ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011



“Κούρεμα” και εκλογές ολοταχώς,
αλλά αφήνουν πίσω τους καμένη γη

Αν κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ας περιμένουν ορισμένες εβδομάδες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην κάλπη, εκεί που θα κριθούν από τον ελληνικό λαό.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 φουντάρισε για τα καλά !


Μας πήρε το ποτάμι ….

Νέα μαύρη τρύπα 1,4 δις στα έσοδα του προϋπολογισμού .

Τα μέτρα …φέρνουν νέα μέτρα.


Οι  δαπάνες… απογειώθηκαν
 Οι δημόσιες επενδύσεις… καθηλώθηκαν (νέα μείωση 2,8 δις).
 Η δημοσιονομική προσαρμογή …στόχος ανέφικτος!

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες , δείχνουν ότι βασικά η προηγούμενη κυβέρνηση «εκτέλεσε» με την πολιτική της την οικονομία.



Ανικανότητα, λάθη, στοιχειώδης οικονομική γνώση, βαθιά ύφεση; Η ουσία είναι ότι η μαύρη τρύπα στα έσοδα καταλήγει φέτος στα 5 δις ευρώ. Και από κάπου πρέπει να βρεθούν για να καλυφθεί αυτή η τρύπα. Νέα μέτρα, λοιπόν. Και δυστυχώς, αφήνουν πίσω τους καμένη γη για την επόμενη κυβέρνηση. Η ουσία είναι ότι αν θέλουν να καλυφθεί ο στόχος πρέπει να εισπράξουν τις επόμενες 8 ημέρες το ποσό των… 7,5 δις ευρώ. Ούτε στην πιο μεγάλη φαντασία του κ. Βενιζέλου δηλαδή, αν σκεφτεί κανείς ότι 29 και 30 Δεκεμβρίου οι εφοριακοί βάζουν λουκέτο στις εφορίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία:

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 43,83 δισ. ευρώ (έναντι 43,86 δισ. ευρώ αρχικής εκτίμησης προ μιας εβδομάδας) και αποκλίνουν 5 δισ. ευρώ από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί στις αρχές του 2011.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες υπάρχει απόκλιση 300 εκατ.
Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3% στο 11μηνο στα 46,4 δισ. ευρώ, πιο κάτω και από το στόχο που είχε τεθεί καθώς το κράτος συνεχίζει τη γνωστή πλέον τακτική της αναβολής των πληρωμών προς ιδιότητες (οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 6,7 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έκλεισε στα 20,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 21 δισ. ευρώ το 11μηνο και 21,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.







Καρατζαφέρης: 

Ο Φεβρουάριος μήνας για μασκαράδες

"Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε" για τις εκλογές



Συγκεκριμένα ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «εκείνοι που δεν ήθελαν τον Παπαδήμο πρωθυπουργό, πρέπει να τον αφήσουν να ασκήσει τα καθήκοντά του».



Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε την παραπομπή για έσχατη προδοσία,

 όσων βουλευτών ψήφισαν το μνημόνιο


Είναι απίστευτο και όμως ο Άρειος Πάγος, το έκανε.


Έκρινε ως παραδεκτή την μηνυση- γιά "Εσχάτη Προδοσία", όσων Βουλευτών ψήφισαν το Μνημόνιο- τού ιατρού κ. Αντωνίου. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που την εξέτασε, κ. Αθανάσιος Κατσηρώδης, την παρέπεμψε στη....




Βουλή, διότι κάποιοι από τους
«κατηγορούμενους» είχαν διατελέσει και Υπουργοί. Δηλαδή, ότι πρέπει να δικαστούν με το νόμο περί "ευθύνης Υπουργών" ο οποίος «συμπαρασύρει» και τους λοιπούς βουλευτές που δεν είχαν διατελέσει Υπουργοί.

Περιλαμβάνονται όλοι τού Πασοκ-ΛΑΟΣ και Ντόρας. Η ανακοίνωση στην Βουλή έγινε πρίν από ένα περίπου μήνα (24/9), τελείως παραπλανητικά και μέσα σε 28 δευτερόλεπτα, γιά να μην πάρει κανένας χαμπάρι τίποτα. Ο Αξιότιμος Αντ/δρος της Βουλής κ. Βάης Αποστολάτος, εντελώς (Αλα-νταν Παπα-νταν) ανακοίνωσε την πρόταση του Αρείου Πάγου στην Βουλή σε στιγμή πού παρευρίσκοντο ελάχιστοι και φρόντισε μάλιστα να ξεφορτωθεί και τούς εναπομείναντες.

Προφανώς γιατί το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τον ίδιο και το κόμμα του, τό ΛΑΟΣ... Παραμένει άγνωστον, άν Ν.Δ.-Κ.Κ.Ε και ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν αυτή την εξέλιξη μιά και ο κ. Βάης, έτσι όπως την εκφώνησε δεν κατάλαβε κανένας τίποτα...!!!

Ανεξαρτήτως πάντως αποτελέσματος πού θα έχει η πορεία της υπόθεσης στην Βουλή, δεδομένου ότι Πασοκ-ΛΑΟΣ-Ντόρα θα την καταψηφίσουν, η κατηγορία παραμένει εσαεί, αφού δεν θα εκδικασθεί η αίτηση του Αρείου Πάγου, μιά και η Βουλή δεν θα άρει την ασυλία όσων ψήφισαν Μνημόνιο. Πάντως ούτως ή άλλως ανοίγει ο δρόμος γιά την "Εξεταστική του Μνημονίου" πού έχει προαναγγείλει ο Σαμαράς....



Μετρημένες οι μέρες του Παπαδήμου



Πλήρη κατάρευση της εικόνα της νεοσύστατης κυβέρνησης Παπαδήμου...
μέσα σε λίγότερο από ένα μήνα καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα.
Η αρνητική εικόνα των ψηφοφόρων αγγίζει το 65% τη στιγμή που μόλις το 26% όσως ερωτήθηκαν επιμένει να ελπίζει σε κάτι από αυτή… Αυτά βλέπουν στο Μαξίμου και άρχισαν ήδη να μετράνε αντίστροφα την παραμονή τους…



Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπαδήμου Καρατζαφέρη 
-Τι ειπώθηκε με Σαμαρά
Κρίσιμες οι επαφές του Πρωθυπουργού

 20:51

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπαδήμου Καρατζαφέρη -Τι ειπώθηκε με Σαμαρά



 Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι επιβεβαιώθηκε η στήριξη της ΝΔ προς την κυβέρνηση. 


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά, επαναλαμβάνεται ότι ισχύουν όσα είχαν συμφωνηθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Είναι σαφές ότι ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που διήρκησε 1 ώρα και 15 λεπτά.

Η δήλωση του κ. Μιχελάκη: «Έγινε αναλυτική συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Είναι σαφές ότι ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και κυρίως του PSI και του νέου οικονομικού προγράμματος που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».


Αυτή την ώρα, ο κ. Παπαδήμος  έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.






Μας περνάνε για ηλίθιους


Ένας ένας οι βασικοί πυλώνες εφαρμογής (και αποτυχίας) του μνημονίου διαχωρίζουν όψιμα τη θέση τους και ξαναθυμούνται τις… αριστερότερες του νεοφιλελευθερισμού καταβολές τους προκειμένου να διασωθούν εκλογικά.




Ένας ένας όλοι οι υπόλογοι και υπεύθυνοι για τη μνημονιακή πολιτική που επί δυο χρόνια καταστρέφει κυριολεκτικά την Ελλάδα μετανοούν, για να ξανακερδίσουν προδήλως την έξωθεν καλή μαρτυρία. Οι μετάνοιες αποκτούν τις τελευταίες ημέρες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ (που οδεύει προς αναζήτηση αρχηγού) μαζικό χαρακτήρα.


Ο εκ των αρχιτεκτόνων του πρώτου μνημονίου το έχτισε με τα υλικά που του απέστειλαν χωρίς να εξετάσει ποιότητες και να ζητήσει προβλέψεις και εγγυήσεις αναστροφής μιας αποτυχημένης πορείας ο λίγος αναπληρωτής υπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια ότι σε βασικές υποθέσεις που αφορούν την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών έχουμε πέσει έξω . Και συμπλήρωσε ανενδοίαστα-ενώ δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του μέχρι και την τελευταία ημέρα της κυβέρνησης Παπανδρέου- ότι «μπορεί η απόκλιση να οφείλεται εν μέρει στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθούμε, διότι αφαιρεί χρήματα από τη ζήτηση, ενισχύοντας την ύφεση. Ίσως θα ήταν προτιμότερο» , πρόσθεσε, «στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί (sic!) και να ζητήσει περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε η χώρα να διεκδικήσει μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή».

Aιδώς, Αργείοι 

Ακούγοντας τα τελευταία λόγια του κ. Σαχινίδη στη Βουλή, παλαιός κοινοβουλευτικός άνδρας έπιανε τα μαλλιά του. Αυτοί που δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτε, δεχόμενοι ό,τι τους έλεγε η τρόικα και επαίρονταν για το μεγάλο σφίξιμο που έγινε το πρώτο έτος του μνημονίου, τώρα ζητούν διαπραγμάτευση και αργότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αιδώς, Αργείοι, έλεγε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Ο έτερος αρχιτέκτων του μνημονίου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λούφαξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πνιγμένος στη μνημονιακή του αποτυχία. Και προσπαθεί αργά και μεθοδικά να ξαναποκτήσει φιλολαϊκό προφίλ, εγκρίνοντας τελικά, όπως λέγεται, μικρές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην αρχή ο αποτυχημένος υπουργός είχε διαρρεύσει ότι η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 20%, ενώ η Αρχή Ενέργειας προωθούσε μεσοσταθμικές αυξήσεις 15%. Και πριν από δύο μέρες διέδιδε ότι «ο υπουργός θα εγκρίνει αυξήσεις κάτω του 10%» . Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός Ραχόι όχι μόνο εξήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και πάγωσε τα τιμολόγια του ηλεκτρικού και των άλλων μορφών ενέργειας.

Ο επί δύο έτη έτερος πόλος του μνημονιακού δόγματος, ο διεκδικών την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοΐδης, απέφυγε να «μετανοήσει» και περνούσε στην επίθεση, εφαρμόζοντας την παλαιά τακτική του «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» .

 Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Χρυσοχοΐδης εντυπωσίασε με την επίθεσή του κατά του κ. Γ. Παπανδρέου με τη γνωστή ρήση του περί αποικίας. Και τις αμέσως επόμενες μέρες χαρακτήρισε αποτυχημένους τους υπουργούς που έκαναν το μνημόνιο και προσπάθησαν να το εφαρμόσουν. Ένα μόλις βήμα απέχει από την καταδίκη του μνημονίου, το οποίο υπηρέτησε πιστά και αγόγγυστα επί δύο έτη. Προφανώς, θέλει να συγκεντρώσει μαζί του όλους τους αγανακτισμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, έλεγε κακεντρεχής βουλευτής του ίδιου κόμματος.

 Αλλά, γιατί δεν τιθάσευσε τον πληθωρισμό που αναρριχάται στο 3% με ύφεση στο 6% και γιατί δεν έβαλε βέτο, πρόσθετε, όταν οι φορολογίες του μνημονίου ύψωναν τις τιμές και κατέτρωγαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών Αναλυτές θεωρούν ότι ολοένα και περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ (ακόμα και υποψήφιοι αρχηγοί) θα παίρνουν αποστάσεις από τη (νεοφιλελεύθερη) πολιτική που εφαρμόστηκε, κυρίως όσο πλησιάζει η εκλογή νέου αρχηγού και οι εκλογές. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομικών το καλοκαίρι, επιχείρησε να διαπραγματευθεί με την τρόικα την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, ώστε η λιτότητα να γίνει λιγότερο άγρια. Έσπασε τα μούτρα του. Αλλά αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν το ξεχνάει ποτέ. Και σύντομα θα το αποδείξει.

 Ο έτερος των διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ με ίσες ή και μεγαλύτερες πιθανότητες με τον κ. Βενιζέλο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, δεν έχανε ευκαιρία να ομνύει στο μνημόνιο, ιδίως από την εποχή που πέρασε τον ασφαλιστικό νόμο, τους καρπούς του οποίου θα αρχίσουν να γεύονται οι Έλληνες σε λίγα χρόνια (από το 2015 και εντεύθεν). 

Η προσήλωση του κ. Λοβέρδου στην οικονομική πολιτική του μνημονίου, έλεγαν άσπονδοι φίλοι του, υπαγορευόταν από την ανάγκη να περάσει η προσωπικότητά του στους κύκλους της κοινοτικής ελίτ, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπου οι προσβάσεις του ήσαν ισχνές, σε αντίθεση με τις πολλές που διαθέτει ο κ. Βενιζέλος. Ήδη, όμως, φρονίμως ποιών, ο κ. Λοβέρδος παύει να εναγκαλίζεται το μνημόνιο. Οι φίλοι του λένε ότι είναι μεταρρυθμιστής και όχι μνημονιακός. Αναλυτές παρατηρούν ότι τον τελευταίο καιρό ο κ. Λοβέρδος μέσω συνεργατών του καταφεύγει όλο και συχνότερα στο να θυμίζει την ιδεολογική του καταγωγή (μέλος της ΚΝΕ) και να αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντροαριστερός» και καθόλου νεοφιλελεύθερος.

Μακρύς κατάλογος 

Φαίνεται ότι ο κατάλογος των όψιμων αντιμνημονιακών, ακόμη και με αστερίσκους, θα μακρύνει πολύ. Δύο μέρες πριν προστέθηκε στον κατάλογο ο κ. Γ. Ραγκούσης, βάλλοντας κατά της εργασιακής εφεδρείας. Βεβαίως ο υπουργός -που οφείλει την ανάδειξη του στην «κοοπτάτσια» του κ. Γ. Παπανδρέου- υπερθεμάτισε υπέρ των απευθείας (χωρίς εφεδρεία κ.λπ.) απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Δ. Ρέππας, που τα δύο αυτά χρόνια τηρούσε όντως διακριτικές αποστάσεις από το μνημόνιο, δήλωσε ότι οι 150.000 υπάλληλοι που θα φύγουν από το Δημόσιο μέχρι το 2015 (δέσμευση έναντι τρόικας δανειστών) θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης και όχι απολύσεων. 

Ένας φεύγει ένας έρχεται στους «φίλους» και στους «εχθρούς» του μνημονίου. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης – που λέγεται ότι υπήρξε προσωπική επιλογή του κ. Παπαδήμου -είπε ορθά κοφτά ότι δεν γίνεται να φύγουν 150.000 υπάλληλοι χωρίς απολύσεις και παρέπεμψε στα γνωστά του ΠΑΣΟΚ για σωτηρία της χώρας κ.λπ.

Βουλιάζει το ΑΕΠ 

Γιατί όμως «ανανήφουν» μαζικά οι βουλευτές και υπουργοί (κυρίως) του ΠΑΣΟΚ; Οι λόγοι είναι πρωτίστως οικονομικοί και κοινωνικοί. Μόλις προχθές ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ σωρευτικά κατά 20% από το 2008 μέχρι σήμερα, κάτι που, όπως είπε, δεν δικαιολογείται σε ειρηνικές περιόδους. 

Εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6%, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, και το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ, παρά τα μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο για τους Έλληνες πολίτες. Παρά τη βαθιά ύφεση, ο πληθωρισμός τρέχει με 3%, δείγμα ασυδοσίας και ανυπαρξίας ελέγχου στην αγορά, πράγμα που επιδεινώνει τα φαινόμενα εξαθλίωσης.

Παράλληλα, ένα εκατομμύριο πολίτες είναι άνεργοι και απ’ αυτούς οι μισοί είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες, ενώ το 40% των ανέργων είναι νέοι. Η αγορά εργασίας έχει αποσαθρωθεί, οι μισθοί οδεύουν σε πορτογαλικά επίπεδα. Τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει διαλυθεί, έλεγε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κρύβοντας το πρόσωπο του από ντροπή. 

Οι σημερινές «δηλώσεις μετανοίας» για τις υπηρεσίες που οι ανανήψαντες προσέφεραν στο μνημόνιο ασφαλώς δεν έχουν σχέση με τις μετεμφυλιακές δηλώσεις. Καθώς όμως με τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδεσμεύονταν έστω σταδιακά από την κηδεμονία της κρατούσας (εν πολλοίς με στοιχεία νεοφιλελευθερισμού) ιδεολογίας του κόμματος, η αυτοκάθαρση γίνεται αναγκαία. Επιβάλλεται και εδώ (με τη μορφή των αντιμνημονιακών τοποθετήσεων) είτε λόγω πολιτικής διάσωσης είτε για λόγους πραγματικής ανάνηψης. Όμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτε πλέον συντεταγμένα. 

Ουδείς υπουργός και βουλευτής του ούτε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα σκέφτηκε να πάρει την πρωτιά και να εναντιωθεί στην προταθείσα από τον κ. Γ. Κουτρουμάνη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τα κοινωνικά του ρεφλέξ. Αντίθετα, έκλεψε την πρωτιά η Ν.Δ., κερδίζοντας πιθανώς και πόντους ανάμεσα στις λαϊκές μάζες, καθώς εμφανίζεται να προστατεύει την αγοραστική τους δύναμη.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν πλέον φόβους ότι σε λίγο ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος θα οδεύει τον μοναχικό του δρόμο προς ένα αυτοκαταστροφικό μέλλον. Όπως οι γαλοπούλες δεν θέλουν να ακούνε για Χριστούγεννα, έτσι και οι άνθρωποι που το στήριξαν δεν θέλουν να ακούνε για μνημόνιο.


"Ο Κόσμος του Επενδυτή"





Πολύ "Μπλουμ" η κυβέρνηση Παπαδήμου 



Πλήρη κατάρευση της εικόνα της νεοσύστατης κυβέρνησης Παπαδήμου... μέσα σε λίγότερο από ένα μήνα καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα. Η αρνητική εικόνα των ψηφοφόρων αγγίζει το 65% τη στιγμή που μόλις το 26% όσως ερωτήθηκαν επιμένει να ελπίζει σε κάτι από αυτή... Αυτά βλέπουν στο Μαξίμου και άρχισαν ήδη να μετράνε αντίστροφα την παραμονή τους...



Το "σύντομο τέλος" της κυβέρνησης Παπαδήμου...


ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ;


















O ρωσικός δορυφόρος στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών Meridian έπεσε στη Σιβηρία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη αποτυχία μέσα στο έτος.

«Σύμφωνα με τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες, μία βλάβη σημειώθηκε στον τρίτο όροφο του πυραύλου. Βάσει αυτού μπορούμε να πούμε ότι ο δορυφόρος έπεσε στο έδαφος της Σιβηρίας» ανέφερε μία πηγή της διαστημικής υπηρεσίας στο πρακτορείο Interfax. 

Το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι ο δορυφόρος έπεσε στην επαρχία Τιούμεν, στη δυτική Σιβηρία, κοντά στην πόλη Τομπόλσκ. Δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία σχετικά με θύματα ή ζημιές. 

Η διαστημική υπηρεσία Roskosmos και το υπουργείο 
Άμυνας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν επιθυμούν να εκφραστούν για το γεγονός. Ο δορυφόρος Meridian χρησιμοποιείτο για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς, κυρίως για να βοηθά τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των πλοίων, των αεροσκαφών και των επίγειων υποδομών στην περιοχή της Αρκτικής. 

Εδώ και ένα έτος, ο διαστημικός τομέας της Ρωσίας έχει γνωρίσει μία σειρά αποτυχιών. Η τελευταία αποτυχία σημειώθηκε το Νοέμβριο όταν το διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt εκτοξεύθηκε με σκοπό να φτάσει στον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη. 

Όμως δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του και ετέθη απλώς σε τροχιά γύρω από τη Γη.

  ''ΜΠΛΟΚΟ'' ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Στις έξι και μισή το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για το κρίσιμο ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό στο οποίο σύμφωνα με επιτελείς της Λ. Συγγρού θα ξεκαθαρίσουν μία σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν στην πορεία και στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το κλίμα κάθε άλλο παρά καλό είναι ιδιαίτερα έπειτα από τα όσα έγιναν στα πρόσφατα υπουργικά συμβούλια όπου μεταξύ άλλων καταγράφηκε η έντονη δυσαρέσκεια των υπουργών της ΝΔ για το γεγονός ότι κανείς υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν διαβουλεύεται τουλάχιστον με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πριν παρουσιάσει κάποιο σχέδιο νόμου αλλά αντίθετα άπαντες επιχειρούν να καλλιεργήσουν συνθήκες για παράταση του βιου της κυβέρνησης.

Η κατάσταση φορτίστηκε χθες ακόμη περισσότερο έπειτα από την πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δηλώνοντας την ετοιμότητά του να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο μετά τις επαφές του κ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για πρώτη φορά η ΝΔ προχώρησε σε έναν έμμεσο σχολιασμό της κίνησης Παπούλια. «Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν. Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης» σημείωναν στη Λ. Συγγρού βάζοντας έτσι νωρίς – νωρίς «μπλόκο» σε κάθε ενδεχόμενη απόφαση να συναντηθούν και πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη φορά για να πάρουν ουσιαστικά πίσω οι κύριοι Παπανδρέου και Καρατζαφέρης την αρχική συμφωνία που έγινε ενώπιον του κ. Παπούλια, όπως εκτιμούν στη ΝΔ.

Στην απογευματινή συνάντηση ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το θέμα των εκλογών και των μέτρων που φούντωσε εκ νέου με το σχέδιο Κουτρουμάνη για περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Σε ότι αφορά στις εκλογές, στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι κατ’ επανάληψη ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει πως «η μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές» που όπως εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκτονώσουν εν πολλοίς την πίεση του εκλογικού σώματος έπειτα από δυο χρόνια σκληρών μέτρων.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το τι θα πει ο κ. Παπαδήμος για την παράταση του βιου της κυβέρνησής του αφού ο κ. Σαμαράς δεν είναι αρνητικός να υπάρξει παράταση κάποιων εβδομάδων ανάλογα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε καμία περίπτωση όμως πέραν τα μέσα του Μαρτίου.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός από το νέο μπαράζ δηλώσεων κατά των εκλογών κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι αυτές οι θέσεις αφορούν περισσότερο στα εσωκομματικά του κόμματος και όχι στη συμφωνία που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο επιτελείο του σημειώνουν πως ισχύει απόλυτα η φράση του ότι «η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από μία κυβέρνηση όπου τα κόμματα που τη στηρίζουν δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο και χωρίς καμία νομιμοποίηση γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακυβερνησία και κοινωνική ένταση».

Στο τραπέζι όπως όλα δείχνουν θα μπει και το θέμα της λήψης μέτρων με τον κ. Σαμαρά να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει πολιτικές περικοπών για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 όπου καταγράφεται και νέα μείωση των εσόδων με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών.


Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ: 
ΟΧΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ.....


Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει
Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».
Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.
Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.
Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ''έσωσε'' τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.
«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».



«ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»

Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα

Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!


Παπαδήμος όπως λέμε… Παπανδρέου


 


 Είπε ο διορισμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 14 Δεκεμβρίου 2011...

“Στο δυσμενές εγχώριο και διεθνές υφεσιακό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013. Πρώτον, εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών”.Δηλαδή ούτε 10 μέρες δεν έχουν περάσει. Κι όμως. Χθες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να επικυρώσει τις προτάσεις του εργατοπατέρα και πρώην συνδικαλιστή κ. Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας (μάλλον ανεργίας) πρότεινε οι μειώσεις να...
κυμαίνονται από 10% έως 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έως 30% για το ΤΑΥΤΕΚΩ έως και 25% σε μια 5ετία για το ΤΕΑΔΥ , έως 25% για το ΤΑΔΚΥ και ως 25% επίσης για το ΤΕΑΥΦΕ.

Ύστερα όμως από την ισχυρή παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας ματαιώθηκε η έγκριση του νομοσχεδίου και οι συνταξιούχοι γλίτωσαν ένα “μαχαίρι” 25% στις συντάξεις τους.

Πώς όμως προέκυψε η κωλοτούμπα του κ. Παπαδήμου και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση; Εδώ δε μιλάμε για τεράστια ποσά που θα περικοπούν και δε χάθηκε ο κόσμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ζήτημα να παίρνουν 15-200 ευρώ επικουρική ενώ η κύρια σύνταξή τους δεν είναι μεγάλη.

Πώς ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνουν τέτοιες περικοπές όταν πριν μερικές ημέρες υπήρξε δέσμευση για πάγωμα των μισθών και συντάξεων;

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός (ή τουλάχιστον έτσι λέει), επομένως δε θα είχε κανένα λόγο να πει ψέματα. Ούτε να μοιράσει υποσχέσεις όπως πιθανότατα να έκαναν κάποιοι που θα ήθελαν να εκλεγούν.

Τελικά, μήπως ο “τεχνοκράτης” κ. Παπαδήμος έγινε κι αυτός πολιτικός σαν κι αυτούς που το σύστημα που τον στηρίζει επιχειρεί να απαξιώσει;

Το «κόλπο της επόμενης δόσης»
Μα σημειώσουμε και κάτι άλλο: Εδώ και πολλούς μήνες ο μόνιμος εκβιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αν θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια ξεκινούσαν από εβδομάδες πριν να εντάσσουν τον κόσμο σε ένα καθεστώς φόβου. «Θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;» ήταν το μόνιμο εκβιαστικό σχέδιο ώστε να περνούν πολύ σκληρά μέτρα χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Το δράμα της 6ης δόσης το ζήσαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τότε μας έλεγαν ότι στερεύουν τα ταμεία, δε θα πληρωθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η Ελλάδα θα κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και τα ταμεία και άλλα πολλά. Μέσα στους τέσσερις αυτούς μήνες ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να υιοθετήσει μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα ξεσήκωναν τον κόσμο.

Όμως, το κόλπο της ασφυκτικής πίεσης και φυσικά της πλύσης εγκεφάλου έκανε καλά τη δουλειά του. Έτσι, πέρασε και το πολυνομοσχέδιο, έτσι και ο προϋπολογισμός.

Γι’ αυτό και ο κ. Παπαδήμος, αν και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αποφάσισε να παίξει το ίδιο παιχνίδι. Το «κόλπο της επόμενης δόσης» λέγεται. Ήδη άρχισαν οι διαρροές περί …φόβου του πρωθυπουργού ότι δε θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει τη δόση – μαμούθ των 89 δισ. ευρώ που είναι να εκταμιευτεί το Μάρτιο. «Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου είπε ο κύριος Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, τότε αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση».

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Είναι ακριβώς όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος όταν ήταν να φτάσει η ώρα της επόμενης δόσης. Έτσι, λοιπόν, θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σκληρά μέτρα μέχρι το Μάρτιο. Θα βάλουν και την τρόικα να «γαβγίσει», να απειλήσει, ίσως και να αποχωρήσει από την Ελλάδα για λίγο. Και ξαφνικά όλα θα γίνουν ομαλά. Οι μειώσεις θα περάσουν, οι απολύσεις θα γίνουν, το ξεπούλημα θα ολοκληρωθεί.

Παλιό και δοκιμασμένο το κόλπο, γιατί να μην το κληρονομήσει και ο κ. Παπαδήμος;