ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

χριστούγεννα-φάτνη

 

Το νόημα των Χριστουγέννων χάνεται μέσα στην κα­ταναλωτική μανία που κυριεύει τον σύγχρονο άν­θρωπο. Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα από τις βιτρίνες των καταστημάτων, τους στολισμούς στους δρόμους και τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τη­λεόραση. Είναι πραγματικά πολύ όμορφοι οι φαντα­σμαγορικοί στολισμοί, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολισμένα μπαλκόνια. Όμως Χριστούγεννα δεν ση­μαίνει αγορές, στολισμοί, δώρα, ρεβεγιόν και διασκε­δάσεις. Ετσι, θα κάναμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό.

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι βα­θιά πνευματικό. Ο Χριστός ένωσε την δική μας ανθρώ­πινη φύση με τη δική Του, τη Θεϊκή. Ο προαιώνιος Υιός του Θεού, άφθαρτος, αόρατος και ασώματος, κατοίκη­σε μέσα στο φθαρτό και ορατό σώμα μας. Έτσι έχου­με την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην ιστορία. Ο Θε­ός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός κα­τά χάρη. Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε επομένως, την αναδημιουργία μας, την ανάπλασή μας. Να γιατί το μή­νυμα των Χριστουγέννων, είναι το πλέον χαρμόσυνο και τόσο ελπιδοφόρο άγγελμα της ιστορίας.

Εμείς όμως πώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα;

Ο Χριστός γεννήθηκε σε μια φάτνη, μέσα σε μια σπηλιά, διδάσκοντάς μας την ταπείνωση. Γεννιέται κά­θε φορά στις ψυχές των ανθρώπων που Τον αγαπούν και ζουν ταπεινά. Ο καθένας μας οφείλει να στολίσει και να ζεστάνει την καρδιά του με αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Ένας καλός λόγος ή μια επίσκεψη σε έναν ασθενή, δίνει παρηγοριά και χαρά και σ’ αυτόν που τη δέχεται αλλά και σ’ αυτόν που την προσφέρει. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα των εορτών.

Αρχίζοντας από φέτος, ας βιώσουμε εσωτερικά τη γέννηση του Χριστού στη φάτνη της καρδιάς μας.

ΙΟΥΣΤΙΝΗ Μ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.    



Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΙΣΩΣ ΣΩΣΕΙ ΕΜΑΣ ,ΤΟ ΕΘΝΟΣ & ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ.

Μια δικτατορία θα μας σώσει 

«Δανείστηκα» τον τίτλο του θέματος, από μια αποστροφή του λόγου ενός γνωστού μου, όταν μεταξύ τυριού και αχλαδιού, συζητούσαμε για την επικαιρότητα και την επικίνδυνη κατηφόρα που έχει πάρει η χώρα στις μέρες μας. Φυσικά μια τέτοια επίκληση, προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ ένιωσα έκπληξη, γιατί αυτόν που ξεστόμισε αυτή τη φράση, μόνο δεξιό, χουντικό και «εθνίκι» δεν μπορεί να τον πει κανείς. Δηλωμένος αριστερός είναι. Εξέφρασε απόψεις, που θα έκανε ακόμη και ακραιφνείς οπαδούς του Παπαδόπουλου, να νιώσουν μετριοπαθείς.



Ας σταματήσω όμως εδώ την αναφορά στα λεγόμενα του γνωστού μου, για να μην θεωρηθεί ότι «οχυρώνω» την γνώμη μου πίσω απ’ την δική του. Θα πω ευθαρσώς την δική μου άποψη…


Είναι κοινή διαπίστωση ότι πάμε κατά διαόλου. Ο απλός κόσμος, βλέπει να γίνονται πράγματα γύρω του, για τα οποία νιώθει ανίσχυρος να αντιδράσει. Ο εκφυλισμός, ο αφελληνισμός, η εγκληματικότητα, η διαφθορά και κυρίως η ατιμωρησία γνωρίζουν ημέρες «δόξας». Η ξεφτίλα και η κατρακύλα μας δεν έχει σταματημό. Δεν υπάρχει περιστατικό, κάθε μέρα που περνά, που να μην τα επιβεβαιώνει όλα αυτά. Μας κυβερνούν άνθρωποι ανίκανοι (ενίοτε κι αμόρφωτοι), άνθρωποι μαριονέτες, που φροντίζουν να διατηρούν την εξουσία τους χάρις στο αθάνατο ρουσφέτι. 

Η εθνική κυριαρχία χάνεται αργά, αλλά σταθερά. Πράγματα που θα φαίνονταν αδιανόητα πριν μερικές δεκαετίες, σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υπνηλίας, σ’ έναν λήθαργο. Αυτό σημαίνει ότι η προπαγάνδα αποδίδει καρπούς. Στην πραγματικότητα ζούμε μια δικτατορία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της δημοκρατίας. Όπως όμως έχει πει και κάποιος, «Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι υπάρχει δημοκρατία. Η μοναδική μέρα δημοκρατίας, είναι η μέρα των εκλογών».

Η θέση του Έλληνα πολίτη σ’ αυτή την φαρσοκωμωδία, είναι όμως σημαντική: Είναι αυτός που πληρώνει συνεχώς τον λογαριασμό. Και τον πληρώνει συνεχώς, τουλάχιστον μετά την μεταπολίτευση. Όλα τα λαμόγια που στην διάρκεια της δικτατορίας, κάναν «αντίσταση» από τις βίλες του εξωτερικού, χρίστηκαν «σωτήρες» του έθνους και της δημοκρατίας. Κι έκτοτε βαλθήκαν να μας ρουφήξουν το αίμα και να μας πηδάνε ανηλεώς, ενίοτε κι άνευ σιέλου, στο όνομα της «δημοκρατίας». 

Μας «έσωσαν» όμως… Μας «έσωσαν» από την δικτατορία…

Το μόνο παρήγορο σήμερα, είναι πως ο Έλληνας, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, αρχίζει και ξυπνάει κάπως, διαπιστώνοντας πως όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μύτη. Είναι ανίσχυρος όμως και αλυσσοδεμένος. Η «νάρκωση» είναι δυνατή. Εξακολουθεί να είναι εξαρτημένος απ’ τα παπάρια των πολιτικάντηδων. Υπάρχει βλέπετε και το -δικαιολογημένο ως ένα βαθμό- αίσθημα της αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Η ζωή για τους πολλούς είναι σκληρή. Ακόμη και τα 500-700 ευρώ που θα εξασφαλίσει κάποιος εργαζόμενος σε κάποιο εργοστάσιο με την παρέμβαση ενός βο(υ)λευτή, είναι ανάσα ζωής. Αυτοί είναι οι «τυχεροί». Κάποιοι άλλοι, εργάζονται και για πολύ λιγότερα. Την ίδια στιγμή, που ο ίδιος βουλευτής -που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν έχει ιδρώσει ποτέ ο κώλος του απ’ τη δουλειά- και η «αυλή» των διάφορων παρακοιμώμενων, ζουν πλουσιοπάροχα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, το οποίο κατασπαταλούν και καταχρώνται, δίχως να λογοδοτούν, αλόγιστα και χωρίς καμμία φειδώ. Χωρίς καμμία αναστολή. Χωρίς καμμία ντροπή.

Όταν υπήρχε η δικτατορία του Παπαδόπουλου, ήμουν παιδί. Δεν έχω μνήμες, για να πω υπεύθυνα, ότι ήταν κάτι κακό ή καλό. Στις μέρες μας όμως, μπορώ να εκφέρω γνώμη για το εξής: Η δικτατορία είναι σίγουρα υπεύθυνη για ένα πράγμα: Γέννησε έναν σωρό «αντιστασιακούς», πολιτικούς και μη, που μας κάτσαν στον σβέρκο σαν τις βδέλλες, στο όνομα της «δημοκρατίας». Κι εμείς θα πρέπει συνεχώς να τους εξαργυρώνουμε την «αντίστασή» τους. Πρέπει να τους βλέπουμε σαν «ιερά τοτέμ».

Ερχόμαστε λοιπόν μπροστά στο δίλημμα: Δικτατορία με επικάλυψη δημοκρατίας, ή αυθεντική δικτατορία;

Απαντώ ευθέως: Την αυθεντική. Σαν κύριο επιχείρημα, θα επικαλεστώ την άγνοιά μου. Την γιαλαντζί δικτατορία την γνώρισα και δεν μου άρεσε. Ας δοκιμάσω και την γνήσια λοιπόν, για να έχω κι ένα μέτρο σύγκρισης. Να μπορώ να κρίνω εκ του ασφαλούς κι εκ πείρας.

Θα ήθελα, σ’ αυτό το σημείο, να επιστρέψω στην περίοδο της δικτατορίας που αφορά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Όπως προείπα, γεννήθηκα εν μέσω τις δικτατορίας και δεν έχω μνήμες. Όλοι μας, όσοι γεννηθήκαμε από τότε και μετά, βασιζόμαστε στις μαρτυρίες κι εμπειρίες των άλλων. 

Το βασικό μέσο αυτής της πληροφόρησης, είναι τα ΜΜΕ. Η πληροφόρηση αυτή όμως είναι ολοφάνερα μονόπλευρη και απροκάλυπτα μεροληπτική. «Φτου κακά» και «πιπέρι στο στόμα», σ’ όποιον διανοηθεί να εκφέρει κάποιον καλόν λόγο για την περίοδο αυτή, που βαφτίζεται αυτομάτως «χουντικός» και «φασίστας». Ακόμα κι η εργασία στον δημόσιο τομέα επί δικτατορίας, χρησιμοποιείται απ’ τους διάφορους «αντιστασιακούς» και τιμητές της δημοκρατίας, ως επιβαρυντικό στοιχείο, όταν πρόκειται να σπιλωθεί κάποιος. Και ποιοι μιλάνε; Μιλάνε αυτοί που φεύγαν νύχτα απ’ την Ελλάδα με διαβατήρια που τους χορηγούσε ο Παπαδόπουλος, για να κάνουν «αντίσταση» απ’ το εξωτερικό.

[Η πληροφορία πως ο «αντιστασιακός» Ανδρέας Παπανδρέου -που με το πρώτο χαστούκι «κάρφωσε» τους συνεργάτες του- τα «έκανε» πάνω του απ’ τον φόβο του, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει την σύλληψη ως «κεραμιδόγατος», ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της]

Το φεγγάρι όμως δεν έχει μόνο μια πλευρά. Έχει και την άλλη που δεν φωτίζεται, και δεν φωτίζεται ούτε απ’ τα φώτα των προβολέων των ΜΜΕ. Ο απλός κοσμάκης, σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, δεν έχει την ίδια άποψη με τους «αντιστασιακούς». Θεωρεί ότι ο Παπαδόπουλος έκανε κι αρκετά καλά πράγματα, που οι «αντιστασιακοί» είτε επιμένουν να αγνοούν επιδεικτικά, είτε φροντίζουν ν’ απαξιώνουν με κάθε τρόπο. Ειδικά η επαρχία και η αγροτιά ανάσανε με την διαγραφή των χρεών. Η περίοδος αυτή, όσο κι αν θέλουν να το αγνοούν πολλοί αποτέλεσε μια περίοδο οικονομικής ακμής για την Ελλάδα και οργασμού ανάπτυξης. Ο Παπαδόπουλος στην απολογία του, στην δίκη της χούντας, το 1975, έκανε σαφή αναφορά, στο τι παρέλαβε και τι παρέδωσε. Και τι σύμπτωση… Όλα σχεδόν τα «αφιερώματα» που γίνονται για την πτώση της δικτατορίας, φροντίζουν να «εξαφανίζουν» αυτό το απόσπασμα της απολογίας του.

Οι περισσότεροι αγνοούν, ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με την Αμερική κι αυτό το πλήρωσε. Αγνοούν ή παρακάμπτουν ελαφρά τη καρδία, πως πριν ανατραπεί από τον «εξαπατηθέντα» Ιωαννίδη, είχε ήδη προκηρύξει εκλογές και μετάβαση σε καθεστώς δημοκρατίας. Και μια μικρή λεπτομέρεια, που οι κομμουνιστές αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν, γιατί θα χαλάσει την εικόνα του στυγνού αντικομμουνιστή: Ο δηλωμένος αντικομμουνιστής Παπαδόπουλος, ήταν ο μοναδικός στρατοδίκης που δεν ψήφισε υπέρ της εκτέλεσης του «ήρωα» της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη (άλλη «μούφα» αυτή, που δεν είναι όμως του παρόντος).

Απ’ την άλλη πλευρά, πολλά θα μπορούσε να καταλογίσει κάποιος στον Παπαδόπουλο και την δικτατορία του. Αυτό όμως που δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς, είναι η ευθυνοφοβία. Δεν μπορώ να διανοηθώ κάποιον σύγχρονο πολιτικό να λέει:

Εάν εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποια πρόθεσις δι’ ό,τι διεπράχθη, αποδώσατέ την ολόκληρον εις εμέ. Ζητήσατε την ιδικήν μου καταδίκην εις θάνατον. Χαρακτηρίσατέ με ως τον ειδεχθέστερον των εγκληματιών…

Στείλατε εμέ κύριοι Δικασταί εις το απόσπασμα. Στείλατέ με δια να ηρεμήση επιτέλους αυτή η χώρα. Ας μη σπείρωμεν άλλο μίσος, άλλο πάθος εις τον τόπον αυτόν.

Φτάνει αυτό το οποίον έχει σπαρεί μέχρι της στιγμής. Το περισσότερον ίσως πνίξει τα παιδιά μας και θα είναι αργά όταν το καταλάβωμεν διά να το ξεριζώσουμε…

Είμαι ενώπιόν σας. Είμαι διατεθειμένος να συμβληθώ με το κεφάλι ψηλά εις το εκτελεστικόν απόσπασμα.

Ετελείωσα.

Διαβάζοντας αυτά, μου έρχεται στο μυαλό η στερεότυπη δήλωση των σύγχρονων πολιτικών, που μετά από κάθε λαμογιά που έρχεται στην επιφάνεια, ξεστομίζουν με ύφος και θράσος χιλίων πιθήκων ένα «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» και καθαρίζουν… Δεν παραιτείται κανένας, δεν τιμωρείται κανένας, δεν πάει φυλακή κανένας. Τόσο απλό… Με αυτή τη δήλωση, μπαίνουν όλοι οι κλεφταράδες και οι απατεώνες στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και βγαίνουν εξαγνισμένοι, έτοιμοι για νέες «μάσες». 



Γι’ αυτούς δεν υπάρχει ποινική ευθύνη. 



Μόνο πολιτική.

 Δηλαδή καμμία.

Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην κάνω μια αναφορά στην μικροψυχία των «δημοκρατών» πολιτικών μας. Είναι γνωστό, ότι ο Παπαδόπουλος, συνεπής στις ιδέες του (με τις οποίες μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς) και στην ανάληψη των ευθυνών του, ουδέποτε δέχθηκε να υπογράψει αίτηση για απονομή χάριτος, ούτε επικαλέστηκε ποτέ «ανήκεστο βλάβη» για να αποφυλακιστεί. Υπήρξαν όμως κάποιες πρωτοβουλίες άλλων, μετά από αρκετά χρόνια για να αποφυλακιστεί. 

Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, κίνησε αυτή την διαδικασία, αλλά συνάντησε την σθεναρή άρνηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο «εθνάρχης» (μην ξεράσω) επέδειξε όλη την μικρότητά του, μόνο και μόνο για να μην φανεί ανακόλουθος με την ιστορική του δήλωση, «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Κι αυτό, όταν οι χασάπηδες, Φλωράκης και Βαφειάδης, που δρώντας ξενοκίνητα έχυναν αθώο ελληνικό αίμα, βρισκόταν ήδη, με «δόξα και τιμή», στην ελληνική Βουλή, προφανώς γιατί κάτι τέτοιο θεωρήθηκε μέγιστη «υπηρεσία» προς την πατρίδα. 

Όταν το 1996, ο Παπαδόπουλος ασθένησε σοβαρά, η σύζυγός του και ο γιος του, ζήτησαν από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη (επικαλούμενοι την επιείκιά της), την αποφυλάκισή του, υπογράφοντας αυτοί την αίτηση χάριτος. Ο Σημίτης απέρριψε το αίτημα (άλλος «αντιστασιακός» του γλυκού νερού κι αυτός). Τα «ωραία» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο Παπαδόπουλος πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του στην εντατική φρουρούμενος(!!!), όπου και πέθανε τον Ιούλιο του 1999.

Καταπληκτικό;

Η «δημοκρατία» μας κινδύνευε από έναν άνθρωπο που βρισκόταν με το ένα πόδι στον τάφο, ενώ δεν κινδυνεύει απ’ αυτούς που έχουν και τα δυο χέρια στην τσέπη μας. Απ’ αυτούς που έχουν ξεπουλήσει τα πάντα σ’ αυτόν τον έρμο τόπο που λέγεται Ελλάδα. Απ’ αυτούς που έχουν αναγάγει την ατιμωρησία σε υπέρτατη αρχή. Απ’ αυτούς που έχουν μετατρέψει και τυπικά τη χώρα σε προτεκτοράτο με το όνομα «Μπανανία». Απ’ αυτούς που σε κάνουν να ντρέπεσαι να δηλώνεις Έλληνας. Κι έτσι που πάμε, κάποτε θα αποτελεί και ποινικά κολάσιμη πράξη…

Πάμε τώρα όλοι μαζί: Ζήτω η Δημοκρατία μας και το ανθρώπινο πρόσωπό της!

Α! Παραλίγο να το ξεχάσω: Ζήτω και το έθνος!

(Ποιο έθνος όμως;…)



Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

«ΑΡΩΜΑ» ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα, έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ! 

Από την έκρηξη, προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός – δεν ήταν άλλωστε αυτός ο σκοπός της τρομοκρατικής επίθεσης.

Είχε προηγηθεί, 45 λεπτά νωρίτερα, τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα zougla, με το οποίο άγνωστος προειδοποιούσε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού και ανέφερε τρεις συνεχόμενες φορές πως «δεν είναι φάρσα», οπότε η αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει το κτίριο.

Από την έκρηξη έχουν προκληθεί εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ η βόμβα βρίσκονταν μέσα σε μαύρη σακούλα που τοποθέτησαν οι τρομοκράτες ανάμεσα στα καλλωπιστικά φυτά μεταξύ του δρόμου και του κτιρίου.

Όσον αφορά το «ποιος ωφελείται» από την τρομοκρατική επίθεση, αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο: η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στελέχη και παπαγαλάκια της οποίας εξαπέλυαν επί καθημερινής βάσεως μύδρους κατά του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού…


Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Είστε έτοιμοι για ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι μέσα στο χρόνο;

Παραμυθένια Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα


Οι γιορτές τις προηγούμενες δεκαετίες απέπνεαν μια άλλη γοητεία πιο αυθεντική και άρτια σε σχέση με τη σημερινή εποχή.

Αθήνα τη δεκαετία του ’60. Τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι απλωμένα καλάθια πλανόδιων από την Αιόλου ως την Αθηνάς και από το Μοναστηράκι ως τα Χαυτεία. Είναι πινακίδες από νέον στους δρόμους και αυτοκίνητα να γεμίζουν τους δρόμους της Σταδίου.

Οι λαχειοπώληδες να εργάζονται νυχθημερόν διαλαλώντας την πραμάτεια τους, το πρωτοχρονιάτικο Κρατικό Λαχείο έξω από το θρυλικό μαγαζί του Μπακάκου στην Αγίου Κωνσταντίνου.

palia ath

Στη γιορτινή πρωτεύουσα που παλεύει να επουλώσει τις πληγές του ελληνοτουρκικού πολέμου εγκαινιάζεται ο «κινηματογράφος τσέπης»στο κατάστημα των Μαγγιόρου και Ρουσόπουλου στην οδό Ερμού.
faff39bc37a8bd09074672376ae3ffb4
«Ο θαυμάσιος κινηματογράφος του Έδισον – με 60 λεπτά!» που διαλαλεί η διαφήμιση δεν είναι παρά μικρά βιβλιαράκια με φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις διαφορετικές φάσεις μιας κίνησης με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα. Κι όμως αρκούν για να συγκεντρώσουν πλήθη κόσμου που θέλουν να απολαύσουν το θέαμα ως «το κάτι εξαιρετικό» για τις γιορτές του 1897.
santa
Η δημοφιλής φιγούρα του «αγίου των γιορτών» με την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα εισήχθη στην Ελλάδα την εποχή της φωτογραφίας, δηλαδή την δεκαετία του ’50. Ο ορθόδοξος Αϊ Βασίλης δεν είναι άλλος από τον Μέγα Βασίλειο της Καισαρείας, που καμία σχέση δεν έχει με τον δυτικό Santa Claus (Άγιο Νικόλαο).
Στην αστική Ελλάδα θεωρείται πως έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’50-’60, οπότε και οι ‘Ελληνες μετανάστες της Αμερικής έστελναν στους συγγενείς τους χριστουγεννιάτικες κάρτες με την φιγούρα του κοκκινοφορεμένου στρουμπουλού Santa.
bb
Το έθιμο των δώρων στους άνδρες της τροχαίας: Την Πρωτοχρονιά του μακρινού 1936 οι απλοί πολίτες δίνουν για πρώτη φορά δώρα στους τροχονόμους ανά την Ελλάδα.
Ο πληθυσμός των πόλεων (μετά το προσφυγικό ρεύμα) έχει αρχίσει να αυξάνεται αλλά και οι δρόμοι να γεμίζουν με αυτοκίνητα και άπειρους οδηγούς που δημιουργούν κομφούζιο.
Οι πολίτες με συμπάθεια παρατηρούν το έργο των τροχονόμων ενώ οι καταστηματάρχες κάνουν έναν μικρό έρανο για να το επαινέσουν. Οι Αρχές το απορρίπτουν καθώς το θεωρούν δωροδοκία. Το περιστατικό φτάνει στα αφτιά του βασιλιά κι εκείνος βγαίνει με τον οδηγό του στην οδό Ρηγίλλης και αφήνει γλυκά και κρασί ως δώρο στον τροχονόμο της περιοχής.
Ένα από τα γνωστότερα γλυκά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την περίοδο των γιορτών είναι οι κουραμπιέδες. Παλαιότερα το παραδοσιακό γλύκισμα με την άχνη κόστιζε στους νοικοκυραίους 80 δραχμές η οκά.
koura
Ακόμη παλιότερα, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, τα παραδοσιακά γλυκίσματα που δεν έλειπαν από το γιορτινό σπίτι των Ελλήνων ήταν, όπως βλέπετε στην παρακάτω διαφήμιση, οι κουραμπιέδες (3,20 από βούτυρον Χαλκίδος ή «ιδιαίτεραι συμφωνίαι άνω των 50 οκάδων»), οι βασιλόπιτες (προς… κυριολεκτικά τρεις κι εξήντα), φοντάν, πτι φουρ, καραμελλέ, κονιάκ, λικέρ και πάστες σε «τιμάς των εργοστασίων», που έκαναν την στοά Αρσκαείου να μοσχοβολά.
koura 2
Πάμε πίσω στη δεκαετία του ’70 όπου η άνθιση του ελληνικού σινεμά αποτελεί την είδηση της εποχής. Οι σταρ γίνονται εξώφυλλο στα περιοδικά και μπαίνουν σε γιορτινές μπάλες για να τραβήξουν τα βλέμματα.
aliki
Από το 1936 ως το 1968, η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων είναι η αγορά του «λαχείου συντακτών», για να έχουν «δικαίωμα στο όνειρο». Οι τυχεροί λαχνοί μοιράζουν φοβερά για την εποχή δώρα, όπως «2 πολυκατοικίες, 2 ηλεκτρικά σπίτια, 90 διαμερίσματα, 60 αυτοκίνητα, εκατομμύρια σε μετρητά», μέχρι και… «μετοχές της Πειραϊκής Πατραϊκής και των τσιμέντων Τιτάν».
aliki 2
Το λαχείο συντακτών καταργείται επί Χούντας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ένταση το 1968 στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
guys
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε νεαρά αγόρια να μετρούν τις «εισπράξεις» από τα κάλαντα στις φτωχογειτονιές της πόλης.
Στο παρακάτω video του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου μπορείτε να ακούσετε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στην Αθήνα του 1927 και να δείτε υπέροχες νοσταλγικές εικόνες από γιορτές άλλων εποχών.
Τα παιδιά όλης της Αθήνας κάθε Χριστούγεννα έχουν έναν κρυφό πόθο. Να κάνουν επιδρομή στο Μινιόν. Το θρυλικό πολυκατάστημα της Πατησίων, που ξεκίνησε από το μικρό «περίπτερον Μινιόν» του Γιάννη Γεωργακά το 1934, εξελίσσεται στο μεγαθήριο του β’ μισού του 20ου αιώνα στην Αθήνα.
pati
Ο 6ος όροφος ανοίγει για το κοινό μόνο την περίοδο των γιορτών, και εκεί τα γλυκίσματα, οι Άι Βασίληδες, οι τηλεοπτικές οθόνες – πρωτοπορία για την εποχή και οι προσφορές αποτελούν από μόνα τους λόγο ταξιδιού στην πόλη.
pati 2

Πώς και γιατί ο Τίτο δημιούργησε την «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Στρατάρχης ΤίτοΗ δημιουργία από τον Τίτο, στις 2 Αυγούστου 1944, της “Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας Μακεδονίας” αποτελούσε, όπως από πολλές πηγές προκύπτει, ακόμη και γιουγκοσλαβικές, μέρος των μεγαλοκρατικών επιδιώξεων του γιουγκοσλάβου ηγέτη για την υλοποίηση του ονείρου του σχετικά με τη σύσταση, υπό την ηγεσία του φυσικά, της “Νοτιοσλαβικής Ομοσπονδίας”, στην οποία θα περιλαμβάνονταν εκτός της Γιουγκοσλαβίας η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Αλβανία.
Από την άλλη πάλι πλευρά αναθερμαινόταν, υπό τις ευλογίες του Στάλιν, το παλιό σχέδιο της Κομιντέρν για την ίδρυση της “Βαλκανικής Ομοσπονδίας”, σχέδιο που τόσο ακριβά το πλήρωσε το ΚΚΕ. Και εκείνη την εποχή, που εξυφαίνονταν όλα αυτά τα σχέδια, ο Τίτο ήταν το αγαπημένο παιδί του πανίσχυρου σοβιετικού ηγέτη και του ΚΚΣΕ. Το τηλεγράφημα του Τίτο προς τον Στάλιν, που βρέθηκε στα αρχεία του Κ.Κ. Βουλγαρίας, όπου ο πρώτος ρωτά “ποιο είναι σήμερα το στήριγμα της Σοβιετικής Ένωσης στην Ευρώπη” και δίνει μόνος του την απάντηση “η Γιουγκοσλαβία” τα λέει όλα. (1)
Ας δούμε όμως τα γεγονότα που προηγήθηκαν από την ίδρυση της “Λ. Δ. Μακεδονίας”.
Κυρίως λόγω της ανομοιογενούς σύνθεσης των πληθυσμών που κατοικούσαν στο έδαφος της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, της ακαθόριστης εθνικότητάς τους (μουσουλμάνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Ρομ, Έλληνες, Βούλγαροι κτλ.) αλλά και της έντονης δραστηριότητας των φιλοβουλγαρικών στοιχείων ήταν εξαιρετικά ισχνή η δύναμη της περιφερειακής επιτροπής Σκοπίων του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας.
Ο ίδιος ο Γιόσιπ Μπρος-Τίτο σε ένα γράμμα που στέλνει από το Παρίσι στον Γκιόργκι Δημητρόφ το 1938 τού αναφέρει ότι αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στις άλλες οργανώσεις του Κ.Κ.Γ. στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία οι τοπικές οργανώσεις είναι ασύνδετες μεταξύ τους, ενώ δεν υπάρχουν ούτε καν καθοδηγητικά στελέχη!
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΩΡΙΣ… ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
“Τώρα σε όλες τις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας”, έγραφε ο Τίτο, “υπάρχουν κομματικές οργανώσεις που συνδέονται με την καθοδήγηση. Μόνο στη Μακεδονία η υπόθεση αυτή δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμη, παρότι υπάρχουν τοπικές οργανώσεις, οι οποίες όμως δεν συνδέονται ούτε μεταξύ τους ούτε με την καθοδήγηση της περιοχής. Οι συνθήκες και εκεί είναι πολύ καλές, αλλά δεν υπάρχουν καθοδηγητικά στελέχη από την ίδια τη Μακεδονία. Είναι απαραίτητο το ζήτημα αυτό να λυθεί όσο μπορεί πιο σύντομα”. (2)
Για να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες που υπήρχαν στη δράση του Κ.Κ.Γ. σε αυτήν την ανομοιογενή περιοχή, ο Τίτο προσανατολιζόταν από νωρίτερα ακόμη στη δημιουργία Κ.Κ. Μακεδονίας, που ως τμήμα του Κ.Κ.Γ. θα προσπαθούσε να συσπειρώσει κυρίως το σλαβικό στοιχείο της περιοχής στις γραμμές του. Έτσι η 4η Συνδιάσκεψη του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας, που συνήλθε το Δεκέμβριο του 1934 στη Λιουμπλιάνα, αποφάσισε στο πλαίσιο του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας να δημιουργηθούν Κ.Κ. Κροατίας και Κ.Κ. Σλοβενίας και στη συνέχεια Κ.Κ. Μακεδονίας. (3)
Η ίδρυση όμως του χωριστού Κ.Κ. Μακεδονίας θα γίνει εννέα χρόνια αργότερα από τον Τέμπο, το Μάρτιο του 1943. Μία πράξη που στην ουσία απέβλεπε άμεσα στην απόσπαση της πλειοψηφίας του πληθυσμού από την επιρροή της Βουλγαρίας, που στο μεταξύ είχε καταλάβει τα εδάφη της Μακεδονίας του Βαρδάρη, όσο και στη δημιουργία γιουγκοσλαβόφρονου πολιτικού φορέα της αντίστασης στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία για την εδραίωση της γιουγκοσλαβικής κυριαρχίας σε αυτό το χώρο που συνέχιζε να διεκδικεί η Βουλγαρία, υποστηριζόμενη και από την ΕΣΣΔ.
Ήδη είχε σημειωθεί η κατάληψη από τη Βουλγαρία με βάση τη συμφωνία της με τη Γερμανία της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, στην οποία οι αρχές κατοχής εφάρμοζαν εκτεταμένο σχέδιο εκβουλγαρισμού, ανάλογο με αυτό που είχε επιβληθεί και στην ελληνική ανατολική Μακεδονία.
Τα πράγματα για τις βουλγαρικές αρχές κατοχής στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία ήταν, φαίνεται, πολύ πιο απλά απ’ ό,τι στην ελληνική Μακεδονία και η αντίσταση που συνάντησαν ελάχιστη. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο η γλώσσα όσο και η συνείδηση του σλαβικού πληθυσμού που κατοικούσε στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εισβολή των βουλγαρικών στρατευμάτων στην περιοχή των Σκοπίων ολόκληρη η Περιφερειακή Επιτροπή “Μακεδονίας” του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας, με επικεφαλής το γραμματέα της Μεθόδιο Σάρλο-Σάτοροφ, δήλωσε ότι εγκαταλείπει το Κ.Κ.Γ. και ότι στο εξής ανήκει στο Κ.Κ. Βουλγαρίας. Ο Τίτο, για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε, προχώρησε στην ίδρυση, τον Αύγουστο του 1941, στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία νέας περιφερειακής επιτροπής του Κ.Κ.Γ., με γραμματέα της τον Λαζάρ Κολισέφσκι. Παρ’ όλα αυτά όμως οι κομμουνιστές της περιοχής, στελέχη και μέλη, εξακολουθούσαν να αναγνωρίζουν μόνο την παλιά περιφερειακή επιτροπή και να θεωρούν ότι ανήκουν στο βουλγαρικό και όχι το Γιουγκοσλαβικό Κ.Κ. Και χρειάστηκε κατόπιν αυτού ο Τίτο, το Σεπτέμβριο του 1941, να αποκηρύξει δημόσια τον Σάρλο, ο οποίος δεν ήταν και τυχαίος: Υπήρξε από τα πλέον γνωστά στελέχη της κομμουνιστικής διεθνούς και είχε μεταβεί στην περιοχή των Σκοπίων, για να αναλάβει την καθοδήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής “Μακεδονίας” του Κ.Κ.Γ. με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομιντέρν.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΟ
Η κατάσταση άλλαξε μόνο προς το καλοκαίρι του 1943, όταν ο Τέμπο, που στάλθηκε στα Σκόπια από τον Τίτο στις αρχές εκείνου του χρόνου, άρχισε να προπαγανδίζει τη νέα θέση του Κ.Κ.Γ., που θεωρούσε τους “Μακεδόνες” ως μία νέα ισότιμη εθνότητα μεταξύ όλων των άλλων εθνοτήτων που κατοικούσαν στη Γιουγκοσλαβία. Εκείνο το καλοκαίρι του 1943 άρχισαν να οργανώνονται και τα πρώτα ανταρτικά τμήματα στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία και με πολύ μικρό αριθμό παρτιζάνων (σε μία εποχή που στην ελληνική Μακεδονία είχε φουντώσει το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και χιλιάδες αντάρτες στελέχωναν τον ΕΛΑΣ) δημιουργήθηκε ο “Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός Μακεδονίας” (ΛΑΣΜ).
Τον Οκτώβριο του 1943 το Γενικό Στρατηγείο του ΛΑΣΜ με μανιφέστο του προς το “μακεδονικό λαό” διακήρυξε τα ακόλουθα ως σκοπό του απελευθερωτικού αγώνα:
“Θα εργαστούμε, ώστε μαζί με όλους τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας να δημιουργήσουμε την αδελφική Ένωση των Νοτιοσλαβικών Λαών, παίρνοντας υπό την αδελφική προστασία μας και τον αδελφικό βουλγαρικό λαό… Ποτέ ώς τώρα, μακεδονικέ λαέ, δεν βρισκόσουν σε καλύτερη κατάσταση και δεν είχες τόσο πολλούς συμμάχους για την πραγματοποίηση του μακροχρόνιου ιδεώδους σου, την ένωση της Μακεδονίας” (4-υπογραμμίσεις του πρωτοτύπου).
Έναν μήνα αργότερα, το Νοέμβριο του 1943, με αφορμή την 26η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης η Κ.Ε. του Κ.Κ.Γ. απηύθυνε προκήρυξη, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε:
“Σέρβοι, Κροάτες, Σλοβένοι, Μαυροβουνιώτες, Μακεδόνες! …Ενώστε ακόμη πιο πολύ τις δυνάμεις σας στις τελευταίες μάχες. Κρατάτε σφιχτά τα όπλα, πραγματοποιήστε με αυτά όλα τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματά σας. Σφυρηλατείτε αποφασιστικά με τα πυρά των όπλων σας τη νέα δημοκρατική Γιουγκοσλαβία των ισότιμων λαών, λίκνο της αδελφικής ομόσπονδης κοινότητας των νοτίων Σλάβων”. (5)
Στην έκθεσή του προς την Κ.Ε. του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας ο απεσταλμένος της στη Μακεδονία-Κόσοβο-Μετόχιε εξηγεί την καθυστέρηση ανάπτυξης του ανταρτοπόλεμου στη Γιουγκοσλαβική Μακεδονία με τη “φραξιονιστική πάλη” που είχε αναπτυχθεί το 1942-1943 στην κομματική καθοδήγηση της Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας και την αποδίδει στη γραμμή που εφάρμοζε κάτω από την επίδραση του αντιπροσώπου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος είχε σταλεί εκεί έπειτα από απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
“Η γραμμή που εφάρμοζε κατά τον Σβετοζάρ Βουκμάνοβιτς-Τέμπο εκείνη η καθοδήγηση ήταν ο προσανατολισμός προς δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας ως ξεχωριστού κράτους στα Βαλκάνια και δεν προέβλεπε άμεση δυνατότητα μεγάλης ανάπτυξης ‘μακεδονικών’ αντάρτικων τμημάτων στη Μακεδονία, που κατεχόταν από βουλγαρικά στρατεύματα. Το Μακεδονικό Κ.Κ. είχε υπαχθεί στο Βουλγαρικό Κ.Κ. Ο Τέμπο άλλαξε τη γραμμή εκείνη και πέτυχε να υιοθετηθεί η γραμμή της ‘ελεύθερης Μακεδονίας’ στο πλαίσιο της μεταπολεμικής γιουγκοσλαβικής ομοσπονδιακής κοινότητας. Από την τελευταία δεν αποκλειόταν ούτε η Βουλγαρία, ενώ προβλεπόταν η σύμπραξη όλων των βαλκανικών λαών. Με αυτό το πνεύμα στη θέση της Περιφερειακής Επιτροπής Μακεδονίας του Κ.Κ.Γ. συγκροτήθηκε Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ. Μακεδονίας ως τμήματος του Κ.Κ. της Γιουγκοσλαβίας, ελεγχόμενου από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί και η πρόταση για συγκρότηση βαλκανικού στρατηγείου ανταρτών”, επισήμανε ο Πέτρος Ρούσος. (6)
Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΙΤΣΕ
Στις 29 Νοεμβρίου 1943 συνήλθε στο Γιάιτσε η δεύτερη σύνοδος της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Λαϊκής Απελευθέρωσης Γιουγκοσλαβίας (ΑΣΛΑΓ), η οποία έλαβε την απόφαση να ανακηρύξει τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία επίσημα ως ομοσπονδιακό κράτος, συστατική ισότιμη μονάδα της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας. Δεδομένου δε ότι στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία δεν υπήρχαν ούτε εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση ούτε εθνικοαπελευθερωτικές επιτροπές και συμβούλια ούτε προοπτική για σύγκληση “Αντιφασιστικού Συμβουλίου Λαϊκής Απελευθέρωσης Μακεδονίας”, η απόφαση ανακηρύσσει “κύριο όργανο λαϊκής εξουσίας” στην περιοχή των Σκοπίων την “Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη σύγκληση Αντιφασιστικού Συμβουλίου Λαϊκής Απελευθέρωσης Μακεδονίας” (ΑΣΛΑΜ). (7)
Η “Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη σύγκληση του ΑΣΛΑΜ”, που στην αρχή ονομάστηκε “Επιτροπή Δράσης”, αν και σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1943, τελικά άρχισε να παρουσιάζεται μόλις την άνοιξη του 1944 με πρόεδρό της τον Μετόντι Αντόνοφ-Τσέντο και γραμματέα της τον Κίρο Γκλιγκόροφ, τον κατοπινό πρώτο πρόεδρο της “Δημοκρατίας Μακεδονίας”.
Στις 6 Μαΐου 1944 η “Επιτροπή Πρωτοβουλίας” και το “Γενικό Στρατηγείο Ανταρτών Μακεδονίας” σε κοινή συνεδρίασή τους καθόρισαν την αντιπροσωπεία που επρόκειτο να μεταβεί στο στρατηγείο του Τίτο, στο Βις, για να του εκθέσει την κατάσταση και να συμφωνήσει στη λύση του “Μακεδονικού Ζητήματος”. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι Μετόντι Αντόνοφ-Τσέντο, Μάνε Τσούτσκοφ και Κίριλ Πετρούσεφ και στις οδηγίες που της δόθηκαν αναφέρονταν:
“1. Να εξεταστεί σε συμφωνία με τα ανώτατα σώματα της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας και σε αρμονία με τη διεθνή κατάσταση το κύριο πρόβλημα του μακεδονικού αγώνα -το ζήτημα της πλήρως ενωμένης Μακεδονίας.
Η αντιπροσωπεία που εκλέχθηκε εξουσιοδοτείται να απευθυνθεί προς το μακεδονικό λαό στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και να τον καλέσει να προχωρήσει στον αγώνα εναντίον των κατακτητών, και εάν το επιτρέπει η διεθνής κατάσταση, να εκδοθεί προκήρυξη προς το μακεδονικό λαό στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, με την οποία να προσκαλείται να προσχωρήσει στον αγώνα που διεξάγει ο μακεδονικός λαός στη Γιουγκοσλαβία”. (8) Επρόκειτο δηλαδή για μία καθαρή πρόσκληση στον αγώνα για την ένωση της Μακεδονίας, φυσικά υπό την ηγεμονία του Τίτο και των υπερεθνικιστών των Σκοπίων.
Ο Τίτο δημιουργεί κράτος
Στις 2 Αυγούστου 1944, στο μοναστήρι Πρόχορ Πτσίνσκι, συνήλθε η ιδρυτική σύνοδος του “Αντιφασιστικού Συμβουλίου Λαϊκής Απελευθέρωσης Μακεδονίας” (ASNOM). Στο “άρθρο 1” της απόφασης του ASNOM ορίζεται:
“Στηριζόμενοι στην κυρίαρχη θέση και στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού της Μακεδονίας, του οποίου πιστοί ερμηνευτές είναι οι αντιπρόσωποι σε αυτό το συμβούλιο και σύμφωνα με τις αποφάσεις της 2ης συνόδου του ASNOΜ στο Γιάιτσε στις 29 Νοεμβρίου 1943 το Αντιφασιστικό Συμβούλιο Λαϊκής Απελευθέρωσης Μακεδονίας (ASNOM) ιδρύεται ως ανώτατο νομοθετικό και εκτελεστικό αντιπροσωπευτικό σώμα της Μακεδονίας και του Μακεδονικού κράτους, ως ισότιμης ομοσπονδιακής ομάδας της δημοκρατικής ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας”.(9)
Στο “μανιφέστο προς το μακεδονικό λαό” που εξέδωσε το ASNOM μεταξύ άλλων τονιζόταν πως:
“…Ως τμήμα της νέας δημοκρατικής και ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας ο μακεδονικός λαός αποβαίνει σύμμαχος των νικητριών μεγάλων δυνάμεων.
Εκκινώντας από τα αιώνια ιδεώδη του μακεδονικού λαού, η πρώτη μακεδονική λαϊκή εθνοσυνέλευση διακηρύττει μπροστά σε όλο τον κόσμο τη δίκαιη και ακλόνητη θέλησή της ‘Για την ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού’ (σ.σ. τα κεφαλαία του πρωτοτύπου) σύμφωνα με τις αρχές του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Με αυτό θα τεθεί τέρμα στη δουλεία του μακεδονικού λαού σε όλα τα τμήματά του και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ειλικρινή αλληλεγγύη και ειρήνη μεταξύ των βαλκανικών λαών.
Μακεδόνες υπό την κυριαρχία 
Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Η ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού εξαρτάται από τη δική σας συμμετοχή στο γιγαντιαίο αντιφασιστικό μέτωπο. Μονάχα με τον αγώνα θα αποκτήσετε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και ένωσης ολοκλήρου του μακεδονικού λαού υπό τη στέγη της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η οποία απέβη ελεύθερη κοινότητα ελευθέρων και ισότιμων λαών”. (10)
Με βάση αυτό το σχέδιο, που καθορίστηκε από το στρατηγείο του Τίτο (“Πρακτικό”), η Γιουγκοσλαβία εκβίασε το σχηματισμό στις μονάδες του ΕΛΑΣ των δύο σλαβομακεδονικών ταγμάτων (Βίτσι και Καϊμακτσαλάν) τον Ιούλιο και Αύγουστο 1944. Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αντιλήφθηκε εγκαίρως τον κίνδυνο και πήρε αυστηρά μέτρα επιτήρησης και περιορισμού των αυτονομιστικών δραστηριοτήτων, οπότε πάλι με εντολή από τη Γιουγκοσλαβία σκηνοθετήθηκαν στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1944 η “εξέγερση” και το πέρασμα των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ στα Σκόπια και την οργάνωσή τους εκεί σε ταξιαρχία του γιουγκοσλαβικού στρατού.
1. Κ.Κ. Βουλγαρίας, Κεντρικό Κομματικό Αρχείο, Φ. 145-5 α.ε. 1498
2. Γιόσιπ Μπρος Τίτο Άπαντα, “Γράμμα στον Δημητρόφ από το Παρίσι 8-8-1938”, τόμος 4, Βελιγράδι 1977
3. IAKPJ, τ.2, Βελιγράδι 1949, σ. 231
4. IAKPJ, τ.7, Βελιγράδι 1951, σ.259-260
5. ό.π. σ. 276
6. Πέτρος Ρούσος Η Μεγάλη Πενταετία, Αθήνα 1976, τ.Α΄, σ. 380-381 και Έκθεση Σβετοζάρ Βουκμάνοβιτς-Τέμπο προς την Κ.Ε. του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας, 8 Αυγούστου 1943, Ιζβόρι ζα Οσλομποντίτελνατα βοϊνά ί ρεβουλούτσιγια βο Μακεντόνια, τ. 1, “Κνίγα βτόρα”, Σκόπια 1968, σ. 183-205
7. ΙΑΚPJ, τ. 7, σ. 283
8. ΑΜ, ASNOM Dokumenti, τ.1, βιβλίο 1, Σκόπια 1984, σελ 91.
9. DOKUMENTI, Za Borbata Na Makedonskiot Narod Za Samostojuost I Za Nacionalna Drzana, τ.2, Σκόπια 1981, σ. 590.
10. DOKUMENTI 609-610
Πηγή: makthes.gr 
(από το βιβλίο του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου 
“Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος”)

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Η διαδρομή του Λαϊκού Εθνικισμού και η σημερινή αναγκαιότητα του,στην Ελληνική Κοινωνία.

Εξωκοινοβουλευτική δεξιά

Το εθνικό κράτος είναι 
«αναντικατάστατο και αδιαπραγμάτευτο» 


Η Ελλάδα θα επιβιώσει μόνο 
αν γίνει κυρίαρχη του εαυτού της


Ε.Δ.Ε. 

Η Εθνική Δημοκρατική Ένωση με Πρόεδρο τον Πέτρο Γαρουφαλλιά, (τ. Υπ. Εθνικής Αμύνης της Ενώσεως Κέντρου) ιδρύθηκε σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την Εθνικιστική Δεξιά. Ήταν αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας, όπου σύσσωμο το Ελληνικό Εθνικιστικό κίνημα κατηγορήθηκε για συνεργασία με το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Άγνωστο πως, ο Γαρουφαλλιάς πείστηκε να τεθεί επικεφαλής. 

Με λίγη έως ελάχιστη οργάνωση, η ΕΔΕ έλαβε μέρος στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου όπου και συντρίφτηκε λαμβάνοντας ποσοστό 1,08%. Ήταν όμως αυτή που έθεσε τις βάσεις για την συνέχεια και το μεγάλο ποσοστό της Εθνικής Παράταξης στις εκλογές του 1977. Αξιοσημείωτο πάντως ήταν ότι οι συγκεντρώσεις της ΕΔΕ το 1974, έμειναν στην ιστορία. λόγω των χιλιάδων πολιτών που συνέρρεαν σ' αυτές, για διαφορετικούς όμως λόγους. Στην κεντρική ομιλία του Γαρουφαλλιά στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου, ήταν ζήτημα αυτοί που πήγαν να τον ακούσουν να ξεπερνούσαν τα χίλια άτομα. Η αντισυγκέντρωση όμως που έγινε ξεπερνούσε τις πενήντα χιλιάδες... Η ομιλία πάντως έγινε κανονικά. Αυτό άλλωστε γινόταν σ' όλη την χώρα, όποτε έκανε συγκεντρώσεις η ΕΔΕ. 

Εθνικιστική Δεξιά 
Εθνική Παράταξη-ΕΝΕΠ 

Το 1977 η Εθνική Παράταξη έλαβε ποσοστό 6,8% και εξέλεξε πέντε βουλευτές. (Α Αθηνών, Β Αθηνών, Λακωνία, Καρδίτσα, Ξάνθη). Το δυστύχημά της ήταν ότι δεν εξελέγη ο Πρόεδρος της Στ. Στεφανόπουλος στην Ηλεία, που παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν ο εγγυητής για την ενότητα του τότε πολιτικού φορέα της πατριωτικής δεξιάς, ή καλύτερα η τότε έκφραση της πατριωτικής δεξιάς. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Σπ. Θεοτόκης που όλο το ιδεολογικό του υπόβαθρο εξαντλούταν στον στείρο αντικομουνισμό. 

Αυτή η ιδεολογική του ρηχότητα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την ορμή της νεολαίας του κόμματος του, που παλλόταν από επαναστατικές εθνικιστικές ιδέες. Το κόμμα ουσιαστικά, από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Θεοτόκη, φυλλορροούσε και οι βουλευτές του μεταπηδούσαν με ευκολία στην ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Αυτό έπραξε και ο Θεοτόκης στις εκλογές του 1981. Κόμμα Εθνικής Παράταξης επί της ουσίας από το 1977 έως το 1981, που διαλύθηκε, δεν υπήρχε, παρά μόνο η νεολαία της ΕΝΕΠ. Η Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παράταξης είχε καταφέρει ν' οργανώσει ένα ολόκληρο κίνημα στην Ελλάδα με περίπου 100 ενεργές τοπικές οργανώσεις. Η ΕΝΕΠ ήταν ξεκάθαρη ιδεολογικά και πίστευε στο Εθνικισμό. Πυρήνας των ηγετικών της στελεχών ήταν το περιοδικό «Κίνημα». 

Η μεγαλύτερη προσωπικότητα εκείνης της εποχής στον χώρο της Εθνικιστικής δεξιάς, ήταν ο Ανδρέας Δενδρινός. Το δε βιβλίο του «Εθνοκρατία», πρέπει να είναι το πλέον πολυδιαβασμένο στον ιδεολογικό χώρο της πατριωτικής δεξιάς την δεκαετία του 70. Οι «κινηματίες» της ΕΝΕΠ είχαν πολύ καλές σχέσεις με τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό που πρόσκειντο στον Ιωαννίδη. Στην ΕΝΕΠ υπήρχε και μία μικρή ομάδα στελεχών που είχε καλές σχέσεις με τον έγκλειστο τότε δικτάτορα Παπαδόπουλο. Η ομάδα αυτή είχε ως ηγέτη τον Θεόδωρο Περρωτή. Οι δύο ομάδες έρχονταν συχνά σε συγκρούσεις με αποτέλεσμα στο συνέδριο της ΕΝΕΠ στον Βόλο, την Άνοιξη του 1979, να διασπαστούν. Νικήτρια από αυτήν την σύγκρουση βγήκε η «αντιπολίτευση» της ΕΝΕΠ, δηλαδή η ομάδα Περρωτή. Έτσι προέκυψε η ΕΝΕΠ με πρόεδρο τον Παπαδοπουλικό Περρωτή, και το ΕΝΕΚ με Πρόεδρο τον Πολύδωρο Δάκογλου. Στην συνέχεια η ΕΝΕΠ αυτοδιαλύθηκε και προσχώρησε ομαδικά στο κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη. 

Κόμμα Προοδευτικών-ΝΕΠ 

Η επανίδρυση του κόμματος των Προοδευτικών το 1979 από τον Σπύρο Μαρκεζίνη έφερε στις τάξεις του πολλούς από την Εθνική Παράταξη, που είχε οδεύσει ολοκληρωτικά, στην Ν.Δ. Την νεολαία του κόμματος ανέλαβε η εναπομείνασα ΕΝΕΠ, καθώς οι διασπάσεις, την είχαν αποδυναμώσει. 

Στις εκλογές όμως του 1981 οι παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι ψήφισαν ομαδικά την ΝΔ, μπροστά στην πολιτική ορμή που είχε τότε το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Μαρκεζίνη απέτυχε εκλογικά παίρνοντας μόνο το 1%, παρά τις προσπάθειες της νεολαίας, υπό την Προεδρία Περρωτή. Γύρω της είχε συσπειρώσει ακραιφνείς «Παπαδοπουλικούς» καθώς όλες οι άλλες τάσεις, Εθνικιστές, Ιωαννιδικοί, Εθνικοσοσιαλιστές κλπ είχαν δημιουργήσει άλλες κινήσεις. Οι τοπικές οργανώσεις ήταν λειψές και συγκρατούσαν κάποιες λίγες δυνάμεις στην Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Φλώρινα και Αθήνα. Η ομάδα Περρωτή πλήρωσε το μονοδιάστατο σκεπτικό της που αποθάρρυνε κάθε άλλη ιδέα, πλην της χούντας των συνταγματαρχών. Μετά την αποτυχία των Εθνικών εκλογών (στις ευρωεκλογές εξέλεξε ένα βουλευτή), ήρθαν και τα οικονομικά προβλήματα που την ανάγκασαν από την πολυτέλεια των ορόφων της Πανεπιστήμιου και Βουκουρεστίου, να μετακομίσει σ' ένα μικρό γραφειάκι ενός παράδρομου. Η μικρή ομάδα που παρέμεινε, χάθηκε στην συνέχεια. Ο Πρόεδρος Θ. Περρωτής έμπλεξε στην συνέχεια (αδίκως) σε μία κακή επαγγελματική ιστορία, ήταν χημικός, που είχε πολλά επακόλουθα. Η εξέλιξη ήταν πολύ πιο δυσάρεστη, αφού απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία μικρότερη των 48 ετών. Στην κηδεία του Παπαδόπουλου εμφανίστηκαν πάντως λίγα άτομα με ένα στεφάνι που έγραφε «ομάδα Περρωτή». Η ομάδα δεν υφίσταται πλέον, αλλά μάλλον ούτε οι ιδέες τους... 

ΕΝΕΚ-Κίνημα 

Μετά την διάσπαση της ΕΝΕΠ, το 1979, 88 στελέχη της που είχαν διαγραφεί, υπέγραψαν διακήρυξη για την δημιουργία του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος. Η φιλοσοφία των τότε νεαρών στελεχών ήταν ότι, ότι έκαναν σαν νεολαίοι τελείωσε, και τώρα ήταν η ώρα να δημιουργήσουν το δικό τους πατριωτικό εθνικό κόμμα. Με το ανθρώπινο υλικό της πάλαι ποτέ ΕΝΕΠ, άρχισαν να κτίζουν το δικό τους πολιτικό χώρο. 

Κύριος στόχος τους όπως έλεγαν ήταν η προοπτική 2000, δηλαδή οι εκλογές μετά από 21 χρόνια, καθώς τότε θα ήταν έτοιμοι! Το ΕΝΕΚ όμως είχε και αυτό εσωκομματική αντιπαλότητα καθώς τα βιβλία του Ανδρέα Δενδρινού, είχαν δημιουργήσει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο, και πολλούς να προσχωρούν στην ομάδα του περιοδικού «Κίνημα» που ομιλούσε ανοιχτά και προπαγάνδιζε τις Εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες. Ο Πρόεδρος του ΕΝΕΚ, Πολύδωρος Δάκογλου που εξέφραζε αμιγώς εθνικιστικές ιδέες ήρθε σε σύγκρουση πολύ γρήγορα, με τους συναγωνιστές του που είχαν συσπειρωθεί στο περιοδικό «Κίνημα». Με τις ίδιες μεθόδους Περρωτή στην ΕΝΕΠ, διέγραψε τους διαφωνούντες. Η ομάδα Δενδρινού απομακρύνθηκε, αλλά το ΕΝΕΚ-Δάκογλου ουδέποτε μπόρεσε να έχει λαϊκή απήχηση. Οι εκλογικές του συντριβές, το οδήγησαν στην αυτοδιάλυσή του, ενώ η πρώτη του παρουσία στις ευρωεκλογές του 1981 μπόρεσαν να του δώσουν μόλις και μετά βίας, 2.000 περίπου ψήφους και κάνοντας τους «Δενδρινικούς» να ειρωνεύονται λέγοντας ότι αυτό εννοούσε ο Δάκογλου όταν έλεγε «προοπτική 2000». 

Στη συνέχεια η ομάδα του κινήματος έριξε το βάρος της στο εθνικοσοσιαλιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο, με εκδόσεις κλπ. Η ομάδα ΕΝΕΚ - Δάκογλου «κράτησε» μερικά χρόνια ακόμα ως κόμμα. Σήμερα (2007), αρκετά στελέχη και φίλοι του ΕΝΕΚ βρίσκονται στο ΛΑΟΣ, ενώ η ομάδα του Ανδρέα Δενδρινού, συνεχίζει τον μοναχικό της δρόμο. 

ΕΠΕΝ 

Τον Ιανουάριο του 1984 ιδρύθηκε η Εθνική Πολιτική Ένωση, από τον έγκλειστο δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η ΕΠΕΝ είχε ουσιαστικά ένα μόνο αίτημα. Την αποφυλάκιση των χουντικών. Ενώ το κόμμα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς πολύ γρήγορα ξέσπασε κρίση με αποτέλεσμα στις 4 Απριλίου του 1984, ο Παπαδόπουλος να παραιτηθεί από την αρχηγεία λόγω της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής να συμμετέχει το κόμμα στις ευρωεκλογές. Γύρω από το θέμα αυτό υπάρχουν πολλές συγκρουόμενες απόψεις. Η μία λέει ότι οι έγκλειστοι έκαναν σπέκουλα με την ΕΠΕΝ διότι ήθελαν να χρησιμοποιούν το κόμμα, ως απειλή στα κόμματα εξουσίας και ειδικά στην Ν.Δ.. 

Με λίγα λόγια «αποφυλακίστε μας» διότι θα σας «κόψουμε» ψήφους. Η άλλη άποψη λέει, ότι η διοικούσα επιτροπή ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τους έγκλειστους αξιωματικούς αλλά έπρεπε να φαίνεται ότι δρα ανεξέλεγκτα. Άρα έπρεπε να γίνει η αποφυλάκιση, γιατί η ισχύ των φίλων των αξιωματικών δεν μπορούσε να αρθεί αλλιώς. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, μία είναι η πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν κατάφερε ούτε πολιτική παρέμβαση να κάνει και ούτε βέβαια αποφυλάκιση έγινε ποτέ! Τον Σεπτέμβριο του 1984, αναλαμβάνει Πρόεδρος της νεολαίας ο Ν. Μιχαλολιάκος. Στις ευρωεκλογές η ΕΠΕΝ λαμβάνει 2,29% και εξελέγη ευρωβουλευτή τον Χρύσανθο Δημητριάδη, ο οποίος τίθεται και επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής. 

Τον Ιούλιο του 1988 αντικαθίσταται στο ευρωκοινοβούλιο από τον Αρ. Δημόπουλο, και αυτός με την σειρά του από τον Σπ. Ζουρνατζή τον Ιανουάριο του 1989. Αρχές του 1985 ο Πρόεδρος της νεολαίας έρχεται σε σύγκρουση με το κόμμα και παραιτείται. Αναλαμβάνει ο φοιτητής της Νομικής Μάκης Βορίδης, αφού πρώτα επισκέπτεται τον Παπαδόπουλο στις φυλακές του Κορυδαλλού. Λέγεται ότι ο Παπαδόπουλος τον είχε αποθαρρύνει σ' αυτήν του την σκέψη. Στις εθνικές εκλογές του 1985 η ΕΠΕΝ θα πάρει ποσοστό 0,60%. Η κατάσταση αρχίζει να φθίνει και μόνο η νεολαία του κόμματος ουσιαστικά υπάρχει. Ο Βορίδης με τους λίγους εναπομείναντες νεολαίους δίνει καθημερινά μάχες στους δρόμους, ακόμα και έξω από τα κεντρικά γραφεία της οδού Ακαδημίας, δίνοντας το υπέρ πάντων αγώνα για την ύπαρξη της εθνικιστικής έκφρασης. 

Το κίνημα περνά μία από τις χειρότερες του στιγμές στο πεζοδρόμιο, καθώς ο Βορίδης μένει μόνο με την ομάδα των άπειρων «ελεύθερων Μαθητών» σε παρόμοιες καταστάσεις, και λίγους skinheads. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και όταν μία μεγάλη συγκέντρωση αναρχοαριστερών προσπαθεί να τους κάψει -κυριολεκτικά - μέσα στα γραφεία της οδού Ακαδημίας, η νεολαία δεν υποστέλλει την σημαία της. Στις εκλογές του 1989 η ΕΠΕΝ λαμβάνει 0,60% στις Εθνικές εκλογές και 1,16% στις ευρωεκλογές. Game over, και το 1990 ο Βορίδης παραιτείται. Στις εκλογές που ακολουθούν η ΕΠΕΝ μετονομάζεται σε ΕΠΕΝ-Εθνική Συμπαράταξη και λαμβάνει 0,13%. Στις δεύτερες εκλογές που ακολουθούν το ίδιο έτος, δεν κατέρχεται. Το 1993 στις βουλευτικές εκλογές δεν σημειώνει μεταβολή και λαμβάνει εκ νέου 0,13%. Το 1994 νέα μετονομασία σε Εθνικό Κόμμα-ΕΠΕΝ και λαμβάνει στις ευρωεκλογές 0,78%. Κύκνειο άσμα στις βουλευτικές εκλογές του 1996, με 0,24%. Η ΕΠΕΝ αν και άρχισε κάτω από πολύ καλές συνθήκες, ίσως τις καλύτερες μετά την μεταπολίτευση για τον ιδεολογικό χώρο που απευθυνόταν, απέτυχε παταγωδώς. Οι χουντικοί αξιωματικοί εκτός από ανεπαρκείς δικτάτορες, ήταν και κακοί πολιτικοί! 

ΦΕΠ-Ελληνικό Αύριο 

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 εμφανίζεται ένας νέος εθνικιστικός φορέας, η Φοιτητική Εθνική Πρωτοπορία, με σήμα της τον μαίανδρο. Η ΦΕΠ όμως δεν προήλθε από παρθενογένεση. Οι βάσεις της ήταν στο κόμμα της 4ηςΑυγούστου του Κώστα Πλεύρη, που είχε αναστείλει την λειτουργία του την εποχή της στρατιωτικής χούντας. 

Η ενεργοποίηση της ΦΕΠ προήλθε από την ανάγκη να εκφραστούν οι εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες, (Εθνικοκοινωνιστικές όπως έλεγαν), που ήταν προσαρμοσμένες στα Ελληνικά πρότυπα. Ιστορική αναφορά γινόταν για την κοινοβουλευτική δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Πυρήνας της κίνησης ήταν το περιοδικό «Ελληνικό Αύριο» που έβγαινε στην Θεσσαλονίκη. Ήταν η άλλη εθνικοσοσιαλιστική άποψη και το αντίβαρο στο περιοδικό «Κίνημα» που εξέδιδε η ομάδα Δενδρινού στην Αθήνα. Η ΦΕΠ αναπτύχτηκε στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, στην Λάρισα, και στην Θεσσαλονίκη. Εξέδωσε εφημερίδες και ανέπτυξε πολιτική δράση με αποκορύφωμα την μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια των Αθηνών, το 1981, για την επέτειο μνήμης 25 ετών από την δολοφονία του Αυξεντίου και άλλων Κυπρίων αγωνιστών. Η ΦΕΠ ερχόταν συχνά σε μεγάλες συγκρούσεις, ενίοτε και σε συμπλοκές, με τις άλλες κινήσεις του τότε πολυδιασπασμένου εθνικιστικού χώρου, λόγω κυρίως της δικαστικής διαμάχης που υπήρχε μεταξύ Πλεύρη-Καλέντζη. 

Όπως ξαφνικά εμφανίστηκε, κατά τον ίδιο τρόπο και εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Στις τάξεις της πάντως εμφανίστηκαν πολλά στελέχη που στην συνέχεια ακόμα και σήμερα, πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της χώρας. (Βουλευτές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, συνδικαλιστές, δήμαρχοι κλπ. Οι παλαιοί ΦΕΠίτες διατηρούν τους δεσμούς τους και τώρα (2007). Ένας από τους μεγαλύτερους συμπαραστάτες της ήταν και ο Παύλος Μελάς, εγγονός του Μακεδονομάχου. 

Η ΦΕΠ κατά την διάρκεια ζωής της ουδέποτε συμπαρατάχτηκε με πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά ούτε σε εκλογικό επίπεδο, η ίδια, έλαβε μέρος. Αν και ποτέ δεν είχε μεγάλο αριθμό μελών, κατάφερνε πάντα σε συγκεντρώσεις, να παρουσιάζει μεγάλο αριθμό πολιτών μαζί της. 

Χρυσή Αυγή 

(Α περίοδος) 


Τον Δεκέμβριο του 1980 κυκλοφόρησε, το 1ο τεύχος του περιοδικού Χρυσή Αυγή, από το τυπογραφείο του Σαξώνη. Εκδότης ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η αρχική του ομάδα αποτελούταν από ιδεολόγους-φιλοσόφους της Εθνικοσοσιαλιστικής σκέψης και από άτομα που ως εκείνη την περίοδο, δεν είχαν παρουσιαστεί σε καμία άλλη υπάρχουσα κίνηση του μεταπολιτευτικού Εθνικιστικού κινήματος. 


Ο Ν. Μιχαλολιάκος, αν και νέος σε ηλικία, ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ήταν φυσικομαθηματικός, συγγραφέας και ποιητής. Ο Μιχαλολιάκος στ' αρχικά του βήματα στηρίχτηκε στην «φουρνιά» των Εθνικιστών που είχαν διωχτεί από τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Άλλωστε και ο ίδιος είχε διωχθεί και φυλακιστεί. Αθόρυβα τον πρώτο καιρό οργανώθηκαν και δημιούργησαν τα πρώτα τους γραφεία κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, και συγκεκριμένα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Παρά τις πολυδιασπάσεις των Εθνικιστικών δυνάμεων στην δεκαετία του 80, και τις κατηγορίες που αλληλοεκτοξεύονταν, η Χ.Α. έμεινε εκτός όλης αυτής της ιστορίας, καθώς ήταν οι μόνοι που μιλούσαν ανοικτά για τον Εθνικοσοσιαλισμό. 

Στην πρώτη περίοδο το βάρος της οργάνωσης έπεσε στην ιδεολογική κατάρτιση στελεχών. Από τις τάξεις της πέρασαν πολλοί. Η αρχική οργάνωση της Χ.Α. δεν προσπάθησε να μαζικοποιηθεί και γι' αυτόν τον λόγο δεν μπόρεσε να γνωρίσει την αίγλη της δεύτερης φάσης της, όπου συμμετείχε αυτόνομα και στις εκλογές. Πάντως και στις δύο φάσεις της, εκτός Αθηνών, στηρίχτηκε στις περιοχές που ανέκαθεν το Ελληνικό Εθνικιστικό κίνημα έβρισκε άμεση ανταπόκριση. Δηλαδή, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Λακωνία, Καρδίτσα, Λαμία, Φλώρινα, και κωμοπόλεις του θεσσαλικού κάμπου και της Δυτικής Μακεδονίας. 

Κ.Ε.ΜΕ. 

Το Κόμμα Ελλήνων Μεταρρυθμιστών έκανε την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές του 1981. Ιδρύθηκε από τον οικονομολόγο Κων/νο Θάνο, πρ. υποδιοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Το Κ.Ε.ΜΕ. που κανείς δεν το θυμάται σήμερα, ήταν μία μικρή αλλά αξιοπρόσεκτη παρουσία. Σε μία εποχή που κανείς στην εθνικιστική δεξιά δεν μιλούσε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, και την ευρωπαϊκή ένωση, αλλά μόνο για τα εθνικά θέματα εκείνη την εποχή, το Κ.Ε.ΜΕ. έκανε μία δική του επανάσταση. Ήταν ο πρώτος κομματικός σχηματισμός της εθνικιστικής δεξιάς που ξεκάθαρα είχε άποψη για την πολιτικοοικονομική εθνικιστική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πολλά χρόνια μετά, πρέπει να ομολογήσουμε, προς αυτό το σκεπτικό κινήθηκε και το Ελληνικό Μέτωπο του Βορίδη. Το Κ.Ε.ΜΕ. στις ευρωεκλογές του 1981 έλαβε ποσοστό 0,89% (47.552 ψήφους). Πρέπει ακόμα να προσθέσουμε ότι στις συγκεκριμένες εκλογές ήταν η πρώτη φορά, μετά την μεταπολίτευση του 1974, που η εθνικιστική δεξιά κατέρχεται με δύο σχηματισμούς, καθώς παρών εκτός από το κόμμα του Θάνου, ήταν και το κόμμα των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη. Παρά την σύντομη παρουσία του το Κ.Ε.ΜΕ. και την μικρή του απήχηση, έκανε μία ουσιαστική παρέμβαση στον ιδεολογικό χώρο του εθνικισμού, και από τα κεντρικά του γραφεία στην οδό Ακαδημίας, για πρώτη φορά πολλοί άκουσαν για εθνικιστικά οικονομικά συστήματα. 

Καλεντζικοί 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1977 συνελήφθη ο χειριστής αεροσκαφών Αριστοτέλης Καλέντζης. Δικάστηκε στις 8 Νοεμβρίου με κάθειρξη δώδεκα ετών, και φυλακίστηκε. Στις τάξεις του Εθνικιστικού κινήματος έγινε ένας θρύλος. 

Όταν εξεδόθη το βιβλίο του, από τις εκδόσεις ΑΜΗΝΘΥΣ (ανάποδα η λέξη σύνθημα) ο θρύλος γύρω από τον Καλέντζη πήρε διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Το βιβλίο αυτό όμως άνοιξε ένα εσωεθνικιστικό πόλεμο καθώς ο Κώστας Πλεύρης προχώρησε σε μηνύσεις, θεωρώντας τον εαυτό του θιγμένο από τα γραφόμενα Καλέντζη. Στις δικαστικές αίθουσες ξέσπασε πόλεμος και υπήρχαν αντιδικίες ανάμεσα κυρίως σε δύο πλευρές, την ΦΕΠ και τους συμπαθούντες τον Καλέντζη. Οι «Καλεντζικοί» βέβαια ουδέποτε υπήρξαν ομάδα, αφού απ' όλες σχεδόν τις εθνικιστές ομάδες τάσσονταν πολλοί υπέρ του φυλακισμένου συναγωνιστή τους. Στις δίκες του για την ουσιαστική κατηγορία πάντως από τις αστυνομικές αρχές, συνέρρεαν εκατοντάδες ομοϊδεάτες του, με αποκορύφωμα το εφετείο της οδού Σανταρόζα. Ο θρύλος του Καλέντζη άρχισε να ξεθωριάζει όταν εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Σε Εσένα», όπου εκεί άρχισε να φαίνεται μία ιδιότυπη σκέψη του. Πολλοί έως τότε πίστευαν ότι το πολυδιασπαζόμενο εθνικιστικό κίνημα θα ενωνόταν υπό την αρχηγία του, και ότι οι αντιδρώντες είχαν ιδιοτελείς σκοπούς. 

Η πλήρη κατάρρευση του επαναστάτη εθνικοσοσιαλιστή ήρθε με την αποφυλάκισή του το 1989, καθώς εκείνος δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την δρώσα πολιτική. Εργάστηκε στην συνέχεια σε επιχειρήσεις ενός παλαιού Χίτη, και ως δημοσιογράφος στην «ελεύθερη ώρα» το πρώτο διάστημα. (Επί πολλά χρόνια ήταν ακόμα και μέσα στην φυλακή, ανταποκριτής σε Γερμανικά έντυπα). Σήμερα ο Αρ. Καλέντζης ασχολείται με την έφιππη τοξοβολία. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ένα πραγματικό ήρωα που ανέδειξε αυτή η περιπέτεια του. Την αείμνηστη μητέρα του Νίκη, που ολομόναχη πάλευε επί χρόνια για την αποφυλάκιση του υιού της. 

Ελεύθεροι μαθητές 

Το 1979 άρχισε να γίνεται γνωστό ένα μαθητικό κίνημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, οι Ελεύθεροι μαθητές που ξεκίνησαν ως μαθητική παράταξη στο κολλέγιο Αθηνών. Ιδρυτής τους ήταν ο Μάκης Βορίδης. Πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σ' όλη την βόρειο αττική, ενώ ο ίδιος ο Βορίδης εξελέγη πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του κολλεγίου Αθηνών. Η ιδεολογική πλατφόρμα των ελεύθερων μαθητών ήταν ο Ελληνικός εθνικισμός, όπως προσδιόριζαν οι ίδιοι την ιδεολογική τους σκέψη. 

Γύρω από την κίνηση συσπειρώθηκαν πολλοί μαθητές, και πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή. Οι ελεύθεροι μαθητές προσπάθησαν ν' αναπτυχθούν και στα Δυτικά προάστια, μέσω των ιδρυτών της ΝΟΠΟ αλλά χωρίς επιτυχία. Στην συνέχεια ο Βορίδης ως φοιτητής της νομικής σχολής, ανέλαβε σε μία από τις δύο φάσεις της, την νεολαία της ΕΠΕΝ. Μετά την αποχώρηση της ομάδας τους από την νεολαία της ΕΠΕΝ, ίδρυσαν το κόμμα του Ελληνικού Μετώπου και μέχρι την αναστολή της λειτουργίας τους συμμετείχαν σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά με πολύ φτωχά εκλογικά αποτελέσματα. Πλέον η «καρδιά» της ομάδας των ελεύθερων μαθητών βρίσκεται στο ΛΑ.Ο.Σ. και πολλά από τα στελέχη τους έχουν εκλεγεί σε θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Νέοι Εθνικοσοσιαλιστές 

Οι νέοι εθνικοσοσιαλιστές εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στον Πειραιά. Οι ιδρυτές της ήταν δυσαρεστημένα μέλη της ΦΕΠ. «Γεννήθηκαν» στις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά (Νίκαια, Μανιάτικα, Κορυδαλλό.) 

Ξεκίνησαν με την ονομασία Αντικομουνιστική Οργάνωση Νέων Πειραιώς, (ΑΟΝΠ), αλλά στην συνέχεια εξέφρασαν την σαφή ιδεολογική τους ταυτότητα. Ταυτίστηκαν και συμπαρατάχτηκαν με τον τότε έγκλειστο νεολαίο στις φυλακές Κορυδαλλού, Αριστοτέλη Καλέντζη. Η δράση τους πάντως ουδέποτε μπόρεσε να ξεπεράσει τα όρια των συνοικιών του Πειραιά. Όμως, με μία άλλη τους ονομασία στην συνέχεια, έκαναν όλη την Ελλάδα να τους μάθει! Ήταν αυτοί που δημιούργησαν τον πρώτο σύνδεσμο οπαδών με σαφή ιδεολογικό στίγμα. Την Ν.Ο.Π.Ο. Για την Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών θ' ασχοληθούμε εκτενώς στο νέο μας κείμενο. 

Ν.Ο.Π.Ο. 

Ουδέποτε στο παρελθόν έχουν γραφτεί τόσοι μύθοι και έχει αναπτυχθεί τόση παραφιλολογία, όσο με τους θρύλους που υπάρχουν για ένα σύνδεσμο οπαδών. Για την ακρίβεια ούτε σύνδεσμος ποτέ υπήρξε. 

Η «Ναζιστική» Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών» δημιουργήθηκε από την ομάδα των Νέων Εθνικοσοσιαλιστών που αναφέραμε παραπάνω. Οι οργανωτές του ήταν τέσσερα άτομα. Το οπαδικό κίνημα στις αρχές του ΄80 ήταν πολύ δυνατό ενώ η Θύρα 13 της Λ. Αλεξάνδρας προσφερόταν λόγω κουλτούρας για την ανάπτυξη του. Μετά τα νικηφόρα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, ακολουθούσε πορεία διά μέσω των οδών Λ. Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Πανεπιστημίου με τελική κατάληξη την Ομόνοια. Δυστυχώς στην Ιπποκράτους υπήρχαν γραφεία του ΚΚΕ και του ΚΚΕ μ-λ. Οι «Νοπίτες» σ' εκείνα τα σημεία φώναζαν εξτρεμιστικά πολιτικά συνθήματα και ο όχλος τους ακολουθούσε. Έτσι δόθηκε η εντύπωση ότι όλη σχεδόν η Θ. 13 ήταν με την ΝΟΠΟ. Ο θρύλος της μεγάλωσε σ' ένα αγώνα κυπέλου με τον ΠΑΟΚ, όπου είχαν τυπώσει χιλιάδες ανακοινώσεις με πολιτικοποδοσφαιρικό περιεχόμενο και την υπογραφή Βασίλειος «Βουλγαροκτόνος». Στις εξέδρες ακολούθησαν μεγάλες συμπλοκές μεταξύ των hooligans των δύο ομάδων με πρωταγωνιστές τους Νοπίτες. Στην συνέχεια σ' έναν αγώνα πρωταθλήματος στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, οι Παοκτζήδες ανταπέδωσαν την «φιλοξενία». Όταν βρέθηκαν στον γυρισμό στα Τέμπη όλα τα πούλμαν των οπαδών του Παναθηναϊκού, ήταν σε κατάσταση ...απόσυρσης. Σπασμένα τζάμια, σπασμένα κεφάλια... Εκεί που συζητούσαν το τι έγινε, ήρθε ένα πούλμαν που είχαν ναυλώσει οι Νοπίτες. Το πούλμαν ήταν άθικτο και οι Νοπίτες είχαν στα χέρια τους πανό, κασκόλ, σημαίες, που είχαν αποσπάσει στις συμπλοκές από τους Παοκτζήδες. Ο θρύλος της ΝΟΠΟ ήταν στο αποκορύφωμα του. Από την επόμενη Κυριακή όλοι οι hooligans του ΠΑΟ, κυκλοφορούσαν με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς στα μπουφάν. Τότε όμως κτύπησαν τα καμπανάκια και στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι συνεχείς τιμωρίες της Λεωφόρου έφεραν αντιδράσεις από τον Γ. Βαρδινογιάννη. 

Με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Μποσινάκη, διέλυσαν πολύ γρήγορα κάθε υποψία επεισοδίων. Συνελήφθησαν πολλοί και ακολούθησαν κατ' οίκον έρευνες. Ο αρχικός πάντως πυρήνας της ΝΟΠΟ ποτέ δεν συνελήφθηκε... Σήμερα εκείνος ο πυρήνας εξακολουθεί και πηγαίνει να παρακολουθεί την ομάδα του από την Θύρα R2 και τα επίσημα του ΟΑΚΑ. 

Skinheads 

ΟιSkinheads είναι ουσιαστικά το πρώτο πραγματικά λαϊκό κίνημα που παρουσιάστηκε μετά από την μεταπολίτευση, με την έννοια ότι δεν ήταν «προϊόν» πολιτικών διεργασιών. Το πρώτο «κουρεμένο κεφάλι» εμφανίστηκε το 1979, αλλά η μαζικότητα του κινήματος άρχισε μετά το 1982-83. Οι Skinheads ήταν τυχεροί, διότι παρουσιάστηκε μπροστάρης τους ο Ανδρέας (Ρούλης). 

Ο Ανδρέας ήταν γνήσιος εθνικοεπαναστάτης που ξεπήδησε από μία φτωχή οικογένεια του Μενιδίου. Στέκι των Skinheads ήταν το «ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ» της πλατείας Αμερικής που έπαιζε αποκλειστικά μουσική Oi. Αγαπημένο τους συγκρότημα ήταν οι «screwdriver». Γράφτηκαν πολλά εκείνη την εποχή για το κίνημά τους, για τις εξορμήσεις τους και τις συνάξεις τους στην Ίο. Χάρη στην προσωπικότητα του Ανδρέα που ήταν γνήσιος skinhead και όχι skin-deep τα πράγματα δεν ξέφυγαν ποτέ. Στην συνέχεια το κίνημα τους συνεργάστηκε με την νεολαία της ΕΠΕΝ υπό την Προεδρία Βορίδη. Ο Βορίδης ήταν ο πρώτος που διείδε εκείνη την εποχή την αυθεντικότητα αυτού του κινήματος. Ο αντίλογος έλεγε όμως, ότι η ένταξη τους σ' ένα νόμιμο κόμμα, τους έκανε να χάσουν την επαναστατικότητα τους. Οι πρώτοι Έλληνες skinheads χάθηκαν μετά το 1988-89 καθώς μία οικογενειακή τραγωδία κτύπησε την πόρτα του ηγέτη τους. 

Ο Ανδρέας αποκαμωμένος από αυτήν, δεν μπόρεσε στην συνέχεια να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε, καθώς κλείστηκε στον εαυτό του. Από τα αξιοσημείωτα πάντως είναι ότι οι πρώτοι Skinheads εκτός από την δική τους μουσική, άκουγαν και τον Γιώργο Μαργαρίτη! Έτσι ήταν συχνό-πυκνό το φαινόμενο στο «Μονσιενιέρ» της Πλ. Αμερικής, να βλέπει κανείς πρώτο τραπέζι πίστα, κουρεμένα κεφάλια, άρβυλα, φλάϊνγκ, και πολλά tattoo. 

ΤΟΦΑ 

Η Τρομοκρατική Οργάνωση Φασιστών Αεκτζήδων εντάσσεται σε μία μόδα περισσότερο της εποχής των αρχών της δεκαετίας του 80. Προσπάθησε ανεπιτυχώς ν' αντιγράψει την ΝΟΠΟ αλλά δεν τα κατάφερε. Η αρχή της έγινε στην Παλαιά Κοκκινιά και στον Πειραιά, από μερικούς φίλους της ΕΝΕΠ. Περιέργως πως, αναπτύχθηκε λίγο και πέριξ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πολύ πριν γίνουν εκεί τα γραφεία της "original". Ποτέ πάντως δεν μπόρεσε η ΤΟΦΑ να γίνει ΝΟΠΟ καθώς η εξέδρα της ΑΕΚ δεν «προσφερόταν» όπως η Θ.13 του Παναθηναϊκού. 

«Λασπολόγος» 

To 1985 κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο, με τον τίτλο «Λασπολόγος». Ο «Λασπολόγος ήταν ένα εφημεριδάκι που βρισκόταν σε χέρια εθνικιστών, άγνωστο πως, καθώς ήταν ένα free έντυπο. Έχουν ακουστεί διάφορα για το ποιοι το τύπωναν και το διένεμαν. Άλλοι λένε για ένα Φεπίτη από τον Έβρο που έμενε τότε στην Ηλιούπολη, άλλοι για κάποιους άλλους. Στο βιβλιοπωλείο πάντως του «Γιάκουμου» κανείς το έβρισκε πάντα. 

Ο «Λασπολόγος» ήταν ένα εσωεθνικιστικό ξεκατίνιασμα. Πίστευε ότι για τα δεινά του «χώρου» έφταιγαν οι συναγωνιστές τους. Το έντυπο σταμάτησε να εκδίδεται το 1987, καθώς ως λέγεται, υπήρχαν πολύ «δυναμικές» και ακραίες αντιδράσεις... 

«Επαναστάτης» 

Άλλο ένα έντυπο δίχως «ταυτότητα», αλλά με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο «Επαναστάτης» ήταν ένα χειρόγραφο εφημεριδάκι (1980-1981) από μία οργάνωση που τιτλοφορούταν Ε.ΕΣ.Ε.Μ. (Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Μέτωπο). Έτυχε ευρείας προβολής, λόγω πρωτοσέλιδων της «Αυριανής», αφού το έντυπο μιλούσε ανοικτά υπέρ της εθνικοσοσιαλιστικής «αριστεράς». 

Το εφημεριδάκι πήγαινε επιλεγμένα σε διευθύνσεις, και ανατυπωνόταν με φωτοτυπίες από πάρα πολύ κόσμο που συμφωνούσε με τις απόψεις του. Λέγεται, (θεωρείται σίγουρο), ότι εμπνευστές του ήταν οι ιδρυτές της Ν.Ο.Π.Ο. από την Νίκαια και τον Κορυδαλλό, και αποτελούσε την καθαρά πολιτική της έκφραση. Άλλωστε ο «Επαναστάτης» μοιραζόταν εκείνη την εποχή, και στην Θ.13. 

Εθνική Σταυροφορία 

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 γεννήθηκε η Εθνική Σταυροφορία από τον Φραγκίσκο Παπαγεωργίου. Η Εθνική Σταυροφορία δεν μπόρεσε ποτέ να ευτυχήσει και να έχει μεγάλη απήχηση. Παρ' ότι είχε ιδιαίτερα έντονη παρουσία σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Γύρω από την κίνηση Παπαγεωργίου, που ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας, συσπειρώθηκαν μερικοί παλαιοί 4αυγουστιανοί, βασιλόφρονες και εθνικιστές. 

Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ο αντικομουνισμός. Για πρώτη φορά όμως παρουσιάστηκαν σε εθνικιστική κίνηση, και θρησκευτικά ζητήματα, καθώς στην Εθνική Σταυροφορία είχαν εισχωρήσει και μερικοί παλαιοημερολογίτες. 

Η Εθνική Σταυροφορία κατηγορήθηκε και κατακρίθηκε από πολλούς στο εθνικιστικό κίνημα, που την θεώρησαν μία προσωπική υπόθεση του Παπαγεωργίου, καθώς ο ιδρυτής τους, ως τον κατηγορούν, ήταν ιδεολογικά λίγο απ' όλα. Κατ' άλλους ο Παπαγεωργίου όμως ήταν ένας ανιδιοτελής πατριώτης, αλλά ευπειθής προς κάθε συζητητή του. Ο Παπαγεωργίου έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ahthos Arouris» που ήταν ένα προσωπικό του μάλλον βίωμα. Όταν έκλεισαν τα γραφεία της οδού Ασκληπιού, κάποια μέλη τους προσχώρησαν στο ΕΛΚΙΣ (Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας). 

Αριστείδης Σκυλίτσης 

Οι Δημ. εκλογές του 1978 στον Πειραιά, ήταν απόδειξη του μεγάλου χάσματος που υπάρχει μεταξύ Καραμανλικής δεξιάς και εθνικοπατριωτικών κινήσεων. Ο Αρ. Σκυλίτσης είχε διατελέσει δήμαρχος την περίοδο 1967-1974, όπου και παύτηκε, από την ΝΔ. Προερχόταν από την επιφανή οικογένεια των Σκυλίτσηδων και τρεις πρόγονοι του είχαν διατελέσει και αυτοί δήμαρχοι. 

Κατά την διάρκεια της 7ετούς θητείας του είχε καταφέρει να κάνει μία πόλη πρότυπο, όπου όλοι οι Έλληνες επισκεπτόταν τον Πειραιά για να δουν τα επιτεύγματά του. Στις δημ. εκλογές του 1978, έθεσε υποψηφιότητα και από τα εκλογικά γραφεία του στην οδό Β. Κων/νου, περνούσε όλος ο κόσμος για να του συμπαρασταθεί. Αίφνης όλη η χώρα άρχισε να ενδιαφέρεται για τις εκλογές τού Πειραιά, και η πόλη μεταβλήθηκε σε αντιπαράθεση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η ΝΔ μπροστά στον κίνδυνο της πλειοψηφίας Σκυλίτση, έβαλε δικό της υποψήφιο τον τέως Αρχηγό της αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιώς Σπύρο Μιχελή, που είχε μεγάλες συμπάθειες λόγω της «ελαστικότητας» που είχε επιδείξει στην θητεία του, και ιδιαίτερα στο τότε παράνομο ΚΚΕ κατά την διάρκεια της 7ετίας. 

Το 5,63% που απέσπασε την 1η Κυριακή ο Μιχελής, ήταν αρκετό για να ψαλιδίσει την αυτοδυναμία Σκυλίτση. Ο Σκυλίτσης έχασε την δημαρχία για 473 ψήφους, αν και την επομένη «ανακαλύφτηκε» ότι κακώς του είχαν ακυρωθεί 1270 δικά του ψηφοδέλτια! Στο διάστημα μεταξύ 1ης και 2ηςΚυριακής των εκλογών, ξέσπασαν μεγάλες ταραχές και επεισόδια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι μισές αστυνομικές δυνάμεις της Αθήνας μεταφέρθηκαν στον Πειραιά. Οι εθνικιστικές δυνάμεις που ήταν συσπειρωμένες στην ΕΝΕΠ, και η εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» είχαν ταχθεί υπέρ του Σκυλίτση. Η συγκέντρωση της 18ηςΟκτωβρίου 1978 στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου απέδειξε κάτι ακόμα. Ο Σκυλίτσης ήταν ο μόνος που τόλμησε συγκέντρωση σ' αυτόν τον αχανή χώρο, και ο πρώτος που γέμισε αυτόν τον αχανή χώρο. Από εκείνη την νύχτα όμως άρχισε εναντίον του μία πρωτοφανή αντίδραση. Σύσσωμος ο καραμανλικός τύπος του επιτέθηκε, με λόγχη την «Καθημερινή» και τα άρθρα της Ελένης Βλάχου. Πύρινα άρθρα ακόμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και προσωπική του παρουσία, καθώς και του τότε υπουργού Κωστή Στεφανόπουλου, στην προεκλογικές συνάξεις του άλλου υποψηφίου δημάρχου, Γ. Κυριακάκου, που προερχόταν από το ΚΚΕ. Με 649 ψήφους τελικά ο Σκυλίτσης ηττήθηκε. 

Οι άνθρωποι του συνδυασμού του είχαν φόβους για τις λαϊκές συνοικίες (Καμίνια, Παλιά Κοκκινιά, Λόφο Βώκου). Εκεί όμως ο Σκυλίτσης έλαβε ποσοστά άνω του 70%. Στις πλούσιες συνοικίες (Καστέλα, Μικρολίμανο, Ζέα) ηττήθηκε ουσιαστικά. Ο Σκυλίτσης ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα και δεν ορκίστηκε Δημ. Σύμβουλος. Ο εμπνευστής του εμβλήματος της 7ετίας (φοίνικας), ο πρώην Πρόεδρος του Ολυμπιακού (1971), ο αναμορφωτής μίας πόλης, πέθανε το 2006 και στην κηδεία του δεν ήταν περισσότερα από 50-60 άτομα. Ανάμεσα τους δεν υπήρξε ούτε ένας χουντικός! 

Ελληνικό Μέτωπο 

Τον Απρίλιο του 1994 σε μία ανοικτή συνεδρίαση 350 ατόμων, ιδρύθηκε το Ελληνικό Μέτωπο. Η επίσημη ιδεολογία του, όπως την προσδιόρισε, ήταν ο Ελληνικός Εθνικισμός. Στο Ελληνικό Μέτωπο προσχώρησαν πολλοί Εθνικιστές της μεταπολιτευτικής γενιάς. 

Η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι ξέφυγε από τα στερεότυπα που υπήρχαν στις εθνικιστικές κινήσεις μετά το 1974. Ήταν μία σύγχρονη κίνηση που μίλησε ανοικτά για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δίχως ν' αποκλείσει τα παλαιά στελέχη του χώρου, εξωράισε πατροπαράδοτες έννοιες, και κατ' αυτόν τον τρόπο εισχώρησε και σε πολιτικούς σχηματισμούς εκτός του εθνικισμού. 

Η πρώτη του εκλογική συμμετοχή ήταν στις δημοτικές εκλογές του 1998 στην Αθήνα. Κέρδισε την συμπάθεια πολλών Αθηναίων, παρ' ότι αυτό, δεν αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα. Το κέρδος ήταν ότι μπόρεσε και «εισχώρησε» με λόγο πολιτικής έκφρασης, σε μεγάλες μάζες. 

Το Οκτώβριο του 2002 κατήλθε αυτόνομα στις Δημ. εκλογές (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα) και στις Νομαρχιακές εκλογές (Αν. Αττική), όπου απέσπασε 2,5%. Η αποτυχία όμως των ευρωεκλογών του 2004, ανάγκασαν το Ελληνικό Μέτωπο ν' αναθεωρήσει τις απόψεις του περί αυτόνομης εκλογικής καθόδου. Στο 2ο συνέδριο της 20ηςΜαρτίου 2005, με πολιτική απόφαση των συνέδρων επέλεξε να εκφραστεί πολιτικά μέσα από το ΛΑ.Ο.Σ. Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε εκλογικά- ορθή, καθώς πολλά στελέχη του εκλέχτηκαν σύμβουλοι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2006. Ίσως η απόφαση του συνεδρίου της 20ης Μαρτίου 2005, ν' αποδειχτεί ακόμα ορθότερη στο προσεχές μέλλον, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΛΑ.Ο.Σ. θα υπερβεί το εκλογικό όριο και θα εισέλθει στο κοινοβούλιο. Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται πιθανόν να υπάρχει ξανά εθνικιστής βουλευτής στην βουλή, κάτι που έχει να συμβεί από το 1977. 

Στην όλη αυτή ιστορική εξέλιξη τού Ελληνικού Μετώπου, υπάρχει και ο αντίλογος στον εθνικιστικό χώρο, που λέει ότι το Ελληνικό Μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε εθνικιστική κίνηση, παρά μόνο μία «δεξιά απόφυση.» 

Η απάντηση των ιστορικών στελεχών του Ελληνικού Μετώπου είναι ότι αυτό δεν ευσταθεί, καθώς εκείνοι φάνηκαν πιο ευέλικτοι πολιτικά, και πέτυχαν εκεί που απέτυχαν οι παλαιοί του χώρου. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η ουσία παραμένει μία. Το Ελληνικό Μέτωπο είναι ένα βήμα πριν την είσοδό του στο Ελληνικό κοινοβούλιο. 

Εθνικό Μέτωπο 

Μία ομάδα της ΕΝΕΠ, και στην συνέχεια της ΝΕΠ, δημιούργησαν το 1985 το «Εθνικό Μέτωπο». Η νεολαιίστικη ομάδα υπήρξε εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του πρόωρα χαμένου Θεόδωρου Περρωτή, που υπήρξε Πρόεδρος της ΕΝΕΠ μετά την διάσπαση του 1979, και της Νεολαίας Προοδευτικών. 

Η ομάδα αυτή θεώρησε ότι θίχτηκε όταν ιδρύθηκε η ΕΠΕΝ και δεν της ανατέθηκε «πρωταγωνιστικός» ρόλος. Η αλήθεια είναι ότι είχε διαγράψει έναν μεγάλο κύκλο επί μία σχεδόν δεκαετία, και όταν ιδρύθηκε κόμμα (ΕΠΕΝ) από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, αυτοί τέθηκαν στο περιθώριο. Υπήρξε βέβαια και παρασκήνιο στην όλη ιστορία καθώς η ομάδα Περρωτή είχε κουραστεί από την συνεχή εναλλαγή των «ηγετών» και των «κομμάτων» που αποτελούσαν την εθνικιστική έκφραση της εποχής. Ο Περρωτής και οι συναγωνιστές του αποσύρθηκαν διακριτικά και οι νεαρότερες ηλικίες έψαξαν πολιτική διέξοδο. Δυστυχώς όμως οι δεύτεροι ρόλοι που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν βοήθησαν, καθώς τους έλειπαν οι δημόσιες σχέσεις και οι γνωριμίες. 

Το Εθνικό Μέτωπο τελικά, «στέγασε» τα όνειρα του σε ένα μικρό γραφείο κοντά στην Πλ. Κάνιγγος, αλλά η δράση του ήταν βραχύβια. Επικεφαλής ήταν ο Μανώλης Κώνστας, ο οποίος στις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές ήταν υπ. Νομαρχιακός Σύμβουλος με το ΛΑ.Ο.Σ.. Μαζί του σε εκείνην την προσπάθεια πρωταγωνίστησαν και ο δημοσιογράφος Δ. Ράντος και ο Γ. Βεργιάννης. Ένα άλλο πρόβλημα που είχε το Εθνικό Μέτωπο ήταν, ότι ενώ είχε εθνικιστική φιλοσοφία, η πρότερη τριβή του με τους «Απριλιανούς» αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα. 

«Τετράδια Εθνικού Σοσιαλισμού» 

Μετά την διάσπαση του ΕΝΕΚ (ουσιαστικά της ιστορικής ομάδας του «Κινήματος») οι αποχωρούντες συσπειρώθηκαν γύρω από το περιοδικό «Κίνημα», και εκφράζονταν ιδεολογικά από τον Ανδρέα Δενδρινό. 

Ένα κομμάτι της ομάδας αυτής, δραστηριοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου είχαν και βιβλιοπωλείο στην οδό Φιλικής Εταιρείας. Σε κάποια φάση μάλιστα είχαν και δύο βιβλιοπωλεία! Με πρωτεργάτη τον Γιώργο Μουσταϊρα, εξέδωσαν το περιοδικό «Τετράδια Εθνικού Σοσιαλισμού» που ήταν το πρώτο πείραμα στον εθνικιστικό χώρο, για μία έκδοση με εξ ολοκλήρου ιδεολογική θεματολογία. (Λίγο αργότερα ακολούθησε και το περιοδικό της Χρυσής Αυγής.) 

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές και εκτός του Γ. Μουσταϊρα στην συντακτική ομάδα ήταν και ο σημερινός πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Μαυρομάτης, και ο εκδότης Χρήστου. Τα «Τετράδια Εθνικού Σοσιαλισμού» δεν επεχείρησαν ποτέ να μετασχηματιστούν σε πολιτικό φορέα, αλλά η παρουσία τους είναι αξιοπρόσεκτη καθώς ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη «αριστερή φράξια» του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. 

«Πηγάδα του Μελιγαλά» 

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Θυμάτων κουμουνιστικής θηριωδίας η Πηγάδα του Μελιγαλά» υπήρξε ένας φορέας που δημιουργήθηκε από τους συγγενείς και φίλων των θυμάτων στην Μεσσηνιακή κωμόπολη. 

Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Κωνσταντίνος Τσίτουρας. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1976 λόγω της ανάγκης κάλυψης του ετησίου μνημόσυνου. Μετά την μεταπολίτευση το αντιεθνικιστικό μένος «ακούμπησε» και τα θύματα του εμφυλίου πολέμου! Η κυβέρνηση Καραμανλή με νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσε την διοργάνωση από το κράτος, των μνημόσυνων για τα θύματα των κουμουνιστών. Αυτό έως τότε αποτελούσε ένα ελάχιστο φόρο τιμής της Πατρίδας, προς τους σφαγιασθέντες. Έτσι το μνημόσυνο του 1975 έγινε με πολλά προβλήματα. Σε μία εποχή εθνικιστικών διώξεων ο συγκεκριμένος σύλλογος όρθωσε το ανάστημά του και σήκωσε στις πλάτες του το βάρος. Ο Τσίτουρας με πενιχρά οικονομικά μέσα, ήταν ένας ευπατρίδης που στην δεκαετία του 70 δήλωνε παρών εκεί που απουσίαζαν άλλοι... Ο ίδιος άλλωστε στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, ήταν εκ των ολίγων που πρωτοστάτησε υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Φορώντας το ίδιο κουστούμι χειμώνα-καλοκαίρι, έδινε και το τελευταίο υστέρημα του για τις ανάγκες λειτουργίας των συλλόγων που συμμετείχε. Συμπαραστάτης του υπήρξε ο απόστρατος συνταγματάρχης Θεοδωρακόπουλος ο οποίος στην συνέχεια συμμετείχε και ήταν συνιδρυτής της «Ελληνικής Αμνηστίας» και του Κόμματος των Προοδευτικών, του Σπ. Μαρκεζίνη. Τόσο ο Τσίτουρας όσο και ο Θεοδωρακόπουλος δραστηριοποιούνταν στην πόλη του Πειραιά. 

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (1981) 

Το 1981 το μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικιστικού κινήματος συσπειρώθηκε στο κόμμα των Προοδευτικών. Η αναπάντεχη εξέλιξη που είχε η Εθνική Παράταξη μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 1977, με την ταύτιση των βουλευτών της με την ΝΔ, είχε επιφέρει μία μεγάλη απογοήτευση. Τυπικά στην βουλή όμως η Ε.Π. υπήρχε με δύο βουλευτές, τον Σπ. Θεοτόκη και τον Παπαευθυμίου από την εκλογική περιφέρεια της Καρδίτσας. 

Ο Θεοτόκης προσπάθησε την άνοιξη του 1981 να κάνει επαναδραστηριοποίηση του κόμματος. Ενοικίασε νέα γραφεία στην οδό Πανεπιστημίου και από εκεί προσπάθησε να βάλει σε ισχύ τα σχέδια του. Γνωρίζοντας ότι πολλοί νέοι δεν έβλεπαν θετικά τον Σπ. Μαρκεζίνη, επιχείρησε να δραστηριοποιήσει και την ΕΝΕΠ. Τοποθέτησε ως συνδετικό κρίκο τον Γ. Γεωργαλά. Γύρω από τον Γεωργαλά συσπειρώθηκε μία αξιόλογη ομάδα που αποτελούταν από δύο γνωστούς σήμερα δημοσιογράφους του ημερήσιου τύπου, μερικούς ΦΕΠίτες, και ανένταχτους εθνικιστές. Το στελεχικό δυναμικό ήταν αναπάντεχα καλό και οξυδερκή. Σε μία συνάντηση με τον Θεοτόκη, «παγίδεψε» με ερωτήσεις τον αρχηγό της Ε.Π. και αυτός τους είπε το σκεπτικό του για τις εκλογές. Πίστευε ότι η ορμή του ΠΑΣΟΚ μπορούσε να ανακοπεί μόνο με την συσπείρωση όλου του δεξιού πολιτικού φάσματος. Δηλαδή κοινή εκλογική κάθοδο ΝΔ και Εθνικής Παράταξης! 

Ο Θεοτόκης βέβαια ήθελε να μιλήσει με ίσους όρους με τον Ράλλη, που ήταν άλλωστε φίλος του και ουσιαστικά ομοϊδεάτης του. (Βασιλικός και αστός δεξιός). Προσπάθησε λοιπόν να δείξει ισχυρό δικό του κόμμα (Ε.Π.) για να περισώσει την εκλογική του καριέρα. Η ομάδα των νεολαίων, ή καλύτερα το μεγαλύτερο της κομμάτι, πήγε και ενημέρωσε άμεσα τους ανθρώπους που είχαν μείνει πιστοί στον Θεοτόκη από το 1977. Σχεδόν όλοι άμεσα αποχώρησαν και άφησαν μόνο τον Θεοτόκη και τα σχέδια του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ε.Π. δεν μπόρεσε έτσι να επανιδρύσει το κόμμα που τόσα δεινά επέφερε στον εθνικιστικό χώρο. Ο ίδιος συμμετείχε μόνος του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ στις εκλογές του 1981. 

«Ομάδα Περρωτή» 

Η «ομάδα Θεόδωρου Περρωτή» έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις του εθνικιστικού κινήματος από τα μέσα της δεκαετίας του 70, έως τις αρχές της δεκαετίας του 80. Η ομάδα ευτύχησε να έχει επικεφαλής τον πολύ έξυπνο πολιτικά Θ. Περρωτή. Μπορεί ως ομάδα ίσως, να μην είχαν τα τέλεια ιδεολογικά κατηρτισμένα στελέχη που είχαν άλλες εθνικιστικές ομάδες, αλλά γνώριζαν πολύ καλά την μικροπολιτική... 

Οι «Περρωτικοί» με τρόπους που δεν υπάρχει η ανάγκη σήμερα να ειπωθούν δημόσια, μπόρεσαν το 1979 να εκπαραθυρώσουν του «Κινηματίες» του Δάκογλου από την ΕΝΕΠ, και να αναλάβουν εκείνοι τα ηνία του μεγαλύτερου εθνικιστικού κινήματος που γνώρισε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα. Οι «Περρωτικοί» ήταν πιστοί στον Γ. Παπαδόπουλο και πίστευαν «στα έργα και τις ημέρες της 21ης Απριλίου». Λόγω αυτού του μονοδιάστατου πιστεύω τους είχαν έρθει σε πολλές συγκρούσεις με τους άλλους εθνικιστές. Η ομάδα πάντως δρούσε σωστά γιατί είχε πολύ καλά στεγανά στις συνεδριάσεις της. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα είχαν ακόμα οι Κουτράκης και Βάσσος. Άλλωστε από τις αρχές της ΕΝΕΠ οι «Περρωτικοί» είχαν καταφέρει και διεισδύσει στις τοπικές οργανώσεις, οι οποίες στην συνέχεια έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διάσπαση της ΕΝΕΠ και την γέννηση του ΕΝΕΚ. (Οι δύο μεγαλύτερες τοπικές ήταν της Αχαρνών και της Κυψέλης. Η Αχαρνών έμεινε πιστή στον Δάκογλου, και η Κυψέλη πήγε με τον Περρωτή όπως και κάποιες άλλες πολύ δυνατές τοπικές όπως του Βύρωνα με τον Χολέβα, ο Πειραιάς, το Αγρίνιο, η Καλλιθέα, και η Καλαμάτα.) 

Μετά την αποτυχία και του Κόμματος των Προοδευτικών όπου οι «Περρωτικοί» είχαν πάλι την νεολαία, η ομάδα προσπάθησε να κάνει αυτόνομο ξεκίνημα και ονόμασαν την κίνησή τους σε ΝΕ.Π. (Νέα Πολιτική) με ένα γραφείο στην οδό Σόλωνος. Η ίδρυση στην συνέχεια της ΕΠΕΝ, δεν τους συμπεριλάμβανε, καθώς θεωρήθηκε ότι, ότι είχαν να δώσουν, το είχαν δώσει. Στην συνέχεια τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα καθώς τα νεαρότερα στελέχη της ομάδας ίδρυσαν το Εθνικό Μέτωπο και είχαμε τον απροσδόκητο χαμό του Θεόδωρου Περρωτή σε σχετικά νέα ηλικία, που σήμανε και το ουσιαστικό τέλος της ομάδας. Στην κηδεία του Γ. Παπαδοπούλου έκαναν την τελευταία εμφάνιση τους με ένα στεφάνι που έγραφε ομάδα Θ. Περρωτή. Σήμερα εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της ιστορικής ομάδας κανείς δεν ασχολείται σε πρωταγωνιστικό ρόλο με την πολιτική. Ίσως μόνο ο Μ. Κώνστας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της νεότερης βέβαια γενιάς, που είχε δημιουργήσει άλλωστε και το Εθνικό Μέτωπο. Σήμερα ο Κώνστας είναι στο ΛΑ.Ο.Σ. Μία παράμετρος πάντως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι «Περρωτικοί» συνέχισαν επάξια την ΕΝΕΠ στην εποχή μετά Δάκογλου, ενώ συγχρόνως πρέπει να τις πιστωθεί στο ενεργητικό της και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Ελληνικής Αμνηστίας.

ΣΗΜΕΡΑ


Με την Ελλάδα και τους Έλληνες σε άμεσο κίνδυνο ο Λαϊκός Εθνικισμός φαντάζει πιο απαραίτητος από ποτέ. Όλα τα συστήματα σύμφωνα με τον ίδιο τον νόμο της Φύσης ρέπουν προς την εντροπία, αυτό είναι αναγνωρισμένο και σίγουρο. Σε επίπεδο πολιτισμών αυτό ακριβώς είχε εκφράσει και ο Spengler με τον παραλληλισμό που έκανε μεταξύ πολιτισμών και ζώντων οργανισμών. Ο Δυτικός πολιτισμός κατέστη «τεχνικός» και πλησιάζει στο τέλος του. Δύο είναι οι πιθανές επιλογές από τις οποίες καλείται να διαλέξει ο Ελληνικός Λαός. Η μία είναι η ανηφόρα του Λαϊκού Εθνικισμού, η επιστροφή και επικαιροποίηση των πατροπαράδοτων αιώνιων αξιών του Γένους μας, η αναβίωση του ενστίκτου της επιβίωσης του Λαού μας. Η άλλη είναι η κατηφόρα, η παρακμή της συντηρήσεως του παρόντος αντιφυσικού τρόπου ύπαρξης των ίδιων των Ελλήνων και συνεπαγωγικά του συστήματος που αποτελεί θεμέλιο του.

Ουρλιάζουν οι αστοί για την παντελή έλλειψη κράτους και όλα τα επάγωγα αυτής. Δεν καταλαβαίνουν όμως πως η δημιουργία κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον λαό που κατοικεί κάτω από την σκέπη του. Ο συμφεροντολογικός μηχανισμός που καταδικάζει το κράτος σε απραγία είναι σύμφωνος και ακόλουθος με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του εσμού αυτών που έχουν μεταλάβει την φιλελεύθερη ή την μαρξιστική ιδεοληψία, έστω και εν αγνοία τους. Μα, αλήθεια ας σκεφτούν, το κράτος ορίζεται από τους νόμους ή από τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες που το απαρτίζουν; Ο κάθε λαός έχει αυτή την ηγεσία που του αξίζει έλεγε ο Montesquieu, συνεπώς οι παράγοντες που καθορίζουν το κράτος και την λειτουργία του, στην πραγματικότητα, είναι ο λαός και οι κανόνες που αυτός επιβάλλει στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μας. Για να το κάνουμε «λιανά», δεν χρειάζεται καν επανάσταση για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. «Πρώτα το κράτος τους και ύστερα τον πολιτισμό τους, αυτά έχουν να δημιουργήσουν ομαδικά οι Έλληνες», όπως έλεγε ο Ίων Δραγούμης στο έργο του «Όσοι Ζωντανοί». Και επειδή όπως προείπαμε το κράτος είναι συνέπεια του Λαού, οι Έλληνες πρέπει πρώτα να επανελληνιστούν, ύστερα να φτιάξουν κράτος που να τους ταιριάζει και ύστερα έναν Γ’ Ελληνικό Πολιτισμό που θα λάμψει με Φως αντάξιο του ονόματος του Ελληνισμού.