ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Βαλκανική συμμαχία


Λιθογραφία της εποχής που παρουσιάζει τις σύμμαχες χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Σερβία - με την σειρά, από τα αριστερά προς τα δεξιά) να σκοτώνουν τον Οθωμανικό δράκο.


                                Εθνική μνήμη: Η σφαγή της Δράμας

Δοξάτο Δράμας: Οι βουλγαρικές σφαγές στην περιοχή της Δράμας (29-9-1941)

Η Βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αποτέλεσε μία από τις στυγνότερες περιπτώσεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, γιατί θεωρήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής (τους Βουλγάρους), όχι ως προσωρινή κατοχή, αλλά ως ένα πρώτο στάδιο για την οριστική προσάρτηση της περιοχής αυτής, στα όρια του βουλγαρικού κράτους.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές βουλγαρικές αρχές, ενεργούσαν ως φορείς πραγματοποίησης της εθνικής ολοκλήρωσης και ικανοποίησης των ‘’ιστορικών ορίων’’ του βουλγαρικού λαού και άσκησαν μια έντονη πολιτική αφομοίωσης ανθρώπων και θεσμών στο βουλγαρικό εθνικό και κρατικό κορμό.

Τα μέσα και οι πρακτικές που εφαρμόσθηκαν για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής άγγιξαν τα όρια εξόντωσης του τοπικού πληθυσμού, είχαν συγκλονιστικές συνέπειες στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των περιοχών και μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατοχής (1941-1944), άφησαν πίσω τους μία κυριολεκτικά ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ, με πληθυσμό μειωμένο κατά το ¼ τουλάχιστον, οικονομία στο μηδέν, και τις υποδομές σε εκκλησία, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Η κατοχή άρχισε στις 18 Απριλίου 1941, όταν οι Γερμανοί δίνουν στους Βουλγάρους τη συγκατάθεση-διαταγή (consent-order), να εισβάλουν στην περιοχή και τελείωσε στις 25-26 Οκτωβρίου 1944, όταν αποχωρούν τα τελευταία βουλγαρικά στρατιωτικά αποσπάσματα.

Γεωγραφικά, η κατοχή από τους Βουλγάρους κάλυπτε τη περιοχή που εκτείνεται από τον ποταμό Στρυμόνα, μέχρι τη γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σβίλενγκραντ.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι βουλγαρικές αρχές ήταν να συλλάβουν και απελάσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να παίξουν καθοδηγητικό ρόλο στον υπό κατοχή πληθυσμό.
Το σύνολο των νέων ανδρών από τις κατεχόμενες περιοχές απελάθηκαν, για να μην υπάρξει αντίσταση κατά των κατοχικών δυνάμεων και οδηγήθηκαν στο εσωτερικό της Βουλγαρίας για κατάταξη στα τάγματα εργασίας του Βουλγαρικού στρατού, στα ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΚΙΑ.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε έντονα τις βουλγαρικές αρχές ήταν η παράδοση του κρυμμένου οπλισμού των Ελλήνων της περιοχής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή στην περιοχή, υπήρχαν τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, αλλά και οργανώσεις Πόντιων Οπλαρχηγών, κύρια στα χωριά Κοκκινόγεια, Καλλίφυτο, Περιστεριά και αλλού.
Οι τοπικές οργανώσεις των Πόντιων Οπλαρχηγών, (κυρίως εθνικιστικών πεποιθήσεων), δρούσαν ακόμη αποσπασματικά και κύρια για την περιφρούρηση του πληθυσμού των τοπικών τους κοινωνιών.
Οι οργανώσεις του ΚΚΕ, ελεγχόταν από το ανεξάρτητο Γραφείο του ΚΚΕ στη Μακεδονία-Θράκη, που δεν είχε επαφή και καθοδήγηση από το κέντρο με αποτέλεσμα να ενεργεί αυτόβουλα.

Δηλαδή μπορούμε ασφαλέστατα να συμπεράνουμε ότι το αντιστασιακό κίνημα, στη περιοχή, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, δρούσε, με την έναρξη της βουλγαρικής κατοχής, ανεξάρτητα από κεντρικές και κυβερνητικές κατευθύνσεις και οδηγίες, κάπως ‘’ερασιτεχνικά’’ και πάντως όχι οργανωμένα.

Καθοριστικό ρόλο, στα παραπάνω, έπαιξε η Περιφερειακή Επιτροπή του ΚΚΕ της Δράμας.
Καθοριστικός ο ρόλος της γιατί υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την απόφασή της να γίνουν οι ένοπλες επιθέσεις στη πόλη της Δράμας και στα γύρω χωριά.

Μία ερμηνεία θέλει την Περιφερειακή Επιτροπή του ΚΚΕ της Δράμας, να παρασύρθηκε από πράκτορες της βουλγαρικής κρατικής ασφάλειας, που παριστάνοντας τους κομμουνιστές, υπέβαλλαν στους Έλληνες ‘’συντρόφους’’ τους την ιδέα της εξέγερσης

Μια άλλη, ίσως και η πιο κοντινή στην αλήθεια ερμηνεία είναι η εκτίμηση του στελέχους του ΚΚΕ και αργότερα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, Ανδρέα Τζήμα, που βρίσκεται δημοσιευμένη στο βιβλίο του Γρηγόρη Φαράκου «Άρης Βελουχιώτης: το χαμένο αρχείο, άγνωστα κείμενα, η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στον Άρη Βελουχιώτη, 1941-1945, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 1997 »

Λέει ο Ανδρέας Τζήμας για τη γραμμή του τότε (1941) ανεξάρτητου Γραφείου του ΚΚΕ στη Μακεδονία-Θράκη :

«Μετά την επίθεση των Γερμανοφασιστών ενάντια στη Σοβιετική ένωση, ρίχνουν το σύνθημα της ένοπλης πάλης κατά των κατακτητών και για τη σοβιετική εξουσία. Λείπει όμως η πρακτική προετοιμασία αυτής της ένοπλης πάλης και οι σκοποί που βάζουν, στενεύουν πολύ τη βάση της. Παρ’ όλες τις αδυναμίες της όμως πρέπει να θεωρήσουμε αυτή τη γραμμή σαν τον κύριο παράγοντα για την εξέγερση της Δράμας…»

Αυτό είναι το ιστορικό-πολιτικό-στρατιωτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η Σφαγή της Δράμας…

Που ξεκίνησε με την ανατίναξη ενός εργοστασίου ηλεκτροφωτισμού στη πόλη της Δράμας, τη νύκτα της 28ης προς 29ης Σεπτεμβρίου 1941 και με άλλες επιθέσεις την ίδια νύκτα στα γύρω χωριά της περιοχής, με πρώτο το Δοξάτο.

Στόχοι παντού οι Βούλγαροι χωροφύλακες, γεγονός που έδωσε στις επιθέσεις αυτές τον χαρακτήρα της εξέγερσης για την εκδίωξη των βουλγαρικών αρχών και που έδωσε το άλλοθι στους Βουλγάρους, για μαζικές συλλήψεις και εκτελέσεις.

Ο αριθμός των Ελλήνων θυμάτων δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί. Μόνο στη πόλη της Δράμας, βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 1500 Έλληνες, στο Δοξάτο 200 και αρκετοί κάτοικοι σε κάθε ένα από τα χωριά της περιφέρειας.

Η σφαγή της Δράμας νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα αιματηρό μεν αλλά υπαρκτό παράδειγμα, της θέλησης του απλού Έλληνα, (ανεξάρτητα σε πιο στρατόπεδο βρισκόταν τότε – του ΚΚΕ ή του εθνικού κομματιού της κοινωνίας), να μην εκβουλγαριστεί.

Σήμερα που τα πάθη και οι πληγές έχουν επουλωθεί και η Βουλγαρία είναι πλέον στην ΕΕ, μισή ώρα από τη Δράμα, το να ξέρουμε και να θυμόμαστε την Ιστορία, να τιμούμε τους νεκρούς, με το αίμα των οποίων εμείς απολαμβάνουμε – όσα απολαμβάνουμε - δεν είναι κακό, αλλά επιβεβλημένο.


Το 2012 συμπληρώθηκαν και  100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και προγραμματίζονται εκδηλώσεις εθνικής μνήμης για το γεγονός.

Spetznaz και GRU σε δράση (vid)

  Σφαγή ισλαμιστών στον ρωσικό Καύκασο Spetznaz και GRU σε δράση (vid)
Σε σφαγή ισλαμιστών τρομοκρατών από ρωσικές ειδικές δυνάμεις Spetznaz και ομάδων GRU, εξελίχθηκε η επιχείρηση εκκαθάρισης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές του βόρειου Καυκάσου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (ΝΑΚ) της Ρωσίας 49 ισλαμιστές τρομοκράτες μεταξύ των οποίων και τρία ηγετικά στελέχη μαζί με το επιτελείο του σκοτώθηκαν σήμερα στην επιχείρηση που ξεκίνησε μέσα στην νύχτα και στην οποία συμμετείχανσ συνολικά 450 μέλη των ειδικών μονάδων.


"Η συντονισμένη επιχείρηση επέτρεψε να τεθεί τέρμα στη δράση αρκετών αρχηγών συμμοριών, μελών συμμοριών και των συνεργών τους, πλήττοντας σημαντικά το σύστημα στο οποίο επιχειρούσαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Στην επιχείρηση έλαβε μέρος προσωπικό από διάφορες μονάδες όπως το 431 Τάγμα της δύναμης VMF (Spetznaz) που έχουν έχουν μεγάλη πολεμική εμπειρία σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών.

Όπως ανέφεραν πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν και αερομεταφερόμενες μονάδες, οι οποίες απέκοψαν την διαφυγή των τρομοκρατών στα σύνορα Ινγκουσετία και Νταγκεστάν.

Η σύγκλιση των ρωσικών ειδικών ομάδων έγινε σε ένα φαράγγι, το οποίο αποτέλεσε και τον τάφο των ισλαμιστών, αφου επί τρεις ώρες βάλλονταν από τους Spetznaz, oι οποίοι έκαναν χρήση και βαρέως οπλισμού, όπως φορητούς εκτοξευτές βλημάτων με θερμοβαρικές κεφαλές.

Iδού και μία από τις πρόσφατες επιχειρήσεις των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Νταγκεστάν που ως συνήθως κατέληξαν στην σφαγή των ισλαμικών τρομοκρατικών 
 

Μας λένε τρελούς κι ονειροπόλους κι ότι δεν πάμε καλά!Είδαμε κι αυτούς που πάνε καλά, πως τον κατάντησαν τον τόπο....

Μας λένε τρελούς κι ονειροπόλους...

Μας λένε... εσείς δεν έχετε να φάτε και θέλετε και την Κωνσταντινούπολη;

Κι εμείς τους λέμε ΟΧΙ! Δεν θέλουμε την Κωνσταντινούπολη μόνο... Θέλουμε και τον Πόντο και την Μικρασία και την Θράκη ολόκληρη, και την Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο και την Ανατολική Ρωμυλία και την Βόρειο Μακεδονία...

Και τους θυμίζουμε...

πως μπορεί να μας λείπουν πράγματα και μπορεί να μας λείψουν ακόμη περισσότερα. αλλά σίγουρα είμαστε λιγότερο νηστικοί απ' ότι ήταν οι προγονοί μας, το 1821, το 12-13, το 1940...

Μας λένε ότι δεν γίνονται έτσι πια οι πόλεμοι...

Κι εμείς τους λέμε ΛΑΘΟΣ! Και έτσι γίνονται, ακόμη και σήμερα, και με λιγότερα μέσα από αυτά που διαθέτουμε. Χωρίς Ναυτικό κι Αεροπορία, υποδεέστερες δυνάμεις με λιανοντούφεκα, κρατάνε καθηλωμένη μιά ολόκληρη αυτοκρατορία και τους συμμάχους της στις εσχατιές της Μέσης Ανατολής.

Κι εμείς ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ -κι ας έφαγε τον αχόρταγο το καθεστώς- και Ναυτικό έχουμε και Αεροπορία ικανά να ανοίξουν κάθε δρόμο και να κλείσουν κάθε διάβαση...

Μας λένε τρελούς κι ονειροπόλους κι ότι δεν πάμε καλά!

Είδαμε κι αυτούς που πάνε καλά, πως τον κατάντησαν τον τόπο. Σ' αυτούς δεν λέμε τίποτα αλλά μεταξύ μας ξέρουμε πως ότι ξεκίνησε πάνω σ΄ αυτόν τον πλανήτη ξεκίνησε από ένα όνειρο από μιά ιδέα από την ικανότητα των ελεύθερων ανθρώπων να σκέφτονται, να σχεδιάζουν να ονειροπολούν.

Κι εμείς που δεν γίναμε κιμάς στην μηχανή της Νέας Τάξης έχουμε όνειρα κι ελπίδες να τα κάνουμε πραγματικότητα. Κι είναι τα ίδια όνειρα με των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Όνειρα ΤΡΕΛΑ κι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ...

Ας μην ανησυχούν κάποιοι... Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε κάποιον πόλεμο... Ούτε καν χρειάζεται να το προτείνουμε! Και δεν χρειάζεται γιατί είναι νομοτέλεια πως η Τουρκία θα μας επιτεθεί! Αργά ή γρήγορα! Και θα το είχε κάνει ήδη αν δεν γνώριζε πως η απάντηση που θα πάρει θα είναι καταστροφική. Όπου και όπως το επιχειρήσει.

Στην Θράκη από την οποία έχω καταγωγή εδώ και δεκαετίες η Τουρκία διενεργεί προπαρασκευαστικές πολέμου.
 
Τους εγκάθετους της τους παρακολουθούμε και τους καταγράφουμε συστηματικά... Κι από τώρα ξέρουν ότι απέναντι τους δεν θα βρουν απλούς πεζικάριους αλλά λυσσασμένους Λοκατζήδες.
 
Στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε στεριά και θάλασσα θα πήξει ο τόπος από τα κατεστραμμένα κουφάρια της πολεμικής τους μηχανής. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο κι αυτό που η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει....
Γι αυτό καθυστερεί. Δεν μας αγαπά, δεν μας συμπονά, δεν μας λυπάται... ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ!

Μην μας ρωτήσετε πότε... Δεν ξέρουμε να σας πούμε! Ούτε πότε μπορούν να γίνουν οι πόθοι του Γένους πραγματικότητα. Μπορεί αυτή η γενιά να μην καταφέρει τίποτα. Μπορεί ούτε η επόμενη. ίσως περάσουν πολλές γενιές ακόμη μέχρι να βρεθεί εκείνη που θ' αδράξει την ευκαιρία...

Εμείς όμως... ποιοι είμαστε; Ποιοι είμαστε εμείς αλήθεια; Ποια γενιά και με ποιο δικαίωμα που θα στερήσουμε από το Γένος το ΟΝΕΙΡΟ και την ελπίδα; Ποιοι είμαστε εμείς που θα επιτρέψουμε να σπάσει η αλυσίδα της μνημοσύνης;
 
Που θα σταματήσουμε την μεταλαμπάδευση του Πόθου μας και του Πόθου των προγόνων μας; Γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ... Είμαστε ο κρίκος μιας αλυσίδας που έρχεται αιώνες πριν να δέσει το παρελθόν με το μέλλον.

Να διατηρήσει τις μνήμες και να τις σπρώξει με φόρα στους επόμενους αιώνες και για όσο χρειαστεί.
 
Είμαστε ένας δυνατός κρίκος αυτής της αλυσίδας. Είμαστε Ελληνόψυχοι κι έχουμε όση ακριβώς τρέλα χρειάζεται για ονειρευόμαστε και να ποθούμε αυτά που φαντάζουν αδύνατα! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!
ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ -
ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟΧΟΣ.
  

Σε συναγερμό η κυβέρνηση-– έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι

Σε συναγερμό η κυβέρνηση
 
  
 Έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του Μνημονίου υπουργούς θα έχει την Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.


Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα εργασιακά και, καθώς δεν υπάρχει επίσμη ενημέρωση από το Μαξίμου για τη λίστα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, αναμένεται ότι το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτός βέβαια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πολύ πιθανό είναι, επίσης, να δώσουν το «παρών» και άλλοι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαδικασία της εισαγωγής και ψήφισης, στη Βουλή, νομοσχεδίων αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί π.χ. η πιθανότητα της συμμετοχής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στον απόηχο μάλιστα της είδησης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή φόρου στα τσιγάρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται για την στάση των βουλευτών κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων. Ήδη, επικρατεί «αναβρασμός» στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν, ενώ, από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιαννάκης ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων.

Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι διπλός: τόσο να «κλείσει» τη συμφωνία με την Τρόικα όσο και να διασφαλίσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, μετρώντας όσο το δυνατόν λιγότερες -ή και καθόλου- απώλειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στον τρικομματικό συνασπισμό.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η ταχεία εκπλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποτελούν τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που έχει ζητήσει η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καλύψχει το 90% της διαδρομής που απαιτείται, προκειμένου να λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ.



Η ΣΥΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ "ΒΙΕΤΝΑΜ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...

ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑΣΑΡ ΓΙΑΚΙΣ...
Η ΣΥΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ
ΤΟ "ΒΙΕΤΝΑΜ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...
 


 Η τουρκική εφημερίδα Zaman, έχει πρόσφατα δημοσιεύσει κάποια άρθρα που προειδοποιούν τον Ερντογάν να μην το παρακάνει με τη στάση του όσον αφορά τη συριακή κρίση.
 
Η Ζaman δημοσίευσε προχθές αποκλειστική συνέντευξη με τον πρώην Τούρκο ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς, ένα δημοσίευμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Γιακίς χαίρει γενικά σεβασμού και αναγνώρισης ως πρώην διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή.
 
Μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους "αραβολόγους" της Τουρκίας, αφού έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Συρία.
 
Το πιο σημαντικό απ' όλα, ωστόσο, είναι ότι είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και φέρεται ότι είναι έμπιστος του πρόεδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ
(ο οποίος σε μια πρόσφατη σημαντική συνέντευξή του περιέγραψε την κατάσταση της Συρίας ως "εμφύλιο πόλεμο").
 
Στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα,
                        ο Γιακίς υπογράμμισε:
"Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε μια πολιτική μόνο και μόνο επειδή ήταν μέρος της εξωτερικής πολιτικής μας στο παρελθόν. Κάθε νέα κατάσταση απαιτεί προσαρμογές στην εξωτερική πολιτική, διότι αν ο καπετάνιος του πλοίου κρατά το τιμόνι σε μια σταθερή θέση, το πλοίο δεν θα πάψει να αλλάζει κατεύθυνση λόγω των εξωτερικών παραγόντων που υπεισέρχονται.

Ως Τουρκία δράσαμε από την ορθή πλευρά της ιστορίας όταν ένας δικτάτορας ήρθε αντιμέτωπος με τον λαό που κυβερνούσε, αλλά καθώς το κάναμε αυτό οι ενέργειές μας πήγαν πιο πέρα από τις ενέργειες άλλων παραγόντων και καταστράφηκαν όλες τις γέφυρες με το καθεστώς".

Ο Γιακίς θεωρεί ότι στη Συρία η Τουρκία ενήργησε με το κίνητρο του "να μην επαναλάβει το λάθος που έκανε στη Λιβύη, όπου εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με τα κίνητρα του ΝΑΤΟ".

Δήλωσε επίσης ο Γιακίς:

"Οι Δυτικές χώρες μας ενθάρρυναν αλλά στη συνέχεια πάτησαν φρένο, φοβούμενες ότι οι φονταμενταλιστές μισθοφόροι ίσως καταλάβαιναν τη Συρία. Η Τουρκία πιάστηκε στον ύπνο και παρέμεινε μόνη της, σε θέση οφσάιντ".

Σύμφωνα με την έμπειρη γνωμοδότηση του Γιακίς, η Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά το "Βιετνάμ" της Τουρκίας, αν εξακολουθήσει να εμπλέκεται ενεργά στη συριακή κρίση. "Αν αντίθετα κρατήσει τις αποστάσεις της δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος".

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη την ιδέα της υιοθέτητησης μιας "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" εντός της Συρίας στην περιοχή δίπλα στα τουρκικά σύνορα, επειδή η περιοχή είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό κουρδοκρατούμενη και τα τουρκικά στρατεύματα θα κληθούν να σταθμεύσουν εκεί ακριβώς, μέσα στη Συρία, προκειμένου να διατηρηθεί "ελεύθερη" η εν λόγω ζώνη.

"Αλλά", προειδοποιεί ο Γιακίς, "οι Κούρδοι της Συρίας θα προκαλέσουν όχι χίλιες*, αλλά ένα εκατομμύριο "εκδορές" (*βλέπε "στρατηγική των χίλιων εκδορών") στα τουρκικά στρατεύματα που θα υπηρετούν εκεί, τα οποία θα καταλήξουν να παγιδευτούν σε ένα τέλμα".

"Αν μπούν στη Συρία τα στρατεύματά μας το θεωρώ απίθανο να επιστρέψουν νικητές", πρόσθεσε ο Γιακίς. "Η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στη Συρία".

Ο Γιακίς, ο οποίος υπηρέτησε στη Συρία ως διπλωμάτης από το 1980 έως και το 1984, θεωρεί ότι "ο Σύριος πρόεδρος Άσαντ ενήργησε ως έμπειρος σκακιστής και έδωσε την Τουρκία ένα μήνυμα όταν απέσυρε τις δυνάμεις του από το γεμάτο Κούρδους βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας - που ονομάζεται αλ-Χασάκα - και το άφησε στους Κούρδους".

Σύμφωνα με τον Γιακίς, "μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι αυτή η ενέργεια του Άσαντ ίσως να συνέβαλε στην αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών του ΡΚΚ στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα".

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Κούρδοι έχουν αποκτήσει μια ιστορική ευκαιρία στην περιοχή, ο Γιακίς είπε:
"Αυτό το ιδανικό, δηλαδή ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, υπάρχει στο μυαλό του κάθε Κούρδου". Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι"οι Κούρδοι είναι η πιο καλά οργανωμένη ομάδα μέσα στη Συρία και δεν θα διστάσουν να επωφεληθούν από την κατάσταση που επικρατεί εκεί, αν τα πράγματα πάρουν τροπή προς το χειρότερο".
Ο Γιακίς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κατακερματισμό της Συρίας. Επίσης - και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον - θεωρεί μια επέμβαση των Δυτικών στη Συρία ως απίθανη:

"Μια κυβέρνηση υπό τον Μιτ Ρόμνι στις ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να προμηθεύει απ' ευθείας όπλα στους αντάρτες της Συρίας, αλλά δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε άλλο".

Ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης προειδοποιεί επίσης για την συνέχιση της τακτικής των στημένων πολέμων μέσω της χρήσης ξένων μισθοφόρων.
 
Πιστεύει ότι αυτοί οι πόλεμοι θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται με μόνο κριτήριο τα όποια συμφέροντα των εξωτερικών δυνάμεων. Εξαρτάται, επομένως, εντελώς από την Τουρκία το εάν να σταθμίσει ψύχραιμα την κατάσταση και να δει τι ακριβώς την συμφέρει να πράξει, πού βρίσκονται τα συμφέροντά της, ακόμη και εάν κληθεί να ενεργήσει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

"Αν συνεχιστεί αυτός ο βρώμικος πόλεμος, ο συριακός λαός θα εξακολουθήσει να σκοτώνεται, ενώ κάποιοι άλλοι θα συγκρούονται στο έδαφος της χώρας του για τον απόλυτο έλεγχό της.
 
Αν η Τουρκία και οι ΗΠΑ εμπλακούν περισσότερο στον πόλεμο αυτό, αναγκαστικά θα εμπλακούν, εκτός από τις δύο αυτές χώρες, και η Γαλλία, η Ρωσία και το Ιράν".
 
 defencenet.gr

20 λεπτά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

 
 
Το νέο “σήριαλ” στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ΕΔ είναι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ,την ερχόμενη Κυριακή ,που αν πιστεψουμε όσα διαρέει η κυβέρνηση θα έχει 20λεπτη διάρκεια.!

Τα όσα έγιναν πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, έριξαν μια κυβέρνηση και αποτέλεσαν την αφορμή για αλλαγή όλης της στρατιωτικής ηγεσίας.
 
Το επιτελείο Σαμαρά δεν θέλει να ρισκάρει σε καμία περίπτωση να πάθει τα ίδια και γι΄ αυτό προετοιμάζει μια “παρέλαση” δυνάμεων ασφαλείας, γύρω από τη παρέλαση.

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις θα περιφρουρήσουν τους επίσημους που θα έχουν την …επικίνδυνη αποστολή να την παρακολουθήσουν και η εντολή που έχει δοθεί από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι “πάση θυσία η παρέλαση πρέπει να γίνει”. Το πόσο θα διαρκέσει είναι ένα θέμα!
 
Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι περίπου …20 λεπτά!

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι φήμες για χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε αποστολές “αστυνομικού χαρακτήρα”, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες.
 
Οι μαζικές μετακινήσεις στρατιωτικού προσωπικού που έχουν προγραμματιστεί για τη Θεσσαλονίκη λόγω των εκδηλώσεων που θα γίνουν για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης αλλά και την 28η Οκτωβρίου, έχουν δώσει στους γνωστούς ύποπτους πλέον κύκλους να μιλούν για “χρησιμοποίηση δυνάμεων της 71ης Ταξιαρχίας σε ρόλο ασφάλειας” και άλλα σχετικά.
 
Εκτός απ΄ ότι έχουν καταντήσει την 71η Ταξιαρχία μια δύναμη …που πάει με όλα , οι πληροφορίες αυτές διαχέονται μ΄ ένα τρόπο που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι στόχος είναι να προκληθεί ένταση για την παρέλαση, ακόμη κι αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση. Και αυτό είναι το πιο ύποπτο.

Εννοείται ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτά τα σενάρια έχουν έστω και ψήγμα αλήθειας!

Είναι όμως πλέον ανησυχητική η επιμονή κάποιων “διαδρομιστών” να “βγάζουν” κάθε λίγο και λιγάκι το στρατό στο δρόμο.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ο ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε τ΄ αυτί του βουλευτή του στη Ξάνθη

  
Ευτυχώς κάποιοι φαίνεται ότι είναι σ΄ εγρήγορση στη Θράκη.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται επικριτικά σ΄ όσους έσπευσαν να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
Και είναι σημαντικό γιατί ανάμεσα σ΄ αυτούς ,πρώτος απ΄ όλους είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κ.Ζεϊμπέκ δεν χάνει “γιορτή και πανηγύρι” που διοργανώνεται απ΄ όποιον δηλώνει “τούρκος” στη Θράκη . Το κόμμα του πάντω στην ανακοίνωσή του -επιτέλους- του τραβάει τ΄ αυτί.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν …ιδρώνει κανένος τ΄ αυτί.
Η ανακοίνωση του
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης λέει:Ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με παράγοντες της μειονότητας

Τέτοιους είδους συναντήσεις δεν υπηρετούν την προώθηση των πραγματικών συμφερόντων των συμπολιτών της μειονότητας.

Αντίθετα αξιοποιούνται από την Τουρκική διπλωματία για να εμφανιστεί σε ρόλο προστάτη και ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή, λόγω και της έλλειψης μιας σοβαρής πολιτικής των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, για τη μειονότητα αλλά και ευρύτερα για την περιοχή.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ
ως γνωστό με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί την ανάγκη για μια άλλη πολιτική για τη μειονότητα, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα ενώνει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της περιοχής.
 
Πολιτική που σήμερα δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Η συμμετοχή των βουλευτών του σε τέτοιου είδους συναντήσεις – ανεξάρτητα από προθέσεις – δυστυχώς δεν διευκολύνει μια τέτοια προσπάθεια.