ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κανείς δεν μιλάει για τους Έλληνες .!! Μικρασιατική Καταστροφή.!! ΑΡΙΣΤΕΡΑ & ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


Πριν από ακριβώς 90 χρόνια, οι Τούρκοι πυρπόλησαν τη Σμύρνη.

Ήταν σαν σήμερα, 30 Αυγούστου του 1922, όταν ξεκίνησε δια χειρός των Τούρκων η φωτιά στην αρμενική συνοικία της Σμύρνης. 


Οι φλόγες εξαπλώθηκαν και κατέκαψαν την πόλη, μετατρέποντάς την μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου σε μια μάζα ερείπια που κάπνιζαν. 



Σε μια εποχή που η αρνησιπατρία έχει αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα και η κάθε Ρεπούση προσπαθεί μαζί με τους συνοδοιπόρους της και μιλώντας για «συνωστισμούς» να αφελληνίσει την Παιδεία και να επιβάλλει τη λήθη, 

οι Έλληνες πατριώτες 
πρέπει να ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ.









Γιατί όμως, ο τότε Ρωσικός κομμουνισμός ήταν ένας από τους βασικούς υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής ?


Ένας από τους βασικότερους συντελεστές της τελικής ήττας του Ελληνικού στρατού και της συνεπακόλουθης Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε η σημαντική μπολσεβικική  υλικοστρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι Ρώσοι κομμουνιστές στον Κεμάλ. 


Ήδη από τις αρχές του 1919 χάρις την γεωμετρική αριθμητική αύξηση του Κόκκινου στρατού και την πετυχημένη στιβαρή ηγεσία του Τρότσκι, η αντεπανάσταση των "Λευκών" είχε ουσιαστικά αποτύχει όπως και η συμμαχική εκστρατεία στην Ουκρανία στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε με μια μεραρχία. 

Έτσι το νέο κομμουνιστικό καθεστώς κατάφερε να στερεωθεί στο εσωτερικό και ξεκίνησε τις επεμβάσεις στο εξωτερικό υποβοηθώντας κομμουνιστικές εξεγέρσεις στην Γερμανία (Σπαρτακιστές) και στην Ουγγαρία το 1920 (Μπέλα Κουν).

Η αντιιμπεριαλιστική εκστρατεία του Λένιν ταίριαζε απόλυτα με το πολιτικό πρόγραμμα του Κεμάλ που ουσιαστικά στρεφόταν κατά των νικητών του Α΄παγκοσμίου πολέμου. 

Ταυτόχρονα το νεοπαγές κομμουνιστικό καθεστώς είχε βρεθεί σε Διεθνή απομόνωση και αναζητούσε ερείσματα και διεθνή 
διπλωματικά στηρίγματα, ενώ είχε προκαλέσει οργή στους Ρώσους κομμουνιστές η Ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία της Ουκρανίας την οποία είχαν χαρακτηρίσει ως ιμπεριαλιστική. 

Έτσι τα δύο καθεστώτα ήρθαν σε συννενόηση και διαπραγματεύσεις ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 1920, και υπέγραψαν το πολύ σημαντικό Τουρκοσοβιετικό Σύμφωνο Φιλίας (3 Μαρτίου 1921).

Το σύμφωνο αυτό ουσιαστικά διένειμε ανάμεσα στις δύο χώρες τα έδάφη του "Αρμενικού κράτους" το οποίο είχε ιδρυθεί "στα χαρτιά" της Συνθήκης των Σεβρών χάρις την Αμερικανική επιμονή. 

Σύμφωνα με την σημαντική αυτή διμερή συμφωνία η Κεμαλική Τουρκία κρατούσε το Κάρς και το Αρδαχάν ενώ οι Ρώσοι κομμουνιστές διατηρούσαν υπό τον έλεγχο τους το Βατούμ, ενώ οι δύο χώρες αποκτούσαν πλέον κοινά σύνορα. 

Eπίσημες αναφορές του Υπουργείου Eξωτερικών της σοβιετικής Pωσίας , o Κεμάλ με Ρώσους ιθύνοντες καταγράφουν με λεπτομέρειες την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έδωσε ο Λένιν στο Mουσταφά Kεμάλ. 


Ιδού ελάχιστα από τα τεκμήρια από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης και μάλιστα από το προσωπικό αρχείο του Λένιν. 

H πρώτη δόση ήταν το καλοκαίρι του 1920. 

O Γ. Oρτζονικίτζε παρέδωσε σε αντιπροσώπους της M.E.T. 6 χιλιάδες όπλα, 5 εκατομμύρια σφαίρες και 17.600 οβίδες. Tο Σεπτέμβριο παραδόθηκαν στο Eρζερούμ 200,6 χιλιόγραμμα χρυσού σε ράβδους. 

Tο Nοέμβριο του 1920 διακόπηκε προσωρινά η παράδοση χρυσού και όπλων εξαιτίας της εισβολής του κεμαλικού στρατού στην Aρμενία. Tο Δεκέμβριο επαναλήφθηκε η παράδοση χρυσού και όπλων. Tον Iανουάριο και Φεβρουάριο του 1921 παραδόθηκαν στον Tουαψή για λογαριασμό της κεμαλικής κυβέρνησης 1.000 βόμβες, 1.000 εγκαιροφλεγείς πυροσωλήνες, 1.000 γομώσεις, 1.000 σωλήνες στροφαλοτριβής, 4.000 χειροβομβίδες και 4.000 εγκαιροφλεγείς σφαίρες. 

Aυτές οι παροχές ήταν το πρόγευμα για το μεγάλο φαγοπότι που υπογράφτηκε στις 16 Mαρτίου 1921. 

Tότε ο Λένιν προσέφερε 33.275 τυφέκια, 57.986.000 φυσίγγια, 327 πολυβόλα, 54 τεμάχια πυροβολικού, 129.479 οβίδες, 1.500 σπάθες, 20.000 αντιασφυξιογόνες προσωπίδες και μεγάλες ποσότητες άλλων στρατιωτικών ειδών. 

H σοβιετική κυβέρνηση συνέχισε να βοηθά το Mουσταφά Kεμάλ ως το τέλος της μικρασιατικής περιπέτειας.

Στις 23 Mαρτίου 1921 η κυβέρνηση του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν έστειλε δωρεάν για τις ανάγκες του κεμαλικού στρατού 30 δεξαμενές με πετρέλαιο, 2 δεξαμενές με βενζίνη και 8 δεξαμενές με κηροζίνη. 

Tον Aπρίλιο του 1921 η σοβιετική κυβέρνηση προσέφερε στον Tουρκικό Eρυθρό Σταυρό 30.000 χρυσά ρούβλια για τις ανάγκες των πληθυσμών που είχαν πληγεί από τους κατακτητές (εννοούσε τους Έλληνες).

O M. Kεμάλ στην απαντητική ευχαριστήρια επιστολή του έγραφε: 

"Aυτή η μεγαλοσύνη και η φιλανθρωπική πράξη της σοβιετικής Pωσίας ως προς τους άτυχους, τους οποίους η απληστία του ιμπεριαλισμού και η βαρβαρότητα των Eλλήνων έριξαν στην πιο φρικτή ανέχεια, θα εκτιμηθεί ανάλογα από τον τουρκικό λαό". 

Στις 29 Iουνίου 1921 δόθηκε η δεύτερη δόση των 5.000.000 χρυσών ρουβλίων. 

Από το Σαρίκαμις ο Pούσντι ενημέρωνε, στις 19 Mαρτίου 1922, το γενικό πρόξενο της κεμαλικής Tουρκίας στο Bατούμ και τον αντίστοιχο εκπρόσωπο της Tιφλίδας για την τέταρτη νηοπομπή που ξεκίνησε από το Kαρς και μετέφερε "2.000 βλήματα για πυροβόλα των 10,5 εκατοστών τα οποία ελήφθησαν τοποθετημένα σε 494 κιβώτια, σε επτά φορτηγά βαγόνια, καθώς επίσης ελήφθησαν, σε ένα βαγόνι, τοποθετημένα μέσα σε 52 κιβώτια, 2.000 σραπνέλ (μύδροι) και σε 5 κιβώτια 2.200 τεμάχια τα οποία θα μεταφερθούν για μελέτη και δοκιμές στην Άγκυρα.

Eκτός από αυτά έφερε σε 8 κιβώτια έτοιμα βλήματα Pωσίας για πυροβόλα των 12 εκατοστών και 20 τεμάχια... Σ' ένα βαγόνι 103 κιβώτια άκαπνης πυρίτιδας και σε ένα άλλο βαγόνι 288 τεμάχια δυναμίτιδας, 828 πήχεις καλώδια, 289 τεμάχια κονταρόξυλα, 190 τεμ. καθίσματα, 180 τεμ. λουριά για χαλινάρια και 170 λουριά για τουφέκια, 288 λουριά, 210 λουράκια, 126 ζώνες, 269 τεμ. λουριά για νίγλες, 136 τεμ. λίγο μεταχειρισμένα εφίππια, 97 περιαυχένια, 528 τεμ. αγκράφες και αναρτήρες.". 

Tον Aπρίλιο του 1922 η Mόσχα ενίσχυσε οικονομικά την αγορά όπλων για τους Kεμαλικούς από τη Γερμανία. 
O οπλισμός αυτός μεταφερόταν στην Άγκυρα με πλοία, ως την Aγία Πετρούπολη, και από εκεί με τον οργανισμό σιδηροδρόμων της Pωσίας. 

Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και για αγορά οπλισμού από τη Γαλλία "Επειδή δεν έφτασαν οι 760 χιλιάδες φράγκα, δεν μπορούσε να γίνει η αγορά στο Παρίσι και ο Nουρή μπέης ζητεί να του επιτραπεί να ξαναπάει εκεί, για να αποφασίσει επί τόπου με ποιον τρόπο θα είναι δυνατόν να κλείσουμε τη συμφωνία για την πραγματοποίηση της εμπορικής συναλλαγής με περισσότερο ευνοϊκούς όρους ή για την αγορά τουλάχιστον ενός μέρους των απαιτούμενων πραγμάτων". 

Επομένως χάρις στον M. Φρούντζε οι Kεμαλικοί ενισχύθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες στρατιωτικού υλικού, το οποίο αξιοποιήθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή του ελληνοκεμαλικού πολέμου.

H νίκη των Kεμαλικών στο Σαγγάριο ήταν πρωτίστως νίκη των σοβιετικών όπλων. Tο σοβιετικό σύνδρομο στην Eλλάδα δεν επέτρεψε την ανοιχτή παραδοχή ότι ο ελληνικός στρατός στη Mικρά Aσία δε νικήθηκε από τον γυμνό κεμαλικό στρατό, αλλά κατά πρώτον από τα σοβιετικά όπλα και τους σοβιετικούς συμβούλους και κατά δεύτερον από τα ιταλο-γαλλικά συμμαχικά όπλα και την ανθελληνική συμμαχική διπλωματία. 

Το πλησίασμα των δύο καθεστώτων μέσα στο 1920 θορύβησε τους Αγγλογάλλους που είχαν ως πολιτικό στόχο να δημιουργήσουν μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από την Ρωσία ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού, που τότε είχε πρωτοεμφανιστεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και οι δραστηριότητες του προκαλούσαν δέος στα αστικά καθεστώτα της Ευρώπης. 

Ο φόβος για μια προσχώρηση του Κεμάλ στο ιδεολογικό στρατόπεδο του κομμουνισμού, είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις καθώς η περιοχή που ήλεγχε στο κεντρική Μικρά Ασία εμπόδιζε την ασφαλή διακίνηση των αντλούμενων κοιτασμάτων πετρελαίου από την Μοσούλη και τον Καύκασο και δημιουργούσε έτσι διεθνείς οικονομικές περιπλοκές. 

Έτσι η Ελληνική παρουσία στην Σμύρνη αποτελούσε πλέον μια ενοχλητική σφήνα για πολλούς Διεθνείς παράγοντες και κυβερνήσεις και η τύχη της ήταν προδιαγεγραμμένη. 

ΠΗΓΗ:  porta_aurea

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


Από τον Οκτώβριο του 1911 η τουρκική κυβέρνηση, που συγκρότησε η εθνικιστική οργάνωση “Ένωση και Πρόοδος”, είχε αποφασίσει σε επίσημο συνέδριο την αφομοίωση ή την εξόντωση των χριστιανών της Αυτοκρατορίας από εξοπλισμένες μουσουλμανικές παρακρατικές ομάδες.


Ο Κομμουνισμός δολοφόνησε τον ελληνισμό του 







Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

'Εκανε δηλαδή ό, τι δεν έκαναν 
ο Γιώργος και ο Παπαδήμος σε μία τριετία










Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, που ακολούθησε εκείνη την ακόμη πιο κρίσιμη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός δικαιούται να… ξαποστάσει. 

Για να αντικρίσει την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία βγαίνει από τη διεθνή απομόνωση. Μιας Ελλάδας που επιστρέφει.

Αυτή η αλλαγή status στον διεθνή αυτοπροσδιορισμό της χώρας, είναι και το σημαντικότερο κέρδος από τις κινήσεις του τελευταίου διαστήματος. 

Θυμηθείτε μονάχα τι συνέβαινε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου. Η Ελλάδα ήταν περίπου… απαγορευμένη ζώνη, καθώς οι ξένοι ηγέτες απέφευγαν επιμελώς να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη ουσίας ή έστω σημειολογικής στήριξης στην Αθήνα. 
Αλλά και οι δυο τέως πρωθυπουργοί, αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» για μια δική τους επίσκεψη στο εξωτερικό.

Αυτή η περίοδος μοιάζει πλέον να περνά οριστικά στο παρελθόν. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κερδίσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, και τον σεβασμό της, κάτι που δεν συνέβαινε με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Με αποτέλεσμα, εκείνο το εθνικό εμπάργκο κατά της Ελλάδας να επιδεινώνει την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα μας.

Η σελίδα γυρίζει. Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο. Και μαζί με εμάς, κερδίζει χρόνο και η Ευρώπη. Είτε για να επιτευχθεί η συνθηκολόγηση της Γερμανίας με την… κοινή λογική, είτε για να μπει το Βερολίνο σε διεθνές, πολιτικό και οικονομικό εμπάργκο.






Να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα κάτω από την ίδια οπτική… Η παραπάνω προτροπή της Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο των κοινών δηλώσεών της με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της σημαντικής συνάντησής τους στο Βερολίνο, προσφέρεται για διπλή ανάγνωση. Ή μάλλον για περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορετικών οπτικών που η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος κατανοεί και προβληματίζεται.

Η περίπτωση της Ελλάδας τείνει να εξελιχτεί σε case study για την απώλεια μιας πολιτικής ηγεμονίας. Της Γερμανίας φυσικά, που στα χρόνια της κρίσης, εξελίσσεται στο μοναδικό πιθανότατα κράτος του κόσμου, το οποίο βγαίνει κερδισμένο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει υποχωρήσεις, ώστε να διευκολυνθούν και τα υπόλοιπα έθνη, στο πλαίσιο της διακρατικής αλληλεγγύης. Πόσο μάλλον, δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί.

Η συγκεκριμένη τακτική της Γερμανίας, ιδίως απέναντι στην Ελλάδα, έχει προβληματίσει τις κοινωνίες όλων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή όλοι ανησυχούν ότι μπορεί οι ίδιοι να είναι οι… επόμενοι, και να βρεθούν σε αντίστοιχα μειονεκτική θέση, όπως συμβαίνει σήμερα με την ελληνική κοινωνία.

Αποτέλεσμα; Ένα κλίμα υποβόσκοντος αντι-γερμανισμού, που θυμίζει τις πρώτες δεκαετίες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει να εμφανίζεται στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών. Από τον Βορρά, μέχρι το Νοτό. Δηλαδή, όχι μόνο μεταξύ των χωρών που βιώνουν την πολιτική και οικονομική «βαρβαρότητα» της γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητας, αλλά και μεταξύ των κρατών που, υποτίθεται ότι ευημερούν, στο πλευρό του Βερολίνου.

Η Μέρκελ, γεννημένη στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, μπολιασμένη ωστόσο από την πολιτική εφηβεία της στην ίντριγκα και το παρασκήνιο, γνωρίζει ότι αν το συγκεκριμένο αντι-γερμανικό κλίμα διογκωθεί, μπορεί να προσλάβει διαστάσεις θύελλας. Και σπεύδει να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη, ζητώντας να υπάρξει μια «κοινή αντίληψη» Γερμανίας και Ελλάδας. Εννοώντας σε επίπεδο λαών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος άργησε χαρακτηριστικά. 

Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ίσως και να είναι  αναστρέψιμη για τη Γερμανία μόνο καί όταν αυτή επαναφέρει την Ευρωπαική αλληλεγγύη στα μέλη της και το όραμα <<Ορθώσου Ευρώπη>> ξεκινώντας εμπράκτως και παραδειγματικά από την ΕΛΛΑΔΑ.


Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1949 : Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε Λαϊκή Δημοκρατία

Μια ανατομία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ)


Η δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), το φθινόπωρο του 1946, δεν αποτέλεσε ούτε μια ενστικτώδη αντίδραση στη Λευκή Τρομοκρατία ούτε μια πράξη που επεδίωκε έναν πολιτικό συμβιβασμό.




Υπήρξε η ενσυνείδητη πολιτική επιλογή της κομμουνιστικής ηγεσίας για την κλιμάκωση του αγώνα της, με στόχο την κατάληψη της εξουσίας με έναν συνδυασμό ένοπλων και πολιτικών μέσων



Σε αυτό το ακλόνητο συμπέρασμα καταλήγει το βιβλίο του Νίκου Μαραντζίδη Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, ύστερα από συστηματική μελέτη των τεκμηρίων- πολλά από τα οποία νέα και αδημοσίευτα.

Υπό την ηγεσία του Ν. Ζαχαριάδη, το κόμμα ήταν αποφασισμένο να εξουδετερώσει όλους τους αντιπάλους του, να μετατρέψει τη χώρα σε Λαϊκή Δημοκρατία και να την εντάξει στο σοβιετικό μπλοκ. Λόγω της ενεργού επέμβασης της Βρετανίας και των ΗΠΑ στα ελληνικά πράγματα, οι στόχοι του ΚΚΕ μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη δύναμη των όπλων: τον ΔΣΕ. 

Παράλληλα, η στρατιωτική νίκη μπορούσε να επιτευχθεί μονάχα με τη συνεχή και αποφασιστική ξένη υποστήριξη προς τον ΔΣΕ και την πολιτική του ηγεσία. Ετσι η λεπτομερής και σε βάθος «αυτοψία» που κάνει ο συγγραφέας προσφέρει σπάνια και πολύτιμα στοιχεία για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που αντιμετώπιζαν οι κομμουνιστές στην προσπάθειά τους να επιβληθούν στους συμπατριώτες τους. 

Ακόμη σημαντικότερο είναι πως καταδεικνύει τους λόγους για τους οποίους ο ΔΣΕ ήταν αδύνατον να εξισορροπήσει 
την ισχύ των αντιπάλων του και, άρα, ήταν από την αρχή καταδικασμένος να αποτύχει.





Από όλες τις συμφορές που μπορούν να πλήξουν ένα έθνος, καμία δεν είναι πιο τραυματική και με περισσότερο μακρόχρονες συνέπειες από έναν εμφύλιο πόλεμο. 

Πέρα από ανθρώπινες και υλικές απώλειες, ο εμφύλιος προκαλεί πληγές αδιόρατες που διαπερνούν τον δημόσιο λόγο, φλογίζουν και παραμορφώνουν τις συλλογικές μνήμες για πολύ καιρό αφότου τελειώσουν οι σκοτωμοί. 

Για τον ιστορικό, η αποκάλυψη των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης και η κατάληξη σε ερμηνείες βασισμένες σε αδιαμφισβήτητα τεκμήρια είναι μια αποστολή δύσκολη που, στην πραγματικότητα, δεν ολοκληρώνεται ποτέ. 

Και η ελληνική περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Καλύπτοντας κρίσιμα κενά των ως τώρα ιστορικών μελετών, το βιβλίο του Νίκου Μαραντζίδη, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949) βάζει τέλος στην παραπληροφόρηση και στις πολλές διαστρεβλώσεις που χαρακτήριζαν προηγούμενες 
εργασίες πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Η τελευταία δουλειά του είναι υπόδειγμα σαφήνειας, πληρότητας, σχολαστικής τεκμηρίωσης και λακωνικότητας. 

Αποτελεί έναν σχεδόν πλήρη οδηγό για τη μελέτη της πλευράς των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του βιβλίου του είναι ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε απόρρητα επίσημα έγγραφα. 

Η εκτεταμένη έρευνα που διεξήγαγε ο Ν. Μαραντζίδης έφερε στο φως σημαντικές πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα του ΚΚΕ και των συμμάχων του. 
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα ντοκουμέντα που προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία και την ΕΣΣΔ. Αναμφίβολα πολύ περισσότερες πληροφορίες παραμένουν θαμμένες στα αρχεία του ΚΚΕ, καθώς και σε αυτά ξένων χωρών

Μόνο να ελπίζει μπορεί κανείς ότι αυτά τα επιπλέον στοιχεία θα έρθουν κάποτε στο φως.
κ


Αν συμβεί κ
άτι τέτοιο, το πιο πιθανό είναι ότι μάλλον θα συμπληρώσουν παρά θα αναιρέσουν όσα γράφει ο Ν. Μαραντζίδης.

Στο ζήτημα της ξένης βοήθειας προς τον ΔΣΕ ο Ν. Μαραντζίδης παρουσιάζει λεπτομερείς και εντυπωσιακούς πίνακες για τις ποσότητες οπλισμού, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων, καυσίμων και χρημάτων που του προμήθευαν οι χώρες του σοβιετικού μπλοκ. 

Εξετάζει επίσης το πρόβλημα της μεταφοράς και της παράδοσης αυτών των υλικών. Σε σχέση με αυτό τρία ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: 

Πρώτον, είναι αδύνατον τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης να είχαν προσφέρει τόσο σημαντική βοήθεια στον ΔΣΕ (ακόμη και στρατιωτική εκπαίδευση ή νοσοκομειακή περίθαλψη) χωρίς τη στήριξη της Μόσχας, πόσο μάλλον εν αγνοία της. 

Δεύτερον, για μια σειρά λόγους, ένα μέρος της βοήθειας αυτής δεν έφτασε στον προορισμό του ή, όταν έφτανε, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. 

Τρίτον, ακόμη και με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, το σοβιετικό μπλοκ δεν θα μπορούσε να προσφέρει τόση βοήθεια ώστε να μπορέσει να υπερκεράσει τα πλεονεκτήματα που προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας.



Η ΥΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 

Οι έρευνες που βασίστηκαν στα προσφάτως ανοιγμένα αρχεία κρατών της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και του ΚΚΕ θεμελιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τον βαθμό της εμπλοκής των κρατών του ανατολικού συνασπισμού σε αυτόν τον πόλεμο και διαψεύδουν την τάση κάποιων να υποτιμηθεί η ενίσχυση του ΔΣΕ από το εξωτερικό. 

Ο ΔΣΕ εξαρτήθηκε απόλυτα από την υλική υποστήριξη των ξένων συντρόφων του.
Στην πραγματικότητα, μόνο χάρη στην εξωτερική στήριξη έγινε δυνατή η έναρξη του Εμφυλίου.
Χωρίς τη συστηματική ροή πολεμοφοδίων, τροφίμων και άλλου υλικού,την προστασία και εκπαίδευση των μαχητών στο έδαφος των γειτονικών χωρών, την περίθαλψη των τραυματιών,ο πόλεμος αυτός θα είχε λήξει πολύ νωρίτερα- αν είχε ποτέ αρχίσει.


Ο καθηγητής Ν. Μαραντζίδης, το έργο του οποίου αφορά σε μεγάλο βαθμό την ελληνική Αριστερά, είναι γνωστός για τη σφοδρή κριτική που ασκεί προς το ΚΚΕ. 



Με το έργο του αυτό προσθέτει σημαντικά στοιχεία σε αυτήν την κατεύθυνση. Ομως πρέπει να σημειώσουμε ότι στο βιβλίο του δεν θα βρει κανείς πουθενά τόνους θριαμβολογικούς ή χαιρέκακους.



Αντιθέτως, διαπνέεται από συμπόνια για τα θύματα του Εμφυλίου και για τη μοίρα της χώρας. 



Ολοκληρώνοντας το βιβλίο του, καταλήγει:



«Η σε βάθος μελέτη του Δημοκρατικού Στρατού αναδεικνύει μια βαθύτατη ανθρώπινη τραγωδία, νέων κυρίως ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που κατά βάση στρατολογήθηκαν βίαια και υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν κάτω από μια ηγεσία που δεν εμπιστεύονταν, σε έναν πόλεμο που δεν πίστευαν και τον οποίο δεν μπορούσαν να κερδίσουν... 



Τελικά, η εικόνα του ελληνικού κομμουνισμού των ετών 1946-1949 δεν είναι παρά αυτή μιας ουτοπίας που έχασε τα λογικά της...».





Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1949 «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΤΣΙ» Τα προπύργια του «δημοκρατικού στρατού» αμύνονται σθεναρά αλλά μάταια αφού στις 27 Αυγούστου όλα έδειχναν ότι η μάχη είχε κριθεί.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1949 


(ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ)










Ανταποκρινόμενος στην ανοικτή πρόσκληση της ΕΑΑΣ, παραβρέθηκα στην τέλεση του μνημόσυνου τιμής που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ένωση Αποστράτων στο Βίτσι, τιμώντας τόσο τις νίκες του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο και το Βίτσι όσο και συνολικά όλα τα θύματα της περιόδου 1946-49. 

Προσωπικά, από παλαιά, ήταν βαθιά η επιθυμία μου να παρευρεθώ στο ιερό αυτό ετήσιο μνημόσυνο και με την παρουσία μου, να αποδώσω τον ελάχιστο φόρο τιμής για τους 107.733 θυσιασθέντες Έλληνες Αξκούς, Στρατιώτες και πολίτες που αγωνίσθηκαν υπέρ της Ελευθερίας του Ελληνικού λαού ή ήσαν αθώα θύματα. 

Έτσι λοιπόν, ευγνωμονώ το θεό που με αξίωσε να βρεθώ στον ιερό χώρο του Βίτσι, εκεί όπου έλαβε χώρα η τελική νίκη κατά των Κομμουνιστικο-Συμμοριτών(Κ/Σ). 

Εμπνεόμενος τόσο από τους εξαίρετους ομιλητές-μαχητές της εποχής εκείνης, κατά την διάρκεια της διαδρομής στο πούλμαν, όσο και από τον βασικό ομιλητή, επιθυμώ, στη μνήμη εκείνων των θυμάτων, να καταγράψω στην εφημερίδα μας λίγα λόγια για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, χωρίς να παραβλέπω ότι σε όλους σας είναι γνωστά. 

Όπως είναι γνωστό οι δημοκρατικά τότε εκλεγμένες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες της εποχής, ομονοούσες, διέβλεψαν τον κίνδυνο να επικρατήσει η κομουνιστική λαίλαπα, που ήθελε εκβιαστικά να καταλάβει την πατρίδα μας, μετατρέποντας αυτή σε δορυφόρο της Σοβιετικής Ένωσης, και ανέθεσαν την ηγεσία του στρατού στον Στρατάρχη Παπάγο με σκοπό να εκδιώξει τους ξενοκίνητους εχθρούς της πατρίδος. 

Ο Στρατάρχης με την ανάληψη της ηγεσίας του Στρατού αναδιοργάνωσε ταχύτατα το Στρατό, ενέπνευσε αυτόν και άρχισε η πορεία προς την νίκη και απελευθέρωση της χώρας. 



«ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΤΣΙ» 

Α. Ποίο είναι το ΚΚΕ; 

Όπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ, με τις πολιτικές θέσεις του, ήταν πάντα ενάντιο και προδοτικό προς τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Προς απόδειξη παρουσιάζονται παρακάτω μερικές από τις προδοτικές στιγμές της ιστορίας του. 

α. Το 1922 χαρακτήριζε τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό, επιδιώκοντας την Ελληνική ήττα. Το επίσημο 'οργανo του έγραφε: «Η Μικρασιατική εκστρατεία….. στρεφόνταν ενάντια στα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Γι΄ αυτό κι΄εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε, για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρά Ασία, μα και την επιδιώξαμε» (Ριζοσπάστης 12-7-35). 

β. Το 1940 επειδή η Γερμανία και η Ρωσία υπέγραψαν το σύμφωνο φιλίας Ρίπεντροπ-Μολότωφ ο Ζαχαριάδης ΓΓ του ΚΚΕ έγραφε στη Τρίτη επιστολή του προς την κομμουνιστική διεθνή: «Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκαμε πόλεμο φασιστικό, κατακτητικό πόλεμο». 

γ. Στο κομμουνιστικό μανιφέστο της 7-12-40 γράφουν: «Ο πόλεμος προκλήθηκε από την Βασιλομεταξική σπείρα…..δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδος μας… καλούνται οι στρατιώτες να αρνηθούν να πολεμήσουν» 

δ. Με την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς και την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας στις 22-4-41, το ΚΚΕ καθοδηγούμενο από την Κομμουνιστική Διεθνή καλεί το λαό να αγωνιστεί ενάντια προς τους κατακτητές και για την Σοβιετική Ένωση «Το ΚΚΕ καλεί τον Ελληνικό Λαό, όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις σε ένα Εθνικό μέτωπο της απελευθερώσεως για την καθημερινή υποστήριξη και υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης». (Κ.Ε του ΚΚΕ της 1-8-41) 

ε. Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, αντιμάχεται και σφαγιάζει τις εθνικές οργανώσεις, διαβρώνει τις Μονάδες και προκαλεί δολιοφθορές στον συμμαχικό οπλισμό των συμμάχων στη Μέση Ανατολή, και έρχεται σε πολλές συμφωνίες με τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές μας. Αναφέρω λίγα, αλλά, χαρακτηριστικά ατιμωτικά έγγραφά τους: 

(1) Ιούλιος 1943 Πετρίτσι μεταξύ Κ.Κ Βουλγαρίας (Δασκάλωφ) και ΚΚΕ(Ιωαννίδης). Με το σύμφωνο αυτό δίδεται έξοδος της Βουλγαρίας στο Αιγαίο και αυτονομία στη Μακεδονία σαν Σοβιετική Δημοκρατία της ΕΣΣΔ στη Βαλκανική, όπως δηλαδή έγινε η Βουλγαρία μετά την αποχώρηση των Γερμανών. 

(2) Με το υπ΄αριθμ. Πρωτ. 138/108/22-8-43 διαταγή της 8ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ συγκρο-τούνται κοινά Ελληνο-Αλβανικά αρχηγεία. Προδίδεται στους Αλβανούς το ΜΑΒΗ(Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου) και όπως είναι επόμενο σφαγιάζονται οι επικεφαλείς του. 

(3) 30-4-44 στην άνω Κολλίνα Λακωνίας μεταξύ ΕΑΜ (Τσάκωνας) διοικητής 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και Γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, υπογράφεται σύμφωνο ανεμπόδιστης κινήσεως των Γερμανικών στρατευμάτων. 

(4) 1-9-44, Σύμφωνο Λειβαδίου μεταξύ Γερμανών (Τχης Ε. Φένσκε διοικητής μονάδος) και ΕΛΑΣ (καπετάν Κίτσος), όπου συμφωνείται «…η ανεμπόδιστη υποχώρηση του Γερμανικού στρατού από την Θεσσαλονίκη και την γύρω περιοχή και παραχώρηση Γερμανικού οπλισμού στον ΕΛΑΣ για την εξουδετέρωση εθνικών ομάδων που θα προβάλλουν αντίσταση στους Γερμανούς…» 

(5) 20-9-44 Μελισσοχώρι Μακεδονίας μεταξύ Κ.Κ Βουλγαρίας (Φιλίποβιτς και Γιούνοφ) και ΕΛΑΣ-ΠΕΕΑ (Αυγερινός-Στασινόπουλος) όπου συμφωνείται «…υποστήριξη ΕΛΑΣ με πολεμικό υλικό του Βουλγαρικού Στρατού, βοήθεια στις επιχειρήσεις του κατά των Εθνικιστικών σωμάτων και ανάληψη της υποχρεώσεως για την δημιουργία μιας αυτόνομης Μακεδονίας..» 

στ. Με την απελευθέρωση το ΚΚΕ αναδιπλώνεται και ενώ, αρχικά, υπογράφει με την νόμιμη κυβέρνηση τις συμφωνίες του Λιβάνου (17-20/5/1944) και Γκαζέρτας(26-9-44), για την παύση των εχθροπραξιών, εν τούτοις, δεν τηρεί τις συμφωνίες.

Αποκορύφωμα των προδοτικών του ενεργειών, με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, το Σεπτέμβριο του 1944 σφαγιάζει στο Μελιγαλά 2.200 άτομα, ως επί το πλείστον αμάχους, και το Δεκέμβριο του 1944 βάφει με αίμα την Αθήνα.


Οι λεηλασίες, οι καταστροφές περιουσιών και η ανεξέλεκτη σφαγή Αξκών Οπλιτών και αμάχων(3489 άτομα) θα μείνουν στην ιστορία ως «Δεκεμβριανά».
Η Ελλάς υποχρεώθηκε να μάχεται σε λίγα τετραγωνικά, γύρω από την πλατεία Συντάγματος, και κατόρθωσε τελικά να τους εξουδετερώσει χάρις στο Σύνταγμα Χωροφυλακής του Μακρυγιάννη και τον εθνικό Στρατό. 

Απέναντι στην κόκκινη λαίλαπα της περιόδου 1940-44, αντιτάχθηκε όλος ο πολιτικός κόσμος, με πρωτοπόρο την στρατιωτική ηγεσία και τις ανταρτικές εθνικές ομάδες. 

Δυστυχώς όμως όχι για πολύ καθόσον, μετά την αναδίπλωση των κομμουνιστών με την συμφωνία της Βάρκιζας, το ΚΚΕ και ο «Δημοκρατικός Στρατός» όχι πλέον ΕΛΑΣ ξεκίνησε τον Γ΄γύρο. 

Ο Μάρκος Βαφειάδης αρχηγός του ΔΣ και η «κυβέρνηση του βουνού» ελέγχουν την ύπαιθρο. Η ζωή των κατοίκων είναι κομμουνιστική με ότι αυτό συνεπάγεται. Η εκπαίδευση γίνεται στη σλαβική γλώσσα, «σαν αδέλφια παλεύουμε μαζί, Βουλγαρόπουλα, Αλβανόπουλα για ελεύθερη ζωή.
Δίνετε σεις γροθιά χαιρετισμό, για τους λαούς μας λευτεριά φωτιά στο φασισμό. Μαζί σας θα ζητήσουμε το δίκιο του λαού και το σπαθί θα μπήξουμε στα στήθη του εχθρού»(ποίημα το «Αετόπουλο»-Β΄Τάξη Δημοτικού).

Εκδίδονται γραμματόσημα με επίσημη χρηματική μονάδα τη Βουλγαρική ΛΕΒΑ, οι περιουσίες τίθενται υπό τον έλεγχο του κόμματος, η εργασία είναι υποχρεωτική, η δικαιοσύνη αποδίδεται με τα λαϊκά δικαστήρια κλπ, με αποκορύφωμα το παιδομάζωμα 28.000 παιδιών(1949), όταν έσφιγγε ο κλοιός τους από τα εθνικά κυβερνητικά στρατεύματα. 

Β. Πολιτικές Εξελίξεις της περιόδου 1946-49 

Στις 15-12-1945 στο Βουλγαρικό Πετρίτσι, έγινε σύσκεψη της Κ.Ε του ΚΚΕ και Γιουγκοσλάβων και Βουλγάρων αξιωματικών. Εκεί ελήφθη η απόφαση να αναδιοργανωθούν οι Έλληνες αντάρτες σε σώμα με την ονομασία «Δημοκρατικός Στρατός» για να πολεμήσουν εναντίον του Ελληνικού Στρατού.
Οι Βούλγαροι και Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές υποσχέθηκαν κάθε είδους βοήθεια προς τους αντάρτες(Λειτουργία στρατοπέδων εκπαιδεύσεως στο Μπούλκες, Μπερκοβίτσα και Ρούμπικ, προώθηση ενισχύσεων, εφοδιασμό με οπλισμό και επισιτισμό. Απόδειξη, για όσους υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ δεν ήταν ξενοκίνητο). 

Οι εχθροπραξίες αρχίζουν από τον ΔΣΕ με την κατάληψη του αστυνομικού σταθμού του Λιτοχώρου(Μάρτιος 1946). 

Στη συνέχεια επιδίωξη για κατάληψη του ορεινού όγκου του Γράμμου μέχρι τους ορεινούς όγκους της Ρούμελης με κύριο αντικειμενικό σκοπό την αποκοπή της Κεντροανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ταυτόχρονα δε ορδές Βουλγάρων και «Ελλήνων» κομμουνιστών κατέσφαξαν και λεηλάτησαν πόλεις και χωριά της μαρτυρικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Το Δεκέμβριο του 1947 το ΚΚΕ ανακοινώνει μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Βελιγραδίου την ίδρυση χωριστής «κυβέρνησης» με πρόεδρο τον Μάρκο Βαφειάδη (Δυστυχώς ετάφη στην Ελλάδα με τιμές πατριώτη με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, σαν να μη έγινε τίποτα). 

Στην Αθήνα η κυβέρνηση Θεμ. Σοφούλη-Παν.Τσαλδάρη με σύσσωμο τον ελληνικό λαό και με την υλικοτεχνική και διπλωματική βοήθεια από τις ΗΠΑ(Τρούμαν), είναι αποφασισμένη για την συντριβή των Κ/Σ. 

Ο Εθνικός Στρατός όμως αν και αγωνίζεται ηρωϊκά δεν κατορθώνει να εκκαθαρίσει τους Κ/Σ, λόγω των «ανοικτών θυρών» των κομμουνιστικών κρατών, κατά την υποχώρησή τους. 

Η ρήξη Μόσχας – Τίτο έχει αντίκτυπο και στο ΚΚΕ. Οι μέχρι τότε αρχηγοί μεταξύ των οποίων και ο Μάρκος απομακρύνονται και κυρίαρχος καθίσταται ο απεσταλμένος της Σοβιετικής Ένωσης Νίκος Ζαχαριάδης. 

Στις 5-4-49 ο Παρτσαλίδης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της κυβερνήσεως του βουνού, με την συμμετοχή στην κυβέρνηση 3 Βουλγάρων …(Μιτρόφσκυ, Γκότσεφ, και Κότσιεφ) στα πλαίσια της βοήθειας μόνο από την Βουλγαρία. 
Η νέα κυβέρνηση ζητά συνεννόηση με την Αθήνα. Η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση για συνεννόηση την παράδοση των όπλων του ΔΣ. 

Στην Αθήνα το 1949 ο Βασιλιάς Παύλος, εκτιμώντας την κατάσταση, σχηματίζει νέα κυβέρνηση εθνικής Ενότητας (Φιλελευθέρων-Λαϊκών Προοδευτικών) με πρόεδρο το Σοφούλη, και διορίζει αρχιστράτηγο τον Παπάγο, παντοδύναμο, με αποτέλεσμα να ατονίσει και ο ρόλος της Αμερικανικής αποστολής. 

Στα τέλη του 1949 ο ραδιοφωνικός σταθμός του Δ.Σ από το παραπέτασμα ζητά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, διατήρηση των εδαφών που είχε καταλάβει, πολιτικές ελευθερίες αμνηστία, εκλογές. 

Η κυβέρνηση απαντά δια στόματος του υπουργού Εθνικής Αμύνης Παν. Κανελλόπουλου 
«….θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του κομμουνιστικοσυμμοριτισμού μέχρι της τελικής νίκης, εν ονόματι των δημοκρατικών ιδεωδών». 




Γ. Πολεμικές Επιχειρήσεις 1949 

Η περίοδος από το Μάρτιο του 1946 μέχρι τον Ιούλιο του 1949 είναι αμφίρροπη για τις Εθνικές δυνάμεις. Η κατάληψη της Μουργκάνας, η μάχη της Κόνιτσας είναι τα πλέον ηρωϊκά γεγονότα της υπόψη περιόδου, πλην όμως, λόγω της συνοριακής υποστήριξης των Κ/Σ, δεν κατέστη δυνατό να εξουδετερωθούν και εκδιωχθούν. 

Με τις αλλαγές στη κυβέρνηση και υπό την νέα στρατιωτική ηγεσία (Παπάγος), όπως προαναφέρθηκε, εκπονήθηκαν νέα σχέδια. 

Με τα σχέδια λεπτομερώς καταρτισμένα το Α΄ΣΣ του στρατηγού Τσακαλώτου ξεκινά στις 5-5-49 την επιχείρηση «Πύραυλος». 

Οι διαταγές του Παπάγου ήταν ξεκάθαρες «Καμία δικαιολογία δεν θα γίνεται δεκτή για διακοπή της επιθέσεως …». Το πολεμικό προσκήνιο το 1949 έχει μεταφερθεί στην κεντρική Ελλάδα. 

Ο Ελληνικός Στρατός υπό τις διαταγές του στρατηγού Τσακαλώτου και ύστερα από 4 μερόνυχτα μάχης μέσα σε χιονοθύελλα, απελευθέρωσε το Καρπενήσι στις 9-2-1949. 

Το κτύπημα του κομμουνιστικού σχεδίου για τη διαίρεση της Ελλάδος στη μέση αποσοβείται με την απελευθέρωση της Φλώρινας στις 16-2-49, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ν. Παπαδόπουλου του θρυλικού (παππού). 

Η επιχείρηση διήρκεσε 3 μήνες και εκκαθάρισε τους Κ/Σ από την κεντρική Ελλάδα, πεδινή και ορεινή Θεσσαλία και άφησε υψηλό τίμημα με 3.500 νεκρούς Αξκούς και οπλίτες του Εθνικού Στρατού, χωρίς να υπολογίζονται τα αθώα θύματα των πολιτών και οι ζημιές που άφηναν πίσω τους υποχωρούντες. 

Ο Ζαχαριάδης μετά τις αλλεπάλληλες ήττες διαλύει τα οκτώ στρατόπεδα εκπαιδεύσεως στην Αλβανία και Βουλγαρία και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στο Γράμμο, εφοδιαζόμενος πλουσιοπάροχα και ανελλιπώς από τους δύο συμμάχους του. 

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες οι δυνάμεις των Κ/Σ ήταν: 7000 στο Βίτσι, 5000 στο Γράμμο, 2500 στην Αλβανία, 1300 στο Καϊμακτσαλάν 1500 στο Μπέλες. 

Τα τμήματα του εθνικού στρατού που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση «πύραυλος» μεταφέρονται γρήγορα στις περιοχές του Γράμμου και το Βίτσι, οργανώνονται-ονομάζονται «πρώτη στρατιά», με Διοικητή τον επανελθόντα στρατηγό Βεντήρη και τρία σώματα στρατού με άξιους διοικητές τους Τσακαλώτο, Μανιδάκη και Γρηγορόπουλο. 

Η επιχείρηση ξεκινά τον Ιούλιο του 1949 για την εκκαθάριση του Καϊμακτσαλάν και είναι επιτυχής. 

Οι Κ/Σ περιορίζονται στους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βίτσι. Εκπονείται νέο σχέδιο «Πυρσός» για να εκκαθαρίσουν τους Κ/Σ από το Γράμμο και Βίτσι. 

Για την συγκεκριμένη επιχείρηση το σχέδιο προβλέπει ο εχθρός να πιστέψει ότι το Βίτσι θα έμενε για το τέλος των επιχειρήσεων, λόγω του μεγάλου αριθμού δυνάμεων που είχαν εκεί συγκεντρωθεί και εγκατασταθεί σε οργανωμένες θέσεις. 

Στις 2 Αυγούστου εξαπολύεται σφοδρή επίθεση κατά του Γράμμου, που δίδει την εντύπωση ότι είναι η κύρια επίθεση. Ο Ζαχαριάδης με τους «στρατηγούς» του αιφνιδιασμένοι μεταφέρουν εσπευσμένα τις εφεδρείες τους στο Γράμμο. 

Στις 10 Αυγούστου οι εθνικές δυνάμεις επιτίθενται κατά του Βίτσι και είχαν από την αρχή μικρές αλλά σημαντικές επιτυχίες για την ανύψωση του ηθικού του στρατεύματος. Στη πορεία προς το Βίτσι, κοντά στα σύνορα, βρέθηκαν μετά από μάχη τα χαρτιά Αλβανού Διοικητού λόχου, 20 Αλβανοί στρατιώτες που έπεσαν νεκροί και συνελήφθησαν 7 αιχμάλωτοι.
Όλοι μαζί λοιπόν, φτιάχνουν το σκηνικό του λεγόμενου σήμερα Ελληνικού «εμφυλίου»!!! Τρομάρα τους…. 

Οι αντάρτες όμως αμύνονται σθεναρά και προς αντιπερισπασμό για χαλάρωση του κλοιού εναντίον του Βίτσι, στις 14 Αυγούστου επιτίθενται στο μέτωπο του Γράμμου αλλά αποτυγχάνουν.
Ο Εθνικός Στρατός συνεχώς καταλαμβάνει νέες θέσεις στο Βίτσι. 

Πρό της διαφαινόμενης ήττας στις 16 Αυγούστου η αντίσταση στο Βίτσι σταματά, η «κυβέρνηση» αναχωρεί από την τότε… «πρωτεύουσα» του κράτους στο χωριό Πυξός για να καταφύγει εύκολα στην Αλβανία. 

4000 αντάρτες από το Βίτσι εστάλθηκαν στο Γράμμο, ενώ 1000 περίπου πέρασαν στη Γιουγκοσλαβία, όπου αφοπλισθέντες μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. 

Το πολιτικό γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ συνεδριάζει στις 20 Αυγούστου και παρά την πρόσφατη ήττα στο Βίτσι, αποφασίζει ομόφωνα να συνεχίσει τον αγώνα στο Γράμμο. 

Τα εθνικά στρατεύματα του Παπάγου, οι νικητές του Βίτσι, αναδιοργανώνονται και είναι έτοιμα από τις 22 Αυγούστου για να επιτεθούν στο Γράμμο. 

Στις 25 Αυγούστου δίδεται από τον Βασιλιά Παύλο το σύνθημα της μεγάλης επιθέσεως. Η κύρια άμυνα των Κ/Σ είναι η ράχη μεταξύ 1ης και 3ης Μεραρχίας (περί το χ. Νεστόριο) η οποία σφυροκοπείται από 100 πολυβόλα και αεροπορία. 

Αμέσως μετά αρχίζουν οι μαζικές επιθέσεις στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου της τανάλιας

Οι μάχες είναι αγριότατες, πολλές φορές μάλιστα σώμα με σώμα. Η στρατηγική θέση Τσάρνο κατελήφθη με επίθεση δια της λόγχης. 

Ο Αλβανός δικτάτωρ Ε. Χότζας σταματά τη βοήθεια υποστηρίξεως των ανταρτών με το πυροβολικό του, αντιλαμβανόμενος την εξέλιξη των επιχειρήσεων και τον κίνδυνο η ορμητικότητα του Ελληνικού στρατού να περάσει τα σύνορα και να απελευθερώσει για μία ακόμα φορά την Βορ. Ήπειρο

Τα προπύργια του «δημοκρατικού στρατού» αμύνονται σθεναρά αλλά μάταια αφού στις 27 Αυγούστου όλα έδειχναν ότι η μάχη είχε κριθεί. 
Το βράδυ της 27/28 Αυγούστου εκδηλώνεται νυκτερινή επίθεση κατά των ανταρτών. 
Στις 28 Αυγούστου έχει καταληφθεί η κορυφή του Γράμμου και στις 30 Αυγούστου το φοβερό Κάπενικ, η ισχυρότερη θέση κλειδί στην Αλβανική μεθόριο. 

Ο πόλεμος τελείωσε …το πολεμικό συμβούλιο του ΔΣΕ είχε αποφασίσει την αυτοκτονία του, κανένα όμως ηγετικό μέλος δεν ήταν μεταξύ των νεκρών. 

Οι ηγέτες του ΚΚΕ πάντα αποφασίζουν για το τέλος των άλλων. Στο πεδίο της μάχης ο ΔΣΕ άφησε 922 νεκρούς, 600 πυλυβόλα, 200 όλμους, 40 πυροβόλα, χιλιάδες χειρομβοβίδες και τόννους πολεμοφόδια ρωσικής κατασκευής. 

Στη φάση της επιχείρησης «Πυρσός» έπεσαν ηρωϊκά στο πεδίο της μάχης 2200 αξιωματικοί και στρατιώτες του Εθνικού Στρατού για την ειρήνη και ελευθερία της πατρίδος υπακούοντας στην προσταγή της νόμιμης τότε κυβέρνησης.


Δ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ; 

Σήμερα οι χιλιάδες των νεκρών υπακούοντας στις διαταγές της νόμιμης κυβέρνησης του τόπου έμειναν δυστυχώς αδικαίωτοι. Χάρισαν με την θυσία τους την ειρήνη, την ελευθερία για την σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο που έχουμε σήμερα και κανείς δυστυχώς από την επίσημη πολιτεία δεν τους τιμά. 

Σήμερα, μετά 61 χρόνια, η μεγάλη εκείνη στρατιωτική νίκη, έχει καταντήσει μεγάλη πολιτική ήττα. Οι λιπόψυχοι πολιτικάντηδες, υποκύπτοντας στις μαρξιστικές απαιτήσεις και πιέσεις επέβαλλαν για χρόνια τη λήθη. 

Ξέχασαν τους ήρωες. Ξέχασαν ότι με την θυσία εκείνων αυτοί σήμερα και από τότε έχουν δημοκρατικές κυβερνήσεις. Για να μη έχουν πολιτικό κόστος δεν τολμούν να στείλουν ούτε δια αντιπροσώπου ένα δάφνινο στεφάνι. Ο μαρξισμός τους επέβαλε ακόμα και να αλλάζουν την ιστορία μας στα σχολικά βιβλία. 

Σήμερα ο φονιάς ο εγκληματίας έχει γίνει ήρωας. Οι πραιτωριανοί του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αυτοί που πούλησαν την Μακεδονία μας στους Βουλγάρους, αυτοί που υπέγραψαν σύμφωνα φιλίας με τους Γερμανούς κατακτητές, αποκαλούνται αντιστασιακοί και συνταξιοδοτούνται εις βάρος του Ελληνικού λαού. 

Τους δόθηκαν ακόμα και μερίσματα από το ΜΤΣ, σε βάρος των Αξκών που πληρώνουν και συντηρούν το ταμείο από τον μισθό ή την συνταξή τους. 

Τα απόβλητα του πολέμου 1946-49, οι σφαγείς του Μελιγαλά, της Στιμάγκας, του Φενεού, ξαναγυρίζουν με τιμές ηρώων στο χώμα που πούλησαν και έπνιξαν με αίμα αδελφικό. Δεν θεωρούνται πια συμμορίτες, δεν είναι προδότες, τώρα αποκαλούνται πολιτικοί πρόσφυγες και «Σλαβομακεδόνες». 

Σήμερα κατόρθωσαν να διαγραφούν από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη οι λέξεις ΓΡΑΜΜΟΣ και ΒΙΤΣΙ. 

Σήμερα ο πόλεμος εκείνος εναντίον των Κομουνιστοσυμμοριτών, των Βουλγάρων, των Αλβανών και των Γιουγκοσλάβων συντρόφων τους, λέγεται …. «εμφύλιος». 

Σήμερα οι αποθανόντες Μάρκος Βαφειάδης, Χαρ. Φλωράκης ή «Καπετάν Γιώτης» τιμούνται από την πολιτεία με μεσίστιες τις Ελληνικές σημαίες και σύμπασα την πολιτική και πολιτειακή εξουσία παρούσα κατά την κηδεία τους. 

Σήμερα για τους αγωνιστές σαν τον Παπάγο, καταστρέφεται κατ΄ επανάληψη η προτομή του στο ομώνυμο προάστιο, ενώ ανεγείρονται τεράστια αγάλματα για τον Μάρκο Βαφειάδη στη Νίκαια, για τον Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία. 

Σήμερα αναγείρονται μουσεία στον Αγ. Ευστράτιο, την Μακρόνησο και αλλού και στη κορυφή του βουνού στο Βίτσι δεν επιτρέπουν να τελειώσει η εκκλησία προς τιμή των αγωνιστών του Εθνικού Στρατού, που έπεσαν υπακούοντας στη νόμιμη κυβέρνηση του Σοφούλη. 

Σήμερα οι αγωνιστές, ζωντανοί και νεκροί, εκείνης της περιόδου, που τίμησαν τα όπλα τα ιερά στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι, δεν έχουν την τιμή της παρουσίας της επίσημης πολιτείας. 

Σήμερα οι πολιτικοί δεν τολμούν να παραστούν στο μνημόσυνο και να δουν στα μάτια τους ζώντες αγωνιστές, φοβούνται γιατί όταν ερωτηθούν «γιατί τους ξεχάσατε;» δεν θα έχουν τίποτα να πουν. 

Σήμερα στα χώματα της θυσίας θα βρίσκονται οι υπερήλικες αγωνιστές για να μη ξεχάσουν ότι τους ξέχασαν και μαζί τους όσοι θα τους ευγνωμονούμε για την θυσία τους. 


29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1949


Η ΕΛΛΑΣ ΝΙΚΗΣΕ 
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΕΣΩΘΗ 



Την 29ην Αυγούστου 1949, έληξε ο άγων κατά της ξενοκίνητης συμμοριακής επιδρομής, με την νίκη των Ένοπλων Δυνάμεων της Πατρίδος. Εις τον αγώνα εκείνον, ο όποιος διήρκεσε τριάμισι έτη, μεγάλη υπήρξε ή προσφορά όλων των Ελλήνων, με την ανυποχώρητο απόφαση των να προασπίσουν αντί πάσης θυσίας την Πατρίδα.

Όμως, όλως Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν ή συμμετοχή των εις την Μακρόνησου εκπαιδευθέντων οπλιτών, των γνωστών «Μακρονησιωτών». 



Παρασυρμένα αρχικώς Ελληνόπουλα, από την έντεχνο κομμουνιστική προπαγάνδα, αντιληφθέντα εν συνεχεία την παγίδα, επανήλθαν πλήρως εις την ελληνική οικογένεια.
Αφού περάτωσαν την εις την Μακρόνησο στρατιωτική εκπαίδευση των, μέσα εις μίαν καθαρώς εθνική και χριστιανική ατμόσφαιρα, μετέβησαν εις το μέτωπο.
Εκεί, πλαισίωσαν το 596 Τάγμα Πεζικού, το 8ον Ελαφρό Τάγμα Πεζικού και άλλες Μονάδες του Στρατού. 

Πολέμησαν δε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αξιοθαύμαστο ηρωισμό κατά των ξενοκίνητων συμμοριών. Ή γενναιότητα των ήταν τοιαύτη, ώστε απετέλεσαν το φόβητρο των συμμοριτών. 

Τρία και ήμισυ περίπου έτη διήρκεσε ο σκληρός και δύσκολος, αλλά ηρωικός και ένδοξος εκείνος αγώνας, κατά της ξενοκίνητης συμμοριακής επιδρομής. 

Εν τέλει δε, ή γρανιτώδης και ανυποχώρητος θέληση των παιδιών της Ελλάδος, ανέτρεψε τα σχέδια των επιδρομέων. Ή νίκη στεφάνωσε τις Ένοπλους Δυνάμεις. Ή Ελλάς νίκησε, ή Μακεδονία διεσώθη. 

Μετά την λήξη του αγώνος, το σύνολον της πολιτικής ηγεσίας συνεχάρη τις Ένοπλους Δυνάμεις και υποσχέθηκε ότι παντοτινή θα είναι ή τιμή προς τους ηρωικούς Νεκρούς. 

«Εις την συνείδηση των ερχομένων γενεών, αιωνία θα είναι ή μνήμη των αθανάτων Νεκρών», είπε ο εις την αντιπολίτευση Γεώργιος Παπανδρέου.
Συντόμως δε, το Ελληνικό Κράτος, συγχώρησε όχι μόνον τους ακουσίως, αλλά και τους εκουσίως αντεθνικά δράσαντας και έδωσε εις αυτούς την δυνατότητα επανόδου των εις τους κόλπους της Ελληνικής κοινωνίας.
Η ηγεσία όμως της αντεθνικής εκείνης επιδρομής, δεν ικανοποιήθηκε από την μεγαλοφροσύνη της Πατρίδος. 

Ηθέλησε πολύ περισσότερη Επεδίωξε όπως ο αγώνας του 1946-1949 χαρακτηρισθεί ως «εμφύλιος πόλεμος».
Ο σκοπός ήταν εμφανής. Δυστυχώς, δε, χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, έγινε σταδιακώς δεκτή η επιδίωξη αυτή.
Η επίσημη Πολιτεία αρνείται πλέον να τιμήσει, ως έχει υποχρέωση, τους ηρωικούς Νεκρούς του αντισυμμοριακού αγώνος. 

Ό αντισυμμοριακός άγων μετονομάστηκε σε «εμφύλιο πόλεμο», οι δε συμμορίες αναγνωρίσθηκαν ως «Δημοκρατικός Στρατός».
Φθάσαμε δε ακόμη, εις το σημείο να ακούσουμε και την τελείως απαράδεκτη δήλωση αρχηγού κόμματος, ότι τίμα κάποιους συγκεκριμένους αγώνας, οι οποίοι όμως «αγώνες» στρεφόντουσαν κατά της Πατρίδος, εις μίαν προσπάθεια ανατροπής της Δημοκρατίας και αποσπάσεως Ελληνικών εδαφών εκ του κορμού της Πατρίδος. 

Σε μια εποχή Παγκόσμιας Eξαπάτησης, 
η διάδοση της Aλήθειας 
είναι Επαναστατική πράξη
 
(George Orwell)







Η Μάχη του “Κλέφτη” και ο ελιγμός στο Βίτσι


Η μάχη του “Κλέφτη”





Meros54_Photo1_small.jpg





Το ύψωμα του “Κλέφτη”, είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Σμόλικα. Εχει στρατηγική σημασία, καθώς στέκει πάνω από τη Σαμαρίνα και δεσπόζει σε μια ευρύτερη περιοχή της βόρειας οροσειράς της Πίνδου. Τόσο στη βουνοκορφή αυτή, όσο και σε μια σειρά άλλες (Πολιάνα, Γύφτισσα, Κάμενικ, Γκόλιο, Σκούζα, Κίρκορι, Προφήτης Ηλίας κλπ) διεξήχθηκαν σκληρότατες μάχες





“Η μάχη του Κλέφτη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην εποποιία του Γράμμου, για την ηρωική αυτοθυσία  και  άφθαστη παλικαριά του εθνικού Στρατού.





ΗΤΗΜΕΝΟΙ  & ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ
Ο «δημοκρατικός στρατός» 
μετά το Γράμμο.

Αλλαγές στην ηγεσία και τη διάρθρωση


Μετά τη μάχη στο Γράμμο και τον ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι, ο Μ. Βαφειάδης απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα του αρχηγού του ΔΣΕ και στάλθηκε στη Σοβιετική Ενωση για ανάρρωση και ξεκούραση. Για το τι πραγματικά συνέβη έχουν γραφτεί πολλά. Λέγεται ότι προς το τέλος της μάχης ο Βαφειάδης έπαθε νευρικό κλονισμό. Ο ίδιος κατά καιρούς είχε διαψεύσει αυτή την εκδοχή και ενεφάνιζε την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΔΣΕ ως αποτέλεσμα συγκρούσεών του με τον Ζαχαριάδη.

Για το θέμα αυτό, ο Β. Μπαρτζιώτας – που τότε ήταν πολιτικός επίτροπος στο ΓΑ του ΔΣΕ – γράφει στο βιβλίο του “Εξήντα χρόνια Κομμουνιστής” (σελ. 290 – 291) πως όντως ο Βαφειάδης έπαθε νευρικό κλονισμό και σε μία από τις κρίσεις του άρχισε να πυροβολεί εναντίον αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού. 

Για νευρικό κλονισμό του Βαφειάδη μιλάει και ο Δ. Βλαντάς (“Εμφύλιος Πόλεμος 1945 – 1949″, Γ` τόμος, Β` ημίτομος, σελ. 157 – 158), αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα και το επεισόδιο με τους πυροβολισμών, για το οποίο μιλάει ο Μπαρτζιώτας. Ο Βλαντάς, όμως, θεωρεί πως ο Βαφειάδης δεν έπαθε – αλλά παρίστανε ότι έπαθε – νευρικό κλονισμό “για να μην βρεθεί στον ΔΣΕ κατά την ήττα του”. Μαρτυρίες που κάνουν λόγο για νευρικό κλονισμό του Μάρκου έχουν δώσει κι άλλοι πέραν των προαναφερομένων. Αλλά και ο ίδιος ο Μάρκος, μιλώντας στην 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το Γενάρη του 1949, παραδέχεται επί της ουσίας ότι η συμπεριφορά του δημιούργησε πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα – αν και αρνήθηκε ότι η κατάστασή του δικαιολογούσε αντικατάσταση από τη θέση του αρχηγού του ΔΣΕ – παραδέχτηκε το επεισόδιο με τον αξιωματικό του Δημοκρατικού Στρατού, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες και έκανε λόγο για επίσκεψή του σε γιατρό του ΔΣΕ που τον εξέτασε (“5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 1949 – Εισηγήσεις – Αποφάσεις – Λόγοι”, μόνο για εσωκομματική χρήση, σελ. 139 – 140). 

Ανεξαρτήτως πάντως του τι πραγματικά συνέβη και σε ποια κατάσταση βρέθηκε ο αρχηγός του ΔΣΕ, οφείλουμε να σημειώσουμε πως – πέραν των όποιων διαφωνιών που μπορεί να υπήρχαν – η απαλλαγή του Βαφειάδη από τη θέση του αρχηγού του ΔΣΕ δεν έχει σχέση με τις διαφωνίες του, πολύ περισσότερο, με αυτές που ο ίδιος ενεφάνισε αργότερα. Το πιο πιθανό είναι ότι σ’ αυτήν την αλλαγή – εκτός της προσωπικής του κατάστασης – συνέβαλαν και οι γενικότεροι σχεδιασμοί αλλαγών στη διάρθρωση του Δημοκρατικού Στρατού, τους οποίους έθεσε σε εφαρμογή εκείνο το διάστημα η ηγεσία του κινήματος.

Στις 26/8/1948 συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη συμμετοχή των Ν. Ζαχαριάδη, Β. Μπαρτζιώτα, Δ. Βλαντά, Λ. Στρίγκου και του Γ. Βοντίτσιου – Γούσια που τότε δεν ήταν ακόμη μέλος του οργάνου. Στη συνεδρίαση αυτή, το ΠΓ συζήτησε τη μάχη στη Β. Πίνδο, καθώς και τα πολιτικά και στρατιωτικά διδάγματα και συμπεράσματα που έβγαιναν απ’ αυτήν. 

Για το θέμα αυτό, βγήκε απόφαση που φέρει για συνωμοτικούς λόγους την παραπλανητική ημερομηνία 25/8/1948 (βλέπε ολόκληρη την απόφαση: “Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 6ος, σελ. 276 – 284). Ακόμη το ΠΓ συζήτησε και το θέμα της ηγεσίας του ΔΣΕ μετά την απαλλαγή του Μ. Βαφειάδη και κατέληξε ότι στο εξής ο ΔΣΕ θα διοικείται από συλλογική ηγεσία – ονομάστηκε Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο – με επικεφαλής τον Ν. Ζαχαριάδη. 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προωθήθηκαν αλλαγές σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του ΔΣΕ που αποσκοπούσαν στη μετατροπή του σε τακτικό στρατό.

Η νέα διάρθρωση του ΔΣΕ

Η νέα διάρθρωση του ΔΣΕ ήταν η εξής:

- Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με το 1ο, 2ο, 3ο Επιτελικά Γραφεία και βοηθητικές υπηρεσίες.

- Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο του ΔΣΕ, με πρόεδρο τον ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη.

Κάτω από τις άμεσες διαταγές του έχει τις ακόλουθες μονάδες:

- Σχολή Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ, με διοικητή τον συνταγματάρχη Πύραυλο.

- Ταξιαρχία σαμποτέρ του ΓΑ του ΔΣΕ, με διοικητή τον αντισυγματάρχη Βρατσιάνο.

- Επιλαρχία ιππικού με διοικητή τον ταγματάρχη Νέστορα.

- Μοίρες πυροβολικού του ΔΣΕ.

- Κλιμάκιο του Γενικού Αρχηγείου της Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ), με διοικητή τον αντιστράτηγο Καραγιώργη.

1η Μεραρχία Θεσσαλίας – Διοικητής Γιώτης

2η Μεραρχία Ρούμελης – Διοικητής Διαμαντής

3η Μεραρχία Πελοποννήσου – Διοικητής Γκιουζέλης

6η Μεραρχία Κ. Μακεδονίας – Διοικητής Πετρής

7η Μεραρχία Αν. Θράκης – Διοικητής Λασάνης

8η Μεραρχία Ηπείρου – Διοικητής Αρβανίτης

9η Μεραρχία Καστοριάς – Διοικητής Παλαιολόγος

10η Μεραρχία Καστοριάς – Διοικητής Υψηλάντης

11η Μεραρχία Φλώρινας – Διοικητής Σκοτίδας

24η Ταξιαρχία Καϊμακτσαλάν – Διοικητής Αμύντας

- Διάφορα ανεξάρτητα αντάρτικα τμήματα του ΔΣΕ σε Κρήτη, Ικαρία, Σάμο, κλπ.

(“Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ”, τ. έκτος, σελ. 545 – 546)

Η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη διάρκεια της μάχης του Γράμμου, στις 28 με 29 Ιούλη του 1948, συνήλθε σε Σώμα η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις εργασίες της πήραν μέρος 19 μέλη της ΚΕ και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος. Κύριο θέμα της ολομέλειας ήταν “η πολεμική και πολιτική κατάσταση και τα καθήκοντα του ΚΚΕ”. Την εισήγηση έκανε ο Μ. Βαφειάδης. 
Επίσης η ολομέλεια συζήτησε ως ειδικό θέμα της την “απόφαση του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, σχετικά με την κατάσταση στο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας”.

Παίρνοντας υπόψιν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια, μπορούμε να κατανοήσουμε το υπεραισιόδοξο πνεύμα που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της, αλλά και το άγχος για εξασφάλιση έμψυχου υλικού υπέρ του ΔΣΕ, που οδηγεί σε αυστηρές και εκτός πραγματικότητας κρίσεις για τις οργανώσεις των πόλεων του Κόμματος (γι’ αυτές έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο μέρος του αφιερώματος). 
Στην πολιτική της απόφαση, η ολομέλεια “εκφράζει το θαυμασμό της και χαιρετίζει επαναστατικά τους ήρωες μαχητές, μαχήτριες και αξιωματικούς της Βόρειας Πίνδου και ολόκληρο το ΔΣΕ”. Κρίνοντας όμως την κατάσταση στη χώρα, εκτιμάει ότι “το τέλος του μοναρχοφασισμού είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά” κι ότι “το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και ο μοναρχοφασισμός ποτέ δεν περνούσαν τέτοια ολόπλευρη κρίση που την κύρια πηγή της έχει στα χτυπήματα που τους καταφέρνει ο ΔΣΕ. Το μοναρχοφασισμό – υπογραμμίζεται στην απόφαση – από παντού τον κυκλώνει η χρεοκοπία. Ποτέ η αντικειμενική κατάσταση δεν ήταν τόσο ευνοϊκή για να χτυπηθεί αποφασιστικά η μοναρχοφασιστική ληστρική σφηκοφωλιά”.

Ως κύρια αδυναμία του Κόμματος, η ολομέλεια εκτιμάει την κατάσταση των κομματικών οργανώσεων στις πόλεις. Στην πολιτική απόφαση υπογραμμίζεται: “Η βασική και κύρια αδυναμία, που παρουσιάζει το ΚΚΕ, μέσα στις τόσο ευνοϊκές αντικειμενικές συνθήκες, βρίσκεται στο ότι δεν κατορθώσαμε να συντρίψουμε την οπορτουνιστική συνθηκολόγηση και τις ταλαντεύσεις μέσα στις κομματικές οργανώσεις, πρώτ’ απ’ όλα των πόλεων… 

Η 4η Ολομέλεια διαπιστώνει ότι η καθυστέρηση του κινήματός μας στις πόλεις αποτελεί μια απ’ τις πρωταρχικές και βασικές αδυναμίες μας. Οι κομματικές οργανώσεις και οι κομμουνιστές σε Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βόλο – Καβάλα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, δεν πραγματοποίησαν τα καθήκοντα που τους έβαλε η 3η Ολομέλεια (και το γράμμα του ΠΓ προς τις κομματικές οργανώσεις και τα μέλη του ΚΚΕ σε Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της χώρας), όσο και οι κατοπινές κομματικές αποφάσεις”.

Επίσης στην πολιτική απόφαση της Ολομέλειας γίνονται μια σειρά εκτιμήσεις για τα προβλήματα του Κόμματος και του ΔΣΕ και καταγράφονται οι στόχοι για το ξεπέρασμά τους. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι “στο Γράμμο ο ΔΣΕ ανοίγει τον τάφο του μοναρχοφασισμού και της ξενικής κατοχής” και γίνεται έκκληση να βρεθούν όλες οι δυνάμεις στις επάλξεις (ολόκληρη η πολιτική απόφαση της Ολομέλειας: “Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 6ος, σελ. 268 – 273). 

Οπως προαναφέραμε, η 4η Ολομέλεια συζήτησε πάνω στην απόφαση του Γραφείου Πληροφοριών για το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. Με την απόφαση αυτή του Γραφείου Πληροφοριών, που λήφθηκε στις 28 Ιούνη του 1948, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας τέθηκε εκτός του ΙΝΦΟΡΜΠΙΡΟ και κατηγορήθηκε – μεταξύ άλλων – για απομάκρυνση από το μαρξισμό – λενινισμό και για εσφαλμένη πολιτική στα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής (Βλέπε: “Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ”, τόμος Α`, σελ. 593). 

Με απόφασή της, η 4η Ολομέλεια ενέκρινε την απόφαση του Γραφείου Πληροφοριών. Αυτή η απόφαση της ολομέλειας δε δόθηκε τότε στη δημοσιότητα, λόγω της “ιδιόρρυθμης θέσης του ΚΚΕ και του κινήματος απέναντι στη Γιουγκοσλαβία”. Η απόφαση ανακοινώθηκε εσωκομματικά και ενημερώθηκε για το περιεχόμενό της και τη συνολικότερη στάση του Κόμματος και το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας (βλέπε ολόκληρη την απόφαση: “Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, στο ίδιο, σελ. 274 – 275).






Δραπέτες του Μπούλκες 

(Ολόκληρη η ταινία)










“Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΣΟ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ



 Ή ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΚΛΑΒΕΣ”





Τον Αύγουστο του 1949 στο Γράμμο και το Βίτσι ο Ελληνικός Στρατός πέτυχε τις τελειωτικές νίκες ενάντια σε έναν ύπουλο, αδερφοκτόνο, καθοδηγούμενο από ξένα κέντρα εχθρό, που επιβουλευόταν εδάφη, εθνική κυριαρχία κι αξιοπρέπεια… την ίδια την Ελευθερία της Πατρίδας μας. 

Για αυτήν την ίδια Ελευθερία που πολεμούσαν οι Έλληνες στα βουνά της Ηπείρου από τον Οκτώβριο του 1940, στα οχυρά της Θράκης και της Μακεδονίας το 1941 και στην πραγματική Εθνική Αντίσταση σε κάθε ελληνικό βουνό εως το 1944, όπως οι πατεράδες κι οι παππούδες τους παλιότερα…

Τιμώντας αυτή την κληρονομιά και παρακαταθήκη, οι  Πατριώτες μαζί με όλους τους Έλληνες ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ τις ΘΥΣΙΕΣ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και συνεχίζουν τις μάχες, γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται όσο οι Πατρίδες μας θα απειλούνται ή θα παραμένουν σκλαβωμένες.