ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ"









Ανυπαρξία προγράμματος και έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου κατηγορείται ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αν κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, σίγουρα θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα και μάλιστα πολύ σκληρά.

Μην έχουμε ψευδαισθήσεις, και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α για μέτρα μιλάει. 

Για φορολόγηση διαφόρων κατηγοριών, για περικοπές δαπανών. Θα λάβει σκληρά μέτρα η επόμενη κυβέρνηση. 

Άρα, πρέπει να έχει την θέληση, τη γνώση και την στήριξη για να μπορέσει να το κάνει. Αυτή την στιγμή, από όσο ξέρω, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν έχει παρουσιάσει καν πρόγραμμα. 

Αναμένεται να το παρουσιάσει αύριο. Άρα πώς μπορείς να ξέρεις; 
Έγινε το πρωτοφανές, να κατέβει στις εκλογές με πρόγραμμα του 2009, από ό,τι κατάλαβα και διάβασα στις εφημερίδες. 

Νομίζω ότι αυτό δείχνει το γεγονός ότι καλείται ξαφνικά να αναλάβει ευθύνες, για τις οποίες είναι εμφανώς ανέτοιμος. 

Και αυτό επιτείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία.

ΟΛΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ










Αναλυτικά οι 18 προτάσεις που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς για έξοδο από την κρίση, σήμερα το απόγευμα στο ΕΒΕΑ και ολόκληρη η ομιλί του προέδρου της ΝΔ, στην οποία έδωσε ένφαση στην νέα γενιά κια στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας:


"Κάποιοι στο εξωτερικό μπορεί να μας έχουν «ξεγραμμένους». 
Αλλά στο χέρι μας είναι να τους διαψεύσουμε. 
Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων δεκαετιών:
-- Είτε θα επιβεβαιώσουμε αυτούς που μας προσβάλλουν καθημερινά... 
-- Είτε θα αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Και να γίνουμε, από διεθνές «παράδειγμα προς αποφυγήν», κορυφαίο παράδειγμα προς μίμηση… 
Αυτό ουσιαστικά θα αποφασίσουμε στις 17 Ιουνίου…


Εμείς προτείνουμε να αλλάξουμε οι Έλληνες τη μοίρα μας! 
Και τα πρώτα βήματα αυτής της πορείας θα εξηγήσουμε σήμερα:
Απαντώντας στους φόβους, στις ανησυχίες και στις αγωνίες εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος… 
Θα απαντήσουμε, προτείνοντας δεκαοκτώ μέτρα πολιτικής για την επόμενη κυβέρνηση. 
Προτάσεις ρεαλιστικές. Που βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Όχι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί, που την οδηγούν εκτός ευρώ και την πάνε πίσω στο μακρινό παρελθόν…


Οι προτεραιότητές μας είναι οι εξής τρείς:
-- Ανάκαμψη/Ανακούφιση! 
-- Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, για να την αλλάξουμε. Σε μιαν Ευρώπη που κι αυτή αλλάζει. 
-- Και τέλος Δικαιοσύνη και Ασφάλεια! Για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή και να γίνουμε ξανά «φυσιολογική» χώρα.


Οι πολίτες τι θα έχουν να κερδίσουν από την Πολιτική μας;
Πέντε πράγματα:
-- Πρώτον: Θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας και θέσεις εργασίας. 
Ή για να το πω αλλιώς: δουλειές, δουλειές και δουλειές. 
Αυτό σημαίνει Ανάκαμψη σε πρώτη φάση και Ανάπτυξη στη συνέχεια…
-- Δεύτερον, Ανακούφιση των δανειοληπτών – των νοικοκυριών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. 
-- Τρίτον, παραμονή στο ευρώ με συνθήκες τέτοιες που επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Όχι να πεθαίνει από τον αργό και βασανιστικό θάνατο που προκαλεί η σημερινή ασφυξία… 
Αυτό θα κερδίσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση, ή αναθεώρηση, ή όπως θέλετε πέστε το. Που πολλοί την καταδίκαζαν και την απέκλειαν ως χθες. Και τώρα την ανακάλυψαν! 
Και που δεν έχει καμία σχέση με τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, που υπόσχονται κάποιοι άλλοι. Και που δεν οδηγεί σε καλύτερη Οικονομική Πολιτική, αλλά σε βέβαιη οικονομική καταστροφή: Εκτός ευρώ! Και με πολύ χειρότερα Μνημόνια, που θα κληθούμε τότε να υπογράψουμε…
-- Τέταρτον, αποκατάσταση αδικιών που ήδη έγιναν. Και σίγουρα άμεση αποκατάσταση των πιο ακραίων αδικιών. 
-- Πέμπτον, μέτρα για την Ασφάλεια του Πολίτη: από την εγκληματικότητα που είναι πια ανεξέλεγκτη. Και από τη λαθρομετανάστευση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό των πόλεών μας. Αλλά και της υπαίθρου…
Όλα αυτά που θα ακούσετε δεν τα σκεφτήκαμε χθες, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Είναι η εξέλιξη του προγράμματός μας, όπως διαμορφώνεται από το δημόσιο διάλογο, από τις συζητήσεις μας στην Ευρώπη και από τις συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν.


Φίλες και φίλοι,


Κεντρικός άξονας της Πολιτικής μας: Θέσεις εργασίας! Δουλειές… 
Κι αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου προς τους νέους: Γνωρίζω πώς νιώθουν και τι περνάνε. Και συμπάσχω μαζί τους. 
Γιατί στους νέους η ανεργία ξεπέρασε το απίστευτο 50%!
Γι’ αυτό και η πρώτη δέσμευσή μου είναι απέναντί τους κυρίως: 
Με τα εργαλεία που διαθέτουμε ήδη:
-- 12,5 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ στα επόμενα τρία χρόνια,
-- ρευστότητα για την οικονομία και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
-- και επιστροφή οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα (γύρω στα 4,5 δισ. για φέτος), 
Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Κι απ’ αυτές, το ένα τρίτο περίπου θα αφορούν νέους. 
Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα υποδομής, οι αυτοκινητόδρομοι, μαρίνες στα νησιά και στα παράλια, ενεργειακές μονάδες, έργα νέων τουριστικών υποδομών. Κι από τη ρευστότητα που θα προκύψει, θα σωθούν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στα όρια. Και θα μπορέσουν να δοθούν νέα κατασκευαστικά δάνεια για να δουλέψει η οικοδομή. Η σπουδαιότερη «ατμομηχανή» μας. Και τα 130 επαγγέλματα που συνδέονται μαζί της και σήμερα έχουν παραλύσει… 
* Αφού, λοιπόν, σταματήσουμε την άνοδο της ανεργίας, ως τα τέλη αυτής της χρονιάς και διασωθούν εταιρίες και θέσεις εργασίας, που σήμερα κινδυνεύουν, 
* Αμέσως μετά, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
* Ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, ένα χρόνο από σήμερα, μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας! Ανάλογα, βέβαια με το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ.
* Και διπλάσιες στον επόμενο χρόνο. 
Χώρια από τις πρόσθετες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τα αποφασισμένα πια ευρωπαϊκά ομόλογα έργων. Που θα γίνουν, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε. Ή από τα ευρωομόλογα που έρχονται σήμερα ξανά στην επικαιρότητα κι εμείς τα υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή. Όλα αυτά δεν τα έχουμε συνυπολογίσει. Αλλά όταν θα γίνουν θα προσθέσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας. 
Εδώ μιλάμε, όμως για πραγματικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 
Όχι για ψεύτικες υποσχέσεις, για απραγματοποίητες προσλήψεις στο Δημόσιο. Το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι ελλειμματικό. Κόβει δαπάνες και μειώνει θέσεις απασχόλησης. Όποιοι σας τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο, σας λένε ψέματα. Παίζουν με τον πόνο σας. Και προσβάλλουν το φιλότιμό σας… 
Και κάτι ακόμα: πέρα από τα κοινοτικά κονδύλια, θα αναζητήσω ξένες επενδύσεις παντού στον κόσμο. Σε όλα τα μήκη και πλάτη, θα κινητοποιήσω την ελληνική διπλωματία και την ελληνική διασπορά. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων. Το έκανε, ήδη, ο Πρωθυπουργός Κένν στην Ιρλανδία με μεγάλη επιτυχία. Θα το κάνουμε κι εμείς.


Πώς θα τα καταφέρουμε, λοιπόν, να βγούμε από το σημερινό τέλμα;
Με δύο κατηγορίες πολιτικών, που πρέπει να τις προωθήσουμε ταυτόχρονα:
-- Με μέτρα που χρειάζεται να τα διαπραγματευθούμε με τους δανειστές μας. 
-- Και με μέτρα που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε, χωρίς να τα διαπραγματευθούμε με οποιονδήποτε. Αρκεί να τα αποφασίσουμε εμείς. 


Ξεκινάμε απαντώντας στο ερώτημα: τι θα επαναδιαπραγματευθούμε άμεσα:


* Πρώτον


αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους. 
-- Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και - σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους. 
-- Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία: Σχετική βιώσιμη πρόταση έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων. Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων καθιστά πολύ ικανοποιητική την πρόταση, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο, ενώ δίνει διέξοδο και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ιδιώτες ομολογιούχους. Και υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. 


* Δεύτερο:


Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.


* Τρίτο:


Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Κι αυτό από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτά τα επιδόματα για όσους έχασαν τα πάντα, εγώ θα δώσω μεγάλη προσωπική μάχη.


* Τέταρτο:


να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. ΕΤΑΚ του 2009, Έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011. Ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλήσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια.


* Πέμπτο:


Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την ιδέα ότι, για να υπάρξει Ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι… «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και Ανάπτυξης. 
Στηρίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για τη «μετενέργεια» ζητάμε επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα). Στο μεταξύ, θα ζητήσουμε, επίσης, να παγώσουν οι μισθοί στα τωρινά επίπεδα, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.


* Έκτον:


μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.


* Έβδομο: αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.


* Όγδοο:


Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών: 
-- Με πρώτο βήμα, τη μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπα – εταιρίες και επιχειρήσεις – στο 15% για την επόμενη χρονιά. 
-- Επίσης άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% που βρίσκεται σήμερα).
-- Με επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρείς χρονιές), τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο)
-- Τέλος, με τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα Φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).
Μη ξεχνάμε ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 2010 μέχρι σήμερα, προκάλεσε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 9%! Αυτή την τάση πρέπει να αντιστρέψουμε…
Σημειώστε, πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μας εξαγγέλλουν ήδη από την τηλεόραση νέους φόρους. Στις καταθέσεις, στα εισοδήματα, στην περιουσία, παντού… 
Τα ακούει ο κόσμος και τρομάζει. Οι ίδιοι τον τρομοκρατούν! 


* Ένατο: η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2013-14 - να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ως το 2016 τουλάχιστον. 
Έτσι στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2013, θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε, αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια. 
Η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις.


* Δέκατο:


πέρα από τον κανόνα 1 προς 10, επαναφέρουμε τη δική μας πρόταση για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται: Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους.
Και σε μια τριετία - μέχρι τετραετία - θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, από την Οικονομική Ανάπτυξη, που θα έχει προκύψει στο μεταξύ.


Κεντρική μας πολιτική είναι: όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, κι όχι άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που το έχουν κόψει 10 φορές από τις αρχές του 2010. Και συνεχίζουν να το κόβουν…
Φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν, με τεκμήρια και χαράτσια, δεν πάει άλλο! 
Σημειώστε πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματά μας. Και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και δημοσίων επενδύσεων…


Ερχόμαστε τώρα σε μέτρα που δεν χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά μπορούν να βοηθήσουν την Ανάπτυξη, να ανακουφίσουν την κοινωνία και να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές:


* Ενδέκατο:


Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ’ όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.


* Δωδέκατο: Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.


* Δέκατο τρίτο, για τη ρευστότητα:


Αμέσως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξασφαλίζουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας. Η ρευστότητα αυτή θα προέλθει από το «ειδικό εργαλείο ρευστότητας», που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (της EIB), με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισεκατομμύρια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλά και με ειδικά προγράμματα για τους μικρομεσαίους (ΕΤΕΑΝ κλπ.). Κι από ειδικό αναπτυξιακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας. 
Βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Και εδώ θα συμβάλει η πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι, για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους. Ώστε να αποτραπεί η συνεχής αιμορραγία από τις χώρες του Νότου, στις χώρες του Βορρά.


* Δέκατο τέταρτο:


εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.


* Δέκατο πέμπτο:


Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Γιατί χωρίς τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να γίνει τίποτε: 
Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι, να προσδιοριστούν χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδυτικά σχέδια και να αρχίσει η αξιοποίηση. Μη ξεχνάμε ότι το κράτος μπορεί να δημιουργεί υπεραξίες γης νομοθετώντας!


* Δέκατο έκτο:


Να προωθήσουμε αποφασιστικά τις αποκρατικοποιήσεις και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και Γάλλοι και Ρώσοι και Κινέζοι. Γιατί οι σιδηρόδρομοι σήμερα επιβαρύνουν το Δημόσιο με 800 εκατομμύρια έλλειμμα κάθε χρόνο. Ενώ, αν ιδιωτικοποιηθούν, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα και να έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. 
Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων. Μπορούμε έτσι και το έλλειμμα να μειώσουμε και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων να αποφύγουμε. Και τους πάντες να πείσουμε ότι τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα τις εννοούμε και τις προωθούμε…


Δέκατο έβδομο:


πέρα από την Οικονομία, Πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Και για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Που ήδη συζήτησα με Προέδρους και Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου. 
Αλλά και μέτρα ασφαλείας, πέρα από την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως αποκάλυψη των κουκουλοφόρων και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, που οργιάζει. Αλλά και της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας», που είναι διάχυτη παντού… 
Σημειώστε πως όσοι ετοιμάζουν μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, προστάτευαν τους κουκουλοφόρους και θέλουν να δώσουν και άσυλο και επίδομα ανεργίας σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Σε μιαν Ελλάδα που έχει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους…


* Και τέλος, δέκατο όγδοο:


η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ! Ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας.


Αυτά είναι τα 18 μέτρα που επιλέγουμε ως άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τις εκλογές. 
-- Όλα τους βγάζουν τη χώρα από την ύφεση, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποκαθιστούν την κοινωνική συνοχή.
Αντίθετα, η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. Κι αυτό θα ρίξει το βιοτικό του ελληνικού λαού στο ένα τρίτο του σημερινού, μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Αληθινός εφιάλτης… 
-- Τα μέτρα που εμείς προτείνουμε μπορούν να κερδίσουν στήριξη στην Ευρώπη. 
Η μονομερής καταγγελία οδηγεί σε απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρώπη. 
Τη μονομερή καταγγελία, την έχουν απορρίψει πολιτικοί από όλα τα κόμματα της Ευρώπης. Ακόμα και Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι την χαρακτήρισαν ανοησία!


Αν η Ελλάδα κατήγγελλε μονομερώς το Μνημόνιο, δεν θα έλεγχε η ίδια τι θα γινόταν αμέσως μετά! Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα μπορούσαν να ελέγξουν τι θα ακολουθούσε. Θα ξεσπούσε τέτοιο χάος στις αγορές, όπου καθένας θα έτρεχε να σώσει τον εαυτό του. Και την Ελλάδα κανένας δεν θα ενδιαφερόταν να τη βοηθήσει. Και ούτε η ίδια θα μπορούσε να βοηθήσει τον εαυτό της, αφού ακόμα παράγει πρωτογενή ελλείμματα. 
Όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη! 
Κι οδηγούν στην απομονωμένη Ελλάδα και πίσω στο μεγάλο κράτος. Που μας έφερε ως εδώ. Αυτό είναι επιστροφή, όχι στο χθες, αλλά στο προχθές! Σε όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε αποφασιστικά. Όχι να επιστρέψουμε σε αυτά…


Κάποιοι ισχυρίζονται, τέλος, ότι η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης ανησυχεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κι αυτό, τάχα, «ενισχύει» τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. 
Αλλά αν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι Έλληνες «θα τα σπάσουν όλα», αυτό δεν βοηθά τους φίλους της Ελλάδας στην Ευρώπη. Βοηθά μάλλον, όσους έχουν ξεγράψει την Ελλάδα. Κι όσους θέλουν να ξεφορτωθούν την Ελλάδα οριστικά! Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουνε χώρες ισχυρές μέσα στην Ευρωζώνη οι οποίες θα ήθελαν να γίνουμε το μαύρο πρόβατο, να το φάει ο κακός ο λύκος, για να παραδειγματισθούν τα υπόλοιπα τα «πρόβατα». Και την αλήθεια λέω και το ξέρουν και εκείνοι και εμείς.
Όλες οι δυνατότητές μας για έξοδο από την κρίση εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από ευρωπαϊκή ρευστότητα. Αν τα «σπάσουμε» με τους Ευρωπαίους, που θα στηριχθούμε; Πώς θα βγούμε από την κρίση; Πώς θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια; Πώς θα ενθαρρύνουμε τις καταθέσεις να επιστρέψουν; Πώς θα κατανικήσουμε την ύφεση; Πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις και τα φάρμακα;
Θα οδηγηθούμε στα πολύ χειρότερα. 
Οι 18 προτάσεις μας είναι εφικτές, ρεαλιστικές, συνεκτικές. Κι όλες μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλάζουν την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και δίνουν δουλειές!
Η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μας οδηγεί έξω από το ευρώ και μας πάει πίσω. 
Μας επαναφέρει σε όλα αυτά που πρέπει να ξεπεράσουμε οριστικά. 
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζητά αλλαγή της Οικονομικής πολιτικής, παραμονή στο ευρώ και σταθερή κυβέρνηση.
Τα 18 σημεία πολιτικής που προτείνουμε οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής, διασφαλίζουν την παραμονή μας στο ευρώ και αποτελούν τη βάση για να υπάρξει σταθερή, αποτελεσματική, αλλά και ευαίσθητη απέναντι στα προβλήματα του λαού μας, κυβέρνηση μετά τη 18η Ιουνίου.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σαμαράς: Kυβέρνηση το ευρωπαϊκό πατριωτικό μέτωπο












Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει όρθια την πατρίδα.

«Κυβέρνηση του τόπου το ευρωπαίκό πατριωτικό μέτωπο» τόνισε χαρακτηριστικά με τρίπτυχο: «ενότητα, αγώνας, αναγέννηση».

Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΚΚΕ είπε ότι παρεμπόδισε τη λειτουργία επιχειρήσεων, φέροντας ως παράδειγμα την Χαλυβουργία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι χάιδευε και χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους, τους λαθρομετανάστες, το παρεμπόριο, ενώ ήταν δίπλα στο ΚΚΕ στο κλείσιμο των λιμανιών.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στις «παλινωδίες» και τις αναφορές σε φόρους και έκτακτες εισφορές.

«Μέχρι τώρα είχαμε το ΠΑΣΟΚ και την τρόικα που έβαζε φόρους, τώρα έχουμε και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε, ενώ επικαλέστηκε τα όσα είπε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοησίες.

«Με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής. Τους επίδοξους ολιγάρχες» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν δύο στόχοι: να σταματήσει η άνοδος της ανεργίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, «αλλά μέσα στο ευρώ».

Δεσμεύθηκε ότι δεν θα μπουν άλλοι φόροι, ούτε θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επανέλαβε τις θέσεις της ΝΔ για την αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους και στα ειδικά μισθολόγια, όπως και στη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Απευθυνόμενος στους νεοδημοκράτες είπε ότι «υπάρχουν στιγμές στη ζωή μίας παράταξης που δυσκολίες μετατρέπονται σε δύναμη. Να είστε περήφανοι που είστε η ασπίδα για την διατήρηση των κατακτήσεων του ελληνικού λαού. 

Απευθύνομαι σήμερα σε ένα συναγερμό αγωνιστών που τη 17 Ιουνίου θα είναι κυβέρνηση».

Όπως έδιωξε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ τις αμερικανικές βάσεις, έτσι θα ανατρέψει & ο Σύριζα το μνημόνιο !!!





Όλοι, εκτός της στενής ομάδας του ΓΑΠ, αποδέχονται ότι η Ελλάδα υποδουλώθηκε στο μνημόνιο με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΓΑΠ.

Το γιατί, δεν είναι της ώρας.

Και από τη στιγμή που υποδουλωθήκαμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγμάτευση. Δεν έγινε καμία.
Τώρα η Ελλάδα είναι χειροπόδαρα δεμένη και πρέπει να απελευθερωθεί.

Το θέμα είναι πως!

Ο ένας τρόπος είναι η επαναδιαπραγμάτευση.
Ο άλλος η ανατροπή του μνημονίου.

Η άποψή μας είναι ότι πολλοί καιροσκόποι, που η μοναδική τους δουλειά χρόνια τώρα είναι η κατανάλωση κομματικών κονδυλίων που παίρνουν από το κράτος, το οποίο κατά τα άλλα πολεμούν, τζογάρουν και παίζουν με τα συναισθήματα του λαού, μιλώντας για ανατροπή και ακύρωση του μνημονίου, με σκοπό να πάρουν ψηφαλάκια.

Μετά, αφού τα πάρουν, θα κάνουν ό,τι έκανε ο Ανδρέας, που έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις, οι οποίες όμως τελικά έμειναν, μετά από συμφωνία που έγινε σε "μηδενική βάση".

Α, και να μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια, αυτοί ήταν τα μόνιμα δεκανίκια του μεγάλου Ανδρέα, με τους οπαδούς του οποίου βροντοφώναζαν όλοι μαζί και ρυθμικά το "Έξω οι βάσεις του θανάτου" και το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διδαχτούμε όλοι μας από τους καιροσκοπισμούς και τις ανεύθυνες επιλογές του παρελθόντος -αλήθεια πόσο εύκολα ξεχνάει αυτός ο λαός!!!- και να βρούμε τη χρυσή τομή.

Ποια είναι;

-Σκληρή και παραδειγματική τιμωρία εκείνων που μας έβαλαν στο ΔΝΤ-Μνημόνιο
-Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
-Ταχύς εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους
-Λήψη άμεσων αναπτυξιακών μέτρων
-Άμεση αναμόρφωση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος 

Κατά τα άλλα, όσοι τζογάρουν και παίζουν με τη "φωτιά" της ανατροπής του μνημονίου, δεν θα καούν μόνο οι ίδιοι, αλλά θα κάψουν και την ήδη τσουρουφλισμένη Ελλάδα.

Δεν το ευχόμαστε, αλλά το "έξω από το μνημόνιο", θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πιο ανεύθυνο και πιο οπορτουνιστικό από το "λεφτά υπάρχουν".

Ελπίζουμε να μην αποδειχτεί το ίδιο καταστροφικό

"ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ!











Πρώτο θέμα στην Ιπποκράτους είναι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών και δη εκείνων που έρχονται τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό γιατί δείχνουν πως οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μην επιλέγουν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πηγαίνουν προς τη Νέα Δημοκρατία!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το ποσοστό του Κινήματος, με αποτέλεσμα να θυμίζει "βαρέλι δίχως πάτο", μια... αγαπημένη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Αναμένεται αντίδραση, εκτός εάν στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να βλέπουν την... επόμενη ημέρα των εκλογών!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗ: 
"23 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ 
ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ"

Στο στούντιο του FocusWebTv.gr με τον Γιώργο Βερναδάκη από τη Ν.Δ, τον Βασίλη Οικονόμου από την ΔΗΜ.ΑΡ και τον Στέλιο Ελληνιάδη από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρέθηκε ο Σπύρος Χλαβτζής του ΚΚΕ, συζητώντας για το δημόσιο χρέος και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική ναυτιλία ,τον εφοπλιστικό κλάδο και τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Γιώργος Βερναδάκης αποκάλυψε ότι δεν τίθεται θέμα πληρωμής μισθών και συντάξεων καθώς όπως είπε το κράτος ανακάλυψε 3 δις από το πρώτο πακέτο που είχαμε πάρει.

Ο Σπύρος Χαλβατζής από την πλευρά του έκανε μία αποκάλυψη αφού όπως κατήγγειλε ότι «εικοσιτρείς Νομαρχιακές του ΠΑ.ΣΟ.Κ είπαν ψηφίστε ΣΥ.ΡΙΖ.Α»εντείνοντας έτσι τις φήμες πως το βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί προς τον Αλέξη Τσίπρα



ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΗΤΑ ΜΑΖΙ...











Συστράτευση με ΣΥΡΙΖΑ της Ελληνικής Οικολογικής Αριστεράς Πολλά κοινά σημεία και προγραμματική σύγκλιση, που οδηγούν σε συμπαράταξη, διαπιστώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Οικολογικής Αριστεράς (ΕΟΑ).

Μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύγκλιση απόψεων, τονίζοντας ότι οι δύο δυνάμεις θα είναι συναγωνιστές στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα οικολογική διακυβέρνηση, στις επικείμενες εκλογές 2012. 

Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΟΑ, μετά τις εκλογές, θα οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης στην προοπτική της ευρείας ανασυγκρότησης μιας μεγάλης δημοκρατικής, σύγχρονης παράταξης της αριστεράς με οικολογική οπτική, με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και στην ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον.

Είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στρατηγική, που θα προστατεύει την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στον ελληνικό λαό ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως βασικό συστατικό τον οικολογικό σχεδιασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους της Ελληνικής Οικολογικής Αριστεράς, ο Θέμης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η ΕΟΑ, διατηρώντας την πολιτική αυτοτέλειά της, συμπαρατάσσεται σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια νικηφόρο εκλογική έκβαση, για το καινούργιο που έρχεται, για μια αριστερά με οικολογικό βλέμμα.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Τσίπρα όπως τον Χρουστσόφ



Η μυστική εισήγηση του Χρουστσόφ για προσέγγιση σε κυβερνησιμότητα των κομμουνιστικών κομμάτων στην ευρώπη  σήμανε και το τέλος του κομμουνισμού.

Στην ιστορία, μερικά γεγονότα αρχικά μοιάζουν ασήμαντα κι η σημασία τους αποκρύπτεται, τελικά όμως αποδεικνύονται κοσμοϊστορικά.

Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη εδώ και πενήντα χρόνια, με την επονομαζόμενη «μυστική εισήγηση»του Νικίτα Χρουστσόφ  στο εικοστό συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Θεωρώ πως στη σειρά των κρισιμότερων στιγμών του 20ού αιώνα, το γεγονός αυτό κατατάσσεται αμέσως μετά την μπολσεβίκικη επανάσταση του 1917 και την έναρξη του πολέμου του Χίτλερ, το 1939.

Όταν συνέβη, το κομμουνιστικό κίνημα έμοιαζε να έχει ούριο άνεμο στα πανιά του κι όχι μόνο στη Σοβιετική Ένωση.

Στα μέσα της δεκαετίας του ,50, ο κομμουνισμός προέλαυνε, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον αναδυόμενο «τρίτο κόσμο».

Ο καπιταλισμός έμοιαζε να ψυχορραγεί.

Όλες οι ατέλειες του κομμουνισμού θεωρούνταν συγκυριακές, απλά εμπόδια στην πορεία της ανθρωπότητας προς μια δικαιότερη κοινωνία.

Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας θεωρούσε την Σοβιετική Ένωση πρωτοπόρο στην πορεία του πλανήτη προς το σοσιαλισμό.

Το εικοστό συνέδριο τα τέλειωσε όλα αυτά.

Ήταν η ώρα της αλήθειας, μία εκ των έσω κάθαρση από τις ωμότητες του σταλινισμού.

Η ομιλία του Χρουστσόφ στο συνέδριο προκάλεσε πολλές αμφιταλαντεύσεις, σε ολόκληρο το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.

Όταν ανέβαινε στο βήμα, εκείνο το πρωί της 25 Φεβρουαρίου 1956, τα κίνητρά του ήταν κυρίως ηθικά.

Αργότερα, αφού ανατράπηκε από την εξουσία, έγραφε από την μοναξιά  του: τα χέρια μου είναι γεμάτα αίμα. 

Έκανα ότι ακριβώς έκαναν όλοι οι άλλοι. Αλλά ακόμα και σήμερα, αν ξανανέβαινα σ, εκείνο το βήμα για να καταγγείλω τον Στάλιν θα επαναλάμβανα τα ίδια ακριβώς λόγια».

Αν κι ο Χρουστσόφ υπήρξε έμπιστος του σταλινικού συστήματος διώξεων, δεν γνώριζε ούτε τα μισά από όσα συνέβαιναν.

Ολόκληρο το σταλινικό σύστημα διακυβέρνησης βασιζόταν στην απόλυτη μυστικότητα και μόνο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας έβλεπε ολόκληρη την εικόνα.

Το σύστημα εξουσίας του Στάλιν δεν βασιζόταν τόσο στην τρομοκρατία, όσο στο απόλυτο μονοπώλιο της πληροφόρησης.

Ο Χρουστσόφ π.χ. σοκαρίστηκε όταν έμαθε πως στις δεκαετίες του ,30 και του ,40 είχε εκκαθαριστεί περί το 70% των κομματικών μελών.

Αρχικά ο Χρουστσόφ δεν σχεδίαζε να κρατήσει «μυστική» την καταγγελία του Στάλιν.

Πέντε ημέρες μετά το συνέδριο, η εισήγησή του στάλθηκε στους ηγέτες όλων των σοσιαλιστικών κρατών και αναγνώστηκε σε κομματικές ολομέλειες, σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση.

Ο κόσμος όμως δεν ήξερε πώς να συζητήσει το κείμενο.

Υπήρχαν σοβαροί λόγοι γι, αυτό.

Το πρόβλημα με την αποσταλινοποίηση ήταν πως, αν και η αλήθεια είχε εν μέρει αποκαλυφθεί, δεν είχε δοθεί καμία απάντηση για το τι θα επακολουθούσε.

Μετά το εικοστό συνέδριο, έγινε ξεκάθαρο πως ο κομμουνισμός ήταν φάλτσος και θανάσιμα μολυσμένος.

Αλλά δεν διατίθετο καμία εναλλακτική ιδεολογία και η κρίση - το αργό σάπισμα του συστήματος, που βρώμισε πια επί Λεονίντ Μπρέζνιεφ που ξεκίνησε με την εισήγηση του Χρουστσόφ, κράτησε τριάντα χρόνια, έως ότου επιχειρήσει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ  τη δική του μεταρρυθμιστική πορεία.

Οι αμφιβολίες για την πορεία του εικοστού συνεδρίου στην αρχή καλύφτηκαν, αλλά δεν έπαψαν να δημιουργούν αυθεντική αναστάτωση.

Στην πρώτη από τις αναταραχές που συγκλόνισαν τον κομμουνιστικό κόσμο το 1956, πελώρια πλήθη Γεωργιανών ζήτησαν την αποπομπή του Χρουστσόφ και την αποκατάσταση της μνήμης του Στάλιν.

Οι εξεγέρσεις στην Πολωνία και στην -πολύ σοβαρότερη- ουγγρική επανάσταση ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο.

Οι Πολωνοί ζητούσαν κομμουνισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και οι Ούγγροι, μετά την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων του Ίμρε Νάγκι έφτασαν να ζητάνε καθόλου κομμουνισμό.

Όλες αυτές οι προσπάθειες συνετρίβησαν, πράγμα που οδήγησε πολλούς δυτικοευρωπαίους κομμουνιστές να εγκαταλείψουν απογοητευμένοι το κόμμα τους.

Η εισήγηση του Χρουστσόφ ευνόησε επίσης το ρήγμα μεταξύ της μαοϊκής Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης, καθόσον επέτρεψε στο Μάο να διεκδικήσει το στέμμα του ηγέτη του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος.

Ανήσυχος από τις εξελίξεις, ο Χρουστσόφ προσπάθησε στην αρχή να ηρεμήσει την αντισταλινική εκστρατεία του.
Οι αποφυλακίσεις από τα γκουλάγκ που ακολούθησαν την μυστική εισήγηση συνεχίστηκαν, αλλά γίνονταν πια σιωπηλά.

Τα καταδιωγμένα μέλη του κόμματος αποκαταστάθηκαν και απασχολήθηκαν σε νέες δουλειές, τους απαγορεύτηκε όμως να συζητούν τις εμπειρίες τους.

Αυτή η μυστικοπαθής περίοδος συνεχίστηκε μέχρι το 1961, οπότε ο Χρουστσόφ επέτρεψε να γίνουν νέες αποκαλύψεις για τη σταλινική περίοδο, που συζητήθηκαν ανοικτά, από ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Η σωρός του Στάλιν απομακρύνθηκε από την κόκκινη πλατεία, τα μνημεία του Στάλιν κατεδαφίστηκαν και πολλές πόλεις ξαναπήραν τα ονόματα που είχαν πριν τη σταλινική περίοδο.

Το «Στάλινγκραντ» ονομάστηκε Βόλγκογκραντ.

Η δεύτερη αντισταλινική περίοδος διήρκεσε δύο χρόνια, που δεν ήταν αρκετά να αλλάξουν τις νοοτροπίες στη χώρα.

Το εικοστό συνέδριο συντάραξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, κι οι ρωγμές που προκάλεσε αποδείχτηκε πως δεν ήταν δυνατό να επιδιορθωθούν.

Η Σοβιετική Ένωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες αντιμετώπισαν μια κρίση αυτοπεποίθησης.

Η μεγαλύτερη απειλή για τον κομμουνισμό δεν ήταν ο ιμπεριαλισμός ή οι διαφωνούντες, αλλά η διανοητική φτώχεια και η ιδεολογική απογοήτευση στο εσωτερικό του κινήματος.

Έτσι, αν και στη σημερινή Ρωσία είναι σύνηθες να κατηγορούνται για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο Γκορμπατσόφ κι ο Μπόρις Γιέλτσιν, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εξίσου άχρηστοι κι άδικοι.

Το σύστημα ήταν από καιρό νεκρό.

Το επίτευγμα του Γιέλτσιν ήταν πως ανέσυρε αρτιμελή τη Ρωσία, μέσα από τα χαλάσματα.

Όσο κι αν το μέλλον της Ρωσίας είναι αβέβαιο, η ιστορία της είναι σήμερα πιο ξεκάθαρη, εν μέρει διότι γνωρίζουμε πως το εικοστό συνέδριο ξεκίνησε τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε με το οριστικό τέλος του σοβιετικού δεσποτισμού.


127 ΠΑΣΟΚΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ... ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ... ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ! ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ...


Με δημόσια τοποθέτηση τους 127 πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνουν την απόφαση τους να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Με την Ανοιχτή Επιστολή για τη Συγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης και την προοπτική της Αριστερής Διακυβέρνησης τα στελέχη σημειώνεουν ότι σήμερα ο πρωταγωνιστικός ρόλος έχει περάσει στα χέρια των δυνάμεων, οι οποίες εκλογικά δικαιώθηκαν, με βασικό παράγοντα το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση και τα ονόματα

Ανοιχτή Επιστολή για τη Συγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης και την προοπτική της Αριστερής Διακυβέρνησης

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης του Μάη αποτελούν τον οδηγό για τον δρόμο που επιθυμεί να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός: για αποδέσμευση από το μνημόνιο της εθνικής υποτέλειας και της φτωχοποίησης, όπως και για συνολική απόρριψη της αντιδημοκρατικής νεοφιλελεύθερης στρατηγικής την οποία επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, οι δανειστές της χώρας, το συντηρητικό διευθυντήριο της ΟΝΕ και η εν γένει αντιδραστική ευρωπαϊκή ελίτ, οδηγώντας τον λαό μας στην εξαθλίωση.

Η στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και των απανωτών μνημονίων ηττήθηκε και στην Ελλάδα, όπως ηττάται πια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ισχυρό ρεύμα αλλαγής, το οποίο έχει προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση είναι δυνατόν να σαρώσει τις πολιτικές της ύφεσης, της φτώχειας, της ανεργίας και της ξένης εξάρτησης.

Εγκαίρως προειδοποιήσαμε ότι οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, που βαθαίνουν την κρίση αντί να μας βγάζουν από αυτήν, δεν μπορούν και δεν πρέπει να επικρατήσουν.

Πήραμε θέση ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει τις πολιτικές αυτές προκειμένου να υπάρχει ελπίδα εξόδου από την κρίση.

Όντως ο ελληνικός λαός, κόντρα στους ανοιχτούς εκβιασμούς του ξένου παράγοντα και του ντόπιου παρασιτικού κεφαλαίου καταδίκασε καθαρά τις πολιτικές δυνάμεις που ταυτίστηκαν με τα μνημόνια και ενίσχυσε τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου αυτές να συγκροτηθούν ως φορέας ισχυρής, προοδευτικής, κυβερνητικής πρότασης που θα βγάλει το λαό από την κρίση.

Σήμερα ο πρωταγωνιστικός ρόλος έχει περάσει στα χέρια των δυνάμεων, οι οποίες εκλογικά δικαιώθηκαν, με βασικό παράγοντα το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. 

Η λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ , η προέλευση των ψηφοφόρων που προκάλεσαν την εκρηκτική του άνοδο, όπως και ο ίδιος ο εκτρωματικός εκλογικός νόμος επιτάσσουν την άμεση συγκρότηση μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής παράταξης με τη συμμετοχή των δυνάμεων και των οργανώσεων-συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και ευρύτερων αριστερών δυνάμεων- κομμουνιστογενών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ - με άξονες: 

-την κοινή προγραμματική θέση για την έξοδο από την κρίση, την εναλλακτική προοδευτική, αριστερή κυβερνητική πρόταση, την ενιαία στρατηγική στόχευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρας μας και την μετά την κρίση εποχή, την οργάνωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, την ανασυγκρότηση των θεσμών μακριά από μνημονιακούς μονόδρομους και ψευτοδιλήμματα, την πολιτική όσμωση διαφορετικών ρευμάτων και τους κοινούς, ενιαίους αγώνες στα κοινωνικά κινήματα. 

Ενός φορέα που θα εκφράσει το κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων που απαρτίζεται από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται και υποφέρουν από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές μας: τους εργάτες, τους αγρότες, τους ανέργους, τους εργαζομένους, τους επιστήμονες, τη νεολαία, το εργατικό, φοιτητικό και μαθητικό κίνημα.

Ο πολιτικός φορέας, ο οποίος θα εκφράσει τη Δημοκρατική Παράταξη, είναι δυνατόν και πρέπει να αποτελέσει το αναγκαίο αντίβαρο στην εκστρατεία λάσπης, εκφοβισμού, τρομοκράτησης και της συντονισμένης επίθεσης που ήδη εξαπολύουν τα υπερεθνικά και ντόπια πολιτικά και οικονομικά κέντρα, αλλά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα προκειμένου ο ελληνικός λαός να επιστρέψει στην “αναγκαστική” υποστήριξη πολιτικών και δυνάμεων που καταδίκασε στις 6 του Μάη.
Η πρότασή μας αυτή κατατίθεται με συναίσθηση του τι απαίτησε ο ελληνικός λαός και ποιες είναι οι δυνάμεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην παλλαϊκή προσπάθεια εξόδου από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και ο λαός μας.

Οι καιροί ου μενετοί.

Οι υπογράφοντες 

1. Αδαμαντιάδης Νικόλαος Γραμματέας Σωματείου Ηλεκτρολόγων Ιωαννίνων
2. Αναγνωστάκης Κώστας, υπάλληλος
3. Αναγνώστου Γεώργιος
4. Αναγνώστου Χριστίνα
5. Αναστασιάδου Ιωάννα, φοιτήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)
6. Ανδρεάδης Χρήστος
7. Ανέστης Κόττας, φοιτητής Πολυτεχνείου Κρήτης
8. Αντωνοπούλου Μαρία
9. Αστέρης Θέμης, φοιτητής
10. Βαρδάκη Γεωργία, Οικονομολόγος
11. Βαρδάκης Γιάννης, Λογιστής
12. Βασιλείου Αλέξανδρος ,φοιτητής
13. Βασλή Μαρία
14. Βαφειάδου Τατιάνα, εκπαιδευτικός
15. Βίτσιος Δημήτριος, συνταξιούχος
16. Βίτσιος Χρήστος, οικονομολόγος
17. Βορλόου Αντώνης, Οκονομολόγος – Περιβαλλοντολόγος
18. Βορλόου Νότα, Οικονομολόγος 
19. Βράντζης Νίκος, φοιτητής
20. Γαλανόπουλος Δημήτριος
21. Γιουρτζίδης Λάζαρος, συνδικαλιστής
22. Γκιάτας Νικόλαος, νέος επιχειρηματίας
23. Γρετζελιά Αλεξάνδρα, συνταξιούχος
24. Δεληγεώργης Γιάννης, κτηνίατρος
25. Διαμαντοπουλος Κωστας
26. Δουλγερίδης Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος
27. Δραγάζης Μάνος, φοιτητής
28. Ελένη Δεδούση, εργαζόμενη
29. Ελευθεριάδης Βαγγέλης
30. Ελευθεριάδης Αντώνιος, τραπεζικός υπάλληλος
31. Ζαχαρή Δήμητρα, δημ. υπάλληλος
32. Ζερβάκη Μαρία, δικηγόρος
33. Ζήκος Άγγελος
34. Ζήνας Αλέξανδρος, σπουδαστής
35. Ζορμπαλάς Νικόλαος
36. Θέμης Τζήμας, νέος δικηγόρος, υπ. διδάκτορας
37. Καζάς Θεοδόσης, Δικηγόρος
38. Καλαμαράς Άκης, πτυχιούχος Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων
39. Κανακάρη Μαίρη, εκπαιδευτικός
40. Καπέλλας Δημήτρης, συνδικαλιστής
41. Καπλανης Λουκας
42. Καπνίσης Κώστας, Ιδιωτικός υπάλληλος
43. Καρακιτσος Παναγιωτης, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(αρχιτεκτονική)
44. Καραμολέγκος Γιώργος, συνταξιούχος
45. Καραμπελας Δημητρης, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Γεωπονία Ιχθυολογίας)
46. Κουιδουρμαζης Αποστολος
47. Κουλούρης Γεώργιος,
48. Κρομμύδα Πένη, νέα νομικός, εργατολόγος
49. Κτιστάκη Κατερίνα, Συνταξιούχος
50. Κωνσταντινίδης Γιώργος
51. Κωνσταντινίδης Σπύρος, νέος δικηγόρος
52. Κωστής Απόστολος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (οικονομικό)
53. Κωτσόπουλος Κώστας, εμπειρογνώμων ανθρώπινου δυναμικού
54. Λαζανάς Μιχάλης
55. Λαζάρου Ελένη, φοιτήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (οικονομικό)
56. Λαϊτσας Δημήτρης, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (οικονομικό)
57. Λεμπετλής Νίκος, πτυχιούχος υπομηχανικός-νέος επιχειρηματίας
58. Λένα Παπαθανασίου, Βιβλιοθηκονόμος
59. Λογοθετιδης Γιωργος
60. Μακρυγιάννης Αλέξανδρος, γεωπόνος
61. Μαργαρίτη Αναστασία, δημ. υπάλληλος
62. Μαρούλης Αντώνης, μεταπτυχιακός φοιτητής-νέος επιχειρηματίας
63. Μασουρίδου Έφη, τ. Συμβολαιογράφος Αθηνών
64. Μεταξιώτης Πέτρος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πολιτικός μηχανικός)
65. Μήττας Μιχάλης
66. Μοσχούλας Ιωάννης, δημοτικός σύμβουλος
67. Μουστάκας Νίκος, οικονομολόγος
68. Μπαϊράμη Αθηνά, δημοτική σύμβουλος
69. Μπεκιάρης Δημήτρης, Δημοσιογράφος
70. Μπέτσιος Θανάσης, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πολιτικός μηχανικός)
71. Μπουτζουρά Εύη, νέα δικηγόρος
72. Νεκταριος Ροδιτης φοιτητής Πολυτεχνειου Κρητης
73. Νικολάου Δημήτρης
74. Νίκος Ανδρειόπουλος
75. Ντίνος Χρίστος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Γεωπονία Ιχθυολογίας)
76. Ντόκος Ιωάννης, γυμναστής
77. Ξηντάρης Δήμος, πολιτικός μηχανικός
78. Πάικας Σπύρος Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων
79. Παναγιώτου Άννα
80. Παναγόπουλος Δημήτρης, φοιτητής
81. Παπαγιαννης Χαρης
82. Παπαδημητρίου Νικόλαος
83. Παπαδοπουλος Πετρος
84. Παραλής Γιώργος, τραπεζικός υπάλληλος
85. Παρασκευας Αρης
86. Παρασκευοπουλος Πάνος
87. Πέκας Απόστολος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πολιτικός μηχανικός)
88. Πέλλιος Απόστολος, ιδιωτικός υπάλληλος
89. Πετροπουλος Θανάσης, ιδιωτικός υπάλληλος
90. Πιτσογιάννης Γιώργος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)
91. Ρέντζου Πετρούλα, ιδιωτική υπάλληλος
92. Ρηγας Αλεξανδρος, γυμναστής
93. Σαμαρά Σουλτάνα, φοιτήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Γεωπονία Ιχθυολογίας)
94. Σαπρίκη Άννα
95. Σκαλτσής Δημήτρης, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)
96. Σκουλάς Μανώλης, πολιτικός μηχανικός
97. Σκρέτας Κωνσταντίνος, φοιτητής
98. Σπανουδάκη Βασιλική, Συνταξιούχος
99. Σπανουδάκη Ρένια, Νομικός
100. Σπανουδάκης Αντώνης, Οικονομολόγος
101. Σπανουδάκης Ζαχαρίας, Συνταξιούχος
102. Σπυράκου Μαρία, διοίκηση επιχειρήσεων
103. Σταθοπούλου Κική, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών
104. Σταμάτης Γιώργος, φοιτητής Πολυτεχνείου Κρήτης
105. Σταμάτης Κώστας, σπουδαστής
106. Σταματοπούλου Κατερίνα, χρηματοοικονομική σύμβουλος
107. Στάμος Κωνσταντίνος, συνταξιούχος
108. Στέφανος Κρεμέτης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
109. Στεφάνου Νίκος, εκπαιδευτικός
110. Τζιάκος Θωμάς, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(μηχανικός Η/Υ)
111. Τζιβανης Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος
112. Τζίμα Έλενα
113. Τσατσαρούνος Στέλιος
114. Τσιαμούρας Δημήτρης, φοιτητής
115. Τσουκαλάς Κώστας, νέος δικηγόρος
116. Τσούμας Γιώργος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (μηχανικός χωροταξίας και πολεοδομίας)
117. Φωτιαδου Γεωργια
118. Χαντές Κώστας ,νέος εργαζόμενος
119. Χατζηπέτρου Αλέξανδρος
120. Χατζής Νίκος, φοιτητής
121. Χιοκτουρίδης Νίκος, φοιτητής
122. Χουχούμης Γιώργος,
123. Χρηστίδης Κώστας
124. Χριστοδουλιδης Μανωλης
125. Χριστοδούλου Χρήστος, φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Γεωπονία Ιχθυολογίας)
126. Χρονόπουλος Γιάννης, Νέος Επιχειρηματίας
127. Ωρολογά Άννα, Οικονομολόγος