Στο εδώλιο του κατηγορημένου, ύστερα από την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας θα καθίσει «κόσμος και κοσμάκης» που σχετίζεται με τις μίζες που έδινε η Siemens για να παίρνει δουλειές στη χώρα μας.
Πολλαπλές παραγραφές αδικημάτων και ιδίως όσων έχουν σχέση με τη νομιμοποίηση από εγκληματικές ενέργειες πριν από το 1999, αλλά και παραπομπή του Θόδωρου Τσουκάτου, μόνο όμως για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία (παραγραφή για το «ξέπλυμα»), είναι μεταξύ άλλων τα πιο σημαντικά που καταγράφονται στην πρόταση του εισαγγελέα Γαληνού Μπρη προς το Συμβούλιο Εφετών για το πολύκροτο σκάνδαλο. Στην πρόταση του ο εισαγγελέας, κάτι που πέρασε απαρατήρητο από τα ΜΜΕ, εκτιμά ότι τα χρήματα δεν κατέληξαν στο ΠαΣοΚ αλλά ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος επιχείρησε να επηρεάσει στελέχη και υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο εισαγγελέας αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν και αποδέκτες από τον ΟΤΕ που δεν έχουν καταγραφεί. Παράλληλα παραπέμπονται και οι Γερμανοί της μητρικής Siemens. Μεταξύ άλλων στελεχών, ο επικεφαλής της εταιρείας Φον Πίρερ, αλλά και το άλλοτε Νο2 Χ.-Γ. Νοϊμπύργκερ, καθώς και ο Φόλκερ Γιουνγκ, αλλά και οι ταμίες Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Νιντλ.
Από την ελληνική Ζίμενς παραπέμπονται οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Πρόδρομος Μαυρίδης, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου,Εμμανουήλ Σταυριανού και Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Από τους δωροδοκηθέντες ως κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται ο καθηγητής Κώστας Ξυπολιάς, νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ όταν έγινε η σύμβαση, και πάντως με ποσό 500.000 γερμανικά μάρκα το 1998 σε τράπεζα της Γενεύης. Έχει όμως αποβιώσει, οπότε παύει η εναντίον του ποινική δίωξη. Από τους υπαλλήλους παραπέμπεται και ο Γιώργος Σκαρπέλης για τον οποίο απαριθμούνται εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε λογαριασμούς, αλλά και σε μετρητά.
Απαλλακτική είναι η πρόταση του Μπρη και για τις τρεις κόρες του Χρήστου Καραβέλα (παρ' ότι είχαν προφυλακιστεί), αλλά και για επιχειρηματίες που εμπλέκονται στη διακίνηση του 1 εκατ. ευρώ. Από τους χρηματιστές που εμπλέκονταν στην υπόθεση απαλλάσσεται μόνο ο Ν. Δεβλέτογλου για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία. Η ζημιά υπολογίζεται σε 69 εκατ. ευρώ, που ταυτίζεται και με μίζες.
«Ορφανά» όμως και χωρίς αποδέκτες εμφανίζονται περίπου 40 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν, ενώ εκτιμάται ότι δώρα δέχτηκαν και άλλα πρόσωπα από τον ΟΤΕ. Πάντως η ζημιά από την αντίστοιχη έκθεση του ειδικού εκτιμητή Άθου Στυλιανού δεν εντοπίζεται, μάλιστα ρητά εκφράζεται ότι δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί ζημιά. Η διοίκηση του ΟΤΕ των Δημήτρη Παπούλια και Γεωργίου Χρυσολούρη την επίμαχη περίοδο σύναψης της σύμβασης με τη Siemens απαλλάσσεται. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι στους κατηγορουμένους δεν εμπλέκεται κανένα πολιτικό πρόσωπο παρά το γεγονός, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α» ο Χριστοφοράκος σε κατάθεση που έδωσε στην Γερμανική δικαιοσύνη κατονομάζει ότι έδινε μίζες στα ελληνικά πολιτικά κόμματα.
Η «Ακρόπολη» αποκαλύπτει τα κυριότερα αποσπάσματα της απολογίας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προς την εισαγγελία Μονάχου, που δόθηκε το 2009, για το «λάδωμα» των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens. Μια αποκάλυψη που έρχεται να ταράξει τα... ήσυχα νερά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και να διαλύσει το σαθρό έδαφος, στο οποίο έχουν στηριχθεί εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στα χέρια των ξένων τοκογλύφων, πουλώντας τα πάντα στους δανειστές. Ο φυγόδικος και προστατευόμενος της Μέρκελ και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Χριστοφοράκος, που έπρεπε να είχε εκδοθεί εδώ και χρόνια στις ελληνικές αρχές και να δικαστεί επί ελληνικού εδάφους, αναλύει βήμα - βήμα, όλο το σχέδιο χρηματισμού των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens, προκειμένου να αποκτήσει η γερμανική εταιρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «μια καλύτερη τοποθέτηση στην Ελλάδα, για να δικτυωθεί/ολοκληρωθεί όπως οι άλλες επιτυχημένες εταιρείες και ειδικότερα οι ελληνικές εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής και στο δημόσιο τομέα».
Σε μια προκλητικά κυνική εξομολόγηση προς τον εισαγγελέα Μονάχου, ο Χριστοφοράκος τονίζει ότι... συστήθηκε στη Siemens να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών τέτοιων επιχειρήσεων και να δίνονται τακτικά χορηγίες σε πολιτικά κόμματα για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου. Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι από την αγορά προέκυπτε πως τα ελληνικά κόμματα συνήθιζαν να ζητούν τα ίδια της χορηγίες. Ο Χριστοφοράκος με απίστευτα φυσικό τρόπο αποδέχτηκε την ανάμιξή του στο σχέδιο αυτό για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα συνηθιζόταν οι «χορηγοί» των κομμάτων να μην εμφανίζονται δημόσια.
«Τα χρήματα θα δίνονταν βέβαια μυστικά, ότι όμως θα δίνονταν από «μαύρα ταμεία» αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ» ομολογεί και στη συνέχεια αναλύει το... πλάνο των πληρωμών: «Για να μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος των χορηγιών/πληρωμών και να έχουμε συγχρόνως κάποια βάση υπολογισμού, επελέγη από τον Bersnau για σκοπούς υπολογισμού των χορηγιών ως υπόδειγμα, μια τρέχουσα σύμβαση από κάποιο τρέχον έργο. Ως ύψος λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των χορηγιών και των πληρωμών αυτών. Τα τελευταία χρόνια αυτό αντιστοιχούσε στο 0,4% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα ή στο 0,25% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του ομίλου Siemens στην Ελλάδα».
Συνεχίζοντας την απολογία του ο Χριστοφοράκος αποκάλυψε πως κανένας υπάλληλος της Siemens στην Ελλάδα, ούτε και από τα ανώτατα κλιμάκια, γνώρισε το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων: «Τα χρήματα πήγαιναν αυτόματα στους εκάστοτε ίδιους παραλήπτες και για τον ίδιο σκοπό. Οι πληρωμές γίνονταν μέσω κάποιου λογαριασμού στο Μόναχο και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας PLACID BLUE CORPORATION και αργότερα μέσω της FAIRWAYS Ltd στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου της μητρικής εταιρείας. Όλα ήταν απόρροια της τότε απόφασης αυτής της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο».
Η απολογία του Χριστοφοράκου 29 σελίδων που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας είναι άκρως αποκαλυπτική. «Όλα τα χρήματα, τα οποία διακινήθηκαν μέσω του καναλιού αυτού, τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα για τα συμφέροντα της Siemens, όπως μου είχε αναθέσει η μητρική εταιρεία. Ο Καλδής έφερνε πάντοτε μετρητά σε μένα στην Ελλάδα, μερικές φορές παραλάμβανα ο ίδιος τα χρήματα από τον Καλδή στην Αθήνα και τα έδινα σχετικά γρήγορα παραπέρα και συγκεκριμένα στα πρόσωπα που ήταν εντεταλμένα από τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)»
Και το... εντελώς τρελό της υπόθεσης που... ξέχασε, αλλά αργότερα θυμήθηκε να καταθέσει ο Χριστοφοράκος ήταν πως η συμφωνία με τη μητρική εταιρεία δεν ήταν στον αέρα: «υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία σε τελευταία ανάλυση προορίζονταν άλλωστε τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Χριστοφοράκος στονΘεόδωρο Τσουκάτο, λέγοντας ότι έλαβε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα απευθείας από τη μητρική εταιρεία στο Μόναχο και όχι από τον ίδιο! Γιατί ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν έχει καλέσει μέχρι σήμερα τους ταμίες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας; Στο εδώλιο θα καθίσουν οι «γαύροι» της υπόθεσης αυτής ενώ οι καρχαρίες θα συνεχίζουν να διασχίζουν τους ωκεανούς της Ελληνικής διαφθοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ