ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Πέρα από τα όρια της διπλωματικής ηθικής

Δεν είναι μυστικό το ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες με κάθε τρόπο προωθούν την εφαρμογή του σχεδίου του αεριαγωγού «Ναμπούκο», μέσω του οποίου πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Το καύσιμο θα περνά μέσα από την Τουρκία και θα καταλήγει στις ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Δεν είναι μυστικό ότι ασκούν απροκάλυπτη πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μη συμμετάσχουν στο σχέδιο «Νότιο Ρεύμα». 

Εμφανές παράδειγμα αυτής της πολιτικής, γράφει ο σχολιαστής Ρούμεν Ποπόφ, αποτέλεσε η συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη Τζέιμς Ουόρλικ με τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράιτσο Τραϊκόφ. 

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Αμερικανού Πρέσβη δυο μέρες μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια ο Α΄ Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Ζουμπκόφ με το Βουλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, στις οποίες ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες για το σχέδιο «Νότιο Ρεύμα», καθώς και  για τον ατομικό ηλεκτρικό σταθμό «Μπελένε». 

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Βρέμια νοβοστέι» ο οικονομικός σχολιαστής Αλεξέι Γκριβάτς, «λαμβανομένης υπόψη της ταχύτητας με την οποία ο κύριος Μπορίσοφ δίνει και παίρνει πίσω τα λόγια του σχετικά με τη συνεργασία με τη Ρωσία, καθίσταται κατανοητό ότι καμιά εγγύηση της υπογραφής «οδικών χαρτών» γι΄αυτά τα ενεργειακά σχέδια δεν υπάρχει. Όμως παρ΄όλ΄αυτά, η αναβίωση της ρωσο-βουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον».

Λοιπόν, τι είπε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον Τραϊκόφ ο αμερικανός Πρέσβης Τζέιμς Ουόρλικ; Οι Βούλγαροι, πιθανόν, θέλουν να μάθουν, γιατί η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 30% και άραγε δεν θα αυξηθεί τα προσεχή 5-10 χρόνια, όμως σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα να το μάθουν αυτό, γιατί τα συμβόλαια με τη Ρωσία είναι μυστικά. Εκτός αυτού, ο κ. Ουόρλικ θεωρεί ότι η Βουλγαρία και τα Βαλκάνια γενικά πρέπει να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες ενεργειακών πόρων, γιατί αυτό συμφέρει στους λαούς των Βαλκανίων. Και είναι αισιόδοξος σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου του αεριαγωγού «Ναμπούκο».

Πρέπει να σημειωθεί η γρήγορη αντίδραση του Πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πυρβάνοφ, που δήλωσε ότι «θα ήθελε να δει ιδέες για τη διαφοροποίηση και να ακούσει συμβουλές, που στηρίζονται σε υπαρκτή υποστήριξη». Ο Πυρβάνοφ εισηγήθηκε επίσης στους πρεσβευτές «να δίνουν λιγότερες συμβουλές για τα ενδοπολιτικά προβλήματα». 

Μήπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι, π.χ., ο Πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες μπορεί να απαιτήσει από την αμερικανική κυβέρνηση μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοσιότητα στα συμβόλαια των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου «Τεξάκο» και «Μόμπιλ όιλ κορπορέισν»; Στη διεθνή διπλωματία υπάρχουν τέτοιες έννοιες, όπως η διπλωματική ηθική, η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, τις οποίες ο κ. Ουόρλικ προφανώς δεν έχει χωνέψει, ή δεν επιθυμεί να χωνέψει.