Απίστευτος Ελληνικός θησαυρός 2.000 ετών στα χέρια των Τούρκων! (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Κάποιοι από τους θησαυρούς μας έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, παρά το πέρασμα του χρόνου, αν και χιλιάδες μνημεία κι έργα τέχνης έχουν χαθεί λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών και της ανθρώπινης παρέμβασης.
Στη Ζεύγμα της Τουρκίας οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία ψηφιδωτά, τα οποία προέρχονται από τον Ελληνικό και το Ρωμαϊκό πολιτισμό. Η ηλικία τους είναι περίπου 2.000 ετών.
Τα υπέροχα χρώματά τους, οι λεπτομέρειες, η ζωντάνια και η ομορφιά τους μας επιτρέπουν προσωρινά να ταξιδεύσουμε πίσω στο χρόνο, αντλώντας σημαντικές πληροφορίες για τον τότε τρόπο ζωής.
Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2007, ύστερα από σχεδιαζόμενη κατασκευή φράγματος που απείλησε με πλημμύρες την περιοχή.
Οι αρχαιολόγοι, έχοντας ανησυχήσει πως οι πλημμύρες θα κατέστρεφαν τα αρχαία, πήραν τα φτυάρια κι άρχισαν το σκάψιμο. Εν τέλει αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο, αφού ανακάλυψαν αυτόν τον ιστορικό θησαυρό.
Τα ψηφιδωτά αυτά χρονολογούνται στο 200 π.Χ. και παρουσιάζουν τις 9 Μούσες, οι οποίες σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η έμπνευση για καλλιτεχνική κι επιστημονική δημιουργία.
Τα πανέμορφα ψηφιδωτά κατασκευάστηκαν από κομμάτια χρωματιστού γυαλιού, ενώ εκτός από το ψηφιδωτά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κατασκευές, κοσμήματα, αλλά και εργαλεία καθημερινής χρήσης, όπως πχ μαγειρικά σκεύη.
Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες!
Τα εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα [εικόνες & βίντεο]
Η πόλη είναι των ελληνιστικών χρόνων και την ίδρυσε ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Μακεδόνας στρατηγός Σέλευκος Νικάτωρ (εξ ου και η δυναστεία των Σελευκιδών), περίπου το 300 μ.Χ..Η Ζεύγμα είναι κατά 80% βυθισμένη καθώς παρά τις διαμαρτυρίες, κατακλύστηκε από τα νερά τεχνητής λίμνης, από το φράγμα Μπιρετσίκ.
Τα κομψοτεχνήματα τα οποία ανακαλύφθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση, ανάγονται στον 2ο μ.Χ αιώνα. Πρόκειται για μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά, που απεικονίζουν τις Μούσες και τον Ωκεανό.
Στο ψηφιδωτό με τις Μούσες, το όνομα της καθεμιάς είναι γραμμένο στα ελληνικά, καθώς η ελληνιστική κοινή ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής.
Το ψηφιδωτό, που παριστά τις εννέα Μούσες, σε πορτρέτα, κοσμούσε μεγάλο δωμάτιο στο σπίτι που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει «Οίκο των Μουσών», λόγω της ιδιαίτερης φινέτσας στα αρχιτεκτονικά στοιχεία και στον διάκοσμό του.
Στο κέντρο εικονίζεται η Καλλιόπη και γύρω της οι αδερφές της. Κατά τον Ησίοδο η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες, προστάτις της Επικής Ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των Καλών Τεχνών (Καλλιέπουσα), άρα η επιλογή της στο κέντρο της σύνθεσης δεν είναι παράξενη.
Το άλλο ψηφιδωτό παριστά τον Ωκεανό και την Τιθύ και είναι ωραιότερο από ένα άλλο με παρόμοια σύνθεση που έχει βρεθεί σε διαφορετικό χώρο. Η ζωηρότητα των μορφών, η ομορφιά τους και τα θαυμάσια χρώματα εντυπωσιάζουν. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κατασκευασμένες γυάλινες ψηφίδες. Το τρίτο είναι μικρότερων διαστάσεων και παριστά νεαρό άνδρα.
Στην ξενάγηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι παρουσιάζοντας τα ευρήματα στον Τύπο, τα ψηφιδωτά αναφέρονται ως «ρωμαϊκά».
Συμφωνα με την hurriyetdailynews οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αρχαία πόλη Ζεύγμα είχε περί τα 2 με 3 χιλιάδες σπίτια, εκ των οποίων τα 25 παραμένουν κάτω από το νερό. Οι ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει από το 2007 αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ