Στην αναθέρμανση
των σχέσεων με την Μόσχα
αποσκοπεί η επίσκεψη Σαμαρά
Με στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται στον “πάγο” λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Σαμαρά στην Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Πούτιν θα συζητηθεί επίσης το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα, για το οποίο η ρωσική πλευρά έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον.
Οι δύο άντρες θα ανταλλάξουν εξάλλου απόψεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά όσον αφορά την ΑΟΖ, την ενέργεια και τους αγωγούς.
« Με την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προτάσσει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες», είπε ο τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος θα μετέχει στην αποστολή.
“Ωστόσο, η επίσκεψη Σαμαρά αποτελεί και το επιστέγασμα της συνεργασίας των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και της Ενωμένης Ρωσίας. Γεγονός που αποτελεί προάγγελο για την εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών μόλις αναλάβει η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας”, πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.
Υπενθυμίζουμε, ότι η συμφωνία συνεργασίας των δύο κομμάτων υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο από τον κ. Αβραμόπουλο, ύστερα από πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά.
Έκτος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με την πρόεδρο της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο και τον επικεφαλής του γραφείου της ρωσικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του Πούτιν, Σεργκέι Ιβανόφ. Σημειώνεται, ότι ο κ. Ιβανόφ, αποτελεί την επιτομή της εκτελεστικής εξουσίας στη Ρωσία.
Πάνος Ζ.
Ιστορική αναδρομή
<< Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με ισχυρότατους ιστορικούς δεσμούς. Δεσμούς θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς, που ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. Ξεκινούν από τους ελληνικούς οικισμούς του Ευξείνου Πόντου στην αρχαιότητα και συνεχίζονται με τον εκχριστιανισμό των Ρως και τις πολιτιστικές και θρησκευτικές ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις που επακολούθησαν. Συγκεκριμένα το 860 μΧ. υπογράφτηκε μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για τη διατήρηση σχέσεων ειρήνης και φιλίας, μία συμφωνία που έγινε ορόσημο για την διάδοση του Χριστιανισμού στη Ρωσία, διαμόρφωση της ρωσικής εθνικής ταυτότητας, καθώς και του πολιτισμού, της φιλοσοφίας, της τέχνης και των αρχών του αστικού σχεδιασμού.
Πολλοί Έλληνες βρήκαν στη Ρωσία τη δεύτερη τους πατρίδα. Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία και την έγκριση του Συντάγματος της Επτανησιακής Δημοκρατίας. Η νίκη στη ναυμαχία στο Ναυαρίνο βοήθησε στην απελευθέρωση των ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Η υποστήριξη και συμπαράστασή της Ρωσίας έπαιξε αναμφίβολα ένα ρόλο-κλειδί στην απόκτηση εθνικής ανεξαρτησίας και σύστασης εθνικού κράτους στην Ελλάδα.
Η ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας το 1828, ήταν άλλη μια επιβεβαίωση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μια σημαντική προσωπικότητα που άφησε ιστορία ήταν ο Ρώσος Κ.Λεόντιεφ, διάσημος φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ο οποίος τέλεσε καθήκοντα Γενικού Προξένου στη Θεσσαλονίκη κατά τα χρόνια 1871-1873 και άφησε συγγράμματα εξαιρετικής σημασίας σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία ακόμη και σήμερα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Σε όλα τα χρόνια της διπλωματικής συνεργασίας Ρωσίας και Ελλάδας ποτέ δεν υπήρχαν εντάσεις.
Σήμερα, οι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι για τους προγόνους τους που αγωνίστηκαν για τις αξίες του πολιτισμού, την προστασία των οικογενειών τους και την ίδια τη ζωή.>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ