ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΚΑΨΗΣ-ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ


ΚΑΨΗΣ-ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:  
ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΛΕΝΕ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ






















«Η κυβέρνηση Παπαδήμου βασίστηκε στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκπληρώσει μία συγκεκριμένη αποστολή και μετά την ολοκλήρωσή της η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».

Στη θέση αυτή συμφώνησαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα: «Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας;».

Ο κ. Καψής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινού, είπε ότι ο Τύπος συνέτεινε στην συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς τα κόμματα, καίτοι αναγνώριζαν την ανάγκη, βρέθηκαν κάτω από ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης. Ωστόσο πρόσθεσε «τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης εφόσον υπάρχει μία συγκεκριμένη συμφωνία».

Ο κ. Μιχελάκης από την πλευρά του είπε: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει προέλθει από συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, έχει συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσει, που είναι το PSI και η δανειακή συμφωνία και μ΄ αυτή την έννοια έχει και συγκεκριμένο ορίζοντα. Όταν ολοκληρώσει την αποστολή της η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».

Υποστήριξε δε ότι «υπάρχουν κάποιες εξουσίες που θέλουν να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου και εκεί συναντώνται και προσωπικές επιδιώξεις και κομματικές διεργασίες. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή της κυβέρνησης θα πάμε σε εκλογές για να αναδειχθεί μία κυβέρνηση με εντολή να βγάλει την χώρα από την κρίση».

Το 1914 ο Γεώργιος Παπανδρέου συναντά τον Ίωνα Δραγούμη στο Βερολίνο

Η συνάντηση του Ίωνα Δραγούμη 
και του Γεωργίου Παπανδρέου στο Βερολίνο 



(το 1914 συναντήθηκαν τυχαία στο Βερολίνο ο Ίων Δραγούμης (ήταν εκεί ως διπλωματικός ακόλουθος) με τον Γεώργιο Παπανδρέου (σπούδαζε πολιτικές επιστήμες) και αντάλλαξαν απόψεις επί των Εθνικών και κοινωνικών θεμάτων που απασχολούσαν τότε τον Ελληνισμό, αλλά που κατά την γνώμη μας παραμένουν επίκαιρα πάντοτε. Την σημαντική αυτή ιδεολογική συνάντηση περιγράφει στο παρακάτω αξιόλογο κείμενο του ο φίλος μου Βαγγέλης Κομνηνάκης τον οποίο ευχαριστώ για την ευγενική άδεια αναδημοσίευσης που μου παρείχε)

Ο Ίων Δραγούμης υπήρξε για το ελληνικό έθνος μία εμβληματική φυσιογνωμία. Την εποχή του Μακεδονικού Αγώνος ανεδείχθη ως σπουδαίος μαχητής, διπλωμάτης και πολιτικός με ακατάβλητη πίστη στα ιδανικά της φυλής και αποφασιστικά επίμονος στο όραμα της απελευθερώσεως των αλυτρώτων Ελλήνων.

Το έτος 1914 ο Γεώργιος Παπανδρέου συναντά τον Ίωνα Δραγούμη στο Βερολίνο. Ο Ίων έχει μόλις συγγράψει το βιβλίο του «Ελληνικός Πολιτισμός». Ο Γεώργιος Παπανδρέου στα «Πολιτικά Κείμενα» υποβάλλει σε μία έντιμη ιδεολογική κριτική το βιβλίο του Ίδα, όπως τον αποκαλεί, προτού στο τέλος αποκαλύψει τα αισθήματα συμπαθείας που τρέφει για τον Ίωνα.

Περιγράφει λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου την κατάσταση που επεκράτει στην Ελλάδα προ του 1897. Λέγει λοιπόν ότι «οι παλαιοί πολιτικοί δεν είχαν λησμονήσει την Μεγάλην Ιδέαν. Αυτή μάλιστα η πίστις, ότι το ελεύθερον Κράτος ήτο προσωρινόν, εχαρακτήριζε την Ελλάδα μέχρι του 1897. Μόνον κατόπιν της θλιβεράς ήττης του 1897 έχασεν έδαφος η Μεγάλη Ιδέα, εδημιουργήθη το ρεύμα των απαισιοδόξων, με σύμβολον «δεν βαρυέσαι», «δεν διορθώνεται το Ρωμαίικο», με πρωθυπουργούς κυβερνώντας «τυχαίως και μοιραίως». Και ως αντίδρασις κατά της αυτοκτόνου αυτής ιδεολογίας προεκλήθη η κίνησις των Νέων, τα εθνικά κινήματα εις την Μακεδονίαν, την Ήπειρον και την Θράκην, η πολιτική των Εθνοτήτων εις την Πόλιν και η Στρατιωτική Επανάστασις (σ.σ. στο Γουδί)».
Και συνεχίζει ο Γ. Παπανδρέου: «Όταν λέγω ότι η επαγγελία της Μεγάλης Ιδέας εχαρακτήριζε την παλαιάν Ελλάδα δεν εννοώ φυσικά ότι εγίνετο και καμμιά θετική εργασία προς πραγμάτωσιν της επαγγελίας αυτής. Τουναντίον, εχρησίμευε συχνά, δια να καλύπτεται η εσωτερική εκμετάλλευσις και συναλλαγή. Και δια αυτό είναι υπεύθυνοι, εις αυτό είμαι τελείως σύμφωνος με τον Ίδαν, οι «φαύλοι» πολιτικοί της παλαιάς Ελλάδος. Διότι δεν έκαμαν καμμίαν θετικήν εργασίαν, ούτε προς εκπολιτισμόν των ελευθέρων, ούτε προς απολύτρωσιν των δούλων».



Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Γεώργιο Παπανδρέου στην Ακρόπολη 


Ο Ίδας γράφει: «Το Ελληνικόν Έθνος είναι εκλεκτόν. Έχει παρελθόν πλήρες πολιτισμών, είναι και σήμερον πολιτισμένον και δι’ αυτό ημπορούμεν να περιμένωμεν με βεβαιότητα την άνθησιν του νεοελληνικού πολιτισμού!»

Ο Γ. Παπανδρέου: «Είναι αληθές; Είμεθα εκλεκτοί; Υπάρχουν εν γένει φυλαί προνομιούχοι; Και δημιουργεί τας φυλάς η κληρονομικότης; Ή το κλίμα; Ή αι ιστορικαί τύχαι των, πολιτικαί, οικονομικαί, θρησκευτικαί κ.λπ.; Σε κάθε περίπτωση όμως, το να πιστεύωμεν ότι είμεθα άξιοι, ότι ημπορούμεν να δημιουργήσωμεν, είναι στοιχειώδες. Χωρίς αισιοδοξίαν δεν ημπορούν να κάμουν βήμα προόδου, ούτε τα Άτομα, ούτε οι Λαοί. Πρέπει να πιστεύσωμεν εις τον εαυτό μας, δια να προχωρήσωμεν προς τα εμπρός, συγχρόνως όμως να έχωμεν και τα μάτια ανοικτά δια τα ιδικά μας ελαττώματα και την αξίαν των άλλων. Με τέτοιον ανοιχτομάτην φανατισμόν ημπορούν να νικούν οι Λαοί».

Και ο Γέρος της Δημοκρατίας κλείνει την αναφορά του στον Ίωνα ως εξής: «Αυτά είχα να γράψω, γενικώτατα, δια το βιβλίον του Ίδα. Όχι αντιρρήσεις. Απλώς μερικάς σκέψεις μου, εξ αφορμής του «Ελληνικού Πολιτισμού». Ο Ίδας, ηξεύρω, με όσα έγραψα είναι σχεδόν σύμφωνος. Εις την μοναξιάν του Βερολίνου, όπου το έφερεν η τύχη να συναντηθώμεν, ευρήκαμεν συχνά ευκαιρίαν, περιπατούντες μέσα εις τας πυκνάς δενδροστοιχίας του Τιργκάρτεν, να ομιλήσωμεν φιλικά δι’ όλα τα σχετικά θέματα και να συμφωνήσωμεν. Και αν εις το βιβλίον του υπάρχουν κάπου μονομέρειαι και υπερβολαί, είναι συχνά συνειδηταί. Ο Ίδας είναι φύσις πολεμική. Έζησε την νέαν ελληνικήν ζωήν. Και διότι οι κρατικοί ηπείλουν να θυσιάσουν το Έθνος με την στενήν ιδιοτελή των αντίληψιν και διότι οι λογιώτατοι ηπείλουν την γνησίαν δημοτικήν ζωήν, την μόνην αληθινήν παράδοσιν του Έθνους, ωρθώθη η πολεμική ιδιοσυγκρασία του και διαμαρτύρεται. Όχι κρατική, αλλά εθνική πολιτική. Όχι λογιώτατη, αλλά δημοτική παράδοσις. Αν αυτό είναι μονομέρεια και υπερβολή, είναι το κοινόν ελάττωμα όλων των πολεμιστών».



Αυτά γράφει ο Γεώργιος Παπανδρέου για τον Ίωνα Δραγούμη. Απόδειξη καταλυτική της αποδοχής, ης ετύγχανε ο Ίων Δραγούμης, αλλά και μέτρο αξιόπιστο της συμφωνίας ευρυτέρων πολιτικών δυνάμεων για την αξία της Εθνικής Ιδεολογίας, όπως τότε εκείνα τα χρόνια την εξέφραζε η Μεγάλη Ιδέα. Αν δε, είμεθα προσεχτικοί θα παρατηρήσουμε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου στην κριτική του ανάλυση χρησιμοποιεί όρους απαγορευμένους σήμερα στο φαύλο και ασφυκτικό ιδεολογικό περιβάλλον που διαμορφώνει η ηγεμονία της Αριστεράς στο χώρο του πολιτικώς αποδεκτού. Ομιλεί για εθνικά κινήματα, εκκινεί από της παραδοχής περί υπάρξεως φυλών προκειμένου να αξιολογήσει τη σπουδαιότητά τους, ενώ χαρακτηρίζει τις πολιτικές παραιτήσεως από του στόχου της εθνικής ολοκληρώσεως δια της Μεγάλης Ιδέας αυτοκτονικές πολιτικές.

Η κριτική του Γ. Παπανδρέου μας υπενθυμίζει σήμερα τρία πράγματα:



1. Ότι ο Ίων ήταν «πολεμιστής» σε μία εποχή που η δική του γενεά δηλαδή οι νέοι έδιναν τη μάχη επιβιώσεως του Μακεδονικού, Ηπειρωτικού και Θρακικού Ελληνισμού, ως μάλιστα ευθεία αντίδραση και κάθετη αντίρρηση στην ανυπαρξία εθνικής εξωτερικής πολιτικής και στην παραίτηση της ηττοπάθειας που κατέστη ιδεολογία στο τότε αστικό Κράτος των Αθηνών.

2. Ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου ως ένας ηγέτης του Κέντρου που καθόρισε την σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία παραδεχόταν και αποδεχόταν τα εθνικά οράματα του Ίωνος Δραγούμη, εν αντιθέσει προς τους επιγόνους του.

3. Ότι τα διδάγματα του Ίωνος είναι σήμερα απολύτως αναγκαία και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα καθότι η γενεά των σημερινών νέων Ελλήνων, καλείται να προφυλάξει την επιβίωση του Έθνους που διέρχεται μία παρατεταμένη περίοδο πνευματικής παρακμής αλλά και να ανασχέσει αποτελεσματικά την πολιτική κυριαρχία της Άκρας Αριστεράς, προκειμένου να επανασυνδεθούν οι Έλληνες με τα εθνικά οράματα.

Φόβοι για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 
ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ... 

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ 
ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!








Το αν και πού θα γίνει παρέλαση για την 25η Μαρτίου θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Διυπουργικής τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η σκέψη να μην πραγματοποιηθεί σε καμία πόλη παρέλαση, παρά μόνο στην Αθήνα με τεράστια φυσικά αστυνομική κινητοποίηση. Επίσης υπάρχει και η σκέψη για εορταστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. 

Να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 
στην Αθήνα θα γίνει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το καθεστώς! Από ποιούς θα γίνει, προς τα πού και πάνω από ποιούς θα παρελάσουν, θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις αποφάσεις τους... .


Φόβοι για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 
- Βορίδης: "Θα σφαχτούμε"












Όσο πλησιάζει η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου τόσο τα πολιτικά πρόσωπα και η κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανά επεισόδια και έκτροπα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.

Πολλοί υπουργοί είναι προβληματισμένοι για εκείνη την ημέρα και μάλιστα το θέμα τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Το θέμα έθεσε ο κ. Βορίδης ο οποίος με δραματικό τόνο δήλωσε πως είναι απαράδεκτοι οι προπηλακισμοί κατά τη διάρκεια των παρελάσεων και δήλωσε χαρακτηριστικά: “ανησυχούμε όλοι μας, θα μας σφάξουν”.

Ο φόβος και η αγωνία της κυβέρνησης είναι τόσο έκδηλη που για το εάν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις ή όχι στις 25 Μαρτίου, αυτό θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Διυπουργικής τη Δευτέρα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt υπάρχει η σκέψη να μην πραγματοποιηθεί σε καμία πόλη παρέλαση, παρά μόνο στην Αθήνα με τεράστια φυσικά αστυνομική κινητοποίηση. Επίσης υπάρχει και η σκέψη για εορταστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.


Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Με τα οργανωτικά θέματα της Εθνικής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ θα ασχοληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε συνεδρίασή του, αύριο το πρωί.





Για δες καιρο που διαλεξε η μοιρα για να φερει στη χωρα μια κυβερνηση χαμενη απο χερι. Βαδιζουν και παραμιλουν κ'ουδεις καταλαβαινει κ'ουτε κι' ιδιοι ξερουνε
ποιος φευγει και ποιος μενει. 
Μπερδεψαν αρμοδιοτητες μπερδεψανε και λογια κ'απ'την πολυ σκοτουρα τους ξεχασαν τα ρολογια. Γιατι ο χρονος σωθηκε τρεχει δε σταματαει κι'ο κοσμος ολος ξυπνησε τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΕΤΑΕΙ !!!!









Από το 1965 ξέραμε, οτι είχαμε πετρέλαια

Ξέραμε οτι είχαμε πετρέλαιο από το 1965!





















Το ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο. 
Ο κορυφαίος Ελληνας επιστήμονας Σταύρος Κατράκης, τακτικός καθηγητής στο ΕΜΠ είχε δημοσιεύσει το 1965 μελέτη για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. 
Ο χάρτης που είχε δημοσιεύσει το 1965 ο καθηγητής Σταύρος Κατράκης 
Υπάρχει πετρέλαιο και στη...στεριά




 - Τι αποκαλύπτει o Υφυπουργός Γ.Μανιάτης

"Θα κάνουμε έρευνες σε κάθε περιοχή που έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα" διαμηνύει η Ελλάδα
- Σε ποιες χερσαίες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο
- Απόρρητος χάρτης δείχνει που υπάρχουν κοιτάσματα σε όλη τη χώρα
- Ελλάδα και Κύπρος είναι ο κρίκος για ένα νέο ενεργειακό δόγμα στην Ε.Ε.
- Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες θα δοθεί στην δημοσιότητα ΟΛΟ το εθνικό αρχείο υδρογονανθράκων!

Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων σε Εβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά...
Είμαστε πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα δήλωσε στο Newsit o αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και από τον χάρτη που αποκάλυψε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Νίκος Ευαγγελάτος στην εκπομπή "Σκάι στις 8". 

Οπως δήλωσε ο κύριος Γιάννης Μανιάτης "τον Ιούλιο θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 10 έως 12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη. Μέσα στο 2012 είχαμε τις 8 δεσμευτικές προσφορές για τα σεισμικά, στην αρχή της χρονιάς προκηρύξαμε τον μεγάλο διαγωνισμό για τα 3 οικόπεδα σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο και μέσα στον Ιούλιο θα προκηρύξουμε τα 10 με 12 οικόπεδα στην υπόλοιπη χώρα.


Θεωρώ οτι με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα εξαντλούμε το συνολο των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό δημόσιο μέσα από το εθνικό αρχείο υδρογονανθράκων. Δίνουμε στη δημοσιότητα και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές το σύνολο των πληροφορίων που έχει η πατρίδα μας προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές στο χώρο των εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου τόσο στη θαλασσια περιοχή όσο και στην ξηρά". 
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Σε συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη, ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Ιούλιο θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 10-12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαία και πιθανώς στην Κρήτη.

Το μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή Κύπρου-Ισραήλ και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας συζητήθηκαν και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καθώς δημιουργείται δυνητικά η προοπτική να υπάρξει ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, οπότε κατατέθηκαν συνολικά 8 προσφορές. Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, με στόχο τον Απρίλιο να υπογραφούν οι συμβάσεις, ως τα τέλη του χρόνου να υπάρχουν και να έχουν αξιολογηθεί τα σεισμικά δεδομένα και στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013 να γίνουν οι προκηρύξεις για παραχώρηση έως 15 περιοχών για έρευνες με γεωτρήσεις.



Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραικός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3-4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα θα γίνει η προκήρυξη για τις 10-15 νέες περιοχές που θα βγάλει προς διερεύνηση η Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφεραν ακόμη ότι:

-Τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40% της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.

-Η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους όλα τα κοιτάσματα, σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

-Έχει συμφωνηθεί με την εταιρία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης. 

Η εταιρία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποφάσεις για την ανάθεσή του θα ληφθούν με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την εταιρία αλλά και τις εισηγήσεις των συμβούλων.



ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 
 
 
Βρήκαν τι φταίει στο ΠΑΣΟΚ για την κατρακύλα. Το όνομα του κόμματος και το έμβλημα, που συμβολίζει το παλιό ΠΑΣΟΚ φταίνε για όλα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να κατέβει στις εθνικές εκλογές … χωρίς το ΠΑΣΟΚ… τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ακούγεται ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές, δεν βρίσκει αρνητικές τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που έχει δεχτεί για αλλαγή στο όνομα του κόμματος, και στο έμβλημα, προκειμένου να υποστηρίξει με τον τρόπο αυτό ότι είναι έτοιμος για μετωπικές συγκρούσεις, ανατροπές και βαθιές αλλαγές, τόσο στο κόμμα, όσο και στην κοινωνία.

Μάλιστα, λένε ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. διάδωσε