ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Νέα τουρκική πρόκληση: Κλείνουν για δύο (τουλάχιστον) χρόνια το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο



Την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει ισλαμικό τέμενος στην καρδιά της Αθήνας, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί το Εθνικό και Θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Μετά την σταδιακή μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, έρχεται η σειρά του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το οποίο με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης θα παραμείνει κλειστό έως τις 16 Αυγούστου του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα τελεστούν για ακόμη δύο χρόνια οι θείες λειτουργίες του Δεκαπενταύγουστου.

Το κλείσιμο της Ιεράς Μονής προκάλεσε τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο τις έντονες αντιδράσεις συλλόγων Ποντίων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι τόνισαν ότι οι εργασίες αναστήλωσης του μοναστηριού αποτελούν πρόσχημα για να μην τελείται θεία λειτουργία στο μοναστήρι.

Είναι προφανές ότι (και) στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το «ουδέν μονιμότερον υπό του προσωρινού», καθώς είναι ολοφάνερο ότι οι τούρκοι δεν θέλουν να επιτρέψουν να τελεστεί ξανά θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνουμε, που οι διεργασίες για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα συνεχίζονται!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Παραδοσιακά Μονοπάτια: 

Ο Πυρρίχιος

Πίνακας(πάνω μέρος): 
Sir Lawrence Alma Tadema, The Pyrrhic Dance (1869)
Φωτογραφία (κάτω μέρος): 
Στιγμιότυπο από Πυρρίχιο χορό Ποντίων σε επίδειξη (2008)

Ο Πυρρίχιος είναι ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός. Κατά τους αρχαίους χρόνους οι συμμετέχοντες κρατούσαν ασπίδα και δόρυ και φορούσαν περικεφαλαία.

Για τον Πυρρίχιο βρίσκουμε αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα. Οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά. 

Κατά τους νεότερους χρόνους τον συναντάμε από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη. Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού δε χορεύεται απαραίτητα από ομάδες πολεμιστών, χωρισμένους σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους, αλλά από μία ομάδα ανδρών σε κύκλο.

«Τρέμουν Μαυάροι – βρε

Κι Αλαμανοί

Το παλληκάρι – βρε

Τον Διγενή

Μάνα μάνα μαυρομάνα

Βάλε το νερό στη γράνα

Για ν’ αρχίσει τον αγώνα

Με κοντάρι και σφεντόνα

Κι όταν ο καιρός γυρίσει

Κατά του Θεού την κρίση

Να σαρώσει απ’ τον αιώνα

Την γενειά του δράκοντα»

Νίκος Γκάτσος, Πυρρίχιος (1985)












































Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

37

Κάποτε, πριν έρθει η καταραμένη μεταπολίτευση, μας το μάθαιναν οι δάσκαλοι στα σχολεία. 

Από το 1974 και μετά, απαγορεύτηκε ως… φασιστικό. 

Φασιστικό-ξεφασιστικό, να το ξαναθυμηθούμε οι παλαιότεροι, να το μάθουμε στους νεότερους και να το διαδώσουμε παντού, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! 

Είναι η καλύτερη απάντηση στις κλιμακούμενες αλβανικές προκλήσεις!


Έχω μια αδερφή,
κουκλίτσα αληθινή,
την λένε Βόρειο Ήπειρο,
την αγαπώ πολύ.

Κουκλίτσα αληθινή,
της κλέψαν την φωνή,
την πήρανε αιχμάλωτη
οι άτιμοι οι εχθροί.

Στο βάθος μακριά,
προβάλει η Κορυτσά,
τη βλέπω και ραγίζεται η δόλια μου η καρδιά.

Και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ
και ανήκω εις τον ένδοξο ελληνικό στρατό,
θα τρέξω μιαν αυγή,
χωρίς διαταγή,
για να αγκαλιάσω δυνατά την όμορφη αδερφή.

Κι αν τύχει και χαθώ
στη μάχη σκοτωθώ
με το αίμα μου να γράψετε

ΕΛΛΑΔΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ!