Τεράστιας εθνικής σημασίας το ταξίδι του Σαμαρά στη Μόσχα
Αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις μέσα στο κρύο
και το χιόνι
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τιε δύο χώρες, αλλά και τις επενδύσεις που επιθυμεί να κάνει η Ρωσία
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί το ταξίδι - σταθμός του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα, καθώς την ερχόμενη Τρίτη επίκειται συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το «ξεπάγωμα» των ελληνορωσικών σχέσεων που επιτεύχθηκε με τη δέσμευση για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για την κατασκευή
των δύο ενεργειακών αγωγών, South Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αποτελεί το εφαλτήριο για μια νέα εποχή συνεργασίας.
Η συνάντηση Πούτιν - Σαμαρά που διήρκεσε 75 λεπτά είχε για μενού τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.
Υπήρξε όμως και μια δεύτερη ατζέντα συνομιλιών που αφορούσε στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από την κυβέρνηση Πούτιν, ανάλογη με εκείνη της Κύπρου που μόλις στα μέσα της εβδομάδας εκταμίευσε τη δεύτερη δόση του ρωσικού δανείου.
Οι πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να δώσουν 40 δις ευρώ δάνειο στην Ελλάδα με επιτόκιο κοντά στο 4% κάτι το οποίο εξετάζεται διεξοδικά από την πλευρά Σαμαρά και τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα για ανάλογες επαφές.
«Η Ρωσία μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύτιμος φίλος» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση του με τον Πούτιν αποδεικνύοντας εμπράκτως τη διάθεση του για πλήρη επανασύνδεση των διακρατικών σχέσεων. Σοβαρό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραμάτισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που ανέλαβε και κατάφερε να σπάσει τα «στεγανά».
Αγωγοί
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην κατασκευή της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται καθώς θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012 αντί της άνοιξης του 2013. Ο Πούτιν τόνισε ότι, έως τότε, η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες-εταίρους του έργου (όπως η Ελλάδα) όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ).
Αυτό, ειδικά, το θέμα τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Σαμαράς και με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην οποία συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ (και τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ) Μάκης Παπαγεωργίου. Στη διάρκειά της τέθηκε, από πλευράς Gazprom, και μια νέα ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, από την οποία το ηλεκτρικό ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να εξάγεται στην Ιταλία.
Στη συζήτηση Σαμαρά-Πούτιν επανήλθε και το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που έχει παγώσει μεν, αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρει τη Μόσχα. Ο Σαμαράς έθεσε κι άλλα ζητήματα, όπως η διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά και η προώθηση του ελληνικού τουρισμού ( σ.σ. διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας).
Σχέσεις
Παράλληλα, σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι:
«Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της Ν.Δ., εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη «όλοι ξέρουμε ότι σήμερα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει.
Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».
«Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας», τόνισε , σημειώνοντας επίσης και «ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες».
Συμπλήρωσε επίσης ότι «υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών…».
Μπίζνες
«Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πουν, ότι όταν δίνω τον λόγο μου, τον κρατάω. Και όταν λέω "we mean business" το εννοώ», τόνισε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, περιγράφοντας «πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν ή και καταργήθηκαν πλήρως», καθώς και «εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά βάλτωσαν. Και όλα αυτά πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε στις συνεντεύξεις του στα ρωσικά ΜΜΕ ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική», γι' αυτό και τόνισε ότι «εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, πιστεύω, ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα».
Ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Ρωσία
Με Κύριλλο
Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, στον οποίο είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.:
«Καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει».
Αφορμή για την επισήμανση του κ. Σαμαρά ήταν η απόφαση του Πατριάρχη να συμβάλλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση
Τον κ. Σαμαρά συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψή του, εκτός από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Εξωτερικών, Στ. Δήμα (συμβολική παρουσία για το πώς θα κινηθεί το κόμμα εάν γίνει κυβέρνηση), ο τομεάρχης Εξωτερικών, Π. Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλός του, Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μουρούτης, ο βουλευτής, Σ. Κεδίκογλου (που προετοίμασε επί πολλές εβδομάδες το ταξίδι λόγω της ιδιότητος του και ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας -Ρωσίας,) και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, ο Ανδρέας Ψυχάρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΠΡΕΠΗ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ