ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

14 Φεβρουαρίου 869:Πέθανε ο Κύριλλος, μοναχός, που μαζί με το Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



Στις 14 Φεβρουαρίου 869:Πέθανε ο Κύριλλος, μοναχός, που μαζί με το Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.


ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ


Από τον 4ο έως τον 7ο αι. οι Σλάβοι έκαναν επιθέσεις 

κατά του Βυζαντίου

Οι δύο ιεραπόστολοι εργάστηκαν με ζήλο για 3 χρόνια, κήρυξαν το χριστιανισμό, οργάνωσαν την Εκκλησία, επινόησαν το σλαβικό αλφάβητο(κυριλλικό) με βάση το ελληνικό και μετέφρασαν στη γλώσσα των Σλάβων τα ιερά κείμενα.
Το έργο τους ήταν σπουδαίο, αφού εκχριστιάνισαν τους Σλάβους και συνετέλεσαν στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους σλαβικούς λαούς και το Βυζάντιο.
Από τις αρχές του 8ου αι. οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν και πολλοί Σλάβοι ενσωματώθηκαν με τους Βυζαντινούς και εκχριστιανίστηκαν.
Συχνά μάλιστα οι Βυζαντινοί τους παρείχαν γη για καλλιέργεια και τους χρησιμοποιούσαν στο στρατό ή στα δημόσια έργα.
Οι Σλάβοι της Βόρειας Βαλκανικής όμως δεν ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους και ίδρυσαν δικά τους κράτη. Το διοικητικό σύστημά τους παρόλα ταύτα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το Βυζάντιο.
Το 862 ο Σλάβος ηγεμόνας της Μοραβίας Ρατισλάβος ζήτησε από το Βυζάντιο να στείλει ιεραποστόλους, για να εκχριστιανίσουν το λαό του. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ' ο Μέθυσος(842-867)


δέχτηκε και έτσι ο Πατριάρχης Φώτιος (από αριστοκρατική οικογένεια και πολύ ισχυρή προσωπικότητα)


ανέθεσε την αποστολή σε δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, που ήξεραν και τη σλαβική γλώσσα.

Σήμερα όλοι οι Σλαβικοί λαοί τιμούν ιδιαίτερα τον Κύριλλο και Μεθόδιο και σε πολλές σλαβικές πόλεις είναι έντονη η παρουσία τους είτε σε αγάλματα είτε σε τοιχογραφίες είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δείχνοντας έτσι ότι τους θεωρούν εθνικούς προστάτες. Τον ίδιο σεβασμό δείχνει όλος ο σλαβικός λαός καθώς και οι επιστήμονες όπου και έχουν γράψει την ιστορία των δύο ιεραποστόλων. Η Ορθόδοξη εκκλησία δε, τους τιμά ως αγίους και εορτάζει τη μνήμη τους στις 11 Μαΐου.

Μνημείο των δύο ιεραποστόλων 

στην πλατεία Slavyanskaya στη Μόσχα


Από τοιχογραφία(fresco) της "San Clemente"

στη Ρώμη


Άγαλμα του Αγίου Μεθόδιου στο 

Όλομουτς της Τσεχίας



Οι δύο ιεραπόστολοι σε πίνακα από σπουδαίο Βούλγαρο ζωγράφο



Σε υαλογράφημα σε ναό 

στο Μάριμπορ της Σλοβακίας



Μνημείο των δύο αδελφών στη Σλοβακία


Μνημείο στο Κίεβο της Ουκρανίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ