθυνους του καθεστώτος. Μια ακόμη πιο ενισχυμένη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στις εκλογές που θα έρθουν θα αποδομήσει διπλά τον ανήθικο και παράνομο πόλεμο της νυν κυβέρνησης.
Με φυλακισμένους τον Αρχηγό και μια πλειάδα Βουλευτών σκεφτείτε την εικόνα αυτή, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει, βάσει πρωτοκόλλου, να δεχθεί τον επικεφαλή του τρίτου Κόμματος, από την στιγμή που τα δύο πρώτα κόμματα δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την διερευνητική εντολή που δόθηκε σ΄αυτά. Μια τέτοια εικόνα θα αποτελούσε ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα όλων των ψευτοδημοκρατών, οι οποίοι ενοχοποιούν μη αρεστές σε αυτούς ιδέες και πολιτικούς φορείς.
Ταυτόχρονα, θα ήταν και μια ανοιχτή παραδοχή ότι απέτυχε πλήρως η ανέντιμη στοχοποίηση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με μεθόδους που αποτελούν ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό και προσβάλλουν κάθε έννοια ελευθερίας, πλουραλισμού και ισονομίας.
Ακόμη κι αν η διερευνητική εντολή σταματούσε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προχωρούσε στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, όπως σαφέστατα ορίζεται από τους νόμους, θα αποδεικνυόταν η επιλεκτική δομή του «συνταγματικού τόξου», το οποίο θα εξευτελιζόταν πλήρως.
Η συγκυβέρνηση, όμως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές θα σημάνει και την αρχή του τέλους για τους αντιδημοκρατικούς στην ουσία συγκεκριμένους κομματικούς φορείς, αφού θα απογυμνωθούν από κάθε αυτοτελή πολιτική ιδιότητα και θα αποκαλυφθεί ο αληθινός τους ρόλος.
Θα συνεργαστούν «για τον φόβο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» και θα συναποφασίζουν από κοινού για
την συνέχιση του μνημονίου και της αντεθνικής πολιτικής του στην Χώρα.
Γιώργος Μάστορας