ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η πασοκική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται επιμελώς απο τά ΜΜΕ,προάγγελος της μεγάλης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει προ πολλού καταπέσει η δήθεν αντιμνημονιακή και δήθεν αντισυστημικοί μουτσούνα που καιρό φορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αγαστή συνεργασία των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, που κρύβανε τις κωλοτούμπες του συνονθυλεύματος της αριστεράς

Μέχρι και οι φωτογραφίες των σκληρότερων λαμογιών του συνδικαλισμού παρέα με μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν θέμα στις ειδήσεις, στην προσπάθεια του καθεστώτος να συντηρήσει την εικόνα του Τσίπρα και της αριστεράς ως δήθεν αντισυστημικής, ώστε να μην τσινήσει, όντας αιφνιδιασμένος, ο κοσμάκης όταν έρθει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ώστε αυτή η συγκυβέρνηση να λάβει ψήφο και συστημική και αντισυστημική.

Σε αυτά τα πλαίσια οι ειδήσεις που αφορούν την πασοκική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι από σπάνιες έως μηδαμινές, αφού φροντίζουν τα ΜΜΕ να μην τις δείχνουν. 

Μία τέτοια είδηση είναι και η συνέντευξη του «φρούραρχου» και φίλου του Μεϊμαράκη, Δραγασάκη, στον γνωστό υβριστή της Χρυσής Αυγής, Κούλογλου.

Στην συνέντευξη αυτή ο Δραγασάκης «ρίχνει τις μάσκες», όταν στην ερώτηση περί των «πασοκογενών» στελεχών που έχουν πλημμυρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά:  

«σε ό,τι αφορά τον κόσμο που προσεγγίζει ή και εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό ή προοδευτικό χώρο, για εμάς αποτελεί ισότιμο και οργανικό τμήμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούμε.»

Δηλαδή, για να ξεφύγουμε από την ξύλινη γλώσσα των πολιτικάντηδων και να το μεταφράσουμε σε απλά ελληνικά, ο Δραγασάκης μας προαναγγέλλει, ουσιαστικά, την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Το να αποτελούν οι πασόκοι, στιλ Φωτόπουλου, «ισότιμο» και «οργανικό» τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι, με βάση την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, θα μπορούν να αποφασίζουν τις ίδιες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν γίνουν πλειοψηφία.

Όπερ μεθερμηνευόμενο σε κάποια φάση, πιθανόν μετά την συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το τότε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει με ψήφο του συνεδρίου τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τότε το δίπολο τραγέλαφος καταγγελίας – επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που γράφει σήμερα, θα γίνει μόνο επαναδιαπραγμάτευση και τότε ο Τσίπρας θα αρχίσει να μιλάει για την «ευθύνη της αριστεράς», όπως ακριβώς έκανε και ο Κουβέλης μέχρι πριν λίγο καιρό.


Σήμερα σε συνέντευξη του στο καθεστωτικό «Βήμα», στην φυλλάδα που ποτέ δεν έχει μιλήσει για την Χρυσή Αυγή, πέραν του να συκοφαντήσει και να βρίσει, ο Δραγασάκης επιβεβαιώνει τις πρότερες δηλώσεις του. 
Αυτό, βέβαια, με σκοπό να ενημερώσει τον καθεστωτικό τύπο για τις αγαθές, για το σύστημα, προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να βεβαιώσει, δηλαδή, τον Ψυχάρη ότι ο υιός του, που είναι βουλευτής της ΝΔ, θα έχει μία καλή συγκατοίκηση στην μελλοντική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινά την συνέντευξη του, ο Δραγασάκης, ακυρώνοντας ουσιαστικά την γελοιογραφία που ψήφισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόγραμμά κάνοντας λόγο για μη επιδίωξη του για «αναβίωση της πολιτικής των ελλειμμάτων». Ενώ μετά σπεύδει να διευκρινίσει, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις. 
Το ζητούμενο στις συνθήκες αυτές δεν είναι ούτε η παθητική αναμονή ούτε ο μαξιμαλισμός των στόχων αλλά η χάραξη εκείνης της στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις αναγκαίες συμμαχίες, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να απαλλαγούμε τελικά από την παγίδα του χρέους και τη θηλιά της εξάρτησης».

Κοινώς αυτό που λέει ο Δραγασάκης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε συμβιβασμούς, πετώντας στα σκουπίδια τους «μαξιμαλιστικούς στόχους», όπως η καταγγελία του μνημονίου, στην προσπάθεια να οικοδομηθούν οι «αναγκαίες συμμαχίες» με την ΝΔ και να προχωρήσει η νέα συγκυβέρνηση του μνημονίου ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ανάμεσα σε ΝΔ και στους «πασοκογενείς».

Πριν τις προηγούμενες διπλές εκλογές υπήρχε ένα σύνθημα που έλεγε ότι «ψηφίζοντας ΝΔ παίρνεις το ΠΑΣΟΚ δώρο», το οποίο και επιβεβαιώθηκε πλήρως με την συνεργασία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε δύο διαφορετικές συγκυβερνήσεις. 

Τώρα το σύνθημα που θα επιβεβαιωθεί μετά τις εκλογές είναι «ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, ξαναζωντανεύεις το ΠΑΣΟΚ». Και μάλιστα το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που απαρτίζεται από λαμόγια συνδικαλιστές και κρατικοδίαιτους τενόρους της πολιτικής. 
























NA ΓΙΑΤΙ 
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ




















ΤΑΦΟΙ ΜΥΚΗΝΑΊΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΜΟΥΓΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

  

Δύο τάφοι από την μυκηναϊκή εποχή, ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφής που διεξήχθη από το Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της Αλικαρνασσού.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας,
«Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα για την επιστημονική κοινότητα που σκιαγραφούν την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό των ανθρώπων της αρχαίας Ανατολίας».


Αίσθηση προκάλεσε, ότι σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης, δεν αναφέρεται η ελληνική καταγωγή των σπάνιων αρχαιολογικών ευρυμάτων. 


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δύο τάφοι χτίστηκαν περίπου το 600 π.Χ και το 1.000 π.Χ, μέσα στους οποίους βρέθηκαν αντικείμενα όπως κανάτες νερού, κύπελλα με τρεις λαβές, μία καράφα, οστά ζώων, ψημένος πηλός και χάντρες σε διάφορα μεγέθη.
protothema.gr

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος υπό προϋποθέσεις “κτυπά” και τους τρείς μεγάλους δήμους: Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΟΥ
ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ
ΤΟΝ ΛΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

ΜΕ ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
Kοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ακόμα και … Οικολόγους σκέφτονται να κατεβάσουν οι πολιτικοί “εγκέφαλοι” της ΝΔ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για να αντιμετωπίσουν το “τσουνάμι” που ακούει στο όνομα Λαϊκός Σύνδεσμος. 

Πρόκειται για μια ιδιότυπη συμμαχία των πλεόν “χρεοκοπημένων”, αλλά ακόμα κυβερνητικών κομμάτων ή φίλα προσκείμενων την κυβέρνηση κομμάτων που αγγίζει τα όρια του πολιτικού αμοραλισμού και δεν αφορά πλέον τόσο τον Λαϊκό Σύνδεσμο, όσο τους πατριώτες ψηφοφόρους της ΝΔ.

Πώς αισθάνονται που θα τους καλέσουν να ψηφίσουν υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που έφερε την καταστροφή στην χώρα, όπως τον Γ.Καμίνη στην Αθήνα ή τον Γιάννη Σγουρό για την Περιφέρεια;

Το εντυπωσιακό στοιχείο που έχει προκαλέσει πανικό στην Συγγρού είναι ότι ο Λαϊκός Σύνδεσμος υπό προϋποθέσεις “κτυπά” και τους τρις μεγάλους δήμου: Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Ακόμα και αν δεν εκλέξει τους δικούς του δημάρχους αν τυχόν εισέλθουν οι υποψήφιοι στον β’ γύρο τότε θα δούμε τα ποσοστά του Λαϊκού Συνδέσμου να εκτινάσσονται κοντά στο 50%!

Ήδη υπολογίζεται ότι δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα θα περάσουν στα χέρια των υποψηφίων του Λαϊκού Συνδέσμου που αυτή την στιγμή “φιλτράρει” τους υποψηφίους για δημάρχους και περιφερειάρχες από μία λίστα εκατοντάδων προσωπικοτήτων του πατριωτικού χώρου με μεγάλη αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες.

Στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται μια άτυπη συμμαχία με την πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π.Ψωμιάδη ο οποίος εγκαταλείφθηκε, χωρίς κανείς ποτέ να καταλάβει το γιατί, για ένα εντελώς τυπικό παράπτωμα από τη ΝΔ της οποίας ίσως η πολιτική ελίτ ένιωθε ότι απειλείται από την δημοφιλία του.

Στην Θεσσαλονίκη, εκτός απροόπτου ο υποψήφιος του Λαϊκού Συνδέσμου θα εισέλθει στον β’γύρο και θα κτυπήσει την δημαρχία.

Η πόλη για άλλη μια φορά κρατάει ψηλά το λάβαρο του πατριωτισμού και δεν πρόκειται να συγχωρήσει, απ’ότι φαίνεται τη ΝΔ για ότι έχει κάνει στην χώρα από το 2011 και μετά.

Πανικόβλητη η ΝΔ αναζητεί στηρίγματα στο χώρο των … φιλοσκοπιανών “Οικολόγων” του Ουράνιου Τόξου: Σύμφωνα με πληροφορίες ο υποψήφιος των Οικολόγων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής της ΝΔ Μηνά Σαμαρτζίδη και έδωσαν τα χέρια για συνεργασία στις εκλογές. Απομένει η έγκριση από την Συγγρού.

Υποψήφιος της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη θα είναι υποψήφιος ο ΓΓ Δημοσίων Έργων και στενός συνεργάτης του κ. Κωστή Χατζηδάκη, Στράτος Σιμόπουλος, αλλά δεν έχει ουσιαστικά ερείσματα στην πόλη, οπότε η απόφαση μπορεί να αλλάξει.

Για τον Γ.Μπουτάρη, δεν το συζητά καν η Συγγρού: Η δημοφιλία του συναγωνίζεται την δημοφιλία του Γ.Καμίνη στην Αθήνα. Τα πουλέν του Γιώργου Παπανδρέου και οι συνεργάτες του Τ.Σόρος, απλά έχουν καταρρεύσει. Θα κάνει πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη να ξεχάσει τον εκλεγμένο με τις ψήφους των λαθρομεταναστών κυρ-Γιάννη με το σκουλαρίκη…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης στην Αθήνα φαντάζει ως ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον Η.Κασιδάρη, αλλά θα είναι σα να του δίνουν το χρίσμα για την προεδρία της ΝΔ

Όποιος κερδίζει υπό αυτές τις συνθήκες το δήμο της Αθήνας, εν συνεχεία κατά κανόνα διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος: Μ.Έβερτ, Δ.Αβραμόπουλος, Ν.Μπακογιάννη…

Πλην των μεγάλων δήμων ενδιαφέρον έχουν και άλλοι μεγάλοι δήμοι του λεκανοπεδίου, όπως ο δήμος Περιστερίου, ο δήμος Γλυφάδας, ο δήμος Καλλιθέας, ο δήμος Νίκαιας, όπου ο Λαϊκός Σύνδεσμος καταγράφει μεγάλα ποσοστά που ξεπερνούν το 20-25%!
 
defencenet.gr




Το νέο μνημόνιο και οι απολύσεις που επιβάλλουν οι τοκογλύφοι θα γιγαντώσουν το κύμα της ύφεσης και της ανεργίας που πλήττει τη χώρα. 
 
Η Χρυσή Αυγή λέει ΟΧΙ στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και την εξαθλίωση των Ελλήνων. Στόχος της τρόικα είναι η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η καταστροφή της οικονομίας μας και η υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου. Μόνη λύση η άμεση καταγγελία της άθλιας μνημονιακής πολιτικής, η άρνηση πληρωμής του παράνομου χρέους και η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή.

Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου


4η Αυγούστου 1936: Ιωάννης Μεταξας

 
1933- Με το αποτυχημένο κίνημα επιβολής δικτατορίας του Πλαστήρα - Βενιζέλου

1934- Με τη συζήτηση να περιστρέφεται στο ποιός θα κάνει την δικτατορία.
 
1935- Με το αποτυχημένο κίνημα των Αξιωματικών Ναυστάθμου και την δίκη 1.130 υπευθύνων  (εκ των οποίων οι κυρίως υπεύθυνοι Βενιζέλος και Νικ. Πλαστήρας είχαν διαφύγει στο εξωτερικό, και τελικά κατεδικάσθηκαν εις θάνατον και αυτοί και άλλοι 60, σε ισόβια 57, σε πρόσκαιρες ποινές 20, σε μικρότερες ποινές 57.

Εκτελέστηκαν δε από το έκτακτο στρατοδικείο ο Παπούλας και ο Κοιμήσης.

(Γρ. Δαφνής. Η Ελλάς μεταξύ δύο Πολέμων  Β τ.343 -354)
1935- Με το κίνημα του Κονδύλη και την επάνοδο του Βασιλέως Γεωργίου Β'. 

1936.- Με το κίνημα του νέου «Στρατιωτικού Συνδέσμου» με αρχηγό τον Κ. Πλατή.

 Βλέπε τις εφημερίδες

 
 
 
 
Φθάνουμε στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936, που διενεργήθηκαν σωστά από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση Δεμερτζή, όπου ο Αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων, Ιωάννης Μεταξάς, έλαβε 7 έδρες στο Κοινοβούλιο). Τον Μάρτιο αναλαμβάνει το Υπουργείο Στρατιωτικών, γεγονός που επικροτεί ο Ε. Βενιζέλος (Επιστολή προς Λ. Ρούφον), και δημοσίευμα στο Ελεύθερο Βήμα 18 Μαρτίου 1936).

Η πλήρης αποδοχή του Ιωάννη Μεταξά από τον πολιτικό κόσμο, ως Πρωθυπουργού ολοκληρώνεται αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 241 ψήφους υπέρ.

Η Γ' αναθεωρητική Βουλή έκλεισε στις 30.4.1936, και ο Μεταξάς στις 3.5.1936 αναχώρησε προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο της Βαλκανικής Συνεννοήσεως στο Βελιγράδι. Στις 29 Ιουνίου ο Νικόλαος Πλαστήρας ανοικτά καλεί τον Μεταξά να κηρύξει δικτατορία, υπό τον όρο να επαναφέρει όλους του αποτάκτους μέχρι και του τελευταίου δεκανέως (Ανεξάρτητος 29.6.1936). 



Το Μάιο 1936 απεργίες με πολλά θύματα ξεσπούν στην Θεσσαλονίκη και νέες απεργίες ακολουθούν στις 4 Ιουλίου του 1936. Λίγες μέρες αργότερα στην Ελλάδα αναμένεται να ξεσπάσει η 248η απεργία εκείνης της χρονιάς. 
Η ΓΣΕΕ κηρύττει γενική απεργία εναντίον της υποχρεωτικής διαιτησίας ενώ τα φιλεργατικά μέτρα, με το Βασιλικό Διάταγμα για την υποχρεωτική διαιτησία δημοσιεύθηκαν την 21.7, η γενίκευσις του οκταώρου εξηγγέλθη την 28.7, και η απόφασις περί κατωτάτου ορίου ημερομισθίου την 30.7. 
Την 29 Ιουλίου η πανεργατική συγκέντρωση του «Κεντρικού» ορίζει την απεργία για την 5 Αυγούστου ενώ νέες συμπλοκές ξεσπούν στον Πειραιά, Σέρρες, Λαύριο, όπου γίνεται και η πρώτη δυναμιτιστική απόπειρα με υλικά, που έχουν κλαπεί από τις αποθήκες του στρατού.

Η κομμουνιστική απειλή υπήρξε ασφαλώς ένας λόγος σοβαρός αλλά όχι ο αποφασιστικός για την μεταβολή του πολιτεύματος. Είναι βέβαιο ότι τα εξωτερικά γεγονότα επηρέασαν καθοριστικά την απόφαση του Γεωργίου Β' και του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά για την επιβολή της 4ης Αυγούστου.


1936. Με την άρση των κυρώσεων κατά της Ιταλίας καταρρέει οριστικά η «Κοινωνία των Εθνών» και το σύστημα στο οποίο είχε στηριχθεί η Ειρήνη του Κόσμου.

1936. Ο Λούντεντορφ δημοσιεύει με τίτλο «Ολοκληρωτικός Πόλεμος» την επερχόμενη σύγκρουση, άλλοι συγγραφείς την ίδια εποχή προβλέπουν σύγκρουση Αγγλίας Ιταλίας για την κυριαρχία της Μεσογείου.

1935. Ο Χίτλερ στις 16 Μαρτίου έγινε Καγκελάριος, κατήγγειλε την Συνθήκη των Βερσαλλιών και του Λοκάρνο και έκανε υποχρεωτική την στράτευση.

1935 Ο Μουσολίνι τον Οκτώβριο εισβάλλει στη Αβησσυνία και τον Μάιο 1936 ολοκληρώνει την κατάληψη της καταλαμβάνοντας την Αντίς Αμπέμπα.

1936. 10η  Φεβρουαρίου η Γκεστάπο ανωτέρα από το νόμο

1936. 7η Μαρτίου ο Γερμανικός στρατός εισβάλλει στην περιοχή του Ρήνου.

1936. Η  Ρωσία με δικτάτορα τον Στάλιν εξαπέλυσε κύμα εκκαθαρίσεων, με ομαδικές συλλήψεις, Νεκροί 2.000.000,  εκτοπισθέντες στη Σιβηρία. 7-8.000 000

1936. 17η Ιουνίου αρχίζει ο Ισπανικός εμφύλιος ( 700.000 νεκροί).

1936. 19η Ιουλίου ο Φράνκο έκανε την αντεπανάσταση.
 
1936. 1η Οκτωβρίου ο Φράνκο εγκαθίδρυσε την δικτατορία..
1936. Την 4η Αυγούστου, εν όψει των διεθνών εξελίξεων, ο Ιωάννης Μεταξάς, με αφορμή την πανεργατική απεργία της 5ης Αυγούστου, ζητά από τον Βασιλέα Γεώργιο την άρση των 'Αρθρων του Συντάγματος 5,6,10,11,12,14,20, και 95 (βάσει του Νόμου 4229/1929 «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας της ελευθερίας των πολιτών» η «το ιδιώνυμο» που είχε ψηφίσει η Βουλή επί Βενιζέλου). 
Θεωρεί την λύση αυτή στην οποία οδηγείται αναγκαστικά η χώρα ως την μόνη μπρος στο αδιέξοδο που την είχε οδηγήσει ο κοινοβουλευτισμός. Το Διάγγελμα πρός τον Λαόν δια την Μεταβολήν της 4ης Αυγούστου 1936, και ο λόγος που εκφωνεί από ραδιοφώνου την 10η Αυγούστου, ο Ιωάννης Μεταξάς ως Εθνικός Κυβερνήτης (Λόγοι σελ. 16-18), προς τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και την ελληνική νεολαία φανερώνει τους λόγους από τους οποίους οδηγήθηκε στην άρση των άρθρων του Συντάγματος και τους Σκοπούς της 4ης Αυγούστου
Από την 4η Αυγούστου και μέχρι το θάνατό του, θα κυβέρνηση την Ελλάδα σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους, με βοηθό του την Κυβέρνησή του και την σύμπραξη και καλή θέληση των Ελλήνων, που κατανόησαν την σοβαρότητα της καταστάσεως.
Με την θετική στάση τους στις αποφάσεις και στα έκτατα μέτρα που πήρε, του έδωσαν την δύναμη να φέρει εις πέρας το 'Εργο της 4ης Αυγούστου και της ετοιμασίας του πολέμου. Στον ηρωικό στρατό αλλά και στον άμαχο πληθυσμό και την Νεολαία, που συμπαραστάθηκε και στήριξε τα Έργα της 4ηςΑυγούστου, οφείλεται η Νίκη.


Τακτικά χαρακτηρίζεται το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ως φασιστικό. Ήταν όντως και ως πιο σημείο επηρεάστηκε από τα σύγχρονά του φασιστικά καθεστώτα της Ευρώπης; 
Ο ίδιος ο Μεταξάς δεν εκφράζει πουθενά κάποιο θαυμασμό για αυτά τα καθεστώτα, κάθε άλλο. Ούτε υπάρχει ένα σημείο στο οποίο να φανερώνεται μία σκέψη συμπάθειας μίμησης ή συνεργασίας. ’λλωστε ο Μεταξάς έχει μία φυσική αλλεργία προς κάθε τι μη ελληνικό αν και δέχεται ότι θαυμάζει στους Γερμανούς μόνο για τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τους Έλληνες, όπως την πειθαρχία. 
Στο Ημερολόγιο του (2 Ιανουαρίου 1941, τόμος Δ' σελ.553) υπάρχει η κριτική και η περιφρόνηση του προς αυτά. Ο Κωνσταντίνος Σαράντης σε μελέτη που επιγράφετε: Η ιδεολογία και ο πολιτικός χαρακτήρας του καθεστώτος του Ιωάννου Μεταξά στην συλλογική έκδοση, με επιμέλεια Θάνου Βερέμη, και τίτλο «ο Μεταξάς και η εποχή του».Αθήνα, Ευρασία 2009, λέει. 
«Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου δεν συγκέντρωνε τα απαραίτητα αποφασιστικά χαρακτηριστικά που θα το έθεταν χωρίς αμφιβολία στην ίδια κατηγορία με τα δυτικοευρωπαϊκά φασιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά κράτη, όποιες και αν ήταν οι εμφανείς ομοιότητες και σχέσεις με αυτά». 
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τι κράτος ήταν η 4η Αυγούστου θα κρατήσουμε τα λόγια του ιδίου του Μεταξά. Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό χωρίς κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά.

Στις 19 Ιουλίου του 1935, έχει ήδη γράψει στην Εφημερίδα των Ελλήνων, την ανησυχία και αμφιβολία του, ως προς την Δικτατορική διακυβέρνηση, όμως ένα χρόνο αργότερα είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να την εφαρμόσει ο ίδιος. 

«Αλλ' είναι αι δικτατορίαι η λύσις ; Κανείς ευσυνείδητος δικτάτωρ δεν θα έδιδε καταφατικήν απάντησιν εις αυτό το ερώτημα. Των δικτατοριών το μοιραίον μειονέκτημα είναι η αδυναμία και αυτής ακόμη της προβλέψεως της διαδοχής των. Αποτυγχάνουσαι ή επιτυγχάνουσαι αι δικτατορίαι είναι συνδεδεμέναι με τας τύχας του δικτάτορος και δεν έχουν διάδοχον άλλον πλην του χάους»

Στο Ημερολόγιό του συμπληρώνει το 1937.

Μήνες αγωνίας, ανησυχίας ποτέ αναπαύσεως. Ζωή γεμάτη από κινδύνους. Οι άλλοι δεν τα είδαν ούτε θα τα μάθουν ποτέ...Ολα τα έθαψα μέσα μου χάριν της Χώρας. Μίαν ημέραν άλλοι που κάτι αντελήφθησαν, μπορεί να τα είπουν...



Ο Ναύαρχος Καββαδίας στο βιβλίο του « Ο Ναυτικός Πόλεμος του 1940» καταθέτει ότι, στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, που έγινε το φθινόπωρο του 1936, ανάμεσα σε άλλα, ο Ιωάννης Μεταξάς παρουσία του: Αντιστρατήγου Ι. Παπαβασιλείου, Αντιναύαρχου Δ. Οικονόμου, Υποναύαρχου Α. Σακελλαρίου, Πλοιάρχου Ε.Καββαδίαν, Πλοιάρχου Χ. Δελαγραμμάτικαν, Πλοιάρχου Χ. Κοννιάλη. Πλοιάρχου Π. Ιωάννίδη, είπε τα εξής:

Αυτό που θα σα είπω δεν θα το ανακοινώσητε εις κανένα. Προβλέπω πόλεμον μεταξύ Αγγλικού και Γερμανικού συγκροτήματος. Πόλεμον πολύ χειρότερον από τον προηγούμενον.  
Εις τον πόλεμον αυτόν θα κάνω ό,τι μπορώ δια να μην εμπλακεί η Ελλάς, αλλά τούτο δυστυχώς θα είναι αδύνατον. Και επαναλαμβάνω και πάλιν, αυτό προ παντός να μην εξέλθη της αιθούσης αύτης, είναι περιττόν να σας είπω ότι η θέσις μας εις την σύρραξιν αυτήν θα είναι παρά το πλευρόν της Αγγλίας».
Το κείμενο αυτό επιβεβαιώνεται και αναφέρεται στο έργο του Αντιναυάρχου Δημητρίου Γ. Φωκά: «Έκθεσις επί της Δράσεως του Ναυτικού κατά τον Πόλεμον 1940-1944», Τυπογραφείον Π.Ν 1953. Τόμος Α. σελ.9, κεφ.2. Η Πολιτική της Ελλάδος και το Επιτελικόν της Πρόγραμμα.
 
Η πολιτική του Ιωάννη Μεταξά στηρίχτηκε από εκείνη την εποχή αφ΄ ενός, στην απόφαση της μη εμπλοκής της Ελλάδος στον πόλεμο και της αποφυγής πάσης ενέργειας δυναμένης να εμπλέξει την χώραν εις ρήξιν ή την δημιουργία δυσαρέσκειας προς κάποια Μεγάλην Δύναμιν, αφ' ετέρου και παραλλήλως στην προετοιμασία του στρατού και της κοινωνίας δια την αντιμετώπιση παντός ενδεχομένου.

Η θέσι του στο πλευρό των Συμμάχων είναι δεδομένη από την αρχή, όμως υπό όρους. Η απαίτηση για τα Δωδεκάνησα ήταν ο στόχος του. Πέρα όμως από όλα αυτά η απόφασή του να αμυνθεί κατά πάσης προσβολής του Ελληνικού εδάφους, είναι έκδηλη και δηλωμένη ποικιλοτρόπως από την 18 Μαρτίου 1939. Ημερολόγιο 18 Μαρτίου