Η επάνοδος στην επικαιρότητα του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων έφερε στην επιφάνεια το ερώτημα κάποιων «ημετέρων» καλοθελητών αλλά και απληροφόρητων ξένων οι οποίοι απορούν γιατί οι Έλληνες επιμένουν στο να μην ονομασθούν τα Σκόπια «Μακεδονία».
Αυτοί προφανώς αγνοούν πως στο Διεθνές Δίκαιο η πάσης φύσεως ονομασία,και όχι μόνον αυτή ενός κράτους, έχει μεγάλη σπουδαιότητα, καθόσον δημιουργεί έννομα δικαιώματα. Για να γίνει αυτό αντιληπτό θα αναφερθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΟΚ
Η Μ. Βρετανία δεν έχει γίνει αποδεκτή στην τότε ΕΟΚ και νυν ΕΕ με το όνομά της αλλά, ως Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συνέβει διότι στο δυτικό άκρο της Γαλλίας, απέναντι από την Αγγλία, βρίσκεται η γαλλική επαρχία της Βρετάνης, στην οποία παραδοσιακά υπήρχαν διακριτές αυτονομιστικές τάσεις.
Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Στρατηγός Ντε Γκωλ, παρασκηνιακά, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχόταν την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ με το όνομα αυτό. Έτσι, αν και η Μ. Βρετανία έγινε μέλος της ΕΟΚ το 1973, μετά τον θάνατο του Ντε Γκωλ, εντάχθηκε ως Ηνωμένο Βασίλειο.
Ομοσπονδιακή Γερμανία και Σοβιετικός Τομέας
Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία διαιρέθηκε στην Δυτική Ζώνη Κατοχής (Αμερικανική, Βρετανική, Γαλλική) και στην Ανατολική Ζώνη Κατοχής (Σοβιετική). Το 1949 ιδρύθηκε επί των εδαφών της Δυτικής Ζώνης Κατοχής το κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ). Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν ηττημένη και κατεστραμμένη, δεν δίστασε να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.
Η Γερμανική κυβέρνηση, η διπλωματία, ο Τύπος, τα ΜΜΕ και όλα τα επίσημα έγγραφα (χάρτες, σχολικά βιβλία, κυβερνητικά έγγραφα) στο εσωτερικό αλλά και στις σχέσεις τους με τα άλλα κράτη χρησιμοποιούσαν το όνομα «Bundes Republik Deutschland» («Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανία») πάντοτε ολογράφως, ως ουσιαστικό και στην ονομαστική, όχι συντετμημένο (BRD) ούτε στην γενική «Γερμανίας».
Αυτή την πολιτική την εφήρμοσαν επί 41 σχεδόν έτη, σταθερά και απαρέγκλιτα, για να δηλώσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανία» ήταν, εξ’ επόψεως Διεθνούς Δικαίου, η πραγματική Γερμανία, ο μοναδικός και νόμιμος διάδοχος του Γερμανικού κράτους (Ράιχ) το οποίο ιδρύθηκε από τον Βίσμαρκ το 1871 και συνθηκολόγησε το 1945.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά στο κράτος το οποίο συνεστήθη επί της Σοβιετικής Ζώνης Κατοχής (Ανατολική Γερμανία) και το οποίο αυτοαπεκλήθη «Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία» (ΓΛΔ) δεν το αναγνώρισαν με αυτό το όνομα. Επί δύο δεκαετίες το αποκαλούσαν «Σοβιετική Ζώνη Κατοχής» ή «Σοβιετικός Τομέας». Από το 1960 μέχρι και της επανενώσεως (1990) το ονόμαζαν «DeutscheDemokratischeRepublik» (DDR) ή «DieSogenannteDDR» («Η Ούτω καλουμένη DDR» κάτι ανάλογο δηλαδή με το ΠΓΔΜ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ονομασία αυτή ανέφεραν και έγραφαν πάντοτε συντετμημένη και εντός εισαγωγικών. Ουδέποτε ολογράφως ή με πλήρη προφορά της ονομασίας.
Γεώργιος Επιτήδειος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ