ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ο πόλεμος των έξι ημερών, οι «γκάφες» και η χρεοκοπία

Ο πόλεμος των έξι ημερών, 
οι «γκάφες» και η χρεοκοπία

του Ζώη Τσώλη

Τώρα που πλησιάζει η ώρα για να προχωρήσει η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους - το περίφημο PSI plus ή κούρεμα ομολόγων - απόφαση με την οποία το χρέος μας θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ ή 48% του ΑΕΠ, μου έρχονται στο νου δύο δημοσιογραφικές ιστορίες. 

+


Οταν ξέσπασε ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1967 περισσότερο γνωστός ως «Πόλεμος των Έξι Ημερών» μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Συρία η ελληνόφωνη εφημέριδα «Φως του Καϊρου» έχασε τον πόλεμο. Κυκλοφόρησε την επομένη χωρίς να έχει την είδηση...


Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το Μάιο του 1967 η Αίγυπτος εκδίωξε τις δυνάμεις του ΟΗΕ από τη χερσόνησο του Σινά, οι οποίες στάθμευαν εκεί από το 1957, για να παρέχουν μια ειρηνευτική νεκρή ζώνη. Μετά τις απειλές του Ισραήλ εναντίον της συμμάχου της Συρίας, η Αίγυπτος συγκέντρωσε 1000 τεθωρακισμένα και 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, έκλεισε τα στενά του Τραν σε όλα τα πλοία που έφεραν ισραηλινή σημαία ή μετέφεραν υλικά στρατηγικής σημασίας και έκανε πρόσκληση για ενωμένη Αραβική απάντηση στο Ισραήλ. 

Στις 5 Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου, φοβούμενο, όπως υποστήριξε, άμεση εισβολή από την Αίγυπτο. Η υπεροχή στον αέρα, υπήρξε το καθοριστικό ισραηλινό όπλο. Στο τέλος του πολέμου το Ισραήλ είχε κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και των Υψιπέδων του Γκολάν.

Αλλη μια γκάφα καταγράφηκε στην ιστορία της δημοσιογραφίας όταν τον Αύγουστο του 1990, το «μεγάλο κανάλι» που έκανε τα πρώτα του βήματα, μετέδωσε αργοπορημένα την είδηση της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ. Τότε σχεδόν αμέσως σχηματίστηκε μια συμμαχική δύναμη 35 κρατών, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία απελευθέρωσε το Κουβέιτ στις 27 Φεβρουαρίου 1991. 

Αυτός είναι με δυο λόγια ο Α' Πόλεμος του Κόλπου, η «Μητέρα όλων των Μαχών» για τον Σαντάμ Χουσεΐν, η «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου», σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία. Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός πόλεμος της ιστορίας, αφού χάρις στο CNN μπήκε σε κάθε σπίτι κι έγινε τηλεοπτικό θέαμα.




Σήμερα ο πόλεμος που ζούμε είναι οικονομικός. Στους τίτλους και τα δελτία ειδήσεων κυριαρχεί η συμφωνία για το PSI «συμφωνία σταθμός» για ορισμένους, «ανάσα» για άλλους, «χρυσή τομή» για τους περισσότερους. Επειδή όμως η Ελλάδα και τα media έχουν γίνει ένα «ανοιχτό οικονομικό πανεπιστήμιο» καλό είναι να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.


Η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους μας κατατάσσει στη ζώνη των χωρών του κόσμου που χρεοκόπησαν. Αλλωστε το είπε και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμοςστο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του «στόχος μας είναι να αποτρέψουμε μια άτακτη χρεοκοπία». Και να που οδηγούμαστε σε μια «συντεταγμένη» χρεοκοπία. Οπως μαθαίνουμε από τη βιβλιογραφία στην πρόσφατη ιστορία οι χώρες που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους τους είναι η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Μολδαβία, το Πακιστάν κά... Το ελληνικό ζήτημα που απασχολεί όλους, σύντομα θα διδάσκεται στα μεγάλα πανεπιστήμια και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος κι ένα καλύτερο αύριο.


Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να ντρεπόμαστε για τις εξελίξεις μπροστά στα θύματα της φτώχειας, περισσότερο κι από τις δημοσιογραφικές γκάφες που έμειναν στην ιστορία

Οσο κι αν πολιτικοί, τραπεζίτες και τεχνοκράτες θέλουν να εξωραίσουν την πραγματικότητα που ζούμε, η ουσία είναι ότι απέτυχαν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας. Απλώς τη διαχειρίζονται... Και οφείλουμε να το αποκαλύψουμε για να μην μείνουμε κι εμείς στην... ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ