ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η απαντητική επιστολή Σαμαρά στον ανεπίδεκτο Gruevski

O πρωθυπουργός επισημαίνει στον σκοπιανό ομόλογό του ως οι προσπάθειες της ΠΓΔΜ 
για σφετερισμό της ιστορίας και των συμβόλων μας, προσβάλλουν και ενοχλούν τους Έλληνες.




Ευθεία απορριπτική απάντηση στο αίτημα για συναντήσεις, ψευδών εντυπώσεων, χωρίς προηγούμενη συμμόρφωση προς τους αυστηρούς όρους της Ε.Ε. και χωρίς βούληση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δίνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε επιστολή προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. 

Η επιστολή Σαμαρά, που απεστάλη στις 4 Σεπτεμβρίου προς απάντηση πρωτοβουλίας της ΠΓΔΜ της 31ης Ιουλίου, διαψεύδει την περίεργη φιλολογία των τελευταίων ημερών για «μυστικές συνομιλίες» και, κυρίως, γι’ απομάκρυνση του πρωθυπουργού από την απαίτηση υιοθέτησης ενός ονόματος για όλες τις χρήσεις κι έναντι όλων (erga omnes). 

Το κείμενο της επιστολής απορρίπτει τις αιτιάσεις των Σκοπίων γι’ αντιπαραγωγική στάση της Αθήνας, καθώς η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει την προσήλωση στο πλαίσιο διαλόγου του ΟΗΕ και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. 

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας, η Αθήνα θα προωθήσει τις επαφές όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε. κατά την ελληνική προεδρία του 2014.

Με το δεδομένο ότι η αλληλογραφία των δύο πρωθυπουργών είναι γνωστή στον ΟΗΕ και σε τρίτα μέρη, ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης. 

Αλλωστε στο ίδιο κλίμα υλοποιείται και η στρατηγική της Αθήνας στα θέματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο και στον διάλογο με την Αγκυρα.

Το αίτημα

Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο πρωθυπουργός της
ΠΓΜΔ αναφέρει ότι απευθείας συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο θα ήραν τα εμπόδια στην ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας του. 

Ο κ. Γκρούεφσκι παραδέχεται ότι οι συναντήσεις με τους προκατόχους του κ. Σαμαρά «ίσως δεν βοήθησαν να επιλυθεί η μακρά διένεξη», αλλά κρίνει ότι συνέβαλαν «στο να γνωριστούμε καλύτερα». 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι η «παρεμπόδιση» της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. και εισόδου στο ΝΑΤΟ έχει συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας του, ενώ επικαλείται την (καταδικαστική για την Ελλάδα) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. 
Με άκομψο ύφος, αναφέρει ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποτελούν αιτία παθητικής στάσης και προτείνει συναντήσεις «σε διάφορα επίπεδα» επί έξι θεμάτων: συμφωνία φιλίας και συνεργασίας, κοινή εκπαιδευτική και ιστορική επιτροπή, πλαίσιο βελτίωσης των διμερών σχέσεων, μεικτή διασυνοριακή επιτροπή, αποφυγή διπλής φορολογίας και κέντρο επαφής των υπουργείων Εσωτερικών Υποθέσεων (σ.σ.: Δημοσίας Τάξεως).

Ο καταλύτης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τετρασέλιδη επιστολή του εκφράζει ειλικρινή διάθεση ανάπτυξης διμερών σχέσεων «σε πολύ περισσότερα πεδία» από τα έξι που αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι και υπογραμμίζει:

«Θα ήθελα όμως να επαναλάβω ότι το ζήτημα του ονόματος παραμένει πρωταρχικής σημασίας για εμάς και ότι η επίλυσή του θα λειτουργήσει ως καταλύτης που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας. 

Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις», υπενθυμίζει ο κ. Σαμαράς, «προσπάθησαν να επιλύσουν το θέμα και να γεφυρώσουν την απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες μας. Από την πλευρά σας, έχετε παραμείνει στάσιμοι σε αυτό το θέμα τα τελευταία 17 χρόνια.
Αρνείστε ακόμα και την πλέον λογική και προφανή προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία είναι ότι -ανεξαρτήτως από την ονομασία που τελικά συμφωνηθεί- αυτή θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και να εφαρμόζεται από όλους (erga omnes). Αυτή η θέση σας έχει, επίσης, ευρέως μεταφερθεί στο παρελθόν από τους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας, κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. 

Εκτός από αυτό, επιμένετε στην προώθηση μιας αντιπαραγωγικής και εχθρικής ρητορικής έναντι της Ελλάδος, η οποία καθιστά μια λύση ακόμα πιο δύσκολη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτή η ρητορική προσβάλλει και ενοχλεί τους Ελληνες, όπως και οι προσπάθειές σας για σφετερισμό της ιστορίας και των συμβόλων μας, αυξάνοντας έτσι τις δικαιολογημένες αμφιβολίες ως προς το αν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά σας για την επίλυση του ζητήματος».

Ο κ. Σαμαράς δίνει έμφαση στη διαδικασία στον ΟΗΕ, που εξελίσσεται επί 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι προσβλέπει «στην παραγωγική συνέχιση» των καλών υπηρεσιών του απεσταλμένου Μ. Νίμιτς. Αποκαλύπτει δε ότι, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε την εποικοδομητική θέση του, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να επιδεικνύεται εμπράκτως ειλικρινής επιθυμία για αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφού αποκαθιστά την πραγματικότητα στα έξι θέματα που ήγειρε ο ομόλογός του, χαρακτηρίζει «απολύτως λανθασμένο» τον ισχυρισμό περί «παρεμπόδισης» της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, γράφοντας: «Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προ-ενταξιακές και ενταξιακές διαδικασίες, η Ελλάδα, ακριβώς όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος, έχει το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να παρακολουθεί την πρόοδο κάθε υποψήφιας χώρας στην εκπλήρωση των κριτηρίων και υποχρεώσεων». 

Επομένως, όπως αναλύει ο κ. Σαμαράς, οι όροι ένταξης «περιλαμβάνουν το σεβασμό προς την αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων», η οποία αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο» της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, ο σεβασμός προς την ίδια αρχή «απαιτεί την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».

Αποκαθιστά την αλήθεια για θέματα συνεργασίας

Ο κ. Σαμαράς, αποδεικνύοντας την αναξιοπιστία του κ. Γκρούεφσκι, αποκαθιστά την αλήθεια ως προς τη διμερή συνεργασία:

Μεικτή Επιτροπή Ιστορίας, καθοδηγούμενη από πολιτικές επιδιώξεις, δεν μπορεί να μεταβάλει τα επιστημονικά δεδομένα αιώνων, αλλά είναι χρήσιμη η διαγραφή εχθρικών αναφορών από τα σχολικά βιβλία.

Συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας υφίσταται από το 1998, ενώ η ΠΓΔΜ δεν έχει ανταποκριθεί σε ελληνική πρόταση, του 2011, για συχνές συναντήσεις.

Η Ελλάδα πρότεινε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας το 2006, η ΠΓΔΜ απάντησε το 2010 κι έκτοτε εξετάζονται επιμέρους στοιχεία.

Οι προτάσεις για νέους συνοριακούς σταθμούς παραγνωρίζουν την έλλειψη υποδομών και τεχνικά προβλήματα.Η αμερικανική στάση με το μυαλό στην οικονομία.

Σχεδόν από την επομένη των εκλογών, μετεβλήθη η θέση των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ότι στην οικονομική κρίση δεν έπρεπε να προστεθεί το -πάντα εκρηκτικό- θέμα της ΠΓΔΜ. 

Χάρη σε αυτήν τη θέση, είχε ξεπεραστεί η ελληνική ήττα στο Δικαστήριο της Χάγης τον Δεκέμβριο και είχαν προληφθεί επικίνδυνες συζητήσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο στο Σικάγο. 

Η αλλαγή πολιτικής πρωτοδιατυπώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον με τον ομόλογό της Δημ. Αβραμόπουλο και ακολούθησαν κινήσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στ. Φούλε, για να επιτευχθεί συμβιβασμός ως το τέλος του έτους. 

Το Βερολίνο είχε επίσης αλλάξει άποψη, αλλά στηρίζει πάλι την Αθήνα μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά.

Αλέξανδρος Τάρκας
Πηγή
http://strategyreports.wordpress.com

Πέντε κράτη ερίζουν για την ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα


 

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη Μαύρη Θάλασσα από ερευνητικά σκάφη των πέντε παράκτιων χωρών

Κάθε μία από τις χώρες της Μαύρης θάλασσας προσπαθεί να αποδείξει, ότι έχει όσο το δυνατό περισσότερα δικαιώματα στις εκτάσεις της υφαλοκρηπίδας της Μαύρης Θάλασσας. 

Ρουμανία και Ουκρανία απευθύνθηκαν ήδη στο Διεθνές δικαστήριο στη Χάγη λόγω των εδαφικών απαιτήσεών τους (για νησίδα ακατοίκητη). 

Το Βουκουρέστι επίσης έχει απαιτήσεις προς τη Σόφια, όπου η περιοχή της υφαλοκρηπίδας της ( "Χαν Ασπαρούχ"), βρίσκεται κοντά στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας. 

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά εάν δεν φθάσουν σε συμφωνία, το πρόβλημα θα πάει στη Χάγη.

Το ρεπορτάζ της βουλγαρικής ραδιοφωνίας, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται στη Μαύρη Θάλασσα, από ερευνητικά σκάφη των πέντε παράκτιων χωρών, κάνει λόγο για πολιτειολόγους να ισχυρίζονται, πως οι μάχες του 21ου αι. θα είναι μάχες για τον "μαύρο χρυσό" (άλλοι μιλούν για το νερό). 

Άρχισαν πάντως σκληρές λογομαχίες -προς το παρόν- για πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή.

Πέντε κράτη -Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία- ανέλαβαν έρευνες γι' αυτήν την πρώτη ύλη στην υφαλοκρηπίδα της Μαύρης θάλασσας. Και όχι μόνο αυτό, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα έφθασαν στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Περισσότερο από το 60% των νέων κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου βρέθηκαν κάτω από την ηπειρωτική επικράτεια. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται, ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια από εκεί θα προέρχονται πάνω από το 40% των πρώτων υλών σε παγκόσμια κλίμακα. Η Μαύρη θάλασσα, όμως, παραμένει σχεδόν ανερεύνητη περιοχή, μόνο το 5% απ' αυτήν έχει ερευνηθεί (οι Βούλγαροι ειδικοί στον χώρο της ενέργειας την αποκαλούν "Ωραία κοιμωμένη").

Η Βουλγαρία άρχισε δραστήρια να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματά της τον Μάρτιο 2012. Στα τέλη Αυγούστου η χώρα υπέγραψε συμφωνία αναζήτησης πετρελαίου και αερίου στο λεγόμενο μπλοκ "Χαν Ασπαρούχ" στα βαθιά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Ρουμανία, με κονσόρτσιουμ επικεφαλής του οποίου είναι η γαλλική εταιρεία Total. Στο κονσόρτσιουμ περιλαμβάνονται η αυστριακή OMV και η ισπανική Repsol.

Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται, ότι σ' αυτό το τμήμα υπάρχουν σπουδαίες ποσότητες αερίου. Αυτές τις μέρες έγινε γνωστό, ότι στο νότιο τμήμα της βουλγαρικής Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Τουρκία, αναμένεται να βρεθεί πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες. Το μπλοκ αποκαλείται "Τέρες" στο όνομα του Θράκα βασιλιά.

Η Ρουμανία επίσης λαμβάνει δραστήριο μέρος στην αναζήτηση πετρελαίου και αερίου στη Μαύρη θάλασσα. Τον Μάρτιο φέτος, κονσόρτσιουμ από την αμερικανική ExxonMobil και την ΟΜV έκαναν έρευνες στα βαθιά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, που απέδειξαν την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και αερίου.

Άλλο κονσόρτσιουμ από τη ρωσική LukoilOverseas και την αμερικανική Vanco International, θα κάνουν επίσης έρευνες και επεξεργασία κοιτάσματος στην υφαλοκρηπίδα της Ρουμανίας.

Η Τουρκία ομοίως προσπαθεί να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αναζητώντας εντατικά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα. Σ' αντίθεση με τις άλλες χώρες της περιοχής, όμως, αυτή η χώρα έχει άμεση πρόσβαση στο πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Ρωσία και Ουκρανία, ως παρευξείνιες χώρες, επίσης ανέλαβαν έρευνες στα βαθιά ύδατα. Και μάλιστα η Ρωσία περιέλαβε αυτές τις έρευνες στον κατάλογο των ενεργειακών της προτεραιοτήτων.

Μέχρις στιγμής, δεν γίνονται έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα (πλην των παραπάνω αναφερομένων), αλλά ήδη υπάρχει τριβή μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, για τα ύδατα της Νότιας Οσετίας. Όπου η μεν Γεωργία την θεωρεί -ακόμη- δικό της έδαφος, ενώ η Μόσχα αυτόνομο κράτος (υπό την προστασία της).

Να υπενθυμίσουμε ότι κάποιος είχε αναρωτηθεί πριν από δεκαετίες αν το πετρέλαιο είναι ευλογία ή κατάρα.

Το Ιράκ απειλεί με κατάρριψη των τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του



Προτεραιότητα στην ενίσχυση της αεράμυνάς του δίνει το Ιράκ, αναμένοντας τους προσεχείς μήνες την παράδοση εκσυγχρονισμένων αντιαεροπορικών όπλων από τις ΗΠΑ ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναφορά παλαιότερων συστημάτων κατευθυνομένων βλημάτων σοβιετικής προέλευσης σε επιχειρησιακή κατάσταση. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ιράκ εξετάζει παράλληλα την προμήθεια σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία για να επανακτήσει τον έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου που παραβιάζεται συστηματικά από αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές προσβολή κουρδικών στόχων εντός της ιρακινής επικράτειας. 

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του απόστρατου αξιωματικού της Ιρακινής Αεροπορίας και μέλους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Iskander Witwit, ο οποίος απευθύνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: “Θεού θέλοντος, θα εξοπλίσουμε το Ιράκ με όπλα ικανά να καταρρίπτουν αυτά τα αεροσκάφη”. 

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Nuri al-Maliki προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι η Βαγδάτη δεν θα παραμείνει άλλο σιωπηλή μπροστά σε αυτές τις παραβιάσεις.