ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΗΕΔΕΣ ΚΑΡΦΏΝΑΝ
,ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
ΣΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Σε αυτά τα 39 χρόνια, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια για το
πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή μερικά πράγματα, όχι όλα. Για τον
ρόλο μερικών στρατιωτών και αξιωματικών των ΗΕ, τόσο πριν όσο και κατά
τη διάρκεια του πολέμου του 1974, κανένας δεν αναφέρθηκε. Ας μου
επιτραπεί, έστω και με τόση καθυστέρηση, να αναφέρω μερικά
χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία καταγράφηκαν στα βιβλία μου
ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974 και ΜΝΗΜΕΣ από Ε/κ και Τ/κ στρατιώτες.
Στο ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974:
1 Ο Ματθαίος Ματθαίου (σελ. 288) αναφέρεται σε θερμό επεισόδιο μεταξύ καταδρομέων μας και Φινλανδών «ειρηνιστών», κοντά στον κύριο δρόμο Κερύνειας - Λευκωσίας.
2 Ο Ανδρέας Μαγνήτης στη μαρτυρία του αναφέρεται σε αρκετά περιστατικά μεταξύ στρατιωτών μας και στρατιωτών και αξιωματικών του καναδικού αποσπάσματος στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.
3 Ο υποφαινόμενος αναφέρομαι στη στάση Φινλανδών στρατιωτών οι οποίοι κατά τη διάρκεια των εκεχειριών κατέγραφαν τις θέσεις μας και τον οπλισμό που διαθέταμε και στη συνέχεια μετέφεραν τις πληροφορίες στους Τούρκους.
4 Ο Ανδρέας Λαζανίτης (σελ. 215) αναφέρεται σε περιστατικό όπου οι ΟΗέδες πέρασαν από τις παρυφές δικού μας ναρκοπεδίου δείχνοντας στους Τούρκους τον ασφαλή δρόμο για την πορεία, την οποία και ακολούθησαν τα τουρκικά άρματα την επόμενη μέρα.
5 Ο Ιορδάνης Παπαστυλιανού (σελ. 349) αναφέρει ότι 5 λεπτά πριν την εκδήλωση τελικής καταδρομικής επίθεσης, οι ΟΗέδες έριξαν τροχιοδεικτικές σφαίρες, προδίνοντας στους Τούρκους τη δική μας επίθεση.
6 Ο Μιχάλης Πελεκάνος αναφέρεται σε τρεις περιπτώσεις(σελ. 383, 384 και 385) όπου Αγγλοι ΟΗέδες ακολουθούσαν τη μονάδα τους στην ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου και έδιναν πληροφορίες στην τουρκική πλευρά με αποτέλεσμα, παρά την πολύ καλή κάλυψη που γινόταν στα πυροβόλα, η τουρκική αεροπορία να καταφέρνει εύστοχα κτυπήματα μετά την αποχώρηση των Αγγλων.
7 Ο Πιερής Χατζηλούκας (σελ. 509) αναφέρεται σε προκλητική συμπεριφορά Φινλανδών κοντά στο Μπέλα Πάις, μετά την αποχώρηση καταδρομέων μας από τον Αγιο Ιλαρίωνα.
Στο βιβλίο ΜΝΗΜΕΣ:
1 Ο Ανδρέας Καρολίδης (σελ. 126) αναφέρεται σε επεισόδιο μεταξύ Ελλαδίτη αξιωματικού και ΟΗέδων οι οποίοι καθοδηγούσαν τις βολές όλμων και άλλων όπλων των Τούρκων.
2 Ο Φετχί Ακιντζί -λοχαγός τότε στη Λεύκα- (σελ. 42), αναφέρει χωρίς περιστροφές ότι, πριν από την εισβολή, τον οπλισμό στη Λεύκα τους τον προμήθευαν ΟΗΕδες.
Για τους εποικισμούς στην Κύπρο
θα μας πείτε τίποτα κανείς ;
Τους έχει πιάσει όλους ο πόνος, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μέχρι
και τον ίδιον τον ΟΗΕ να εκφράζουν την ανησυχία τους για την
εποικιστική πολιτική που συνεχίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν
Νετανιάχου, στη Δυτική Όχθη.
Δεν θα πούμε ότι η πολιτική αυτή είναι σωστή, ούτε θα ασχοληθούμε με το αν είναι ή όχι συνήθης κίνηση που στόχο έχει να θέσει τετελεσμένα ή/και να δημιουργήσει διαπραγματευτικά ανταλλάγματα
όταν επιτέλους έρθει η ώρα – αν ποτέ έρθει – Ισραηλινοί και
Παλαιστίνιοι να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς τα σημερινά
προβλήματα και ενδεχομένως να ιδρυθεί και παλαιστινιακό κράτος.
Αυτό που όμως σίγουρα θα πούμε είναι ότι όλοι όσοι αντιδρούν έχουν πολύ επιλεκτική ευαισθησία.
Διαμαρτύρονται διότι υποτίθεται ότι η πολιτική Νετανιάχου βάζει
προσκόμματα στις συνομιλίες – διαπραγματεύσεις που ξεκινούν υπό την
αιγίδα των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης, Εάν θυμόμαστε καλά κάτι παρόμοιο δεν αναμένεται να γίνει και στην Κύπρο το ερχόμενο φθινόπωρο;
Άρα, ένα κάποιος θέλει αν είναι συνεπής και να μην ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, θα πρέπει να αναφερθεί στους εποίκους της Ανατολίας με τους οποίους η Τουρκία πλημμύρισε την Κύπρο
και δεν ήταν δα και τα καλύτερα παιδιά, μέχρι και οι Τουρκοκύπριοι
αντιδρούν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτοί έχουν δημιουργήσει ζήτημα ισλαμικού εξτρεμισμού στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.
Εάν αυτός είναι ο ΟΗΕ, καλά κάνουμε και δεν τον έχουμε σε μεγάλη υπόληψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ