ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΡΕΥΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ

Ο ΡΕΥΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ




Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων


Το έχω γράψει και το επαναλαμβάνω ότι πρέπει το συντομότερο να γίνουν εκλογές για να αποκτήσουμε μία κυβέρνηση πιο αποτελεσματική από αυτή που έχουμε σήμερα. Ένας σημαντικός λόγος πέραν των εσωτερικών είναι και η ρευστότητα του διεθνούς περιγύρου και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας. Ας κάνουμε μία σύντομη επισκόπηση.


Η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ προχωρεί γοργά και δυναμικά. Οι δύο χώρες συσφίγγουν τους δεσμούς τους στον αμυντικό και στον ενεργειακό τομέα. Η συνεργασία αυτή, την οποία θεωρώ ωφέλιμη και για την Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο αντισυσπείρωσης από την Τουρκία, η οποία νιώθει να απειλείται ή ότι εν πάση περιπτώσει δύο μη φιλικές της χώρες δημιουργούν αντιτουρκικό μέτωπο. 

Δεν πρέπει να αποκλείουμε ριψοκίνδυνες ενέργειες από την Άγκυρα κατά της Κύπρου και της Κυπριακής ΑΟΖ. Άλλωστε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου το υπενόησε σε πρόσφατες δηλώσεις του. Η ασθένεια του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου, δημιουργεί μεγαλύτερη ρευστότητα στην γείτονα χώρα και ξέρουμε ότι οι Τούρκοι εκτονώνουν προς τα έξω (π.χ. ένταση στα ελληνοτουρκικά) τις τυχόν εσωτερικές τους δυσκολίες. 

Μέχρι τώρα φαινόταν ότι με διάφορα μέτρα οι μετριοπαθείς Ισλαμιστές του Ερντογάν ήλεγχαν την κατάσταση, περιόριζαν τον ρόλο του Στρατού και είχαν τρόπο να πατάξουν απόπειρες πραξικοπημάτων. 


Τώρα που ασθενεί ο ισχυρός ανήρ όλοι διερωτώμαστε αν θα σηκώσουν και πάλι κεφάλι οι στρατιωτικοί ή αν θα βρουν οι Ισλαμιστές κατάλληλο διάδοχο του Ερντογάν.


Ο αλβανικός παράγοντας παραμένει ενισχυμένος και ελαφρώς αποθρασυμένος μετά την αμερικανική υποστήριξη προς την δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους Κοσσόβου.. Οι τάσεις για Μεγάλη ή Φυσική Αλβανία θα παραμείνουν έντονες και προς το παρόν στρέφονται προς τα Σκόπια όπου υπάρχει μεγάλη και οπλοφορούσα αλβανική κοινότητα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έπαυσε να αποτελεί πιθανό χώρο νέας ανάφλεξης και οι σχέσεις Μουσουλμάνων , Κροατών και Σέρβων είναι ψυχρότατες. Άλλο ένα θνησιγενές κράτος- δυναμίτης στα θεμέλια της σταθερότητας.

Η «αραβική ἀνοιξη» τελικά έφερε μεγαλύτερες απορίες σε όσους παρακολουθούν τα μεσανατολικά δρώμενα και σε όσους έχουν συμφέροντα ή γειτνιάζουν με την περιοχή. Η Αίγυπτος ένα από τα πολυπληθέστερα κράτη της Μ. Ανατολής δεν έχει ησυχάσει και η μετά Μουμπάρακ κυβέρνηση είναι επισφαλής. Σε όλη την Ισλαμική Μ. Ανατολή ο συνδυασμός φτώχιας, αναταραχής, θρησκευτικού φανατισμού και παρακλαδιών της Αλ-Κάιντα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα που επηρεάζει έμμεσα και την Ελλάδα. 

Υπάρχουν πολλοί ξένοι –κυρίως Αμερικανοί-τουρίστες που ακυρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα διότι την θεωρούν κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου όπου επικρατεί αναταραχή. Το μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη ισλαμική ζώνη είναι το Ιράν. Εκεί ο συνδυασμός πυρηνικού προγράμματος, ισλαμιστικής κυβερνήσεως με υψηλούς αντιδυτικούς τόνους και αμερικανο-ισραηλινής φοβίας οδηγεί σε κακή πρόβλεψη για την ειρήνη.


Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα η Ευρώπη και ειδικά η Ευρ. Ένωση μοιάζει να ψάχνει ταυτότητα, σκοπό, όραμα, ενότητα και κυρίως σπουδαίους ηγέτες. Η τάση του Βερολίνου για ηγεμονία πολιτική και οικονομική ήταν αναμενόμενη μετά την ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας. Η περιβόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατέρρευσε σε πολλές περιπτώσεις, όπως βλέπουμε και στον τρόπο που μεταχειρίζονται οι δανειστές-εταίροι την Ελλάδα. 

Βλέποντας προ ημερών την ταινία με τη ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ συνειδητοποίησα ότι λείπουν πλέον οι μεγάλοι ηγέτες από τη Γηραιά Ήπειρο. Η σκηνή κατά την οποία η Βρετανή Πρωθυπουργός δίνει εντολή στο Ναυαρχείο της να βυθίσει τον αργεντίνικο στόλο λέει πολλά. Στη γεωπολιτική μας ρευστότητα αναζητούμε ηγέτες με αποφασιστικότητα.

Το κόμμα «MEGA» ζητά ανοικτά την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου



“Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο”




«Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, οι πολιτικοί και κομματικοί ηγέτες της ελληνικής μειονότητας «MEGA»(http://www.mega-eemm.com/), που ζουν στην Αλβανία, ζήτησαν ανοιχτά την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του ”ΙΝΑ”.

Η απαίτηση αυτή, αναφέρθηκε την Κυριακή στις 19 Φεβρουαρίου του 2012, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της Αυτονομίας της 17ηςΦεβρουαρίου του 1914. Η εκδήλωση –συνεχίζει το δημοσίευμα- έλαβε χώρα στο χωριό του Κρανιά της νομαρχίας του Δελβινίου την Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Μετά την ανακοίνωση της αυτονομίας από τους εκπροσώπους του μειονοτικού κόμματος του «MEGA», έκαναν μνημόσυνο για τον Θύμιο Λώλη, έναν επαναστάτη που αγωνίστηκε το 1914 για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στην τελετή για την επέτειο αυτή μίλησε ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ασβεστόπουλος, που αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις17 Φεβρουαρίου του 1914, στο Αργυρόκαστρο. Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του κόμματος «MEGA», Χρηστάκης Κίτσος, ο οποίος τόνισε:

«Κάθε έθνος στον κόσμο έχει τους ήρωες του και γι’ αυτό έχουμε έρθει σήμερα στον εορτασμό των εθνικών μας ηρώων, που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, την προγονική μας γη, εδώ στην Βόρεια Ήπειρο. »Είναι καθήκον μας, να τιμήσουμε τους ήρωες του χθες για να παραδειγματιστούμε για τον αγώνα μας, σήμερα. Για να διατηρήσουμε την παιδεία μας, την περιουσία μας, την εθνική μας ταυτότητα. Για να διατηρήσουμε όλο όσα οι παππούδες μας, μας άφησαν, αυτοί που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.Όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για την εθνική ύπαρξή μας»


Μ. Βορίδης: Βρίσκομαι στη μεγάλη πατριωτική παράταξη

Μ. Βορίδης: Βρίσκομαι στη μεγάλη πατριωτική παράταξη





«Μόλις ολοκληρωθούν όλα από πλευράς κυβερνήσεως, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές, το χρειάζεται ο τόπος» τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς συγκροτεί «μια μεγάλη πατριωτική παράταξη». 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης βλέπει να χάνει το πολιτικό έδαφος κάτω από τα πόδια του. 

Η δημοσκοπική κατρακύλα του ΛΑΟΣ συνεχίζεται, την ώρα που αποψιλώνεται από στελέχη. Χθες ο κ. Καρατζαφέρης επιχείρησε -παρουσιάζοντας τους δύο νέους βουλευτές του ΛΑΟΣ Χ. Καλαποθαράκο και Μ. Ντουκάκη, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις έδρες των παραιτηθέντων Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη- να πείσει ότι η ένταξη των δύο θα δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη Ν.Δ. 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Σαμαρά και επιβεβαιώνοντας τον πανικό στον οποίο βρίσκεται, δήλωσε τα εξής: «Απέκτησε δελφίνο μετά υπασπιστού».

Από τη μεριά του ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, που από τη Συγγρού διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στη Ν.Δ., υπερασπιζόταν τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, δηλώνοντας ότι «τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν από την αρχή στον ΛΑΟΣ, ενώ πολλοί από αυτούς που κάνουν κριτική σήμερα βρίσκονταν σε άλλα κόμματα και προσχώρησαν στο κόμμα όταν είδαν ότι είχε προοπτικές να βγάλει βουλευτές. Σέβομαι την επιλογή που έκαναν, υπό την έννοια ότι είχαν συνειδησιακό πρόβλημα. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα προσπαθήσει να εκμηδενίσει την παρουσία που είχαν». 

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Πλεύρη, που αναφέρονταν σε νυν βουλευτές του ΛΑΟΣ, δημιούργησαν νέο πονοκέφαλο στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, από τη μεριά του, στη συνέντευξή του είχε πει μεταξύ άλλων ότι «ο Αντώνης Σαμαράς δικαιώνεται για τη στάση του» και είχε δηλώσει αισιόδοξος για το Eurogroup, θεωρώντας ότι η Ελλάδα θα πάρει το «ναι» από την Ευρώπη.

Πανστρατιά κήρυξε ο Σαμαράς

Πανστρατιά κήρυξε ο Σαμαράς









Πανστρατιά για να γίνει η ΝΔ πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία κήρυξε σήμερα από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Επανέλαβε την πάγια θέση του πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους επισημαίνοντας ότι :" Το κόμμα μας είναι η μόνη σοβαρή και σταθερή πολιτική δύναμη στη χώρα, οι εκλογές που θα γίνουν θα είναι οι πιο καθοριστικές μετά από αυτές του 74». 

Για τους βουλευτές που διαγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα χαρεί να ξαναγυρίσουν στο κόμμα, εφ' όσον έμπρακτα αποδείξουν ότι συστρατεύονται με τη ΝΔ.

Πέραν αυτού όμως άνοιξε τις πόρτες σε όλους όσοι έχουν απομακρυνθεί από την παράταξη κάνοντας λόγο για πανστρατιά εν όψει των εκλογών. Στην μάχη μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι "και όχι σκορποχώρι" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:" Κανένας δεν περισσεύει , πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή, η μεγάλη μάχη της ανάπτυξης ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές. Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η Ελλάδα πονάει. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι, τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη, η πιο δύσκολη μάχη για την ανάκαμψη".

Για την συμφωνία που επετεύχθη εκτίμησε ότι η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και περιθώριο για να βγει από την κρίση και υποστήριξε ότι έχει τρεις μεγάλες διαφορές και μια ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, τώρα υπάρχει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού ενώ η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου. " Από την άλλη η ομοιότητα είναι η διατήρηση της ίδιας συνταγής, λείπει ο 3ος πυλώνας, αυτός της ανάπτυξης". Επεσήμανε πάντως ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μέτρα ανάπτυξης. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη να εκδοθούν ευρωομόλογα, ενώ ανέφερε πως ήδη στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως το αντίδοτο στην κρίση είναι τα μέτρα ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας που θα μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία είναι για τον Αντώνη Σαμαρά και η αξιοποίηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κάτι που όπως είπε συζήτησε και κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα ο κ. Σαμαράς έθεσε ως άμεσους στόχους του την ανάσχεση της ύφεσης και την κοινωνική συνοχή

ΚΚΕ: «Ψυχρός εκτελεστής ο Βενιζέλος»

ΚΚΕ: «Ψυχρός εκτελεστής ο Βενιζέλος»







Ο «πόλεμος» του ΚΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καλά κρατεί, με την κάθε κόντρα τους στη Βουλή να περιλαμβάνει σκληρές εκφράσεις που θυμίζουν χτύπημα... σφυροδρέπανου. 

«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ' αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το PSI αποτελεί κρίκο σε μιαν αλυσίδα με συνέπεια την χρεοκοπία του λαού- και απ' αυτή την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το PSI στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. 

Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον τόμο του Μνημονίου, 700 σελίδων, που εκτόξευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ,Γιώργος Μαυρίκος προς τον κ. Βενιζέλο τη ημέρα ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης.

29Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ:«ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΕΩΡΕΙ Η ΝΔ


 

«ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΕΩΡΕΙ Η ΝΔ ΤΗΝ 29Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
 
Πρόθυμη να αποδεχθεί διεξαγωγή εκλογών στις 29 Απριλίου εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, εάν η επιλογή 8η Απριλίου αποδειχθεί πως δεν παρέχει αρκετό χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του κόμματος στο Reuters.

Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, υποστήριξε το στέλεχος, «ο ορίζοντας για τις εκλογές είναι ορατός και δεν θέλουμε καθυστέρηση για άλλους λόγους».

«H 8η Απριλίου παραμένει πιθανότητα, αλλά εάν δεν φτάσει ο χρόνος, η 29η Απριλίου φαίνεται ρεαλιστικό ενδεχόμενο» είπε το στέλεχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε αναφέρει τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, πως η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών θα έρθει μετά την επικύρωση της νέας σύμβασης από τη Βουλή, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να έρθει στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαρτίου