ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ελλάδα προς Τουρκία: Εκεί που ήμουν θάρθεις...Economist : Υποψήφια για οικονομικό «κραχ»


Η κοινή γνώμη εγχώρια και διεθνής έχει στραμμένη την προσοχή της στις εξελίξεις στην Συρία. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως περικλείεται από μια πιθανότητα κατάρρευσης της Τουρκίας με ανάλογες επιπτώσεις αρνητικές και θετικές με όσες γειτονικές οικονομίες υπάρχει συσχέτιση...

Η Τουρκία μετά τη χρεοκοπία των αρχών της περασμένης δεκαετίας ακολούθησε αρκετά χρόνια δυναμικής ανάπτυξης, καθώς συμπεριελήφθη στο κύμα των αναπτυσσόμενων οικονομιών που παρουσίασαν ρυθμούς ανάπτυξης.

Στις οικονομίες αυτής της κατηγορίας εισέρευσαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά διεθνούς ρευστότητας η οποία ενισχύθηκε και από την επεκτατική νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το προανάκρουσμα της FED πως προτίθεται να μειώσει την διοχέτευση ρευστότητας, παρατηρείται φυγή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών αυτών δέχονται πιέσεις με αιχμή την ινδική Ρουπία και την τούρκικη λίρα. Την εβδομάδα που πέρασε ο Εκόνομιστ είχε μια ανάλυση όπου το συμπέρασμα ήταν πως η Τουρκία μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών είναι αυτή που μπορεί να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την προϊούσα κρίση, η οποία ενδέχεται να μοιάζει με εκείνη που έπληξε την Ν.Α. Ασία την περίοδο 1996-97. 

Το συμπέρασμα αυτό του περιοδικού στηρίζεται σε μια συσχέτιση της σχέσης μεταξύ δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό σε συνάρτηση με την άνοδο των επιτοκίων που σηματοδοτεί η φυγή κεφαλαίων.

Η ταχεία πιστωτική επέκταση τα χρόνια της ευημερίας σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος και τη φυγή κεφαλαίων αφήνει τις επιχειρήσεις αυτές εκτεθειμένες.

Ο Economist έχει συνδυάσει τέσσερις σημαντικούς παράγοντες σε ένα δείκτη μέτρησης της ευπάθειας των 26 αναδυόμενων αγορών στην φυγή των κεφαλαίων.

Η Τουρκία είναι στην κορυφή αυτής της λίστας με ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 6% του ΑΕΠ και βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος στο 150% των διαθεσίμων, καθώς από το 2009 ο δανεισμός έχει ανέβει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη οικονομία.

Η κρίση της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις στις γειτονικές οικονομίες με τις οποίες υπάρχει συσχέτιση. Η πτώση των τιμών της λίρας σημαίνει εντονότερος ανταγωνισμός για τον ελληνικό τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά όμως μια οικονομική κρίση πολλές φορές συνοδεύεται από κοινωνικές εντάσεις και αυτό ενδέχεται να είναι θετικό για τον ελληνικό τουρισμό.

Τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από μια κρίση της Τουρκίας θα τις έχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική έκθεση στη γείτονα όπως π.χ. η Εθνική Τράπεζα.

Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρύτερης περιοχής μετά την Ελλάδα που απολαμβάνουν ακόμη πολιτική σταθερότητα. Αν και η Τουρκία υποκύψει στο κλίμα αναταραχής της περιοχής οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν αλώβητη την Ελλάδα.

Όπου υπάρχει κίνδυνος όμως υπάρχουν και ευκαιρίες και αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως η ελληνική οικονομία έχει διανύσει ήδη σημαντικό δρόμο συρρίκνωσης και εκλογίκευσης.

Η παρουσία της στην Ευρωζώνη από ντεσαβαντάζ ανταγωνιστικότητας τα προηγούμενα χρόνια ίσως αποδειχτεί αβαντάζ σταθερότητας για ξένες επενδύσεις.

Για να εκμεταλλευτούμε όμως τις ευκαιρίες και να περιορίσουμε τους κινδύνους θα πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ως γνωστόν στο «βούρκο» εν επενδύει κανείς, χρειάζονται καθαρά «νερά» για να έρθουν να αφήσουν τα «αυγά» του...

Συν Αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ