Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και αυξάνεται η παραπληροφόρηση, ας πούμε και ολίγα για την αυτοδυναμία.
Κατ’ αρχάς, ο ισχύων εκλογικός νόμος χαρίζει 50 έδρες στον νικητή ακόμη κι αν κερδίσει με μόνο μία ψήφο διαφορά.
Από κει και πέρα, το ποσοστό που δίνει την αυτοδυναμία δεν είναι στάνταρ και εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.
Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων αυτών, τόσο ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει και ακόμα παρακάτω, αν τα λοιπά κόμματα συγκεντρώσουν π.χ. πάνω από 11%.
Στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στις οποίες υπήρχε μεγάλη πόλωση, τα λοιπά κόμματα συγκέντρωσαν μόλις το 6%, με τον πήχη της αυτοδυναμίας να φτάνει στο 38%.
Ωστόσο, σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, παρότι η πόλωση θα είναι εντονότερη από το 2012 και κάποια κόμματα που κατήλθαν σ’ εκείνες τις εκλογές ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν σ’ αυτές (π.χ. Δημιουργία Ξανά) ή θα κατέλθουν συνεργαζόμενα με άλλα κόμματα (π.χ. οι διάφοροι Οικολόγοι, η Δράση κ.λπ.) είναι, είναι πιθανό το ποσοστό των λοιπών κομμάτων να… αυξηθεί.
Αυτό θα συμβεί αν μείνουν εκτός νυμφώνος το κόμμα του Καμμένου, το κόμμα του Jeffrey, ή ακόμα και το κλεφτο-ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Στην περίπτωση αυτή, ο πήχης θα κατέβει στο 35% ή και ακόμα παρακάτω.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η πιθανότητα αυτοδυναμίας είναι πολύ μικρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ