Συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις του αειμνήστου ποιμενάρχου επί σοβαρών εθνικών θεμάτων. Και παρά τις συχνές αντιδράσεις του πολιτικού κατεστημένου , και τις κατηγορίες εναντίον του περί παρεμβάσεως του σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, η αγάπη του προς την πατρίδα και η βαθεία συναίσθηση της εθνικής του ευθύνης, απηλλαγμένη παντός πολιτικού κόστους, τον οδηγούσε ακόμη και σε οδυνηρές ρήξεις χάριν του εθνικού συμφέροντος, το οποίο ενίοτε το ταύτιζε, και ορθώς, με το εκκλησιαστικό συμφέρον.
Είναι νωπές οι μνήμες του ζητήματος της διαγραφής του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, οι θέσεις του για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, για το ζήτημα των Σκοπίων, όπως και για την είσοδο της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Ο Χριστόδουλος , ο μεγάλος αυτός Έλλην, μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν εφοβείτο τις συγκρούσεις. Και πολλές φορές ήλθε σε ευθεία αντιπαράθεση με πρόσωπα και καταστάσεις τα οποία έκρινε ότι δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον.
Δεν ξέφυγε από το διορατικό του μάτι, το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης. Μία έννοια η οποία ενώ κατά βάσιν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, εμπεριέχει τεράστιο κίνδυνο για τα μικρά και ανάδελφα; κράτη τα οποία θα κινδυνεύσουν να χάσουν την εθνική και πολιτισμική των ταυτότητα.
Ο Χριστόδουλος πιστεύοντας ότι η Θρησκεία και η γλώσσα είναι οι δυό πυλώνες της εθνικής μας υπάρξεως έδινε καθημερινά τον αγώνα του για την εδραίωση του θρησκευτικού συναισθήματος αυτού του λαού, διερμηνεύοντας ορθώς την ρήση του Αποστόλου Παύλου: Τοιούτος έπρεπεν ημίν Αρχιερεύς» (Επιστολή Προς Εβραίους).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ